Ο ΓΓΑ στο Ραδιόφωνο 247: "Yπάρχουν 4000 αθλητικά σωματεία φαντάσματα!"

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός φιλοξενήθηκε στο studio του Ραδιοφώνου 247 και στην εκπομπή "Νίκη στην Contra" και μίλησε για όλα τα φλέγονται θέματα του ελληνικού αθλητισμού βγάζοντας ειδήσεις. Τα αθλητικά σωματεία-φαντάσματα, τα γήπεδα-κουφάρια και το ανύπαρκτο Ολυμπιακό μουσείο της Αθήνας!

Ο ΓΓΑ στο Ραδιόφωνο 247: "Yπάρχουν 4000 αθλητικά σωματεία φαντάσματα!"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ

Επιχορηγήσεις: "Για πρώτη φορά έχουμε επιχορήγηση στα Special Olympics. Επίσης σε μεταμοσχευμένους και κωφούς. Έπρεπε να γίνει για να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες. Για πρώτη φορά μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένες ομοσπονδίες, σε καμία μείωση ενώ κάποιες μένουν σταθερές. Το κύριο είναι το σχέδιο αξιολόγησης των ομοσπονδιών με βάση το έργο και αναπτυξιακά έργα. Με βάσει τα χαρακτηριστικά θα δοθούν και ανάλογα ποσά.

Υπάρχει κενό στον έλεγχο τον ομοσπονδιών, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου όσον αφορά τον απολογισμό των χρημάτων. Τι τα έκαναν και αν υπήρξε ανταπόδοση. Θα το λύσουμε γιατί ετοιμάζουμε στην ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα εγγραφούν οι αθλητικοί φορείς. Σαν το TAXIS. Εκεί θα μπορούσε να δούμε ποια σωματεία είναι ενεργά και υπάρχουν και ποια... κατ όνομα.

Από τα 12.500 σωματεία, μόνο τα 8.500 είναι ενεργά. Τα υπόλοιπα είναι σωματεία "φαντάσματα" που χρησιμοποιούσαν για εκλογικούς πελατειακούς λόγους. Το κράτος δεν μπορούσε να αποτυπώσει πως να δώσει χρήματα".

Οφείλω να πω, για να είμαι αντικειμενικός, πως τα περισσότερα χρήματα που παίρνουν οι ομοσπονδίες δίνονται σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Πρώτο κριτήριο είναι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν ομοσπονδίες με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Η γυμναστική ομοσπονδία έχει 7-8 εργαζόμενους στην Πάτρα που είναι σε μόνιμη άδεια άνευ αποδοχών. Από εκεί ξεκινάμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Για τον όγκο ελέγχου: "Αναφέραμε μία ομοσπονδία με προβλήματα που στους ελέγχους αποτυπώθηκαν τα προβλήματα (μπάντμιντον). Είναι πρόβλημα καταγραφής και το ζήτημα θα διαβεβαιωθεί, με την σημείωση πως δεν υπάρχει πρόθεση να συζητήσουμε άλλες λογικές απολύσεων. Το διευκρινίζω για να μην υπάρχει παρερμηνεία".

Ποδηλασία: "Είναι η μοναδική ομοσπονδία με σημαντική μείωση ακριβώς για το λόγο ότι υπάρχουν προβλήματα για τα οικονομικά του παρελθόντος. Έχουν γίνει από την πλευρά μου όλες οι ενέργειες για προτάσεις ποινών ενεργειών σε όσους έχουν ευθύνη. Υπάρχει καθυστέρηση από τη δικαιοσύνη. Υπάρχουν πρόστιμα από το ΣΔΟΕ εκατομμυρίων για πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Ενέργειες με κακουργηματικό χαρακτήρα. Έχουν πάρει το 100% για μισθούς και ασφαλιστικές υποχρεώσεις".

Το 2017 έκλεισε με μηδενικά χρέη: "Χρειάστηκε μία νοικοκυρεμένη διαχείριση των λιγότερων χρημάτων που είχαμε. Δεν υπάρχει ο κρατικός ΟΠΑΠ όπως παλιά που έρεε το χρήμα. Συνολικά έχουμε 50.000.000€ με αποτέλεσμα τα εθνικά αθλητικά κέντρα (19) υπό την εποπτεία μας να έχουν πληρώσει τα χρέη τους. Έχουμε κάνει ενέργειες για εκσυγχρονισμό και έργα. Οι αθλητές έχουν αποπληρωθεί μέχρι το 2015 και αυτό το δίμηνο τρέχουν οι ενέργειες για να πληρωθούν οι ΑΜΕΑ για το 2015. Για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά στο να πληρώνει η πολιτεία τους αθλητές μας, όπως τους Ολυμπιονίκες στην ώρα τους".

Γήπεδα: "Είναι συνηθισμένο κάποιοι σύλλογοι σε γήπεδα, ακόμα και δημοτικά, να λειτουργούν ως ιδιοκτήτες. Είναι παθογένεια που θα σταματήσει όταν λειτουργήσουν οι νόμοι. Πλέον έχουν χωριστεί σε επτά κατηγορίες για να μην υπάρχουν φαινόμενα γήπεδο σε χωριό να έχει απαιτήσεις... ΟΑΚΑ".

Μαύρο χρήμα: "Μέσα στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, υπάρχουν άνθρωποι που θα ξεβολευτούν. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό υπάρχει μαύρο χρήμα και εργασία. Υπάρχουν προπονητές δίχως σύμβαση. Άλλες φορές χωρίς τη δική τους συναίνεση και άλλες γιατί δεν θέλουν να φαίνονται στην εφορία. Κυκλοφορεί χρήμα στα σωματεία σαν συνδρομή μέλους που ουσιαστικά είναι δίδακτρα γονέων για να παίζουν τα παιδιά τους. Δεν θα γίνουν εταιρίες με βιβλία, αλλά όλο αυτό το πράγμα πρέπει να νοικοκυρευτεί. Είναι ένα παζλ που στο τέλος θα δούμε το αποτέλεσμα και δεν γίνεται να λυθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουν νοοτροπίες. Έρχονται αιτήσεις με συμβάσεις αόριστο χρόνο και μηδενικές αποδοχές".

Για τα έργα που παραμένουν στον αέρα και το κράτος πληρώνει ακόμα: "Δεν υπάρχει νομός της χώρας που να μην βρει ένα ημιτελές έργο ή ένα γήπεδο που να μην χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους. Ολα αυτά δείχνουν έναν κάκιστο σχεδιασμό και μία πελατειακή σχέση για να γίνουν γήπεδα και να εξυπηρετήσουμε κομματικά τοπικά συμφέροντα. Οι εισαγγελικές Αρχές είναι έτοιμες για καλέσουν τους αρμόδιους για εγκαταστάσεις όπως το ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά. Υπάρχουν έργα δηλωμένα ως τελειωμένα που είναι ανολοκλήρωτα. Ακόμα πληρώνουμε φέσια του 2004! Δεν ξέρω πότε θα σταματήσει αυτό, γιατί έρχονται συνεχώς δικαστικές αποφάσεις. 11.000.000€ πληρώσαμε για το Ολυμπιακό μουσείο της Αθήνας. Δεν υπάρχει βέβαια. Πληρώνουμε για τον περιβάλλοντα χώρο στο ΟΑΚΑ, το Μαρκόπουλο και άλλα. Χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε στα σχολεία, στον αθλητισμό".

Πόσα χρήματα μας κόστισαν οι Ολυμπιακού Αγώνες: "Λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω. Δέχομαι την ίδια ερώτηση συνέχεια. Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί ακόμα πληρώνουμε. Τυπικά έχει κλείσει ο λογαριασμός, όμως υπάρχουν υπουργεία που πληρώνουν ακόμα. Κλαίμε τον... πεθαμένο. Πλέον πρέπει να θέσουμε κανόνες για να μην ξαναδούμε τα ίδια φαινόμενα".

Πρόγραμμα κολύμβησης για παιδιά Δημοτικού: "Πέρσι κάλυψε 47.500 παιδιά, φέτος θέλουμε να ξεπεράσουμε τα 70.000. Δηλαδή τα περισσότερα παιδιά που πάνε στην τρίτη δημοτικού. Σε βάθος τριετίας τα παιδιά του γυμνασίου θα ξέρουν να κολυμπάνε. Είναι πρωτοποριακό πρόγραμμα και από τα καλύτερα στην Ευρώπη και οδηγός για να εφαρμόσουμε αντίστοιχα προγράμματα στα σχολεία, για αθλήματα όπως το σκάκι και το πινγκ πονγκ. Το πρόγραμμα ξεκίνησαν κάποιοι φανατικοί εραστές του αθλητισμού με τη δική μας υποστήριξη, αλλά το επέβαλλαν τα παιδιά που γυρνούσαν σπίτι χαρούμενα. Σιγά σιγά επιβάλλεται κατά συνείδηση και σε άλλα σχολεία με διευθυντές που συμμετέχουν με μεράκι".

VAR: "Το VAR είναι συνέχεια ενεργειών εδώ και μία τριετία. Μετά τους δικαστές στα πειθαρχικά όργανα, μετά τις παρεμβάσεις στη διαιτησία μαζί με την UΕFΑ έρχεται και αυτό το σύστημα. Θα στηρίξει την αξιοπιστία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στο βαθμό που θα αυξηθεί η αξιοπιστία, θα βγάλει τα λεφτά του. Έτσι θα αποκτήσει το ποδόσφαιρο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών. Περισσότερες οι δυνατότητες της διαφήμισης και τα εισιτήρια. Είναι οι προσδοκίες, όμως το βλέπουμε και ως επένδυση για το μέλλον. Ξέρουμε ότι η FIFA/UEFA ενισχύουν τους παίκτες με συστήματα για να χτυπήσουν τα στημένα ματς. Οι επαγγελματίες παίκτες έχουν μηχανήματα που όταν ο παίκτης καταλάβει πως το πιέσουν για να συμμετέχει σε ύποπτο αγώνα, πατάει το κουμπί και την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς ξέρουν πως υπάρχει κάποια απόπειρα. Αν εφαρμόσουμε και αυτό και μαζί ένα αξιόπιστο σύστημα για τις μετακινήσεις των οπαδών, τότε έχουμε πιάσει μέσα στο γήπεδο όλους τους συντελεστές. Και θεατές και ποδοσφαιριστές και διαιτητές. Είναι οι συντελεστές της ιεροτελεστίας του ποδοσφαίρου".

Μετακινήσεις: "Πρέπει να το κάνουμε και το έχει εκφράσει ο κ. Βασιλειάδης. Η κανονικότητα είναι αυτή. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι οργανωμένη μετακίνηση και τι μεμονωμένη. Τα πράγματα σε ορισμένα σημεία είναι θολά, όμως και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι και οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν τακτοποιηθεί όλο αυτό δεν θα προχωρήσει το ποδόσφαιρο".

Τελικός Κυπέλλου Μπάσκετ: "Νομίζω πως εδώ αρμόδια είναι η ομοσπονδία που οργανώνει τον τελικό. Και οι μαθητές έχουν συλλογική προτίμηση. Θα μπορούσε να γίνει ο αγώνας με μικρά παιδιά και γονείς. Υπό προϋποθέσεις. Έχω δει γονείς να λένε στα παιδιά που να σημαδέψουν με το λέιζερ! Το έχω δει από το μπουθ της Αστυνομίας. Με τις κατάλληλες ενέργειες πήραν έξω τον πατέρα με τα δυο ανήλικα παιδιά. Είναι κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να αλλάξουμε".

Άρση βαρών: "Εδώ είναι διαφορετικής τάξης πρόβλημα. Ταυτόχρονα με τις επιτυχίες, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως η ομοσπονδία έχει τα περισσότερα κρούσματα ντόπινγκ. Στο Πεκίνο αποσύρθηκε ολόκληρη η αποστολή και επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000€ για το γεγονός. Υπάρχει μία πορεία, οπότε πρέπει να ξαναγεννηθεί το άθλημα με υγιείς όρους. Με ελέγχους διοικητικούς. Να καθαρίσει το άθλημα από κάθε σκιά και βέβαια είναι λυπηρό μεταξύ τους Ολυμπιονίκες να έχουν τέτοιες αντιπαραθέσεις. Νομίζω δυστυχώς εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, χορηγοί που ίσως θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που βγάζουν αυτό το κλίμα. Χρειάζεται αυτοκάθαρση".

News 24/7

24MEDIA NETWORK