Ο Άντι Ριντ του Κάνσας Σίτι γιόρτασε με παϊδάκια το Super Bowl

Αντί για πριμ ζήτησε ένα διπλό cheeseburger και γιόρτασε το θρίαμβο των Chiefs τρώγοντας παϊδάκια με την οικογένειά του. Ο Άντι Ριντ είναι ένας από εμάς.

Ο Άντι Ριντ κρατά το τρόπαιο του NLF ανά χείρας, φορώντας ένα από τα πολλά κοντομάνικα πουκάμισά του
Ο Άντι Ριντ κρατά το τρόπαιο του NLF ανά χείρας, φορώντας ένα από τα πολλά κοντομάνικα πουκάμισά του AP PHOTO/COLIN E. BRALEY

Ο Πάτρικ Μαχόμς είναι μεν ο σταρ που έψαχνε απεγνωσμένα το NFL, ένα ολόφρεσκο πρόσωπο με πλεονάζον ταλέντο που έρχεται να διαδεχθεί τους απαστράπτοντες quarterbacks των τελευταίων 20 ετών. Χωρίς όμως τους Άντι Ριντ τούτου του κόσμου θρίαμβοι όπως των Chiefs, στο Super Bowl LIV του Μαϊάμι, και ο αθλητισμός γενικότερα δεν θα 'χαν ανάλογη αξία.

Ο 61χρονος head coach σού θυμίζει τον γείτονα της διπλανής πόρτας. Έναν ευτραφή κύριο χωρίς πολλά μαλλιά, με πατροπαράδοτο (κιτρινισμένο) μουστάκι (που άσπρισε) και (σχεδόν αόρατα) γυαλιά, ο οποίος συχνάζει είτε στο καφενείο στο τέλος του δρόμου για να παίξει δηλωτή είτε στο καπηλειό της πλατείας για να πιει καλή ρετσίνα, απολαμβάνοντας ευωδιαστούς και εύγεστους μεζέδες. Τηγανιά, λουκάνικο, κοντοσούβλι στην παραδοσιακή, όχι στην σύγχρονη εκλεπτυσμένη, μορφή τους.

Τέτοιος είναι - μην αμφιβάλλεις - παρά τα 7.5 εκατομμύρια που λαμβάνει ετησίως από την ομάδα του Κάνσας Σίτι προκειμένου να ηγείται του τεχνικού επιτελείου και να πετυχαίνει θαυμαστά πράγματα. Μια 'ελληνική φιγούρα' των 80s που δεν αλλοτριώθηκε από το χρόνο, διατήρησε ανόθευτες τις 'πρωτόγονες' ιδέες του, δεν μπήκε στη διαδικασία να 'δαμάσει' τα προπονητικά 'θέλω' του του επειδή μέχρι το 2020 δεν είχε φτάσει ποτέ ως την κορυφή, στιγματισμένος ως ο προπονητής που αποτυγχάνει κάθε Γενάρη, μολονότι οι ομάδες του ήταν σχεδόν άτρωτες το πρώτο τρίμηνο της σεζόν. Άλλωστε η απόλυσή του από Eagles της Φιλαντέλφια, ύστερα από 14 σεζόν πάνω σ' αυτό το σκεπτικό είχε στηριχτεί, αφού παρά τις 9 παρουσίες στα playoffs και τη συμμετοχή στο Super Bowl του 2005 δεν έφερε τον πολυπόθητο τίτλο.

Ο Άντι Ριντ στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής των Eagles, στις 30 Δεκεμβρίου του 2012
Ο Άντι Ριντ στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής των Eagles, στις 30 Δεκεμβρίου του 2012 AP PHOTO/PETER MORGAN, FILE

Όλα αυτά τα χρόνια ο Άντι Ριντ παρέμεινε ένας μπεσαλής οικογενειάρχης που συνέχισε, άνευ διαλειμμάτων, τον κοινό βίο του με την Τάμι από το 1981. Μια γυναίκα που τη σέβεται πάνω απ' όλα και την αγαπά μ' όλη την καρδιά του, καθώς "οι γυναίκες στη ζωή των προπονητών είναι οι αφανείς ηρωίδες. Κάνουν πολλές θυσίες και εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει".

Σ' αυτή την παράλληλη διαδρομή των σχεδόν 40 ετών απέκτησε πέντε παιδιά και χαίρεται πλέον τα 9 εγγόνια του. Που τον ανανεώνουν και τον κουράζουν ταυτόχρονα.

Τον έναν από τους τρεις γιους του, τον πρωτότοκο Μπάρετ, τον έχασε νωρίς, τον Αύγουστο του 2012, σε ηλικία 29 ετών. Από υπερβολική δόση ηρωίνης διατυπώθηκε στην έκθεση του ιατροδικαστή. Είχε εντοπιστεί νεκρός στο δωμάτιο του κολεγίου που εργαζόταν, έχοντας κοντά του διάφορα σύνεργα για τη λήψη της ουσίας. Ήταν εθισμένος για χρόνια, ενώ είχε συλληφθεί αρκετές φορές για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών. Ο Ριντ σ' αυτόν αφιέρωσε τον πρώτο τίτλο του ως πρώτος προπονητής (δεύτερος στην καριέρα του).

Ο Άντι Ριντ κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του γιου του Γκάρετ κατά τη διάρκεια του αγώνα των Eagles με τους Steelers
Ο Άντι Ριντ κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του γιου του Γκάρετ κατά τη διάρκεια του αγώνα των Eagles με τους Steelers AP PHOTO/MEL EVANS

Κάθε οικογένεια έχει μια σκοτεινή ή πένθιμη στιγμή. Έναν θάνατο, κάποια ανοικτή πληγή που δεν κλείνει.Ο Ριντ χρησιμοποίησε τη δουλειά του για να ξεχνιέται, όχι για να ξεχάσει. Χωρίς ν' αμελεί ποτέ την οικογένειά του, θέτοντας τις προτεραιότητές του.

Πρωταθλητής ή όχι, θα είναι για πάντα ο πατέρας του Μπριτ (που τον πήρε στη δουλειά ως βοηθό για να ξεκόψει από τις ουσίες), του Σπένσερ, της Κρόσμπι, της Ντρου Άν. Θα είναι ο παππούς. Θα είναι ο τύπος που οδηγεί το 2020 ένα Ford A ηλικίας 92 ετών, το οποίο ο πατέρας του Γουόλτερ είχε μετά το Β' Παγκόσμιο αποκτήσει έναντι 25 δολαρίων και του ειχε κόστισε περί τις 50.000 για να να το 'συνεφέρει' και να κυκλοφορεί στο δρόμο.

Το καλοδιατηρημένο Ford - αντίκα του Άντι Ριντ
Το καλοδιατηρημένο Ford - αντίκα του Άντι Ριντ CHIEFS.COM

Πρωταθλητής ή όχι, θα είναι ο μερακλής άνδρας που ως ανταμοιβή δεν απαιτεί από την ιδιοκτησία της ομάδας που τον πληρώνει ένα χρηματικό πριμ ή κάποιο άλλο δώρο. Ούτε καν άλλο ένα χαβανέζικο πουκάμισο, αλλά βολεύεται "με το μεγαλύτερο cheeseburger που μπορώ να βρω". Αν είναι με διπλό μπιφτέκι, θα πανηγυρίσει διπλά.

Θα είναι ο καλοφαγάς Άντι Ριντ που γιόρτασε την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε μια δημοφιλή ψησταριά του Κάνσας Σίτι (Q39), τρώγοντας με την οικογένειά του ένα άρτια κομμένο και καπνισμένο κρέας. Η πόλη φημίζεται άλλωστε για τα barbecue στέκια της. "Δεν υπάρχει ψησταριά εδώ πέρα που να μην μου αρέσει", δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο 61χρονος προπονητής, ομολογώντας -με σκυμμένο το κεφάλι- πως για να χωνέψει το λουκούλλειο δείπνο υποχρεώθηκε να παραγγείλει κόλα διαίτης. Μέγα λάθος, κόουτς.

Ο Μάκης Γιατράς δεν θα το 'κανε ποτέ αυτό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK