Matchday Σάββατο 23/11: Ο μικρός έκανε ό,τι απέτυχαν τα 'εκατομμύρια'

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (23/11) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης με τρομερή ενέργεια και ψύχραιμο πλασέ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας για τον Πανιώνιο
Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης με τρομερή ενέργεια και ψύχραιμο πλασέ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας για τον Πανιώνιο EUROKINISSI SPORTS

Ένα γεμάτο Σάββατο με την ψυχρολουσία του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, την ανατροπή της Γιουβέντους απόντος του Ρονάλντο την ώρα που φουντώνουν σενάρια επιστροφής στη Γιουνάιτεντ, μια συμπτωματική νίκη της άτρωτης Λίβερπουλ στο Λονδίνο, ένα διπλό από στημένα της Μπαρτσελόνα, το αργυρό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια και το προσωπικό show του Κιθ Λάνγκφορντ στην ΕΚΟ Basket League.

Super League: 'Φτωχός' πλην σκόρερ Εμμανουηλίδης

Ο Ολυμπιακός είχε την ίδια στιγμή στο σχήμα του τον Λοβέρα, τον Ποντένσε, τον Σουντανί και τον Γκερέρο. Ποδοσφαιριστές των οποίων η αξία ξεπερνά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Στη ροή του αγώνα στη Νέα Σμύρνη προστέθηκαν ο Βαλμπουενά (αντί του Λοβέρα), ο Μασούρας (αντί του Σουντανί) και ο Ελ Αραμπί (αντί του Καμαρά). Τουτέστιν άλλα 6 εκατομμύρια, που έπεσαν στο χορτάρι από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πανιώνιος, σαν άλλος Δαυίδ, πολεμούσε με σφεντόντες. Ο Αραμπούλι των 300 χιλιάδων ήταν η αιχμή του δόρατος. Προτού ο Γρίβας των 45 χιλιάδων και ο δανεικός από τον Παναθηναϊκό Εμμανουηλίδης γίνουν το στήριγμά του στο δρόμο για την έκπληξη.

Ο Ολυμπιακός του 74% στην κατοχή της μπάλας (κατεγράφη από τη στατιστική υπηρεσία πως) τέλειωσε τον αγώνα με 23 τελικές, εκ των οποίων οι 11 κατέληξαν στην εστία. Κέρδισε ακόμη 14 κόρνερ κι ανάγκασε τον αντίπαλο γκολκίπερ, τον Γάλλο Μαλέρμπ, σε 10 αποκρούσεις. Για τον Πανιώνιο η αναλογία ήταν 4 προσπάθειες στο στόχο στις 5 συνολικά. Με κατοχή 26%.

Το σκορ από το 55' ως το 87' ήταν 1-0 για τον Ολυμπιακό. Ο Ματιέ Βαλμπουενά είχε ευστοχήσει στο πέναλτι που κέρδισε ο Γκασπάρ με σέντρα που χτύπησε στο χέρι του Παπανικολάου. Δεν είχε βρεθεί άλλος τρόπος να σκοράρουν οι 'ερυθρόλευκοι', παρά την πλειάδα ευκαιριών, τις κατεβασιές, τις σέντρες, τις κεφαλιές, τα σουτ. Ούτε βρέθηκε ποτέ, ακόμη κι όταν ο Ελ Αραμπί προτίμησε το σουτ. Τους έλειψε η σπιρτάδα, η σωστή απόφαση, η ευστοχία.

Αντιθέτως στο 88' ο Γκερέρο έχασε την μονομαχία στο κέντρο, η 'κάθετη' του Αραμπούλι στον κενό χώρο βρήκε τον Εμμανουηλίδη πάνω στο τρέξιμο, αυτός εξέθεσε με υπέροχη κοφτή ντρίμπλα τον Τσιμίκα, που έχασε την ισορροπία του, και με ανοικτό πεδίο 'εκτέλεσε' χαμηλά τον Σα, προτού οποιοσδήποτε άλλος αντιδράσει.

