Ο Γουάιτ δεν θα γίνει το πιόνι του Χερν για το παράνομο Φιούρι-Τζόσουα

Οι δύο προσυμφωνημένες αναμετρήσεις του Τάισον Φιούρι με τον Άντονι Τζόσουα μπορεί να δημιουργούν ίντριγκα στο βρετανικό κοινό, ωστόσο υπάρχει ένα προβληματάκι: είναι παράνομες.

Ο Τάισον Φιούρι πανηγυρίζει με τον προπονητή του, Τζαβόν Στιούαρντ, τη νίκη επί του Ντιόντε Γουάιλντερ για τη ζώνη της WBC στο Λας Βέγκας | Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
Ο Τάισον Φιούρι πανηγυρίζει με τον προπονητή του, Τζαβόν Στιούαρντ, τη νίκη επί του Ντιόντε Γουάιλντερ για τη ζώνη της WBC στο Λας Βέγκας | Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 AP PHOTO/ISAAC BREKKEN

Παλαιόθεν οι ατζέντηδες της πυγμαχίας μοιάζουν να έχουν μια ροπή προς το χρήμα, η οποία οδηγεί σε πράξεις που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς. Ο Έντι Χερν όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά δεν νιώθει ντροπή. Κι αν δεν γίνεται να τον κατηγορήσει κάποιος για την περίπτωση των επικείμενων δύο πυγμαχικών αναμετρήσεων του Τάισον Φιούρι με τον Άντονι Τζόσουα το 2021, στις οποίες αναφέρθηκε η Νίκη Μπάκουλη κυρίως για τους αβυσσαλέους οικονομικούς όρους, με βεβαιότητα παρέκαμψε το πρωτόκολλο για να τις καταστήσει γεγονός. Το οποίο, όμως, ακόμα και τώρα, δεν γίνεται να αποφευχθεί να λογίζεται ως υπόθεση.

Η παρανομία στην περίπτωση του Χερν είναι ότι παρέκαμψε τις ομοσπονδίες. Για την ακρίβεια, αφού ήταν ανακοινώσιμο και καθώς έγινε κοινωνός του μέσω προσωπικού βίντεο ακριβώς την επόμενη μέρα από τη νίκη του Φιούρι επί του Ντιόντε Γουάιλντερ, από τον οποίο πήρε τον τίτλο της WBC, δηλαδή στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, συνεργάστηκε μαζί τους. Κυρίως με την τελευταία, η οποία αντιμετώπιζε και το μείζον ζήτημα να αφήσει τον 'Gipsy King' να αγωνιστεί με τον Τζόσουα παρακάμπτοντας το νούμερο 2 της δικής της κατάταξης, δηλαδή εκείνον που έχει τον εσωτερικό τίτλο της. Τον επίσης Βρετανό Ντίλιαν Γουάιτ.

Οι super fights είναι πάντα ωραιότερες από αγώνες που δεν πρόκειται να αποφέρουν έσοδα από διαφημίσεις και pay-per-view, αλλά με βάση τα καταστατικά των ομοσπονδιών είναι οι πιο δύσκολες να κανονιστούν. Για να βγει ένας αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής όλων των ομοσπονδιών στην κατηγορία του, πρέπει να έχει γίνει το πιο απλό: να κάνει υπεράσπιση του τίτλου του. Ουδείς εκ των δύο της 'Battle of Britain' έχει κάνει. Κι ενώ ο Τζόσουα έχει το προνόμιο να μπορέσει να παρακάμψει τον επικίνδυνο Ουκρανό Αλιεκσάντερ Ούσουκ, νούμερο 2 της WBO, και να φορέσει τα γάντια του για να αντιμετωπίσει εκείνον που θεωρεί πιο βατό, δηλαδή τον Κούμπρατ Πούλεφ, νούμερο 2 της IBF, ο Φιούρι πρέπει να κρατήσει τη δική του ζώνη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της WBC έχει πει ότι θα 'μονομαχήσει' ξανά με τον Γουάιλντερ, αλλά το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Διότι ο 'Bronze Bomber' έχει πέσει στην 3η θέση της κατάταξης στην ομοσπονδία και νούμερο 2 είναι ο Γουάιτ. Ο οποίος είναι ο 'εσωτερικός πρωταθλητής' της WBC, αφού νίκησε τον Όσκαρ Ρίβας τον προηγούμενο Ιούλιο. Ο τελευταίος, πολύ λογικά, θεωρεί ότι για να φτάσει ο Φιούρι να παίξει για όλες τις ζώνες με τον Τζόσουα, με τον οποίο ο Γουάιτ έχει παρελθόν, πρέπει να νικήσει τον ίδιο. Γι' αυτό και, άπαξ και ενημερώθηκε ότι, που λέει ο λόγος, μόνο οι ημερομηνίες των δύο αναμετρήσεων απομένει να κανονιστούν, έκανε κάτι δραστικό: κινήθηκε νομικά ενάντια στην WBC, κατηγορώντας τη για διαφυγόντα κέρδη, εκτός των άλλων, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να τον αφήσει να γίνει ο επίσημος διεκδικητής του τίτλου σε αγώνα με αυτόν που τον έχει, δηλαδή τον Φιούρι.

Ο Γουάιτ, ο οποίος είχε νικήσει τον Τζόσουα ως ερασιτέχνης το 2009, έχασε από τον στυλιζαρισμένο αντίπαλό του στις 12 Δεκεμβρίου του 2015, με τεχνικό νοκ άουτ στον 7ο γύρο. Είναι αξέχαστη η ατάκα "forget boxing, I don't like this guy", ήτοι "ξέχνα το μποξ, δεν μου αρέσει αυτός ο τύπος", που είχε πει στην εκπομπή του Μαξ Κέλερμαν, πριν από την αναμέτρηση με τον Τζόσουα. Εκείνος ο αγώνας είχε τον τίτλο 'Κακές Προθέσεις', μία ιδανική αλληλουχία λέξεων σε παροντικό χρόνο, με τον Γουάιτ να προειδοποιεί την WBC ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον Χερν να κάνει το κομμάτι του για να βγάλει τα μεγάλα φράγκα. Μετά την ανακοίνωση από την ίδια την Ομοσπονδία ότι ο 'Body Snatcher' πρόκειται να κινηθεί νομικά εναντίον της, ο πρόεδρός της, Σαΐντ Σουλαΐμαν, είπε ότι ο Γουάιτ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο τον Φεβρουάριο. Το πρόβλημα είναι ότι ο Φιούρι προφανώς και δεν θα έχει 3ο αγώνα με τον Γουάιλντερ και τον Τζόσουα σε μισό ημερολογιακό έτος. Στον Γουάιτ, λοιπόν, δεν βγαίνουν τα κουκιά. Από τη μεριά του, ο Χερν, σε δηλώσεις του στο Sky Sports, φαίνεται ότι υπαναχώρησε κάπως, αφού "το θέμα ήταν ο Φιούρι, ο Τζόσουα κι οι ομάδες τους να συμφωνήσουν στη δομή της συμφωνίας -η συμφωνία μπορεί να γίνει. Ο Γουάιτ θα έχει ευκαιρία για τον τίτλο, αυτό είναι σημαντικό για εμάς". Τώρα, ποιοι είναι οι 'εμείς', στους οποίους αναφέρεται ο Χερν, είναι μία ερώτηση που δεν διατυπώθηκε.

Από τη μεριά του, ο Μπομπ Άρουμ, που έχει πελάτες τον Φιούρι και τον Πούλεφ, θεωρεί ότι αυτοί οι αγώνες δεν πρόκειται να γίνουν και για πρακτικούς λόγους. Αναφερόμενος στον πρώτο, είπε ότι "ο Γουάιλντερ θα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο αγώνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεωρούνταν φαβορί". Ωστόσο, η επόμενη δήλωσή του ήταν ενδεικτική: "Ο τύπος μου (σ.σ. εννοεί τον Πούλεφ) θα δείρει τον Τζόσουα όταν αγωνιστούν στα τέλη αυτού του χρόνου".

Ωστόσο, αυτή η τοποθέτηση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έκανε στο Sky Sports, όταν είπε ότι "θα μιλήσουμε στους οργανισμούς ώστε να ματαιώσουν τους υποχρεωτικούς αγώνες ή, έστω, να τους αναβάλουν έναν χρόνο". Αυτό, που πρόκειται να αποτελέσει σκάνδαλο, δεν έγινε πριν ανακοινωθούν οι αναμετρήσεις Φιούρι-Τζόσουα. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που στην WBC πάνε να κλέψουν το γλυκό του από το βάζο, ο Γουάιτ πρόκειται να γίνει πολύ πλουσιότερος από το να έπαιζε έναν αγώνα για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, που θα μπορούσε να είναι και το τέλος της καριέρας του. Αν πολλαπλασιάσεις την ψυχική οδύνη με τα διαφυγόντα κέρδη, βγάζεις ένα παχιό παχιό 9ψήφιο νούμερο, κι αυτό χωρίς να χρειαστεί να δώσει τα (μεγάλα) ποσά που δίνουν αυτού του είδους οι πυγμάχοι για τις προετοιμασίες τους πριν από τις μεγάλες αναμετρήσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK