Matchday Σάββατο 2/11: Ο Ολυμπιακός σκόνταψε στη μετακίνηση

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (19/10) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο κόντρα στην Ξάνθη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Ξάνθη Αρένα', Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο κόντρα στην Ξάνθη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Ξάνθη Αρένα', Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Η απώλεια βαθμών του Ολυμπιακού στην Ξάνθη, η νίκη με ανατροπή της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι, η3η ήττα σε 1,5 χρόνο της Μπαρτσελόνα από τη Λεβάντε, η νέα ήττα του Άρη στην ΕΚΟ Basket League που έφερε αναταράξεις κι η 4η διαδοχική ήττα του Κώστα Μανωλά στο Ρόμα-Νάπολι βρίσκονται στο 'μικροσκόπιο' του Contra.gr το Σάββατο.

Super League 1: Η σημαντική μετακίνηση του Ολυμπιακού ίσως είναι στη βαθμολογία

"Παίζαμε στα 30 μέτρα". Ποδοσφαιρικές κουβέντες από τον Πέδρο Μαρτίνς για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην Ξάνθη απέναντι στην τοπική ομάδα για την 9η αγωνιστική της Super League 1. Καθ' όλα ξένες σε σχέση με αυτές που ακούγονταν όλο το 7ήμερο. Η αποθέωση για την άνετη επικράτηση επί της ΑΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε τη θέση της στους εξωαγωνιστικούς διαξιφισμούς για τα εισιτήρια που θα έπαιρναν οι Πειραιώτες και για τη μετακίνηση των φίλων τους στην ακριτική πόλη. Όλα αυτά επικάλυψαν το αγωνιστικό σκέλος, φυσικά όχι με ευθύνη του αγωνιστικού τμήματος. Ξαφνικά, αυτά που συμβαίνουν μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου απέκτησαν σημασία, το τελικό 0-0 προκάλεσε αγωνιστικές συζητήσεις.

Ίσως αυτές να οφείλονται στο γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός προτίμησε την ενδεκάδα του προ 6ημέρου ντέρμπι, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους παίκτες του μεν, αλλά κουράζοντάς τους παραπάνω ενόψει ενός ταξιδιού στο Μόναχο κόντρα στην εξαγριωμένη Μπάγερν. Δεν φάνηκε επί χόρτου κάτι τέτοιο, πάντως. Στο 22' οι τελικές ήταν 4-0 υπέρ των φιλοξενουμένων, μόνο μία εύστοχη, όμως. Στο ημίχρονο ήταν 8-0. "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να βελτιώσουμε τις τελικές προσπάθειες, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε", σημείωσε ο Μαρτίνς στο flash interview.

Σε επίπεδο τακτικής, η σκακιέρα του Πορτογάλου και του Κίκο Ραμίρεθ ήταν γεμάτη. Αλλαγή φορ του Ισπανού στο 2ο μέρος, αλλαγή διάταξης του Πορτογάλου, που με την είσοδο του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο στη θέση του (αρνητικού αυτήν τη φορά) Χιλάλ Σουντανί, έπαιξε με δύο φορ και τους Ντανιέλ Ποντένσε και Γιώργο Μασούρα (επίσης αλλαγή) στα άκρα. Οι περίπου 2.000 φίλοι των 'ερυθρολεύκων' που βρίσκονταν πίσω από την εστία του Κάρλος Αμπάδ στο 2ο ημίχρονο έβλεπαν από κοντά τους παίκτες της ομάδας τους, που είχαν εγκατασταθεί στο γήπεδο της Ξάνθης. Μάταια, όμως. Η τελευταία κίνηση του Μαρτίνς ήταν η είσοδος του Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος επέστρεψε στη δράση ύστερα από τον τραυματισμό του, όμως δεν κατάφερε να βοηθήσει και... χάλασε τον άριστο μέσο όρο του (14 αγώνες πια, συμμετοχή σε 13 γκολ, 4 δικά του και 9 ασίστ).

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε αρκετούς παίκτες των δύο ομάδων πεσμένους στον αγωνιστικό χώρο από την κόπωση. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν ήταν ένας εξ αυτών. Έξαλλος γαρ, διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο και στη συνέχεια άρχισε να βρίζει προς άγνωστη κατεύθυνση, όσο πλησίαζε τους φίλους του Ολυμπιακού. Ο χαιρετισμός του για το ταξίδι τους ολοκλήρωσε μια βραδιά που κόστισε δύο βαθμούς στους 'ερυθρολεύκους', ήτοι κάτι που ίσως παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο τέλος της αγωνιστικής (εν αναμονή του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός) και της σεζόν από το αν υπήρχαν φίλαθλοί τους ή όχι στα Πηγάδια.

Premier League: Όταν η Λίβερπουλ ζήλεψε το πρωτάθλημα

Ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Άστον Βίλα για την Premier League 2019-2020 στο 'Βίλα Παρκ', Μπέρμιγχαμ, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Άστον Βίλα για την Premier League 2019-2020 στο 'Βίλα Παρκ', Μπέρμιγχαμ, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η απολυταρχία η οποία ορίζει την κούρσα προς τον τίτλο της φετινής Λίβερπουλ είναι απαράμιλλη. Κανείς δεν μπορεί να την καταβάλλει, να την αποπροσανατολίσει από τον στόχο της, την Premier League, όσο και να προσπαθεί. Αυτήν την εικόνα δίνει η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ, παρότι για 3ο διαδοχικό παιχνίδι σε όλες τις διοργανώσεις χρειάστηκε ανατροπή και γκολ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, για να φτάσει στην επιτυχία. Το 2-1 επί της Άστον Βίλα στο 'Βίλα Παρκ' ουσιαστικά 'καθρεφτίζει' το 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Σαουθάμπτον, σε πολλά επίπεδα.

Οι πρωταθλητές Αγγλίας βρέθηκαν πίσω. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν το ίδιο και μάλιστα με υποτονική εμφάνιση στα πρώτα λεπτά. Τα γκολ των Τζέιμς Γουόρντ Πράουζ για τη Σαουθάμπτον και Τρεζεγκέτ για την Άστον Βίλα ουσιαστικά διατήρησαν τους διεκδικητές του τίτλου σε απόσταση των 6 βαθμών μεταξύ τους. Μόνο που και οι δύο ομάδες έπαιζαν καλά, έχαναν ευκαιρίες και έπρεπε να νικούν σε αυτόν τον αγώνα, ανεξαρτήτως του τι έδειχνε ο φωτεινός πίνακας. Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 2,7 xGoals και η Άστον Βίλα με 0,8, την ώρα που η Μάντσεστερ Σίτι είχε 3,3 xGoals και η Σαουθάμπτον μόλις 0,9.

Η Σίτι κινήθηκε πρώτη για την ανατροπή και αξιοποίησε τις ευκαιρίες της στο τέλος. Το 74%-26% κατοχή μπάλας, 8-0 κόρνερ, 13-2 τελικές (αν και 0-2 οι εύστοχες) του 1ου ημιχρόνου 'διορθώθηκε' μέχρι το 86', όταν οι Σέρχιο Αγκουέρο και Κάιλ Γουόκερ έκαναν την ανατροπή. Τα νέα φαίνεται πως έφτασαν γρήγορα στο Μπέρμιγχαμ και με το γκολ του Γουόκερ, η Λίβερπουλ άρχισε τη δική της ανατροπή. Ισοφάριση στο 87' από τον Άντι Ρόμπερτσον και νίκη με 2-1 στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων από τον MVP και της φετινής σεζόν, Σαντιό Μανέ, με μία απίθανη κεφαλιά. Η Λίβερπουλ ζήλεψε την ανατροπή της Σίτι κι έκανε το ίδιο, ζήλεψε τα σερί της Σίτι και τρέχει αήττητο 27 αγώνων (και ισοφάρισε την καλύτερη εκκίνηση ομάδας στην Premier League, ρεκόρ που κατείχε η Τσέλσι του 2005-2006), ζήλεψε τον τίτλο της Σίτι και με το Klopp time μπορεί να καταφέρει να τον πανηγυρίσει.

Primera Division: Χαμένη στην εξήγηση ξανά η Μπαρτσελόνα

"Δεν υπάρχει κάποια εξήγηση". Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες σεζόν που ο Σέρχιο Μπουσκέτς ή οποιοσδήποτε άλλος παίκτης καταφεύγει σε μια τέτοια δήλωση. Μόνο κόντρα στη Λεβάντε στο 'Θιουδάδ ντε Βαλένθια', αυτή η φράση έχει παίξει σε λούπα 3 φορές μέσα σε 18 μήνες. Η πρώτη όταν έσπασε το αήττητο του 2017-2018 στο πρωτάθλημα με το εκκωφαντικό 4-5, η δεύτερη στην περσινή ήττα στο κύπελλο με 1-2 και η τρίτη στη νέα ήττα της Μπαρτσελόνα από τον ίδιο αντίπαλο με 1-3 για την Primera Division.

Ο Χοσέ Καμπάνια της Λεβάντε πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπαρτσελόνα σε αγώνα για την Primera Division 2019-2020 στο 'Θιουδάδ ντε Βαλένθια', Βαλένθια, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Ο Χοσέ Καμπάνια της Λεβάντε πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπαρτσελόνα σε αγώνα για την Primera Division 2019-2020 στο 'Θιουδάδ ντε Βαλένθια', Βαλένθια, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Και όντως, δεν υπήρχε εξήγηση. Ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το σκορ στο 38' με πέναλτι, ύστερα από τα όργια (2 γκολ, 2 ασίστ) που έκανε στη μεσοβδόμαδη αγωνιστική κόντρα στη Βαγιαδολίδ. Ήταν το 500ό τέρμα του Αργεντινού επιθετικού με το αριστερό πόδι για λογαριασμό των Καταλανών (85 με το δεξί, 22 με το κεφάλι, 1 με το στήθος και 1 με το... χέρι επίσης), όπως ενημέρωσε το twitter. Σε τέτοια αδιανόητα ύψη έχει φτάσει ο 31χρονος σούπερ σταρ. Μάλιστα, ο Μέσι δεν ήταν καν ο καλύτερος της Μπαρτσελόνα. Ο Αντουάν Γκριεζμάν είχε εκπληκτική απόδοση στο 1ο ημίχρονο, το οποίο δεν έβγαλε ο έτερος της επιθετικής τριπλέτας των φιλοξενουμένων, Λουίς Σουάρες, που τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 41'.

Ο Πάκο Λόπεθ, όμως, έχει πάρει ξεκάθαρα τον 'αέρα' του Ερνέστο Βαλβέρδε σε αυτά τα παιχνίδια, δεδομένης και της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Η αλλαγή του Ουρουγουανού φάνηκε να αποσυντονίζει όλη την ομάδα και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι γηπεδούχοι βρήκαν δύο γκολ, πρώτα με τον Καμπάνια και μετά με τον Μπόρχα Μαγιοράλ, δανεικό επιθετικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Βαλβέρδε κοίταξε στον πάγκο, σήκωσε τον Μπουσκέτς και έβγαλε τον Αρτούρο Βιδάλ. Τέσσερα λεπτά μετά, ο Νεμάνια Ραντόγια έγραφε το 3-1 για τη Λεβάντε. Σκορ που δεν άλλαξε ούτε όταν ο Μέσι έστειλε ξανά την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε με έλεγχο VAR.

ΕΚΟ Basket League: Οι δύο παρατάσεις δεν γλύκαναν κανένα στον Άρη

Ένα παιχνίδι που λήγει ύστερα από δύο παρατάσεις, είθισται να συναρπάζει τους φιλάθλους. Εκείνοι του Άρη δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Τουλάχιστον όχι ύστερα από την 5η διαδοχική ήττα της ομάδας τους στην ΕΚΟ Basket League. Ο Κολοσσός επικράτησε με 87-85 στο 'Nick Galis Hall' και βύθισε ακόμα πιο χαμηλά τους 'κίτρινους'.

Ο Ντόνοβαν Τζάκσον δεν δίστασε ούτε στιγμή όταν πήρε την ευκαιρία να 'πυροβολήσει' από το τρίποντο για να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Ακόμα κι αν είχε ευστοχήσει μόλις σε μία από τις 4 προσπάθειες που επιχείρησε στα προηγούμενα 49 λεπτά, την ύστατη στιγμή έκανε το καθήκον του, όπως κάνει γενικά τη φετινή σεζόν για τον Κολοσσό, με εξαίρεση τα παιχνίδια κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ όπου έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Οι 12 απέναντι στον Άρη οδήγησαν στα αποδυτήρια μια εξαγριωμένη μερίδα φίλων του συλλόγου, προ του επικεφαλής της ομάδας, Δημήτρη Γουλιέλμο, ζητώντας αλλαγές. Οι οπαδοί βρέθηκαν και στα γραφεία της ΚΑΕ, εκφράζοντας εντόνως την αγανάκτησή τους για το πολύ κακό ξεκίνημα της ομάδας, την κακή αγωνιστική εικόνα αλλά και την απραξία στο κομμάτι της ενίσχυσης.

Την ώρα που ο ΠΑΟΚ διέλυε τον Ήφαιστο με 94-74 και προσπερνούσε στη βαθμολογία, το Περιστέρι γνώριζε μόλις την πρώτη ήττα της σεζόν (60-64), από τον Προμηθέα στο ντέρμπι κορυφής, η ΑΕΚ ξέφευγε από την τελευταία θέση ισοπεδώνοντας με 91-61 τον Πανιώνιο και ο 'νεοφώτιστος' Ιωνικός έφτανε τις 4 σερί νίκες με το 88-74 επί του Ηρακλή, ο Άρης δεν μπορούσε να κάνει επανεκκίνηση στη χρονιά.

Serie A: Η ομάδα του Μανωλά νίκησε, εκείνος έχασε

Πέντε χρόνια στη Serie A, ο Κώστας Μανωλάς θα έπαιρνε κάθε στιγμή αυτό το 2-1, απέναντι στην ομάδα που προσπέρασε τη Ρόμα και εξελίχθηκε στη δεύτερη δύναμη της κατηγορίας. Η ομάδα του θα είχε τους 3 βαθμούς της νίκης και θα καταδίωκε τους ηττημένους στη βαθμολογία. Μόνο που από το καλοκαίρι τα πράγματα άλλαξαν. Η ομάδα την οποία στήριξε με όλες τις δυνάμεις του, σε καλές και κακές στιγμές, ήταν αυτή που έφτασε στη νίκη, παρότι δεν ήταν καλύτερη. Μόνο που ο διεθνής Έλληνας στόπερ έχασε για 4η διαδοχική σεζόν σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί ύστερα από τα τελευταία 3 διπλά της Νάπολι, εκείνος αποφάσισε να μεταπηδήσει στο 'Σαν Πάολο'. Κι αυτήν τη φορά, οι 'τζιαλορόσι' νίκησαν...

Ο Νικολό Τζανιόλο της Ρόμα πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Νάπολι σε αναμέτρηση για τη Serie A 2019-2020 στο 'Ολίμπικο', Ρώμη, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Ο Νικολό Τζανιόλο της Ρόμα πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Νάπολι σε αναμέτρηση για τη Serie A 2019-2020 στο 'Ολίμπικο', Ρώμη, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Η παρουσία στον αγωνιστικό χώρο του 'Ολίμπικο' του πιο φορμαρισμένου Ιταλού ποδοσφαιριστή, του Νικολό Τζανιόλο, ήταν καθοριστική σε αυτήν τη νίκη. Ο 20χρονος μέσος άνοιξε το σκορ στο 19' και έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Ο Έλληνας στόπερ δεν μπορούσε να τον περιορίσει όταν πλησίαζε στην περιοχή, η Νάπολι δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις απουσίες των Ρωμαίων. Ο Αλεκσάνταρ Κολάροφ ήταν ο επόμενος ποδοσφαιριστής που απείλησε την εστία του Άλεξ Μερέτ (ο Ορέστης Καρνέζης έμεινε στον πάγκο). Πρώτα με μακρινό σουτ, στη συνέχεια με εκτέλεση πέναλτι. Το γκολ δεν ήρθε, όμως η άμυνα των 'παρτενοπέι' έμοιαζε να έχει ακατάβλητες δυσκολίες. Και τότε συνέβη.

Το μομέντουμ άρχισε να αλλάζει, η πίεση έφυγε από τους ώμους του Μανωλά και του Καλιντού Κουλιμπαλί (ο οποίος σταμάτησε να αγωνίζεται όταν άκουσε ρατσιστικά συνθήματα, με συνέπεια προσωρινή διακοπή του αγώνα) και η Ρόμα βρέθηκε στα σχοινιά. Η Νάπολι είχε ευκαιρίες, είχε δοκάρια, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 54', ένα δεύτερο χέρι έφερε την μπάλα στη βούλα του Πάου Λόπεθ. Ο Ζορντάν Βερτού ανέλαβε την εκτέλεση αυτήν τη φορά και η Νάπολι βρέθηκε ξανά στη σέντρα. Το τέρμα του Αρκάντιους Μίλικ δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Η ομάδα του Μανωλά χάνει αυτό το παιχνίδι...

Bundesliga: Η συντριβή της Μπάγερν φέρνει αλλαγές πριν από τον Ολυμπιακό

Για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια η Μπάγερν Μονάχου δέχθηκε 5 γκολ στο πρωτάθλημα. Η Bundesliga δεν είναι πλέον αποκλειστικό... χωράφι της και δεν μπορεί να το διαχειριστεί μέχρι στιγμής. Το 5-1 της Άιντραχτ Φρανκφούρτης ήταν ένα σκορ που χαροποίησε την υπόλοιπη Γερμανία, ίσως όχι τον Ολυμπιακό, όμως, αφού ο Νίκο Κόβατς θα χρειαστεί να προβεί σε κομβικές αλλαγές για να σώσει τη σεζόν.

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK