Κάστερ Σεμένια: Άνδρας ή Γυναίκα; Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ετοιμάζεται να δώσει απάντηση

Τελικά, πού μπορεί να αγωνιστεί μια αθλήτρια με ερμαφροδιτισμό; Η IAAF διαψεύδει πώς ετοιμάζεται να ζητήσει από την ερμαφρόδιτη Σεμένια να αγωνιστεί ως άντρας, αν και φαίνεται πως η τελική της απόφαση θα είναι ακόμα πιο αμφιλεγόμενη.

Caster Semenya of South Africa celebrates after winning the women's 800m race during the IAAF Diamond League Athletics meeting at the Louis II Stadium in Monaco, Friday, July 20, 2018. (AP Photo/Claude Paris)
Caster Semenya of South Africa celebrates after winning the women's 800m race during the IAAF Diamond League Athletics meeting at the Louis II Stadium in Monaco, Friday, July 20, 2018. (AP Photo/Claude Paris) AP/CLAUDE PARIS

Η Κάστερ Σεμένια εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια σε εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων ως αθλήτρια μέσων και μεγάλων αποστάσεων, κερδίζοντας αμέσως το χρυσό μετάλλιο στα 800 και τα 1500 μέτρα με παγκόσμια ρεκόρ. Από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να συμμετέχει σε διοργανώσεις ενηλίκων, φτάνοντας επίσης στις κορυφαίες θέσεις και σημειώνοντας εξωπραγματικά ρεκόρ. Η αλματώδης εξέλιξη της αθλήτριας έγινε η αφορμή ώστε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου να ξεκινήσει μια έρευνα ως προς το φύλο της αθλήτριας, έχοντας ως στόχο την επαλήθευση του φύλου της ως γυναίκα.

Αν και η IAAF δεν εξέδωσε ποτέ τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι η Κάστερ γεννήθηκε με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, με μια μορφή ερμαφροδιτισμού. Στο πέρασμα των ετών, η πρόκληση της συμμετοχής της Σεμένια σε αγώνες ανδρών φαινόταν ολοένα και πιο ρεαλιστική. Σήμερα, λίγες μέρες πριν από την επίσημη ετυμηγορία του αθλητικού δικαστηρίου για την αναγνώριση του φυλετικού προσδιορισμού της Σεμένια, οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Caster Semenya of South Africa crosses the finish line to win the women's 800 meters for Africa at the IAAF track and field Continental Cup in Ostrava, Czech Republic, Sunday, Sept. 9, 2018. (AP Photo/Petr David Josek)
Caster Semenya of South Africa crosses the finish line to win the women's 800 meters for Africa at the IAAF track and field Continental Cup in Ostrava, Czech Republic, Sunday, Sept. 9, 2018. (AP Photo/Petr David Josek) AP/CLAUDE PARIS

Η IAAF φαίνεται πώς έχει απορρίψει το ενδεχόμενο του να αγωνιστεί η Κάστερ ως άνδρας, τονίζοντας πώς ακόμα και οι αθλητές με στοιχεία ερμαφροδιτισμού οφείλουν να αποδεχθούν το φύλο με το οποίο ταυτοποιήθηκαν στη γέννα. Παρ'όλα αυτά, είναι στη διακριτική ευχέρεια των αθλητικών δικαστών να αποφασίσουν αν ένας άνθρωπος που γεννήθηκε με ανδρικά γεννητικά όργανα και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οφείλει να μειώσει την ανδρική του ορμόνη με τεχνητό τρόπο ώστε να αγωνιστεί σε αθλήματα ως γυναίκα:

"Αν μια αθλήτρια διαθέτει ανδρικά γεννητικά όργανα και επίπεδα τεστοστερόνης που προσομοιάζουν εκείνα του άντρα, τότε η ανάπτυξη του σώματος της είναι ισάξια με εκείνη ενός άνδρα όταν περνάει το στάδιο της εφηβείας, άρα διαθέτει αβαντάζ έναντι των άλλων αθλητριών. Γι`αυτό λοιπόν, ώστε να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός απαιτείται οι αθλητές με στοιχεία ερμαφροδιτισμού να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε μέλος της IAAF στον Guardian.

Το ενδεχόμενο της επιβολής μείωσης της τεστοστερόνης στη Σεμένια μέσω φαρμάκων, είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και κατηγορίες για ρατσιστικές πρακτικές

Παρ' όλα αυτά, η IAAF φαίνεται πως έχει στα χέρια της έρευνες που αποδεικνύουν ότι η τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αβαντάζ σε αθλητές που αγωνίζονται σε αποστάσεις από 400 μέτρα ως και μαραθώνιο. Η Σεμένια από την πλευρά της, διατηρεί ένα προφίλ χαμηλών τόνων, αναμένοντας από την IAAF να αναλάβει την ευθύνη και να προβεί σε μια τελεσίδικη απόφαση, με σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση της.

(φωτογραφίες: AP/Claude Paris)

News 24/7

24MEDIA NETWORK