Ο 19χρονος επιθετικός είχε αγωνιστεί ελάχιστα εφέτος με τα κυανέρυθρα. Μόλις 49 λεπτά στο πρωτάθλημα (ως αλλαγή) και τα πιο πρόσφατα 90 στο νικηφόρο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακού Βόλου πριν από ένα μήνα. Είχε προειδοποιήσει ότι επανέρχεται σταδιακά με δύο από τα τρία γκολ του Πανιωνίου. Συμπτωματικά το ένα στο 88'. Όπως το Σάββατο στο βράδυ στη Νέα Σμύρνη. Ήταν το έκτο της επαγγελματικής καριέρας του. Μια καριέρα πήγε να εκτροχιαστεί πέρυσι τον χειμώνα, όταν χωρούσε-δεν χωρούσε στις 11άδες του 'τριφυλλιού' και τιμωρήθηκε για παράπτωμα από τον Νίκο Νταμπίζα, αλλά μοιάζει να μπαίνει εκ νέου σε ράγες. Ιδίως ύστερα απ' αυτό το γκολ που τον έβαλε στη λίστα των 300 των 'Πανθήρων', όσων δηλαδή έχουν σκοράρει σε αγώνα της κορυφαίας κατηγορίας! Εξαιτίας του ο Ολυμπιακός είχε πληγωθεί, βαθμολογικά και πνευματικά, πριν από Τότεναμ και ΠΑΟΚ.

ΑΝΤΡΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η Λαμία έχει εξελιχθεί στην Ξάνθη των πρώτων 5 αγωνιστικών, νικώντας 1-0 την... Ξάνθη (που απείλησε μόνο νωρίς) στο ΔΑΚ. Ο Ντάνι Μπεχαράνο σκόραρε στο 54' και χάρισε την τρίτη σερί νίκη στην ομάδα του die hard Άκη Μάντζιου, ενός προπονητή για τις δύσκολες αποστολές.

Serie A: Πλησιάζει το 'τέλος' του Ρονάλντο στο Τορίνο;

Πριν από 16 μήνες ο Αντρέα Ανιέλι δεν υπολόγιζε στο ελάχιστο τα (κατά το Forbes) 340 εκατομμύρια ευρώ μπροστά στη μετουσίωση της πιο ιντριγκαδόρικης και σχεδόν παρανοϊκής ιδέας που σκαρφίστηκε απ' όταν ανέλαβε τα ηνία της Γιουβέντους. Η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης πίστευε ότι θα προσφέρει στο ιταλικό κλαμπ τη χαμένη αίγλη της και θα ανέτρεπε αυτομάτως το status quo στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Εμπορικά κέρδη η επένδυση απέφερε εξ αρχής, αγωνιστικά ωστόσο η 'βέκια σινιόρα' δεν κατόρθωσε κάτι περισσότερο απ' όσα πρότερα. Οι κοιλιακοί του είναι θαυμαστοί, προκαλώντας τους υπόλοιπους όπως ο Ντούγκλας Κόστα να τον μιμηθούν, και κορμοστασιά αντίστοιχη της δικής του αδύνατο να συναντήσεις οπουδήποτε. Μα στην πράξη τα υπέρογκα ποσά δεν συμβαδίζουν με την προσφορά.

Η απουσία του από αγώνα με την Αταλάντα στο Μπέργκαμο είχε να κάνει κυρίως μ' έναν τραυματισμό που κουβαλά τον τελευταίο μήνα. Ο 'CR7' είχε παραδεχθεί πως δεν αισθανόταν καλά, έχοντας ενοχλήσεις, δικαιολογώντας απόλυτα τον Μαουρίτσιο Σάρι για την απόφαση να τον αντικαταστήσει σε δύο σερί παιχνίδια πριν από τη διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων. Ωστόσο η φημολογία ότι θα επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να κλείσει εκείνος ο κύκλος, σε συνδυασμό με το σαββατιάτικο 3-1 των 'μπιανκονέρι', χάρη στα όργια του δίδυμου Ιγκουαΐν - Ντιμπάλα στο δεύτερο μισό του, δούλεψαν ακόμη περισσότερο υπέρ του σεναρίου που θέλει τον Πορτογάλο σταρ να μην λογαριάζεται ως ο απόλυτος ηγέτης του συνόλου και κατ' άλλους να περισσεύει κιόλας σε ό,τι ο Σάρι θέλει να παίξει. Εκεί που ήταν να φύγουν οι άλλοι δύο, ετοιμάζει μπαγκάζια αυτός.

Ο Ιταλός προπονητής είχε ενημερώσει έγκαιρα για τον αποκλεισμό από την αποστολή του Ρονάλντο, υποστηρίζοντας πως τον θέλει έτοιμο για τον αγώνα του Champions League με την Ατλέτικο Μαδρίτης, απέναντι στην οποία έχει χτίσει τη δική του παράδοση. Είναι ο αγώνας στον οποίο η Γιουβέντους θα επιδιώξει να σφραγίσει την πρωτιά του ομίλου για να συνεχίσει με πλεονέκτημα στα νοκ άουτ του Φλεβάρη. Ωστόσο ο συνδυασμός των γεγονότων πως ο Κριστιάνο έπαιξε με την Πορτογαλία και της ανατροπή που επιτεύχθηκε σε μια επικίνδυνη έδρα, μετά από ένα κάκιστο πρώτο 45λεπτο χωρίς δημιουργία και το 1-0 των 'μπεργκαμάσκι' στο 56', έδωσαν προέκταση στη φήμη. Όσο κι αν όλες οι πλευρές παλεύουν να υποβαθμίσουν το θέμα.

Premier League: Η Λίβερπουλ γίνεται αόρατη

Αφού η Λίβερπουλ δεν άφησε βαθμούς στο 'Σέλχαρστ Παρκ' αδυνατείς να βρεις τρόπο που θα χάσει το εφετινό πρωτάθλημα. Το Σάββατο ήταν αναμφίβολα μια Mourinho Day, ωστόσο το 2-1 των 'κόκκινων' στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, τη στιγμή που είχαν ισοφαριστεί στο 82', ήταν μια νίκη που βρίσκουν αποκλειστικά και μόνο οι ομάδες που διαθέτουν το άστρο της πρωταθλήτριας. Πρώτα γιατί σώθηκε από το VAR στο γκολ του Τόμκινς στο 42' και στο φινάλε γιατί βρήκε τον τρόπο να ξανασκοράρει ενώ έδειχνε ανήμπορη να το κάνει ύστερα από το 1-1 του Ζαχά που σκόραρε ύστερα από 1245 στείρα λεπτά. Η τύχη ήταν μαζί της δεύτερη φορά, η μπάλα κατέληξε στα πόδια του Φιρμίνο μετά από αναταραχή στην αντίπαλη άμυνα, και το σουτ κατέληξε στα δίχτυα. Ακόμη κι αν δεν είχε επικρατήσει η ομάδα του Κλοπ θα έφτανε τα 30 παιχνίδια χωρίς ήττα - 13 εφέτος με 12 νίκες, κυνηγώντας προλαβαίνοντας να καταρρίψει το ρεκόρ της αόρατης Άρσεναλ των 49 διαδοχικών αγώνων. Η Τσέλσι είναι μεταξύ των δύο με 40.

Δεύτερη στην κατάταξη είναι η εκπληκτική Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς (2-0 την Μπράιτον), αλλά η πραγματική απειλή για τους 'κόκκινους' εξακολουθεί να είναι η Μάντσεστερ Σίτι που προσπέρασε την Τσέλσι χάρη στο υπέρ της 2-1, στη μεταξύ τους συναπάντημα. Οι 'μπλε' του Λάμπαρντ ήταν η ομάδα που ανάγκασε ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στο μικρότερο ποσοστό κατοχής (46.7%), αλλά οι Ντε Μπράινε και Μαχρέζ, δύο ποδοσφαιριστές με κομβικό ρόλο στη δημιουργία των πρωταθλητών απάντησαν πολύ γρήγορα και με το παραπάνω στο 0-1 του Καντέ που μετράει 3 γκολ σε ισάριθμα σουτ εφέτος. Οι 'μπλε' έχασαν κι έχουν δρόμο να διανύσουν για να διεκδικήσουν ξανά κορυφή, πορεύονται όμως σωστά και κυρίως με πυξίδα που δείχνει την ανατολή, όχι τη δύση ενός κλαμπ.

Primera Division: Ο Μέσι είναι το... 75% των γκολ της Μπαρτσελόνα

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε εξακολουθεί να βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενος. Ιδίως όσο το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα παραμένει αν όχι αποκρουστικό, τουλάχιστον αρρωστημένα αδιάφορο, είτε επιλέγει το 4-2-3-1 είτε το 4-3-3 και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως βασικός ο 21χρονος Μουσά Βαγκέ. Οι 'μπλαουγκράνα' κατάφεραν την ανατροπή στην έδρα της ουραγού Λεγκανές του Δημήτρη Σιόβα (που αγωνίστηκε για 90 λεπτά), ωστόσο χωρίς παραγωγή φάσεων και τον απαιτούμενο ρυθμό, με συνέπεια να γίνονται προβλέψιμοι, επιστράτευσαν τις στατικές φάσεις για να επικρατήσουν με 2-1 και να διατηρηθούν στην κορυφή της Primera Division. Ο Λιονέλ Μέσι, έχοντας παράγει πλέον στο 75% των 16 πιο πρόσφατων τερμάτων των Καταλανών, χτύπησε πολύ γλυκά το φάουλ του 53' και ο Σουάρες ήταν στην κατάλληλη θέση για να την σπρώξει στα δίχτυα, ενώ στο 80' ο νομίμως ακάλυπτος Βιδάλ, καθώς η μπάλα έφτασε στα πόδια του από αντίπαλο, σκόραρε ένα από τα ευκολότερα τέρματα της καριέρας του.

Γυμναστική: Θα λευτερωθεί τον Φλεβάρη ο Πετρούνιας

It's what you do in the dark that puts you in the light, δημοσίευε βαστώντας γερά τους κρίκους ο Λευτέρης Πετρούνιας λίγες ημέρες μετά την απώλεια ενός μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης και μαζί της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ως τη σαββατιάτικη συμμετοχή στο πρώτο από τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα μεσολάβησαν 40 ημέρες.

Σ' όλο αυτό το διάστημα δούλεψε στο σκοτάδι για να βγει (ξανά) στο φως. Προπονήθηκε εντατικά, διότι η παρουσία του στο Τόκιο θα περνούσε, οριστικά πια, μέσα απ' αυτά τα ραντεβού. Υπάρχει, βλέπετε, αυτός ο αστερίσκος της wild card. Στο ενδιάμεσο έγινε ο πατέρας μιας κόρης και το γεγονός αυτό τον γέμισε με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, είχε ένα έξτρα κίνητρο να πετύχει. Το πρόγραμμά του στο Κότμπους, εκ νέου επί γερμανικού εδάφους, ο Έλληνας 'lord of the rings' βελτιώθηκε τρομερά. Η απόδοσή του κυμάνθηκε στα προ επέμβασης επίπεδα και αν έλειπε η κακή έξοδος στο φινάλε, θα είχε κατακτήσει την πρώτη από τις τρεις πρωτιές που αναζητά για να ταξιδέψει με την υπόλοιπη ολυμπιακή αποστολή στην Άπω Ανατολή.

Το αργυρό μετάλλιο ήταν η αρχή. Σε Μελβούρνη, Μπακού και Ντόχα θα έρθει η συνέχεια. Το 3Χ3 είναι προαπαιτούμενο για να διεκδικήσει έκτοτε τη διατήρηση των κεκτημένων στους Ολυμπιακούς. Μέχρι τον Φλεβάρη που θα εκκινήσουν εκ νέου τα κύπελλα έχει όλο το χρόνο να φτάσει στο απόλυτο, απολαμβάνοντας παράλληλα χρόνο με την μικρή του. Γιατί όταν ο Λευτέρης ρωτά τον εαυτό του τι θέλει να γίνει, καταφέρνει να γίνει αυτό που απαντά.

Basket League: Η δεύτερη νιότη του Λάνκγφορντ

Ο Κιθ Λάνγκφορντ επελέγη για συγκεκριμένο λόγο από την ΑΕΚ. Είναι μεν παίκτης που πριν από 2 μήνες συμπλήρωσε 36 χρόνια ζωής, ωστόσο στο επίπεδο ως πρωταθλήματος όπως το ελληνικό και σε μια ομάδα χωρίς άλλο σταρ ο Τεξανός κόμπο γκαρντ είναι ένας (όχι φτωχός πλην μόνος) καουμπόης. Ο αγώνας της 8ης αγωνιστικής της ΕΚΟ Basket League με το ανταγωνιστικό Λαύριο στην ανατολική Αττική έκρυβε παγίδες για την Ένωση, μόνο που για κάθε άστοχο σουτ των συμπαικτών του υπήρχε ένα εύστοχο του βετεράνου σκόρερ για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στο +13 (73-60) ο Λάνγκφορντ έπαιξε κάτι λιγότερο από 36 λεπτά και σκόραρε ένα πόντο ανά λεπτό, σταματώντας στους 33. Οι 20 εξ αυτών στο πρώτο μισό, παίρνοντας συνολικά στο ματς 21 σουτ και ευστοχώντας στις 12, με τα 3/7 να είναι έξω από τη γραμμή των 6μ75. Οι 5 ασίστ (από τις 14 του 'Δικεφάλου') ενίσχυσαν την ηγετική εμφάνισή του.

Στ' άλλα παιχνίδια, οι νησιώτες βούλιαξαν τους υπόλοιπους, αφού ο Κολοσσός νίκησε στο Φάληρο τον Ιωνικό (που είχε παράπονα για τη διαιτησία) και ο Ήφαιστος στη Λάρισα. Μονάχα το Ρέθυμνο δεν αντιστάθηκε στον αναγεννημένο ΠΑΟΚ του Χαραλαμπίδη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK