Λιναρδάτου-Χομπς: O σκύλος κυνηγάει το λαγό

Η Χριστίνα Λιναρδάτου κάνει την πρώτη υπεράσπιση του τίτλου της WBO την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Γαλάτσι, με αντίπαλο την Αυστραλή Ντίντι Χομπς, πριν βάλει μπρος για τις τρεις ζώνες που της λείπουν.

Sport24.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
Η Χριστίνα Λιναρδάτου έτοιμη για την υπεράσπιση του τίτλου της SPORT24.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Η σκηνή της 'Αρπαχτής', στην οποία ο Μπραντ Πιτ βάζει στοίχημα με τον Τζέισον Στέιθαμ για το αν θα πιάσει ο σκύλος το λαγό, ισχύει με... ποιητική ακρίβεια στην περίπτωση της Χριστίνας Λιναρδάτου Ντουράν. Όχι, ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τον αγώνα υπεράσπισης της ζώνης του WBO, την οποία απέκτησε στις 24 Μαρτίου, όταν, για την κατηγορία των 63 κιλών, έριξε κάτω την Κάντι Γουάιατ, μία πράξη για την οποία θα μπορούσε να την ψάχνει η... πολεοδομία. Διότι το καναδικό κάστρο, αήττητο ώσπου να πατήσει το πόδι του στο ΔΑΪΣ, έπεφτε πριν πέσει, σε ένα γύρο που περισσότερο ήταν κάτω παρά όρθιο.

Υπερβολή, ασφαλώς, για ένα άθλημα που τρέφεται από την υπερβολή. Στην προπόνηση, τη διατροφή, τα χτυπήματα, την ένταση, την αυταπάρνηση, το πλήρες ξεβόλεμα. Διότι μετά από έναν παγκόσμιο τίτλο η Λιναρδάτου θα έπρεπε να χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό και όχι, ούτε 2,5 μήνες μετά, να μπει στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου για την υπεράσπισή του. Μια υπεράσπιση που διακυβεύεται στον αγώνα με την Ντίνα Χομπς, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη Friday Boxing Fight Night by Stoiximan.gr. Ακόμα δεν έχεις κλείσει τα εισιτήριά σου;

Τι στο καλό; Ακόμα δεν ξεθύμανε ο ατμός από τις 'βόμβες' στο πρόσωπο της Γουάιατ και η Λιναρδάτου μπαίνει ξανά στο ρινγκ για τέτοιο αγώνα; "Το θέμα είναι ότι στη βράση κολλάει το σίδερο, πρέπει να είμαι πάντα ενεργή", λέει αποφασιστικά η Λιναρδάτου, προλογίζοντας αυτόν τον αγώνα. Μετά την Καναδή, η παγκόσμια πρωταθλήτρια της super lightweight στην WBO ξεκουράστηκε ακριβώς δύο μέρες. "Χαλαρώνεις μία εβδομάδα, κάθεσαι δύο μέρες και την τρίτη μέρα κάνεις τζόκινγκ, ενεργητική ξεκούραση. Στο τέλος της εβδομάδας αρχίζεις τη δουλειά", τονίζει ο Μανώλης Λαβδάκης, προπονητής και προμότερ της Χριστίνας.

Αυτό συνέβη στην περίπτωσή της. Υπάρχουν πυγμάχοι που απολαμβάνουν τον τίτλο που έχουν κατακτήσει όσο περισσότερο μπορούν, αφού για να τον κρατήσεις μπορείς να εξαντλήσεις ένα περιθώριο έξι μηνών και άλλοι που ψάχνονται να γίνουν undisputed παγκόσμιοι πρωταθλητές. Δηλαδή, να πάρουν όλες τις πιθανές ζώνες στην κατηγορία τους. Η Λιναρδάτου, μόλις 2,5 μήνες μετά τον παγκόσμιο τίτλο, θέλει να κάνει την υποχρεωτική υπεράσπισή του.

Λιναρδάτου-Χομπς: O σκύλος κυνηγάει το λαγό

Το δίκτυο

Είναι μπελάς. Δύσκολα γίνεται κατανοητό, αν δεν είσαι μέσα στην επαγγελματική πυγμαχία και δεν έχεις βλέψεις να κατακτήσεις τον κόσμο. Μπορεί να θέλεις έναν αντίπαλο και να τον θέλεις τώρα, να είσαι πρωταθλητής στην WBO, καλή ώρα, και εκείνος στην IBF να μη θέλει να του πάρεις τη ζώνη. Κι αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι για να σε αφήσουν να πάρεις τις ζώνες μία δεν είναι αρκετή. Οπότε η Λιναρδάτου δεν μπορεί, προς το παρόν, να κάνει τη Τζέσικα ΜακΚάσκιλ να μην μπορεί να την αποφύγει. "Η Χριστίνα είναι high risk fight", εξηγεί ο Μανώλης Λαβδάκης "Αποφεύγουν τη Χριστίνα οι προμότερ. Όταν ένας αθλητής έχει το χτύπημα του νοκ άουτ, όπως το είχε ο Τάισον, είναι πολύ επίφοβος για τον άλλο προμότερ. Δεν θέλουν να τους χαλάσεις τη βραδιά και το σόου. Θέλουν να κάνουν μία νίκη για να προχωρήσει η μπίζνα τους".

Μία μπίζνα, η οποία θα είναι, με την επικείμενη νίκη της επί της Χομπς αναπόφευκτη, όσο ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία της: "Από τη στιγμή, όμως, που έφτασε στον παγκόσμιο τίτλο, δύσκολα θα την αποφύγουν. Σε αυτά τα επίπεδα δεν μπορείς να κρυφτείς". Η Λιναρδάτου είναι αυτήν τη στιγμή στο νούμερο 4 και μπορεί να γίνει η νόμιμη διεκδικήτρια των ζωνών της WBA και WBC, που αυτήν τη στιγμή η Αμερικανίδα έχει στην κατοχή της, μετά τη νίκη της επί της Αργεντινής Έστερ Σάντσες στις 25 Μαΐου, στο Νταζ των ΗΠΑ. Η ΜακΚάσκιλ είναι στο νούμερο 1.

Ο Λαβδάκης το εξηγεί πολύ πιο αναλυτικά: "Η επαγγελματική πυγμαχία έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα. Ανά τον κόσμο υπάρχουν εθνικές ομοσπονδίες οι οποίες υπάγονται στην ομοσπονδία της ηπείρου και αυτές, μετά, υπάγονται στις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχει στην πυγμαχία μία λίγκα που εδώ και έναν αιώνα λειτουργεί by the book. Υπάρχει, επίσης, μία γενική παγκόσμια κατάταξη, που ο αθλητής, με βάση τις νίκες του και την πορεία που έχει στην καριέρα του ανεβαίνει ή κατεβαίνει στην κλίμακα. Στη Χριστίνα, λοιπόν, μετά από 4 χρόνια στην επαγγελματική πυγμαχία και με βάση τους αγώνες που έκανε, δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει τη νούμερο ένα θέση στην WBO, δηλαδή την παγκόσμια ομοσπονδία. Σαν να λέμε, για να καταλαβαίνει κι ο κόσμος, ότι ένας παγκόσμιος τίτλος διαιρείται στα τέσσερα.

Μία αθλήτρια ή αθλητής που έχει έναν παγκόσμιο τίτλο στην επαγγελματική πυγμαχία, έχει το 25% του αληθινού παγκόσμιου τίτλου. Για να έχει το 100% και να θεωρείται αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής, θα πρέπει να κατακτήσει και τις τέσσερις ζώνες, να τις έχει στη συλλογή του. Κι εδώ είναι το σασπένς που υπάρχει στην επαγγελματική πυγμαχία. Ο ένας πρωταθλητής, που έχει τη μία ζώνη, με τους άλλους, που έχουν τις υπόλοιπες, πρέπει να έρθουν σε επαφή, σε συμφωνία, και να αγωνιστούν μεταξύ τους. Έτσι, λοιπόν, εγώ, που είμαι στην IBF, κι εσύ, που είσαι στην WBA, κάνουμε unification, τις ενώνουμε. Και μετά όποιος επικρατήσει συνεχίζει.

Όταν καταλάβεις, λοιπόν, μία κατηγορία και καθαρίσεις όλες τις ζώνες μπορείς να ανέβεις, να κατέβεις, να εξελιχθείς. Η Χριστίνα, λοιπόν, που έχει την WBO, μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων, κυνηγά την Τζέσικα ΜακΚάσκιλ, που είναι από το Σικάγο, αθλήτρια του Έντι Χερν, του μεγαλύτερου προμότερ όλης της Αγγλίας, που έχει και τον Τζόσουα, η οποία είναι η WBC και η WBA πρωταθλήτρια. Οπότε, οι ζώνες της ΜακΚάσκιλ και εκείνη της Χριστίνας θα μπουν στο ίδιο τραπέζι και θα παιχθούν όλες σε μία βραδιά. Αυτό, εν ευθέτω χρόνω, έτσι; Το δουλεύουμε, γιατί έχει να κάνει με τα οικονομικά, πού θα παιχθεί ο αγώνας.

Sport24.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
Η Χριστίνα Λιναρδάτου δοκιμάζει τις γροθιές της SPORT24.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Παράλληλα, μέσα στους στόχους της Χριστίνας, αν με ρωτάς, είναι, θεωρώ, η Κέιτι Τέιλορ, η μεγαλύτερη πυγμάχος όλων των εποχών, που έχει πάρει δύο χρυσά ολυμπιακά, παγκόσμια, ευρωπαϊκά, είναι αθλήτρια του Έντι Χερν. Την 1η Ιουνίου έχει να κάνει αγώνα unification και έτσι και το πάρει, μαζί με όλες τις ζώνες, θα είναι μία εκ των μεγαλύτερων επαγγελματιών πυγμάχων (σ.σ. η Τέιλορ νίκησε με απόφαση πλειοψηφίας, η οποία έχει αμφισβητηθεί, την Ντελφίνε Περσούν, πετυχαίνοντας ό,τι προλόγισε ο Λαβδάκης). Αυτήν κυνηγάμε επίσης. Αλλά θα έρθει να μας βρει, αφού θα θελήσει να ανέβει κατηγορία, να μας πλησιάσει και να μας πει ‘'θέλω τις ζώνες σας' .Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, οι μεγάλοι πρωταθλητές παίζουν μεταξύ τους, γίνονται σπουδαίοι αγώνες με πάρα πολλά χρήματα".

Επάγγελμα πυγμάχος

Προς το παρόν, αυτό που επείγει είναι η υπεράσπιση: "Η Ντίντι Χομπς είναι εγκεκριμένη από την WBA, στο ranking που πρέπει και έχει τη ζώνη της στην Ωκεανία”. Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο αντίπαλο. “Θέλω να διατηρήσω τον τίτλο όσο γίνεται. Η αντίπαλος είναι δυνατή, αλλά έχει αδύναμα σημεία, στα οποία έχουμε εστιάσει. Την έχουμε δει σε τρεις αγώνες, τους δύσκολους που έχει δώσει. Όταν επιτίθεται κατεβάζει τα χέρια. Είμαι προετοιμασμένη, μπορώ να προσαρμοστώ στο είδος του αγώνα και να παίξω είτε σε μακρινή είτε σε κοντινή απόσταση", εξηγεί η Λιναρδάτου ενόψει του μεγάλου ματς την Παρασκευή στο Γαλάτσι, ενός event που, μαζί με τους αγώνες του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καμπόσου, έχει για κορωνίδα τον αγώνα της Χριστίνας.

Η δουλειά, βεβαίως, πρέπει να γίνει σιγά σιγά. Όποια κουβέντα έχει διατυπωθεί με τον ατζέντη της ΜακΚάσκιλ, τον Ρικ Ράμος, έχει πέσει προς το παρόν στο κενό. Αν, όμως, η Λιναρδάτου κρατήσει τη ζώνη την Παρασκευή απέναντι στη Χομπς, η οποία έχει 8-0 με 5 νοκ άουτ, θα κάνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τη στιγμή που δεν θα απειλείται από άλλη αθλήτρια για την WBO, μπορεί να δώσει στη ΜακΚάσκιλ το δέλεαρ να της την πάρει, ώστε να της απομένει εκείνη της IBF. Κόπιασε, κόπιασε να σε φιλέψω, σαν να λέμε. Βεβαίως, είναι τεράστιο το... ψάρι, στην πιθανή συνεργασία με τον Έντι Χερν. Αυτομάτως το τιμ, μαζί και ο Αμερικανός ατζέντης, Μπράιαν Κόεν, θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν σε ένα χώρο που πραγματικά παίζονται πολλά εκατομμύρια δολάρια.

"Στα 31 μου έχουν σίγουρα ακόμα 5 πολύ καλά χρόνια πυγμαχίας μέσα μου”, συμπληρώνει η 'Black Mamba' της ελληνικής πυγμαχίας, σε μία πρόταση που διαβάζεται διττά: δεν έχει μεν χρόνο για χάσιμο, αλλά έχει αρκετό χρόνο για να φτάσει ακόμα και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο. Αν η Λιναρδάτου φτάσει να παίξει με τη ΜακΚάσκιλ σε unification ματς, τα νούμερα που θα ακουστούν θα είναι υπέρογκα. "Στην Ελλάδα η επαγγελματική πυγμαχία είναι ανύπαρκτη", λέει η Λιναρδάτου. Θα μπορούσε να πει, όλη η πυγμαχία. "Το θέμα είναι ότι έχουμε ως στόχο να ανέβει στην Ελλάδα σιγά σιγά η πυγμαχία, με έναν παγκόσμιο τίτλο αυτό γίνεται περισσότερο εφικτό. Δεν θα μπορούσαν αλλιώς να έρθουν στην Ελλάδα όλοι αυτοί οι τύπο για τους οποίους μιλάμε τώρα, να γίνει μεγάλο όλο αυτό". Τούτο ουδόλως σημαίνει ότι... ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε: "Έχει πάρα πολλά ταλέντα η Ελλάδα, πάρα πολλά παιδιά. Αλλά θέλει κόπο και υπομονή. Και ο ολυμπιονίκης ξεκινά να παίζει 4 γύρους, πάει στους 6, πάει στους 8, θέλει σιγά σιγά, σκαλοπάτι σκαλοπάτι".

Η Χριστίνα Λιναρδάτου εν ώρα προπόνησης
Η Χριστίνα Λιναρδάτου εν ώρα προπόνησης SPORT24.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ - WATKINSON

Στην ξενιτιά Ασφαλώς, κρίνει εξ ιδίων. Όταν ο Μανώλης Λαβδάκης επέστρεψε από τις ΗΠΑ, το 2010, έχοντας δουλέψει με τον Μιχάλη Αρναούτη, το όραμά του ήταν να φτιάξει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. "Δεν ήρθε ένας άντρας στο γυμναστήριο εκείνη τη στιγμή, για να τον αναλάβω, έτυχε η Χριστίνα. Μέχρι το 2012 είχε πάρει τους τίτλους της στην Ελλάδα, δεν έβρισκα κανένα νόημα σε όλο αυτό. Της είπα, θα γίνουμε επαγγελματίες. Το 2014 παίρνω τη Χριστίνα και πάμε στον Άγιο Δομίνικο. Και κάνει εκεί τη μετάβασή της στην επαγγελματική πυγμαχία".

Εκεί, που είναι η δεύτερη πατρίδα της, με το επώνυμο Ντουράν να δίνει ένα στίγμα, αλλά και που είναι μία φτωχή χώρα. "Κάθε μέρα, τον πρώτο καιρό, ήθελα να γυρίσω πίσω και κάθε μέρα έλεγα ότι έπρεπε να κάτσω και να παλέψω, για να προοδεύσω. Έχω συγγενείς στον Άγιο Δομίνικο και έμενα στο σπίτι της γιαγιάς μου, αλλά το γυμναστήριο ήταν πολύ μακριά και έπρεπε να μείνω μόνη μου. Τότε, στην αρχή, ήταν όλα πάρα πολύ δύσκολα", εξομολογείται. Ο δρόμος δεν είχε γυρισμό τόσο για την ίδια όσο και για τον προπονητή της: "Βγάζει επαγγελματική κάρτα και ξεκινάμε και δίνουμε αγώνες. Σε μία χρονιά έκανε έξι, με ισάριθμες νίκες και τέσσερα νοκ άουτ, παίρνει τον εθνικό τίτλο του Αγίου Δομίνικου και μετά την φέρνω στην Ελλάδα, για να ξεκουραστεί κιόλας, διότι οι συνθήκες εκεί κάτω ήταν λίγο άθλιες. Ο Άγιος Δομίνικος είναι μία χώρα φτωχή. Αφού την έφερα εδώ, ξεκινήσαμε προτάσεις για αγώνες. Στο καπάκι, παίξαμε στο Λιντς για δέκα γύρους, σε αγώνα που πήρε τη ζώνη της UBF. Αυτό μας ανέβασε στην κατάταξη, γιατί είχαμε παίξει με αήττητη αθλήτρια. Ήρθε ο επόμενος αγώνας στην Αμερική με την Αλίσια Μπουμγκάρντεν, επίσης αήττητη με 6-0, αθλήτρια του Εβάντερ Χόλιφιλντ, που μας ανεβάζει ξανά στην κατάταξη και μας δίνει την ευκαιρία για τον τίτλο της WBO".

Πρώτα, όμως, η Λιναρδάτου διεκδίκησε από τη Ντελφίνε Περσούν τον τίτλο της WBC. Τα άσπρα γάντια από εκείνον τον αγώνα έχουν την υπογραφή της Βελγίδας. Στις 4 Ιουνίου του 2016, στο Ρούζελαρ, η Λιναρδάτου έχασε με ομόφωνη απόφαση και η Περσούν κράτησε τη ζώνη της. Στο αν τα γάντια βρίσκονται στο γυμναστήριο του Περσέα στο Γαλάτσι για να της δίνουν επιπλέον κίνητρο, απαντάει: "Τα έχω εκεί γιατί ήταν κάτι μεγάλο. Ήταν η πρώτη μου διεκδίκηση παγκόσμιου τίτλου. Έχασα έναν αγώνα, συνέχισα, προσπάθησα, έγινα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η ίδια κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο, αλλά να παίζεις αγώνες και να είσαι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σπίτι σου, εντάξει... Πήγα στην Αγγλία, την Αμερική και τη Γερμανία, έχω παίξει και έχω νικήσει".

Τα λευκά γάντια στη βιτρίνα της Χριστίνας Λιναρδάτου
Τα λευκά γάντια στη βιτρίνα της Χριστίνας Λιναρδάτου CONTRA.GR

Πράγματι, η Περσούν έχει παίξει 45 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Σαββάτου με την Τέιλορ, και οι 44 ήταν στο Βέλγιο! Έχει 9 υπερασπίσεις του τίτλου της WBC, πριν ανταμώσει με τη σπουδαία Ιρλανδή για το undisputed. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο το ματς της Παρασκευής. Μία θαυμάστρια του σπουδαίου Μάρβιν Χάγκλερ, του υπέροχου Ζούλιο Σέζαρ Τσάβες και, φυσικά, του ανυπέρβλητου και συνεπώνυμού της Ρομπέρτο Ντουράν δεν ψάχνει απλώς για την υπεράσπιση του τίτλου της. Θέλει να παρεισφρήσει στο λόμπι του δικτύου, να εξακοντίσει τις αντιπάλους της και να ανοίξει θέσεις αθλητικής εργασίας έχοντας πια την απόδειξη ότι, δουλεύοντας, μπορείς να φτάσεις να παίζεις νύχτα στη Νέα Υόρκη, ενώ έχεις ήδη πληρωθεί ποσό υπέρογκο.

Κι όλα αυτά, από το γυμναστήριο του Περσέα στο Γαλάτσι, με τα δύο μπουλντόγκ στα σκαλιά. Κλείσε τα εισιτήριά σου, γιατί αυτήν την Παρασκευή (σ.σ. 7 Ιουνίου) στη Friday Boxing Fight Night by Stoiximan.gr, ο σκύλος θα κυνηγήσει το λαγό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK