Η επιστροφή της Λιναρδάτου στη ζώνη της WBO και τα χαμένα κιλά

Η Χριστίνα Λιναρδάτου έγινε ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια WBO και δεν λέει να σταματήσει μόνο σε αυτήν τη ζώνη.

Η πυγμάχος Χριστίνα Λιναρδάτου Ντουράν σε φωτογράφηση για συνέντευξη στο Sport24.gr, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016
Η πυγμάχος Χριστίνα Λιναρδάτου Ντουράν σε φωτογράφηση για συνέντευξη στο Sport24.gr, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 SPORT24.GR/ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Η γροθιά της Χριστίνας Λιναρδάτου στην Αγγλίδα Πρίσα Βίκοτ, στον αγώνα για τη ζώνη της WBO στην κατηγορία της Welterweight, που έγινε στο Χάμοντ της Ιντιανάπολις, ήταν υπέροχο ακόμα κι αν το έβλεπες σε βίντεο που μαγνητοσκοπούσε τηλεόραση που έδειχνε τον αγώνα τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου. Η Ελληνίδα, παγκόσμια πρωταθλήτρια στις 24 Μαρτίου του 2019 επί της Καναδής Κάντι Γουάιατ και με μία υπεράσπιση τίτλου στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους απέναντι στην Αυστραλή Ντιάνα Χομπς, επέστρεψε στη δράση έπειτα από την αμφιλεγόμενη ήττα της από την Ιρλανδή Κέιτι Τέιλορ, στις 2 Νοεμβρίου, για να ξαναπάρει τον τίτλο και να μπει στην κατηγορία με τους πυγμάχους που κέρδισαν τη ζώνη που είχαν κατακτήσει αφότου την είχαν χάσει.

Κι αν με την Τέιλορ, υπό την έννοια της σημασίας και του πεδίου που κάλυπτε, ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας της καριέρας της, με τη Βίκοτ, την οποία νίκησε με ομόφωνη απόφαση έπειτα από 10 γύρους, ήταν ο πιο σημαντικός σε ό,τι αφορά το πλάνο της. Η 31χρονη πυγμάχος, που ανήκει, πια, στην εταιρεία promoting του Λου Ντιμπέλα, θα χάσει κιλά, ώστε να κατέβει κατηγορία και να βρει τον ανταγωνισμό που θέλει. Το σχέδιο είχε 'σφραγιστεί' πολύ νωρίς, από τη στιγμή που ήξερε ότι θα έχει ακόμα μία ευκαιρία. Τώρα, θα μπορεί να έχει λόγο στο τι μέλλει γενέσθαι.

Η Λιναρδάτου κάνει βόλτες στο Γαλάτσι. Σε μια από αυτές, μάλιστα, είχα ευτυχήσει να βρίσκομαι σε κομμωτήριο και να πω "αυτή που πέρασε τώρα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μποξ, στην WBO, όχι οπουδήποτε. Στον πιο αξιοσέβαστο τίτλο στην πυγμαχία".

Αυτό δεν το είχε αποκαλύψει όταν έτυχε να παρακολουθήσουμε από το ίδιο μετερίζι τον αγώνα του Άντονι Τζόσουα με τον Άντι Ρουίς για κάθε πιθανή ή απίθανη ζώνη της βαρέων βαρών. Αλλά το ήξερε. Το είχε έτοιμο. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ, αν δηλαδή ο μεγάλος στόχος της είναι εκείνος που είχε σχεδόν πριν από έναν χρόνο (πού είσαι Τζέσικα Μακάσκιλ;), ωστόσο πλέον αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθεί ο επόμενος αγώνας της, που σχεδόν σίγουρα θα αφορά σε κατηγορία με τουλάχιστον μείον 2 κιλά. Όποιος έχει αίσθηση από πυγμαχία σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί να αναγνωρίσει πόσο δύσκολο είναι να κατέβεις κιλά και να διατηρήσεις μυϊκό ιστό. Όσο δυνατός είναι ένας πυγμάχος, τόσο εύθραυστος είναι όταν χάνει κιλά. Ο θρυλικός Ρόι Τζόουνς τζούνιορ, ένας από τους πυγμάχους που άφηναν την αίσθηση ότι δεν γινόταν να χάσουν... γύρο, όχι αγώνα, την πάτησε άσχημα όταν κατέβηκε κιλά από τη βαρέων βαρών, τον παγκόσμιο τίτλο της οποίας είχε κατακτήσει σε μία πορεία που άρχισε από την ελαφρών μεσαίων βαρών, και συνετρίβη με μια ένδοξη γροθιά από τον Αντόνιο Τάρβερ, για το πρώτο νοκ ντάουν και τελικά νοκ άουτ της καριέρας του -και μάλιστα σε έναν αγώνα για όλους τους τίτλους της ελαφρών βαρέων βαρών. Δεν συνήλθε από αυτό, παρά τις αποπλανητικές λάμψεις του μεγαλείου του, που εμφάνιζε.

Η Χριστίνα Λιναρδάτου με τον δημοσιογράφο του Contra.gr, Λευτέρη Ελευθερίου
Η Χριστίνα Λιναρδάτου με τον δημοσιογράφο του Contra.gr, Λευτέρη Ελευθερίου ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Οπότε, απάντηση ουσιαστικά έχουν μόνο η ίδια, η εκ νέου παγκόσμια πρωταθλήτρια, και οι προπονητές της, Μανώλης Λαβδάκης και Μπράιαν Κόεν. Ίσως και ο Ντιμπέλα, που σίγουρα δεν θα προγραμμάτιζε έναν αγώνα pay-per view αν δεν έβλεπε το 'χρυσωρυχείο' πίσω από αυτόν.

Μπορεί, λοιπόν, να μην υπάρχει το στοιχείο που πρέπει, πλην της ούτως ή άλλως δεδηλωμένης και πανθομολογούμενης επιθυμίας της να ανταμώσει με την Μακάσκιλ ή ακόμα και με την Αμάντα Σεράνο, αλλά ήταν η Μέρι Μακγκί που νίκησε την Χομπς για να υπερασπιστεί τον τίτλο της ΙΒF στη light welterweight και μάλιστα με τεχνικό νοκ ντάουν στον 8ο γύρο. Η Μακγκί, που είχε πάρει τον τίτλο στις 5 Δεκεμβρίου 2019 με την Άνα Λάουρα Εστέτσε, είναι επίσης αθλήτρια του Ντιμπέλα. Απλώς, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ενδιαφέρει τη 'Μέδουσα' η συγκεκριμένη ομοσπονδία.

Το δεξί χουκ στον 3ο γύρο, που έριξε τη Βίκοτ κάτω, με τη Λιναρδάτου να χορεύει σχεδόν από πάνω της, ήταν εκείνο που, αν και πρώιμα, της έδωσε το οριστικό προβάδισμα. Η Λιναρδάτου είναι αρκετά έμπειρη ώστε να αμύνεται επιτιθέμενη και το χουκ, πηγαίνοντας προς τα σκοινιά, είχε την οσμή εκείνου του νοκ άουτ που στις 15 Ιανουαρίου 1990 είχε σκαρώσει ο Τζορτζ Φόρμαν, με ένα εκπληκτικό άπερκατ, απροειδοποίητο, στο σαγόνι του Τζέρι Κούνεϊ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK