Η θρυλική μάχη Nurmagomedov-McGregor ήταν η κορυφαία μέχρι την επόμενη

Η ζώνη των ελαφρών βαρών στο UFC ήταν απλώς η αφορμή. Αιτία πίσω απ' όλα όσα εκτυλίχθηκαν στις 6/10στο Λας Βέγκας κρύβονταν η τιμή, η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια. Ο Nurmagomedov δεν έδειρε μόνο τον McGregor εκείνο το βράδυ.

Η θρυλική μάχη Nurmagomedov-McGregor ήταν η κορυφαία μέχρι την επόμενη

Το Contra.gr διαλέγει και παρουσιάζει τα 10 πιο σημαντικά ματς του 2018 από όλο το φάσμα των αθλημάτων. Η μάχη του κλουβιού μεταξύ Nurmagomedov - McGregor είναι φυσικά στη 10άδα των επιλογών μας.

***

Εκεί ήταν ο παράδεισος κι η κόλαση εκεί.

Από τη μία η πυξ-λαξ μονομαχία εντός του οκτάγωνου κλουβιού μεταξύ του Khabib Nurmagomedov και του Conor McGregor στην 'T-Mobile Arena' του Paradise, Las Vegas. Από την άλλη η 'κλοτσοπατινάδα' που ακολούθησε εντός κι εκτός, αφού πρώτα ο Ρώσος μαχητής με καταγωγή από την αυτόνομη δημοκρατία του Νταγκεστάν είχε επιβληθεί του ψηλόλιγνου και ξερακιανού Ιρλανδού, ο οποίος μια ημέρα πριν (στη διάρκεια του ζυγίσματος) επιδείκνυε τα 'ποντίκια' του και κραύγαζε μπροστά στο ζωντανό κοινό που τον επευφημούσε. Είτε από αυτοπεποίθηση είτε από φόβο μάλιστα έγινε εξ αρχής προκλητικός, με πράξεις και λόγια απέναντι σ' έναν πολύ πιο cool Ρώσο που δεν έβγαλε μιλιά, επιλέγοντας ν' απευθύνεται στο δημιουργό του και μόνο.

Το main event του UFC 229, που διεξήχθη στις 6 Οκτωβρίου και είχε στο πρόγραμμα άλλα τέσσερα ματς, διήρκεσε λιγότερα από 20 λεπτά σε διάστημα 4 γύρων. Χρόνος ελάχιστος για τους λάτρεις του 'αιμοσταγούς' σπορ. Ταυτόχρονα όμως αρκετός για να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του πρωταθλητή ελαφρών βαρών (Nurmagomedov), ο οποίος έριξε στο καναβάτσο τον διεκδικητή του τίτλου (McGregor), διεύρυνε το αήττητο σερί του στις 27 νίκες και κατ' επέκταση διατήρησε τον πολυπόθητο τίτλο του. Χωρίς να του απονεμηθεί η ζώνη.

Ο 30χρονος Ρώσος από τη Μαχάτσκαλα, ο ύψους 178 εκατοστών και βάρους 70 κιλών μαχητής, είχε καταφέρει να κουράσει τον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών γύρων. Ο αριστερόχειρας 'Notorious', επίσης 30 ετών, έψαχνε τον τρόπο να περάσει κάποια λακτίσματα, ποντάροντας στα μακριά και γρήγορα πόδια του, είχε μερικά καλά χτυπήματα στον τρίτο γύρο, είτε χαμηλά είτε ψηλά, αλλά όσο ο χρόνος κυλούσε τόσο γινόταν ευάλωτος στις αντίπαλες επιθέσεις. Σχεδόν έρμαιο στις πολυσύνθετες κινήσεις του πιο χειροδύναμου, πιο γυμνασμένου και πιο έτοιμου πνευματικά Nurmagomedov.

Ο πρωταθλητής είχε σχεδιάσει μια συγκεκριμένη τακτική και την εφάρμοσε χωρίς παρεκκλίσεις. Δεν βιάστηκε να επιτεθεί, δεν εκβίασε καταστάσεις, επέλεξε να 'παίξει' με το χρόνο και τον αντίπαλό του, να μην εκτεθεί και ρισκάρει οτιδήποτε έκρυβε κινδύνους. Ανά διαστήματα πάντως απέστελλε το μήνυμα της υπεροχής. Ο αέρας από τις γροθιές του σφύριζε στο πρόσωπο του αντιπάλου του. Διέθετε φαντασία και πληθώρα κινήσεων, έχοντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Ο McGregor ήταν αρκετά νευρικός και φυσικά ιδρωμένος. Έτρεμε την ήττα. Όπως ο μαχητής που χειρίζεται μέσω τηλεκοντρόλ ένας χρήστης video game όταν φτάνει ν' ανταγωνιστεί την κορυφαία φιγούρα. Δεν θέλει να χάσει, αλλά ταυτόχρονα ψάχνει τρόπο να επιτεθεί. Σποραδικά. Ο Nurmagomedov ένιωθε πολύ πιο άνετα μέσα από το συρματόπλεγμα. Δίχως κόπο, είχε το ματς στο σημείο που ήθελε. Σαν τον κυνηγό που έχει εντοπίσει τη λεία του και παραμονεύει για να επέμβει την καίρια στιγμή.

Αυτή είχε έρθει στον 4ο γύρο, όταν έριξε κάτω τον McGregor, τον έπιασε από το λαιμό και τον εξέθεσε. Τον έσφιξε τόσο πολύ που τον ανάγκασε να δηλώσει υποταγή και ο αγώνας να λήξει υπέρ του. Στη γλώσσα των martial arts ήταν μια σπάνια κίνηση κυριαρχίας που ονομάζεται 'naked choke'. Μια κι έξω!

Οι πύλες της κολάσεως

Ο εξουθενωμένος Ιρλανδός είχε πετάξει λευκή πετσέτα και βαριανάσαινε ξαπλωμένος σε μια από τις γωνιές του κλουβιού. Προσπαθούσε να συνέλθει, ν' ανακτήσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Να χωνέψει πάνω απ' όλα πως η κατάκτηση της ζώνης ήταν ουτοπία.

Ο νικητής ήταν σε έκσταση. Όχι μόνο από τη (βέβαια) επικράτησή του. Είχαν προηγηθεί πολλά πριν από τον ορισμό του event, κυρίως εκείνη η επίθεση στο λεωφορείο στο 'Barclays Center' της Νέας Υόρκης, τον Απρίλιο του '18 που έφερε τη σύλληψη του 'Notorious', και σαν λάβα που ρέει από ενεργό ηφαίστειο ξεχύθηκε εκτός κλουβιού. Αφού πέταξε το προστατευτικό του στόματός του κι αντάλλαξε κάποιες κουβέντες σκαρφάλωσε σαν αιλουροειδές στο φράκτη, πήδηξε μ' ένα σάλτο εκτός, όρμησε στις πρώτες σειρές των κερκίδων και σαν άλλος street fighter έστησε καβγά με τον Dillon Danis, 'κολλητάρι' του McGregor. Αυτόν που -σύμφωνα με τον Nurmagomedov- του είχε προσβάλει τη θρησκεία και την οικογένεια. Έννοιες ιερές, οι 'κόκκινες γραμμές' του Ρώσου.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποί του εισέβαλλαν στο ρινγκ και εξαπέλυαν επίθεση στον θεατή ως εκείνη τη στιγμή McGregor. Συνελήφθησαν αργότερα, υποστηρίζοντας πως προκλήθηκαν. Ναι ή όχι, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Δύο εστίες φωτιάς που αναζωπυρώθηκαν αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου αγώνα. Όπως το αφεντικό του UFC, Dana White, ανέφερε γλαφυρά " άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως".

Το UFC προσπαθούσε να 'συνέλθει' γρήγορα από τα χτυπήματα που είχε δεχθεί το κορμί του, με αποτέλεσμα να λερωθεί η φήμη του. " Αυτό το event προοριζόταν να γίνει το Νο1 ή το Νο2 στη λίστα με την ιστορία των pay per view και τελείωσε έτσι. Είναι κακό για το brand, για το σπορ και για τους δυο πυγμάχους", συμπλήρωσε ο White, αδυνατώντας να πιστέψει πως τα πράγματα ξέφυγαν τόσο πολύ που μετέτρεψαν το κορυφαίο show σε φιάσκο.

Για το Νταγκεστάν βέβαια, αλλά και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Nurmagomedov ήταν ένας λαϊκός ήρωας, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Ρώσου Προέδρου που κόμπαζε δίπλα του. Υποκλίθηκε μάλιστα σ' ένα παιδί που είχε υπερασπιστεί τα ιδανικά του σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να μετρήσει τις συνέπειες. Αυτές θα οριστούν από την αθλητική επιτροπή της Νεβάδα που έχει αναλάβει να εξετάσει. Η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου. Φημολογείται πως στον Nurmagomedov θα επιβληθεί ποινή αποκλεισμού για 1 χρόνο, δεν θα μπορεί δηλαδή να παλέψει για τη ζώνη που κατέχει περισσότερες από 250 ημέρες, και αναγκαστικά θα του αφαιρεθεί.

Μέχρι τότε απολαμβάνει τη δόξα του. Φροντίζοντας παράλληλα να κάνει καλές παρέες που θα 'χτίσουν' το μέλλον του, αφού μια ενδεχόμενη μάχη με τον Floyd Mayweather θα τον γεμίσει χρυσάφι. Όπως και τον άτρωτο Αμερικανό πυγμάχο. Ως τώρα δεν έχει προκύψει συμφωνία, δεν αποκλείεται πάντως παρά τα εμπόδια. Κι άσε τον Conor McGregor να περιμένει τη ρεβάνς.

Διότι ό,τι συμβαίνει στο Βέγκας, μένει στο Βέγκας.

Photo credits: AP Photo/John Locher

News 24/7

24MEDIA NETWORK