Η τρανς σούπερσταρ του βραζιλιάνικου βόλεϊ πολεμά το 'άδικο αβαντάζ' σε κάθε ματς

Η Τίφανι Αμπρέου γεννήθηκε αγόρι, αλλά μέσα της ένιωθε πάντα κορίτσι. Κατάφερε να παίξει βόλεϊ στη Βραζιλιάνική Λίγκα των γυναικών. Θα μπορέσει όμως να φτάσει ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Βραζιλίας; Ή μάλλον, θα την άφηναν;

Η τρανς σούπερσταρ του βραζιλιάνικου βόλεϊ πολεμά το 'άδικο αβαντάζ' σε κάθε ματς

Υπάρχει μια στιγμή στο βόλεϊ, εκείνη που ένας παίκτης καρφώνει την μπάλα και καταφέρνει να ξεπεράσει τον πολιορκητικό κριό ενός μπλοκ και η μπάλα χτυπάει με δύναμη στην αντίπαλη περιοχή, υπάρχει μια στιγμή σαν αυτή που οι παίκτες αγκαλιάζουν τον συμπαίκτη τους και τον συγχαίρουν γι' αυτή την επίτευξη πόντου. Το βόλεϊ, ένα σπορ για γνήσιους υπεραθλητές, είναι γεμάτο από αγκαλιές και χαμόγελα ύστερα από κάθε τέτοια στιγμή.

Η Τίφανι Αμπρέου, αθλήτρια της Μπαούρου, έχει καταφέρει να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην εποποιία του βραζιλιάνικου βόλεϊ. Είναι μια παίκτρια που όλοι θέλουν να αγκαλιάσουν μετά από ένα πόντο. Επίσης είναι transgender.

Η 33χρονη Αμπρέου είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που καταφέρνει να διακριθεί στο top επίπεδο μιας από τις κορυφαίες λίγκες της παγκόσμιας πετοσφαίρισης. Κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα:Πόσο πιθανό είναι να τη δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο; Πιο συγκεκριμένα, μπορεί η Τίφανι Αμπρέου να γίνει μια από τις πρώτες τρανς αθλήτριες που θα αγωνιστούν σε επίπεδο Ολυμπιακών διοργανώσεων;

Καταρχήν, έχει γίνει σαφές ότι οι αγώνες του 2020 στο Τόκιο είναι οι πρώτοι όπου θα επιτραπεί η συμμετοχή διεμφυλικών αθλητών από όλο τον κόσμο. Η ΔΟΕ επιβάλλει στη συγκεκριμένη κατηγορία αθλητών, να διατηρούν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους εντός σαφών ορίων για μια περίοδο 12 μηνών, ενώ θα γίνεται ξεχωριστή διερεύνηση κάθε περίπτωσης ως προς τις βιολογικές της ιδιαιτερότητες.

"Όπως κάθε άλλη αθλήτρια, θέλω να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως ξέρω ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί λόγω της δημοσιότητας γύρω από το πρόσωπο μου. Προσπαθώ τουλάχιστον να γίνω καλύτερη παίκτρια", έχει πει η Αμπρέου. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβεί, καθώς η διαρκής συζήτηση από επίσημα και ανεπίσημα χείλη επαγγελματιών του αθλητισμού γύρω από το ζήτημα της αλλαγής φύλου, συχνά επισκιάζει τις εντυπωσιακές επιδόσεις των τρανς αθλητών.

Το στίγμα ενός 'άδικου αβαντάζ' είναι αυτό που η Τίφανι Αμπρέου προσπαθεί να νικήσει σε κάθε της αγώνα, μαζί και άλλοι γνωστοί τρανς αθλητές, όπως η Νεοζηλανδή Λόρελ Χάμπαρντ της άρσης βαρών, της οποίας η γεμάτη μετάλλια παρουσία, έχει προκαλέσει ακόμα και συλλαλητήρια από μαινόμενους Αυστραλούς ανταγωνιστές. Το στίγμα του ίδιου αβαντάζ πολέμησε πρώτη η Ρενέ Ρίτσαρντς το 1977, όταν λίγο πριν αγωνιστεί στο Αμερικάνικο Όπεν ως γυναίκα, μηνύθηκε από την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Τένις για 'παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων' και κατάφερε να βγει νικήτρια από μια επίπονη δίκη, φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης.

Ποτέ δεν ήταν εύκολο.

Η Τίφανι Αμπρέου πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου το 2012, με κίνδυνο να μείνει για πάντα εκτός βόλεϊ. Μέχρι τότε, μετρούσε ήδη σχεδόν 10 χρόνια στο επαγγελματικό βόλεϊ. Φέτος κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ επίτευξης περισσότερων πόντων σε ένα σετ, σημειώνοντας συνολικά 39. Το ρεκόρ κατείχε αρχικά η επίσης superstar Ταντάρα Καιξέτα, η οποία στη συνέχεια ισοφάρισε εκ νέου το ρεκόρ της Τίφανι.

"Τη σέβομαι, εκτιμώ την ιστορία της. Αλλά δεν συμφωνώ με την ενδεχόμενη συμμετοχή της στη Λίγκα των γυναικών, ούτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι ομοφοβική η άποψη μου. Είναι ένα λεπτό ζήτημα, που αφορά τη διαφορά σωματοδομής ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μια γυναίκα".

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη, πως η Τίφανι δεν έχει σημαντικές διαφορές από μια οποιαδήποτε συμπαίκτρια της. "Κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Είναι δυνατή και ψηλή, αλλά αυτό δεν την κάνει να διαφέρει σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγώνιες", έχει πει η συμπαίκτρια της, Αντζέλικα Μαλιβέρνο,

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το όριο τεστοστερόνης για κάθε τρανς αθλήτρια εκτείνεται από 0.5 ως 3.0 νανομόρια. Το 2016, με σειρά επεμβάσεων, η Τίφανι Αμπρέου μείωσε το όριο της τεστοστερόνης στον οργανισμό της σε 0,2 νανομόρια, με αποτέλεσμα να της επιτραπεί από την Ομοσπονδία της Βραζιλίας, να αγωνιστεί στην Λίγκα των γυναικών. "Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, στο τέλος της μέρας είμαστε μια μεγάλη παρέα και η Τίφανι είναι αναπόσπαστο μέλος της", έχει πει η Μαλιβέρνο.

Η Τζοάνα Χάρπερ, αθλητίατρος που έχει επίσης αγωνιστεί ως τρανς γυναίκα, είναι ο άνθρωπος που έχει συμβουλέψει τη ΔΟΕ ως προς τους νέους κανονισμούς για τους τρανς αθλητές. Η σχετική μελέτης της, αποδεικνύει πώς μάλλον δεν υπάρχει ξεκάθαρο αβαντάζ για τους τρανς αθλητές.

"Στο μέσο όρο τους, οι τρανς γυναίκες που έχουν περάσει εφηβεία ως άντρες, είναι πιο δυνατές και πιο μεγαλόσωμες. Σε αθλήματα όπως το βόλεϊ, αυτό είναι αβαντάζ. Παρ' όλα αυτά, διαθέτουν μειωμένη αεροβική ικανότητα". Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Αμπρέου μπορεί να καρφώσει με δολοφονική δύναμη αλλά ως προς το μπλοκ και την άμυνα είναι αδύναμη, ως και προβληματική για την ομάδα της.

Η Αμπρέου πάντως, αποτελεί κατά παράδοξο τρόπο μια σελέμπριτι του αθλήματος, με πολλούς φαν να συνωστίζονται για μια σέλφι μαζί της στην ανάπαυλα κάθε αγώνα. "Αγαπάω το βόλεϊ. Όμως είναι η δουλειά μου. Στο τέλος της μέρας, με ενδιαφέρει να είμαι ο εαυτός μου, δηλαδή ένα κορίτσι που το λένε Τίφανι", έχει πει η Βραζιλιανά αθλήτρια.

Μπορεί κανείς να της το αρνηθεί;

News 24/7

24MEDIA NETWORK