Η διπλωματική μάχη της wild card για τον Πετρούνια

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ίσως χρειαστεί wild card για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπως θα συμβεί και με τον Ρότζερ Φέντερερ. Τι γίνεται, όμως, και κινδυνεύει να μην την πάρει;

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε στιγμιότυπο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής 2015, Γλασκώβη, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015
Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε στιγμιότυπο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής 2015, Γλασκώβη, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν καλοκαίρι του 2001, όταν ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς μπήκε στο κυρίως ταμπλό του Γουίμπλεντον χρησιμοποιώντας τη wild card που του πρόσφερε το λονδρέζικο τουρνουά τένις. Ο Κροάτης έφτασε έως το τέλος της διοργάνωσης και κατέκτησε το τρόπαιο. Λίγα καλοκαίρια μετά, το 2004, ο Δημοσθένης Ταμπάκος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την αντίστοιχη πρόσκληση της ΔΟΕ. Ανέβηκε στους κρίκους και... εγένετο χρυσό φως! Αυτό ήταν το 100ό -κατά σειρά- ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας.

Το 'ανάθεμα' στις εν λόγω προσκλήσεις συμμετοχής συνοδεύεται με τον λανθασμένο αντίλογο της 'παλικαρίσιας πρόκρισης' συχνά και από κάποιους, οι οποίοι νομίζουν ότι ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τον παρακολουθούν στενά, αλλά υπολογίζουν τους αθλητές για ρομπότ που δεν έχουν δικαίωμα στην άτυχη στιγμή, στον τραυματισμό ή σε μια 'γκρι' περίοδο δίχως πνευματική και αγωνιστική ετοιμότητα. Τέτοιες άχρωμες περιόδους διανύουν και οι ομάδες. Ζωντανός οργανισμός είναι και αυτές. Δεν είναι ντροπή ή επαιτεία να διεκδικείς αυτήν την πρόσκληση.

Aς το τραβήξουμε από τα μαλλιά, μ' ένα παράδειγμα χωρίς wild card. Το 1992, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας μπήκε από το 'παράθυρο' στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Οι Δανοί δεν είχαν προκριθεί, ο προπονητής της ομάδας Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν ετοίμαζε τη νέα διακόσμηση της κουζίνας του και κάποιοι από τους διεθνείς απολάμβαναν τις διακοπές τους. Ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας από την UEFA ακολούθησε το εμπάργκο που της είχε επιβάλει ο ΟΗΕ, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Η Δανία νίκησε την (ενωμένη πια) Γερμανία στον τελικό.

Η wild card στις διοργανώσεις έχει τη φιλοσοφία της ευκαιρίας τόσο στον αθλητή, όσο και στις χώρες που έχουν λίγους ή καθόλου συμμετέχοντες. Ο Ιβανίσεβιτς, ο Ταμπάκος και η Δανία 'ξώφαλτσα' κατέρριψαν τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ο Φέντερερ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Βέβαια, ο αθλητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατακτήσει τρόπαιο ή μετάλλιο για να αποδείξει ότι άξιζε αυτή την ευκαιρία. Ούτε καν να πετύχει μισή νίκη. Χρειάζονται πειστήρια τέτοιου τύπου, ώστε ο κορυφαίος όλων των εποχών στο τένις, Ρότζερ Φέντερερ, να πάρει -χωρίς δεύτερη σκέψη- μια wild card; Λανθασμένα γράφτηκε (και σε ελληνικά ΜΜΕ) ότι θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ο Ελβετός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τόκιο, διότι είχε απορρίψει από το πρόγραμμά του το πρόσφατο Davis Cup που είναι στις προϋποθέσεις πρόκρισης, μαζί με το Fed Cup (τουλάχιστον 3 συμμετοχές κατά τη διάρκεια του ολυμπιακού κύκλου και μια εξ αυτών το 2019 ή το 2020). Μόνο με πρόσκληση της ΔΟΕ μπορεί ν' αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο 'Μaestro' εκδήλωσε την επιθυμία του να λάβει μέρος στη διοργάνωση, είπε ότι για πρώτη φορά φιλήθηκε με τη Μίρκα στο Σίδνεϊ κι εξήγησε πόσο πολύ αγαπάει τους Αγώνες. Η επιθυμία του πιθανότατα θα εισακουσθεί, επειδή είναι ο ΦΕΝΤΕΡΕΡ. Ορθό και κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

Στη μεγάλη αγωνιστική αξία του Λευτέρη Πετρούνια (και όχι μόνο) θα ποντάρει και η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, για να ανατρέψει -με τη συμβολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής- τα δεδομένα για τη wild card, την οποία δεν έχει δικαίωμα να λάβει η Ελλάδα στη γυμναστική. Το Contra.gr είχε εξηγήσει το λόγο στις αρχές του προηγούμενου μήνα: στους κανονισμούς αναφέρεται ότι μια χώρα έχει δικαίωμα να λάβει πρόσκληση συμμετοχής σε ένα σπορ, αν ο μέσος όρος των συμμετεχόντων της στο εν λόγω άθλημα -στους δύο προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή στο Ρίο και στο Λονδίνο- δεν ξεπερνά τους 8 αθλητές.

Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο, 2012 (9 αθλητές/αθλήτριες)

  • Ενόργανη: Βασιλική Μιλλούση, Βασίλης Τσολακίδης, Βλάσης Μάρας
  • Ρυθμική: Εθνική ανσάμπλ (6 - Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βασιλεία Ζάχου, Ευδοκία Λουκάγκου, Αλεξία Κυριαζή)

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο, 2016 (9 αθλητές/αθλήτριες)

  • Ενόργανη: Βασιλική Μιλλούση, Λευτέρης Πετρούνιας, Bλάσης Μάρας
  • Ρυθμική: Βαρβάρα Φίλιου, Εθνική ανσάμπλ (5 - Σταυρούλα Σαμαρά, Ελένη Δόικα, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, Ζωή Κοντογιάννη)

Η Ελλάδα ξεπερνά τον επιτρεπτό μέσο όρο κατά μία συμμετοχή, επειδή δεν θεωρείται ομαδικό αγώνισμα το ανσάμπλ και οι αθλήτριές του υπολογίζονται στη σχετική καταμέτρηση. Σε αντίθεση για παράδειγμα με τις καταδύσεις και την υδατοσφαίριση που ανήκουν στην ίδια παγκόσμια ομοσπονδία, αλλά το ομαδικό σπορ δεν επηρεάζει αριθμητικά τις συμμετοχές. Το μπάσκετ (και το 3Χ3), η υδατοσφαίριση, το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το χόκεϊ, το ράγκμπι, το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ των δύο ατόμων θεωρούνται ομαδικά σπορ.

Η ΔΟΕ αποφάσισε να αυξήσει τις συμμετοχές των χωρών στο ανσάμπλ στο Ρίο και προκειμένου να το πετύχει αυτό -χωρίς να αλλάξει τις ισορροπίες στον αριθμό των αθλητριών- αφαίρεσε τις αναπληρωματικές αθλήτριες από κάθε ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που τις καταμετρά μία προς μία.

Υψηλή διπλωματία για τον Πετρούνια

Στην ΕΓΟ προσπαθούν -σε διπλωματικό επίπεδο- να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι είναι ομαδικό αγώνισμα το ανσάμπλ. Ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (UEG), Φαρίντ Γκαγίμποφ έχει εκφράσει στον Σάκη Βασιλειάδη (αντιπρόεδρος UEG, πρόεδρος ΕΓΟ) τη στήριξή του στην εν λόγω προσπάθεια, καθώς συμφωνεί ότι λανθασμένα υπολογίζονται ως ατομικές συμμετοχές τα κορίτσια που αγωνίζονται στο ανσάμπλ και ότι ο Πετρούνιας έχασε έδαφος λόγω του τραυματισμού του και της πολύμηνης θεραπείας του. Η UEG αναγνωρίζει πόσο σπουδαίος είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης των κρίκων και τον χρειάζεται στους Αγώνες για το γόητρό της. Οι επαφές θα συνεχιστούν εντός της παγκόσμιας ομοσπονδίας με το ίδιο θέμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί (με πρόταση του κ. Βασιλειάδη) στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέσα στον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ήθελε να θέσει το θέμα νωρίτερα, αλλά και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις της ολομέλειας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του αθλητικού νόμου και τα μέλη της επιτροπής δεν ασχολήθηκαν με άλλα ζητήματα.

Ο άλλος αστερίσκος, ο χρήσιμος

Η ΕΟΕ δεν έλαβε από την Τριμερή Επιτροπή της ΔΟΕ τη φόρμα υποβολής υποψηφιότητας για τη μία wild card της ενόργανης, καθώς η ελληνική γυμναστική δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το λόγο που αναφέραμε πριν. Οι Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την πρόσκληση έως τις 17 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, με αστερίσκο δίπλα από το deadline, η ΔΟΕ επισημαίνει: "Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να δεχθεί κατ' εξαίρεση καθυστερημένες αιτήσεις". Στο ενδεχόμενο που αλλάξουν τα δεδομένα, αυτός ο αστερίσκος ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψηφιότητες για την πρόσκληση συμμετοχής θα εξεταστούν σε τελική φάση έπειτα από τον Μάιο, αφότου ολοκληρωθούν οι τελευταίοι αγώνες πρόκρισης, δηλαδή τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα. Έως τις 5 Ιουνίου του 2020 θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα ονόματα των αθλητών που θα μετάσχουν στα ολυμπιακά αγωνίσματα της γυμναστικής.

Σε αντίθεση με τον Φέντερερ, ο Πετρούνιας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από 'διπλωματικού' επιπέδου συζητήσεις. Μπορεί να προκριθεί μέσω της σειράς των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό θέλει, διότι είναι σίγουρη πρόκριση και θα έχει το χρόνο και το καθαρό μυαλό να δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφεύγοντας το μαρτύριο της σταγόνας.

Στο προηγούμενο σχετικό κείμενο του Contra.gr γινόταν αναφορά σε 4 νίκες στα Παγκόσμια Κύπελλα και όχι στις 3 που απαιτούνται για την πρόκριση στο Τόκιο. Με 4 νίκες ο Λευτέρης θα προκρινόταν έτσι κι αλλιώς, καθώς θα κρατούσε τον Κινέζο Γιανγκ Λιου στις δύο. Απομένουν 3 αγώνες στη Μελβούρνη (20-23 Φεβρουαρίου 2020), στο Μπακού (12-15 Μαρτίου 2020) και στην Ντόχα (18-21 Μαρτίου 2020) και πρέπει να ισοφαρίσει το μεγάλο αντίπαλό του στις νίκες, αλλά και να έχει καλύτερο μέσο όρο στη βαθμολόγηση ώστε να προκριθεί. Ο Λιου έχει μ.ο. 15,166 β., (15,200, 15,166, 15,133) στους 3 αγώνες που διεξήχθησαν ήδη. Εφικτή βαθμολογία για τον Ολυμπιονίκη του Ρίο που ήταν 2ος στο Κότμπους με 14,866 β., ο οποίος έχει τον χρόνο να βελτιωθεί και να πλησιάσει τον γνωστό καλό εαυτό του, κάνοντας την ανατροπή.

Όπως και να 'χει, η συμμετοχή του 28χρονου πρωταθλητή στα Παγκόσμια Κύπελλα θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη wild card. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν θα τη χρειαστεί σε πρώτη φάση κι αν οι ανυπέρβλητες επιτυχίες των περασμένων ετών αξιολογηθούν όπως πρέπει από τους αρμόδιους φορείς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK