Νικολαΐδης στο Contra.gr: "Για τη σημαία ρε γαμώτο!"

Ο Ολυμπιονίκης του τάε κβο ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, σημαιοφόρος της εθνικής αποστολής στους Αγώνες του Λονδίνου, μιλά στο Contra.gr για την κορυφαία στιγμή της αθλητικής του καριέρας.

Νικολαΐδης στο Contra.gr: "Για τη σημαία ρε γαμώτο!"

Μετρώντας ήδη δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια (σε Αθήνα και Πεκίνο), ο Έλληνας πρωταθλητής του τάε κβο ντο ταξιδεύει στην ολυμπιακή πόλη του Λονδίνου με ένα μεγάλο -διπλό- στόχο: την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου που θα δώσει χαρά στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες του.

- Τι προσδοκάς από την τέταρτη συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Περιμένω να έχω μια καλή πορεία και, αν μπορέσω και είμαι τυχερός και άξιος, να καταφέρω να πετύχω ό,τι δεν κατάφερα στις προηγούμενες συμμετοχές μου. Δηλαδή την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου”

- Ενδεχόμενη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο θα είναι προφανώς η κορυφαία στιγμή της καριέρας σου.

“Το αποκορύφωμα της καριέρας μου είναι το γεγονός ότι θα μπω ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στο στάδιο! Φυσικά και εάν έρθει η κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου θα είναι μια σπουδαία στιγμή στην καριέρα μου. Ωστόσο, δεν θα ξεπεράσει τη στιγμή που θα μπω στο στάδιο με την ελληνική σημαία στην αγκαλιά μου”.

- Ποιους θεωρείς εσύ ως τους πιο υπολογίσιμους αντιπάλους σου στη μάχη για ένα μετάλλιο;

Σε αυτούς του Ολυμπιακούς είναι πιο υψηλό το επίπεδο από κάθε άλλη φορά. Πραγματικά δεν μπορώ αν επιλέξω ούτε αυτούς που θέλω να αντιμετωπίσω ούτε εκείνους που θέλω να αποφύγω. Σίγουρα υπάρχουν 2-3 αθλητές, όπως οι εκπρόσωποι της Κορέας, της Ιταλίας και του Μάλι, που ξεχωρίζουν. Ωστόσο δε γίνεται να υποτιμήσεις κανέναν”.

- Σε σχέση με τους Αγώνες του 2008, πιστεύεις ότι οι φαν του αθλήματος θα δουν κάποια νέα πράγματα σε ό,τι αφορά την τεχνική ή την τακτική;

Εκείνο που περιμένω εγώ είναι να γίνει ένα γρήγορο παιχνίδι και πιο ανοικτό στη δική μου κατηγορία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ανέβει αθλητές από μικρότερες κατηγορίες και έτσι άλλαξε ο ρυθμός του παιχνιδιού. Παράλληλα, θα έχουμε τους ηλεκτρονικούς θώρακες για την καταμέτρηση των πόντων. Αυτό έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του, όπως συμβαίνει με καθετί που αφορά την τεχνολογία. Σίγουρα θα μετράνε κάποιοι πόντοι που πριν ήταν δύσκολο να μετρήσουν, ωστόσο δεν θα μετράνε κάποιοι άλλοι”.

- Το γεγονός ότι οι Αγώνες γίνονται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βοηθά ώστε να εγκλιματιστείς ευκολότερα;

Δεν πιστεύω ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα να εγκλιματιστώ. Ούτως η άλλως θα μείνω αρκετές μέρες στο Ολυμπιακό χωριό και αυτό θα με βοηθήσει αρκετά. Συνολικά θα μείνω 16 μέρες πριν αγωνιστώ και έτσι πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα".

- Έχεις ήδη παραστάσεις από τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως φυσικά και από άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Είναι αυτό το συγκριτικό σου πλεονέκτημα την ώρα του αγώνα;

Σε αυτό το επίπεδο παίζει όντως σημαντικό ρόλο η εμπειρία. Ειδικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι το ξεχωριστό και επειδή εγώ έχω αγωνιστεί ήδη τρεις φορές πιστεύω ότι αυτό θα με βοηθήσει αρκετά. Τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω”.

- Ποια θεωρείς την καλύτερη στιγμή της καριέρας σου; Και ποια τη χειρότερη, επίσης.

Καλύτερη στιγμή θεωρώ την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Πεκίνο. Θεωρώ ότι συνολικά ήταν η καλύτερη εμφάνιση που έχω κάνει με τον προπονητή μου. Στην αντίπερα όχθη θεωρώ ως χειρότερη στιγμή τον τελικό της Αθήνας. Ο τρόπος με τον οποίο έχασα το χρυσό δεν αντιπροσώπευε το επίπεδό μου εκείνη τη χρονική στιγμή”.

- Σε λίγες μέρες θα έχεις την τιμή να μπεις με την ελληνική σημαία στο ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου ως σημαιοφόρος της εθνικής αποστολής. Τα συναισθήματά σου;

Ό,τι και να συμβεί στους αγώνες του Λονδίνου θα είναι η μεγαλύτερη στιγμή της αθλητικής μου καριέρας. Τα μετάλλια έρχονται ύστερα από μεγάλη προσωπική προσπάθεια. Η συγκεκριμένη τιμή όμως έρχεται από τρίτους και αυτό είναι που μετράει περισσότερο”.

- Πιστεύεις ότι η σημαία που θα κρατάς θα ζυγίζει περισσότερο εξαιτίας του βάρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας;

Δεν πιστεύω ότι η σημαία θα έχει μεγαλύτερο βάρος εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας. Σαν κράτος ούτε από τον τρόπο που θα κρατάμε τη σημαία ούτε από τον τρόπο που θα αγωνιστούμε έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν”.

- Καθ' οδόν προς Λονδίνο θεωρείς ότι κουβαλάς ως επιπλέον βάρος την ανάγκη των συνελλήνων για ένα μετάλλιο-ανάσα στη σκληρή καθημερινότητά τους;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι αθλητές που θα πάμε στο Λονδίνο πιστεύω ότι θα νιώθουμε αυτό το βάρος. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μικρές χαρές που προκύπτουν μέσα από τον αθλητισμό δίνουν πολύ κουράγιο σε αυτούς που θα είναι πίσω στην Ελλάδα. Για αυτό το μόνο που μας νοιάζει είναι να ανυψώσουμε λίγο το ηθικό του κόσμου”.

Το παλμαρέ του Αλέξανδρου Νικολαΐδη:

2010: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 3ος Χάλκινο μετάλλιο
2009: Παγκόσμιο πρωτάθλημα - 5ος
2008: Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
2008: Ευρωπαϊκό πρωταθλημα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
2004: Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
2004: Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
1998: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)
1998: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 5ος
1997: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος (Χρυσό μετάλλιο)
1997: Μεσογειακοί Αγώνες - 2ος (Αργυρό μετάλλιο)
1996: Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο
1996: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK