Super Bowl LIV: Ένα τρόπαιο που έχει το 'στίγμα' της αμφιβολίας

Άξιζε και με το παραπάνω το ξενύχτι για την παρακολούθηση του 54ου Super Bowl. Είναι όμως οι Chiefs οι δίκαιοι θριαμβευτές ή οι 49ers πρέπει να νιώθουν αδικημένοι;

Ο Ντέιμιεν Γουίλιαμς σκοράρει το πιο αμφιλεγόμενο touchdown του Super Bowl του 2020 και οι Chiefs κατακτούν το τρόπαιο μετά από 50 χρόνια
Ο Ντέιμιεν Γουίλιαμς σκοράρει το πιο αμφιλεγόμενο touchdown του Super Bowl του 2020 και οι Chiefs κατακτούν το τρόπαιο μετά από 50 χρόνια AP PHOTO/CHARLIE RIEDEL

Το Super Bowl, η ετήσια συνάντηση των δύο κορυφαίων ομάδων της επαγγελματικής λίγκας (NFL) του αμερικάνικου ποδοσφαίρου - ή τουλάχιστον αυτών που άντεξαν ως το τέλος, είναι πολλά πράγματα μαζί. Η αποσυναρμολόγηση του όρου σε επιμέρους στοιχεία θ' αφήσει πίσω ένα εισιτήριο που δεν αφορά το πόπολο, τα πιο εμπνευσμένα και καλοπληρωμένα διαφημιστικά σποτ, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, το half time show, ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν. Όλη η αμερικανική κουλτούρα πεπιεσμένη σ' ένα φαντασμαγορικό τετράωρο στο μέσο του χειμώνα.

Πάνω απ' όλα, βέβαια, παραμένει ένα αθλητικό γεγονός, το πιο θελκτικό απ' όσα σ' ετήσια βάση διεξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα περισσότερων από 100 εκατομμυρίων (τηλε)θεατών.

Η 54η έκδοση του, στο τροπικό Μαϊάμι της Φλόριντα, είχε την δωρική σαν άγγελο Ντέμι Λοβάτο να σαγηνεύει με την ερμηνεία της στο 'Star-Spangled Banner'. Είχε το πληθωρικό δίδυμο των J.Lo-Σακίρα να υμνεί τη γυναικεία φύση/δύναμη με μια ατελείωτη playlist και ένα δυναμικό συνδυασμό ερμηνείας/χορού. Είχε τον Μπιλ Μάρεϊ να ξυπνά μέσα στον ίδιο εφιάλτη ύστερα από 27 χρόνια, ζώντας ξανά και ξανά τη 'Μέρα της Μαρμότας'. Είχε φυσικά τον Τομ Μπρέιντι - γιατί ο Τομ Μπρέιντι δεν λείπει ποτέ.


Κυρίως όμως είχε πολλή, αναλλοίωτη δράση. Ανεπηρέαστη από τα παραλειπόμενα. Το 31-20 των Chiefs επί των 49ers ήταν η 'αυθάδης απάντηση' των δύο ομάδων στο 'ανοσιούργημα' του 2019 στην Ατλάντα. Ο τελικός με τους λιγότερους πόντους (13-3 για τους New England Patriots έναντι των LA Rams) παρέδωσε τη σκυτάλη σ' ένα ανατρεπτικού σεναρίου παιχνίδι.

Το 'Hard Rock Stadium' των 65.000 θέσεων, η έδρα των Dolfins, ήταν ο πιο ταιριαστός χώρος για μια ανεπανάληπτη ροκ βραδιά. Που κατέληξε να γίνει μια χέβι μέταλ συναυλία με σολάρισμα της ηλεκτρικής κιθάρας από το ατόφιο ταλέντο του Πάτρικ Μαχόμς. Για 53 λεπτά στον μεγάλο αγώνα ο 24χρονος Τεξανός γρατζουνούσε τις χορδές, απαίδευτα.

Είχε αφήσει δύο φάλτσα (interceptions) να γρυλίσουν στον αέρα. Ο διαπεραστικός και ενοχλητικός ήχος δημιούργησε την αίσθηση ότι έκανε τα πρώτα μαθήματά του στο ωδείο και πάλευε να καταλάβει τι λένε αυτές οι αναθεματισμένες παρτιτούρες. Αγχωμένος και εγκλωβισμένος σ' ένα χάος σκέψεων και λανθασμένων κινήσεων, έχανε στην αναπόφευκτη σύγκριση με τον συνεπή Τζίμι Γκαράπολο, ο οποίος στο ίδιο διάστημα απέφευγε τα ρίσκα θέλοντας το πρώτο δαχτυλίδι του ως βασικός quarterback ομάδας (και όχι στη σκιά του Μπρέιντι).

Έχανε ως τη στιγμή που πέταξε πέρα τις οδηγίες χρήσης, κατάπιε με την πληθωρική παρουσία του όλη τη σκηνή και ανέτρεψε το 20-10 των 'Niners', χαρίζοντας στους Chiefs τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας τίτλο τους και πρώτο από το 1970! Είναι δε, μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος, ο νεότερος όλων των εποχών που αναδεικνύεται MVP του Super Bowl σε ηλικία 24 ετών και 138 ημερών, εμπλουτίζοντας το αντίστοιχο βραβείο της κανονικής περιόδου από πέρυσι.

Κι αν ό,τι συνέβη μετά το όγδοο λεπτό της τέταρτης περιόδου απέκτησε την ιστορικότητα που άρμοζε στις στιγμές, δεν ήταν λίγα όλα εκείνα που προηγήθηκαν έως ότου μηδενίσει η αντίστροφη μέτρηση στο ρολόι και φτάσει στο τέλος της η μονομαχία δύο σπουδαίων συνόλων: ενός 'κομπιουταρισμένου' στην επίθεση και ενός καλογυμνασμένου με 'τρεχαλατζήδες'.

Η προσποίηση

Ο Ρίτσαρντ Σέρμαν, ο πολύπειρος cornerback των 49ers, παραδέχθηκε την ανεπάρκειά του στη διάρκεια του Super Bowl, ομολογώντας πως "δεν ήμουν αρκετά καλός απόψε". Στα 9 χρόνια που έχει ήδη στη λίγκα και μ' ένα δαχτυλίδι στη συλλογή του, γνωρίζει πολύ τον εαυτό του. Τι έχει κάνει. Είχαν προηγηθεί πολλές φορές που εκτέθηκε φανερά, εμφανίζοντας καθυστερημένες αντιδράσεις στα επιθετικά plays των Chiefs. Η χειρότερη απ' όλες; Η στιγμή που επιχείρησε να σταματήσει τον Ταϊρίκ Χιλ. Η αλλαγή κατεύθυνσης από τον αντίπαλό του χάρισε στη βραδιά ένα από τα highlights.

Το σφύριγμα

Λίγοι τέτοια αγώνες δεν έχουν τουλάχιστον μία αμφιλεγόμενη απόφαση. Μια απόφαση που σηκώνει αδιάκοπη συζήτηση μεταξύ πίτσας, nachos και αναψυκτικών. Πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και με το σκορ στο 10-10 ο Τζορτζ Κιτλ καπακώνει την μπάλα μετά από βαθιά πάσα 42 γιαρδών και προσγειώνεται νομίμως στο χορτάρι. Οι 49ers έχουν κερδίσει πολύτιμο έδαφος και τη δυνατότητα να βρουν σημαντικούς πόντους πριν από τα μισά της διαδρομής για την κορυφή. Ωστόσο ο αγώνας διακόπτεται με κίτρινη σημαία, οι διαιτητές κρίνουν πως έχει προηγηθεί παράβαση, όταν ο tight end του Σαν Φρανσίσκο προέταξε το χέρι του προκειμένου ν' αποκομίσει αβαντάζ, και γυρνούν τη φάση πίσω. "Θα πρέπει να ζήσω με αυτό", δήλωσε ο Κιτλ φεύγοντας με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο. Η απόφαση δικαιολογήθηκε λίγα λεπτά μετά.

Η στιγμή

Ο Κάιλ Γιούστζεκ, ο fullback των 49ers, έγινε ο πρώτος καταγεγραμμένος φοιτητής του Χάρβαρντ με touchdown σε Super Bowl. Με το κάθετο τρέξιμό του για 15 γιάρδες και το επιτυχημένο άλμα του για ένα εντυπωσιακό τελείωμα μείωσε σε 9-10, δίνοντας την ευκαιρία στο Σαν Φρανσίσκο να ισοφαρίσει. Θα είχε και δεύτερο στο ενεργητικό του, αλλά για τόσο... δα δεν έφτασε στον τελικό προορισμό. Το κατάφερε ο Ραχίμ Μόστερτ (που θα ήταν ο MVP, αλλά ατύχησε) στην αμέσως επόμενη απόπειρα, συνεισφέροντας για το 20-10. Ένα 20-10 πάντως δεν αποδείχθηκε επαρκές.

Η πάσα

Με το ρολόι στα 7'10'' για τη λήξη και τους Chiefs στο -10, ο Πάτρικ Μαχόμς επιχειρεί το αδύνατο για τους άλλους. Η βαθιά πάσα, έχοντας πρώτα διανύσει μια απόσταση 44ων γιαρδών, βρίσκει αμαρκάριστο τον Ταϊρίκ Χιλ και το Κάνσας Σίτι αποκτά το δικαίωμα να πλησιάσει στην περιοχή των 49ers κυνηγώντας με αυξημένες πιθανότητες τους πόντους που εναγωνίως έψαχνε. Ήταν η αρχή της θρυλικής ανατροπής για τους νέους πρωταθλητές.

Η φάση (που έκρινε τα πάντα)

Οι Chiefs έχουν επιστρέψει χάρη στο αριστουργηματικό παιχνίδι του Μαχόμς και παρόλο που υπολείπονται με τρεις πόντους βρίσκονται σε κατάσταση 3rd & Goal. Ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς κινείται παράλληλα με την τελική γραμμή, ξεμαρκάρεται υπέροχα, παίρνει την κοντινή πάσα και εφορμά προς τη ζώνη του touchdown. Ο Σέρμαν βουτάει για τον προλάβει και να τον πετάξει εκτός ορίων πριν ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Ο running back του Κάνσας πατάει τη γραμμή, την ίδια στιγμή όμως περνάει την μπάλα μέσα από το κολονάκι. Πρόλαβε ή όχι; Η χρήση του video είναι η 'σολομώντεια λύση' σε μια τόσο οριακή συνθήκη.

Παραδόξως η τεχνολογία δεν προσφέρει τις επαρκείς οπτικές για μια αδιαπραγμάτευτη και αμφιλεγόμενη απόφαση και οι διαιτητές επιμένουν στην αρχική κρίση κατακύρωσης του touchdown, γιατί δεν βλέπουν κάτι άλλο. Οι Chiefs βρίσκουν άλλον ένα πόντο με το σουτ, πηγαίνουν στο 24-20 και επί της ουσίας αρπάζουν το τρόπαιο μέσα από τα χέρια των 'Niners', που σοκαρισμένοι όχι μόνο δεν προλαβαίνουν ν' αντιδράσουν, αλλά δέχονται άλλους 7 πόντους.

Το tweet (χωρίς σχόλια)

Και του χρόνου...

News 24/7

24MEDIA NETWORK