Καλόγριες, φρουροί και ιερείς: Το Βατικανό έχει πια τη δική του ομάδα στίβου

Μετά από συμφωνία με την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Βατικανό συνέθεσε τη δική του ομάδα στίβου με στόχο να αγωνιστεί ακόμη και σε μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις.

Καλόγριες, φρουροί και ιερείς: Το Βατικανό έχει πια τη δική του ομάδα στίβου

Ποιος είπε ότι οι ιερείς δεν μπορούν να τρέξουν; Σχεδόν 60 δρομείς, μεταξύ των οποίων ιερείς, καλόγριες, μέλη της Ελβετικής Φρουράς, φαρμακοποιοί και ένας 62χρονος καθηγητής που εργάζεται στην Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού, αποτελούν την πρώτη ομάδα στίβου που συντέθηκε ποτέ στο μικροσκοπικό κρατίδιο των 1.000 κατοίκων, που ζει στην καρδιά της Ρώμης.

Η συμφωνία της Αγίας Έδρας με την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΙΟΕ) σηματοδοτεί την ένταξη της ομάδας του Βατικανού στην ιταλική ομοσπονδία του στίβου και έχει ως σκοπό την άμεση συμμετοχή της σε διεθνείς αγώνες.

Καλόγριες, φρουροί και ιερείς: Το Βατικανό έχει πια τη δική του ομάδα στίβου

Οι Αγώνες των Μικρών Χωρών της Ευρώπης (μια άτυπη Ολυμπιάδα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν μικρότερο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμό) και οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι οι πρώτοι, περισσότερο ρεαλιστικοί στόχοι. Επιπλέον, το Βατικανό ευελπιστεί ότι θα έρθει σε αντίστοιχη συμφωνία και με την Ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της ομάδας, σεβασμιότατος Melchor Jose Sánchez de Toca y Alameda δήλωσε ότι "ένα από τα μεγαλύτερά μας όνειρα είναι να δούμε τη σημαία της Αγίας Έδρας να κυματίζει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων". Ο σεβασμιότατος διευκρίνισε ότι αυτός είναι ένας ξεκάθαρα μακροπρόθεσμος στόχος. " Προς το παρόν, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πάρουμε μέρος σε αγώνες που έχουν μια πολιτιστική ή συμβολική αξία".

Τι δηλώνουν όμως οι ίδιοι οι αθλητές; Η φαρμακοποιός-δρομέας, Michela Ciprietti, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διαθέσεις της ομάδας δεν είναι αποκλειστικά ανταγωνιστικές. "Σκοπός είναι να διαφημίσουμε τον πολιτισμό και το τρέξιμο, να περάσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και κάθε είδους βία".

Ο πρόεδρος της ΙΟΕ, Giovanni Malago, καλωσόρισε με αστειάκι την ομάδα του Βατικανού, λέγοντας πως κατανοεί ότι μια μέρα μπορεί να στερήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο από την Ιταλία.

From left, CONI Italian Olympic Committee President Giovanni Malago', Cardinal Gianfranco Ravasi, President of the Pontifical Council for Culture and Melichor Jose' Sanchez de Toca y Alameda, right, pose for photos at the end of a press conference, at the Vatican, Thursday, Jan. 10, 2019. The Vatican has launched an official track team. About 60 Holy See employees are the first accredited members of Vatican Athletics. They include Swiss Guards, priests, nuns, pharmacists and even a 62-year-old professor who works in the Vatican's Apostolic Library. (AP Photo/Andrew Medichini)
From left, CONI Italian Olympic Committee President Giovanni Malago', Cardinal Gianfranco Ravasi, President of the Pontifical Council for Culture and Melichor Jose' Sanchez de Toca y Alameda, right, pose for photos at the end of a press conference, at the Vatican, Thursday, Jan. 10, 2019. The Vatican has launched an official track team. About 60 Holy See employees are the first accredited members of Vatican Athletics. They include Swiss Guards, priests, nuns, pharmacists and even a 62-year-old professor who works in the Vatican's Apostolic Library. (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Στον κατάλογο με τις πιο πρόσφατες αθλητικές απόπειρες του Βατικανού, συγκαταλέγονται ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου, αλλά και μια ομάδα κρίκετ. Η ομάδα του στίβου είναι η πρώτη που σχηματίζεται υπό... νομότυπο καθεστώς.

Η πρεμιέρα των δρομέων της χώρας έρχεται στις 20 Ιανουαρίου, στην κούρσα 10 χιλιομέτρων 'La Corsa di Miguel' στη Ρώμη. Οι παγκόσμιοι σκάουτ του στίβου θα είναι σίγουρα εκεί.

Φωτογραφίες: AP Images/Andrew Medichini

Πηγή: The Guardian

News 24/7

24MEDIA NETWORK