Καταρίνα Μπάουερ: η πρώτη αθλήτρια με απινιδωτή που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς

Δεν είναι άλλη μία εκ των αντιπάλων της Κατερίνας Στεφανίδη και της Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ. Η Καταρίνα Μπάουερ θα διεκδικήσει να γίνει η πρώτη αθλήτρια με απινιδωτή που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το καλοκαίρι του 2020 στο Τόκιο.

Καταρίνα Μπάουερ: η πρώτη αθλήτρια με απινιδωτή που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς

Το σπορ με οδήγησε να σηκωθώ ξανά και ξανά. Αλλά μια τέτοια κατάσταση αλλάζει και συγκεκριμενοποιεί πολλά πράγματα. Θέλω να είμαι υγιής και ν' απολαμβάνω κάθε ημέρα στο έπακρο. Μόνιμα βλέπω τα πάντα με θετικό τρόπο. Καθετί στη ζωή βγάζει νόημα. Και πάνω απ' όλα τώρα ξέρω: τίποτα δεν μπορεί να μου συμβεί εφεξής

Η εισαγωγική παράγραφος του κειμένου φέρει την υπογραφή της Καταρίνα Μπάουερ. Της 28χρονης Γερμανίδας άλτριας του επί κοντώ, η οποία μέσα από την ιστοσελίδα της σε καλεί -με κεφαλαία γράμματα- 'να σπάσεις τη ζώνη άνεσής σου'. Να μην εγκλωβίζεσαι σε ό,τι σου επιτρέπουν να έχεις, αλλά να διεκδικείς περισσότερα.

Η Μπάουερ διεκδίκησε την επιστροφή της στους στίβους και η ανταμοιβή της ήρθε 11 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε στην καρδιά.

" Στις 17 Απριλίου πέρασα μια διαδικασία που μου άλλαξε τη ζωή. Μου τοποθέτησαν έναν υποδόριο απινιδωτή που με προστατεύει από ξαφνικό καρδιακό θάνατο", είχε γράψει η ίδια στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook.

Καταρίνα Μπάουερ: η πρώτη αθλήτρια με απινιδωτή που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς

katharina-bauer.online

Στις αρχές Μαρτίου η Μπάουερ συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στη Γλασκώβη. Πέρασε τα 4.30μ και 4.40μ. με την πρώτη προσπάθεια και απέτυχε τρεις φορές στα 4.50μ., ένα ύψος που υπό προϋποθέσεις χάριζε την πρόκριση στον τελικό. Δεν προκρίθηκε, αλλά είχε νικήσει. Τους φόβους της.

" Είναι σημαντικό να αφαιρέσεις το φόβο. Πρέπει να είσαι ελεύθερος μέσα σου. Δεν πρέπει να εστιάζεις σε φοβίες ή αμφιβολίες, διότι σταματάει το ταξίδι σου", δήλωσε μετά το φινάλε των προσπαθειών της στο ανοιξιάτικο ραντεβού επί βρετανικού εδάφους.

Απαιτείται μόνο " να είσαι ο εαυτός σου. Να είσαι χαρούμενος με οτιδήποτε κάνεις και να εκτιμάς καθετί που έχεις στη ζωή".

Η Καταρίνα Μπάουερ, η αθλήτρια από το Βιζμπάντεν που στις 12 Ιουνίου συμπληρώνει 29 χρόνια ζωής - μεγάλη δεν τη λες, έχει ήδη φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης που γι' άλλους είναι ακατόρθωτο. Τουλάχιστον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι επιδόσεις, δεν τη γεμίζουν αντίστοιχα τα μετάλλια.

Τη νοιάζει να ξεπερνά τα εμπόδια στο δρόμο της. Να υπερβαίνει τον πήχη που ανεβαίνει ανά 5 πόντους. Κι αν τύχει να σκοντάψει ή ρίξει τη δοκό, να σηκωθεί σαν να μην συνέβη τίποτα. Να πάρει φόρα στο διάδρομο για το επόμενο άλμα και να δοκιμάσει τα όριά της.

Μέχρι τη στιγμή που χρησιμοποίησε απινιδωτή, τη συσκευή που ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς της, ζούσε σε δύο παράλληλους κόσμους. " Ως τώρα είχα ενημερώσει μόνο τον προπονητή και το κοντινό περιβάλλον μου. Δεν ήθελα να διαρρεύσει το πρόβλημα ως αυτοάμυνα. Αν το συναντάς συνέχεια μπροστά σου, παραμένει στο κεφάλι σου και σε κρατά απασχολημένο".

Αισθανόταν πως έτσι έπρεπε να πράξει. Σκέφτηκε πως ήταν λάθος της. " Θέλω να είμαι ελεύθερη για τον εαυτό μου και να μην παίζω κρυφτό. Θέλω να το πω μόνη μου για να μην γραφεί τίποτα ψεύτικο. Θέλω επίσης να ενθαρρύνω με το παράδειγμά μου, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα και θέλω να δείξω τι μπορούμε να πετύχουμε με την ψυχική δύναμη".

Η Γερμανίδα είχε διαγνωστεί με αρρυθμίες από την ηλικία των 7 ετών. Το 1997 δηλαδή. " Ο παιδίατρος μού είχε μετρήσει σε μία ημέρα 6-7.000 παλμούς περισσότερους από ένα φυσιολογικό παιδί της ηλικίας μου", είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αναπόφευκτα οι επισκέψεις στο καρδιολόγο έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς της. Ανά τρίμηνο ήλεγχε, προληπτικά όπως της έλεγαν, την κατάσταση της καρδιάς της. Στα 18 της πια, την ημέρα της αποφοίτησης από το σχολείο, παρουσίασε το πρώτο καρδιακό επεισόδιο. " Ένιωσα για πρώτη φορά ότι κάτι στην καρδιά μου λειτουργούσε πιο έντονα. Ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω".

Ένα χρόνο αργότερα υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση μέσα από το πρωτόκολλο της κλινικής ηλεκτροφυσιολογίας, του κλάδου της ιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη και τη θεραπεία των ρυθμικών διαταραχών της καρδιάς. Δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά δεν κάμφθηκε το ηθικό της. Συνέχισε τη ζωή της, συνέχισε τον αθλητισμό. Της έδωσε χρόνο.

Έμαθα να ζω με το πρόβλημα. Δούλεψα με την ψυχολογία μου, έκανα γιόγκα και διαλογισμό. Με βοήθησε πολύ η μητέρα μου, η οποία είναι προπονήτρια ύπνωσης

Το 2012 είχε ρεκόρ 4.42μ. και ήταν η καλύτερη άλτρια της ηλικίας της (Κ23) στη Γερμανία. Το 2014 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων και κατέκτησε την τρίτη θέση με 4.40μ. Στις 2 Αυγούστου του 2015 σημείωσε την κορυφαία επίδοση της καριέρας της πηδώντας πάνω από τα 4.65μ. Ανέβαζε συνεχώς τον πήχη της και όλα έμοιαζαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, ασχέτως αν έλειψε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο χέρι μετά από πτώση.

Δεν ήταν. Διότι τον Δεκέμβριο του 2016 οι παλμοί της μετρήθηκαν 18.000 περισσότεροι από τις φυσιολογικές τιμές. Χειρουργείο ξανά.

Έγινε με τοπική αναισθησία και παρακολουθούσε όλη τη διαδικασία. Το ζήτησε. Οι γονείς της απόρρησαν με την ενέργειά της ύστερα από 4-5 ώρες ταλαιπωρίας στο κρεβάτι. Η ίδια χαμογελούσε, μεταφέροντάς τους την αισιοδοξία της.

Ωσότου λίγους μήνες μετά, αρχές του 2018, ο κίνδυνος χτύπησε ξανά το κουδούνι της πόρτας της. 15.000 παραπάνω από το όριο οι παλμοί της. Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι η ζωή της απειλείται πλέον καθημερινά. Θα ήταν ρίσκο να συνεχίσει άνευ απινιδωτή, διότι τα ημίμετρα που εφάρμοζε δεν προσέφεραν μεγάλη διάρκεια αποτελεσματικότητας. Οι παλμοί έπεφταν για μια περίοδο μηνών, αλλά γρήγορα εκτοξεύονταν εκ νέου.

" Δεν είναι όμορφο να το ακούς", ομολόγησε, " αλλά δεν είχα άλλη επιλογή". Εκείνη τη στιγμή επέλεξε να ζήσει. Ή τουλάχιστον να μην 'παίξει' τα νιάτα και το μέλλον της με τις πιθανότητες. Το διάστημα μεταξύ της απόφασης και της επέμβασης ήταν το πιο χρονοβόρο της ζωής της κι ας μεσολάβησαν μόνο 5 ημέρες. Μετά την εμφύτευση κουβαλούσε ένα ξένο σώμα στο στήθος της. Ένα ξένο σώμα στο μέγεθος της παλάμης που την τάραζε πότε-πότε. Είχε πόνους, το παραδέχεται, αλλά άντεχε. Νέο συμβιβασμός με το κορμί και κυρίως το μυαλό της. Νέα νίκη.

Τρεις εβδομάδες χρειάστηκε για να περπατήσει και μετά από 1,5 μήνα άρχισε τα άλματα. Ξαναγεννήθηκε.

" Ήταν το καλύτερο που μπορούσε να μου συμβεί. Διότι πρακτικά έχεις έναν γιατρό μαζί σου στον αγωνιστικό χώρο", είχε αναφέρει, εξηγώντας πως το μηχάνημα ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι γιατροί επιχείρησαν να ματαιώσουν την επιστροφή της στο στίβο ή τουλάχιστον να την καθυστερήσουν. Του κάκου. Ήταν σαν να μην είχε μεσολαβήσει τίποτα. Έπιασε το όριο για το Πρωτάθλημα Γερμανίας και κατέκτησε τον εγχώριο τίτλο στον κλειστό στίβο. Το 2019 ήρθε δεύτερη και εκπροσώπησε τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό του Κλειστού, όντας μία από τις 18 αθλήτριες του προκριματικού. Κατετάγη 14η, πολύ πίσω από τις δικές μας Νικόλ Κυριακοπούλου (χάλκινο μετάλλιο) και Κατερίνα Στεφανίδη. Ήθελε να προκριθεί για να πατάει στο ταρτάν, να δοκιμάσει περισσότερα άλματα.

Αποκλείστηκε, αλλά δεν εγκαταλείπει. Η νέα ζωή της είναι υπέροχη και γεμάτη όνειρα. " Ξέρω ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Νιώθω ευγνωμοσύνη για κάθε μέρα, για κάθε άλμα, για κάθε προπόνηση. Στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, το πιο σπουδαίο που μπορεί να συμβεί σ' έναν αθλητή. Δεν υπάρχει χώρος για φόβο μέσα μου. Αν κάποιος μπορεί, τότε είμαι εγώ που άρχισα ξανά από το μηδέν".

Διότι " το αίσθημα του θανάτου δεν είναι ωραίο και αλλάζει τα πάντα, αλλά νιώθω πως υπάρχει μια φωτιά μέσα και δεν σταματάει. Αν έχεις αυτή τη φλόγα να καίει μέσα σου, μπορείς να πετύχεις τα πάντα, όσα θες ή πιστεύεις".

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant)

News 24/7

24MEDIA NETWORK