Ο Χερν πρέπει να πείσει τον Τζόσουα να μην τρέμει τον Φιούρι

Η αναμέτρηση του Άντονι Τζόσουα με τον Τάισον Φιούρι μοιάζει με μονόδρομο, έστω κι αν ο πρώτος θα κυλιστεί ακόμα και στο... λασπωμένο μονοπάτι για την αποφύγει λόγω φόβου.

Ο Άντονι Τζόσουα σε στιγμιότυπο του 3ου γύρου της αναμέτρησης με τον Άντι Ρουίς για τις ζώνες της WBA, της WBO και της IBF, Νέα Υόρκη, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019
Ο Άντονι Τζόσουα σε στιγμιότυπο του 3ου γύρου της αναμέτρησης με τον Άντι Ρουίς για τις ζώνες της WBA, της WBO και της IBF, Νέα Υόρκη, Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Βλέποντας τον Έντι Χερν να μιλάει για το όνειρό του, δηλαδή την πρώτη αναμέτρηση Βρετανών για όλες τις παγκόσμιες ζώνες της βαρέων βαρών, προσομοιάζοντας με το βασιλιά Γεώργιο πίσω από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο, μοιάζει με το να ακούς τον Αττίλα τον Ούνο να ζητάει από τον κόσμο να είναι αδελφωμένος. Ο ατζέντης του Άντονι Τζόσουα στήθηκε μπροστά στην κάμερα του Sky Sports και μίλησε για την επιθυμία του παγκόσμιου πρωταθλητή όλων των ζωνών πλην της WBC, που κατέκτησε ο Τάισον Φιούρι το πρωί της Κυριακής, υποσχόμενος στους Βρετανούς και στον κόσμο της πυγμαχίας την αντάμωση των δυο πυγμάχων σε έναν αγώνα-υπερπαραγωγή. Ένα συγκεκριμένο σημείο είναι, βεβαίως, που προκαλεί έναν υγιή προβληματισμό, τον οποίο είναι λογικό ο Χερν να μην ασπάζεται: όταν είπε ότι ο Τζόσουα θέλει να αγωνιστεί απέναντι στον Φιούρι.

Το ερώτημα ασφαλώς αποτυπώνεται στην επιθυμία του πυγμάχου, που πριν από σχεδόν 3 μήνες, στις 7 Δεκεμβρίου 2019, πήρε πίσω τις ζώνες των WBO, IBF και ΙΒΟ, να αντιμετωπίσει τον αληθινό παγκόσμιο πρωταθλητή της βαρέων βαρών αυτήν την εποχή. Πώς προκύπτει αυτό; Από το ducking, έναν όρο που παραπέμπει στην ελληνικότατη φράση "κάνει την πάπια" ή, ακόμα πιο ελληνοπρεπώς, "ποιεί τη νήσσα". Είναι παραδεκτό ότι στην περίπτωση της δικής τους αναμέτρησης, ο Φιούρι είναι εκείνος που προκαλεί τον Τζόσουα, όσο κι αν κυρίως η πιθανότητα της αναμέτρησης με τον Ντιοντάι Γουάιλντερ ήταν εκείνη που απαρνείτο ο 31χρονος Βρετανός, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει το αήττητό του, αλλά τον πρόλαβαν τα γεγονότα, δηλαδή η ήττα από τον Άντι Ρουίς.

Όμως, η κατάσταση με τον Φιούρι δεν υστερούσε σε βαθμό που να επιτρέπει την περιγραφή 'αποκύημα'. Ακόμα και μέσα από το Twitter, ο Ιρλανδός από το Μάντσεστερ προκαλούσε τον Τζόσουα λες και ήταν ο οπαδός της Μίλγουολ στο 'Football Factory'. Ο Φιούρι το έκανε ενώ ήταν ακόμα σε αποτοξίνωση και κατά τη διάρκεια της τιμωρίας του, που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί σε αγώνα μετά τη σπουδαία νίκη επί του Βλαντίμιρ Κλίτσκο, στις 28 Νοεμβρίου, για ένα χρονικό διάστημα που προσπέρασε τα δύο χρόνια. Ο Φιούρι, με σαρκασμό και ειρωνεία αναμεμειγμένα ισόποσα, τον Δεκέμβριο του 2019 έδωσε συγχαρητήρια για τον Τζόσουα, για την ανάκτηση των παγκόσμιων τίτλων απέναντι στον Ρουίς και τον κάλεσε να μπει στο καμπ της προετοιμασίας του, ώστε να κάνουν σπάρινγκ. Ο Τζόσουα το είχε πει, πρώτα, χαριτολογώντας, στο Sky Sports, και ο Φιούρι αντέδρασε ακαριαία, αλλά δεν ξανάκουσε από αυτόν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, βεβαίως, μια και λίγες μέρες μετά τη νίκη του, ακούστηκε ότι προτιμά την ασφάλεια να αντιμετωπίσει τον Αλιεκσάντρ Ούσουκ, έναν από τους δύο Ουκρανούς 'πελάτες' του Χερν (ο άλλος είναι ο Βασίλ Λαματσένκο). Ο Ούσουκ είναι κυρίαρχος στην cruiserweight, κάτι σαν τα μεσαία βαρέα βάρη, αλλά δεν έχει κάνει πειστικούς αγώνες στην αμέσως επόμενη κατηγορία και θα πήγαινε με τη σφραγίδα του... σφαγίου στο στέρνο του, για να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

Όλα αυτά, βεβαίως, δείχνουν την επιλεκτικότητα του Τζόσουα, τον τρόπο που κινείται μέσα στη σιωπή χωρίς να αποκαλύπτει και το γεγονός ότι προστατεύεται. Η ήττα από τον Ρουίς την 1η Ιουνίου 2019 ήταν ένα σοκ για όλους, αλλά αμέσως η μηχανή δούλεψε και, ανεξαρτήτως αν ίσχυε ή όχι, εμφανίστηκε ως κραταιά θεωρία ότι ήταν ανέτοιμος. Ο Χερν είπε στο βίντεο του Sky Sports ότι ο Τζόσουα θέλει να γίνει η αναμέτρηση και συγκίνησε όσους τον άκουγαν. Απέναντι σε κάποιον που δηλώνει ότι "θέλω να αγωνιστώ με όποιον γίνεται, αρκεί να κρατάω το μυαλό μου απασχολημένο", o Βρετανός πυγμάχος που έχει διεισδύσει στο lifestyle του Νησιού, όπως αυτό φανερώνεται από τις εμφανίσεις του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Γκρέιαμ Νόρτον για το BBC, λογικά ακούει Φιούρι και κόβει ρόδα μυρωμένα. Τη στιγμή που ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της WBC έφτανε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, είχε γίνει γνωστό ότι ο δικός του ατζέντης, Φρανκ Γουόρεν, αλλά και το τεχνικό επιτελείο του, τίθενται αναφανδόν υπέρ της αναμέτρησης με τον Τζόσουα. Μια αναμέτρηση που θα βγάλει τον Βρετανό αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή της βαρέων βαρών, ένα φαινόμενο στην πυγμαχία, περισσότερο από μια ρεβάνς με τον Γουάιλντερ, που, εδώ που τα λέμε, με τον τρόπο που ο Φιούρι χειρίστηκε την αναμέτρηση, ένας νέος αγώνας δεν θα έχει το ενδιαφέρον που απαιτείτο για τη συγκυρία. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Αμερικανός έπαιξε το τελευταίο χαρτί του, βγάζοντας στη... σέντρα τους προπονητές του και λέγοντας ότι διαφώνησε ξεκάθαρα στην πρωτοβουλία που πήραν να σταματήσουν την αναμέτρηση.

Άντονι Τζόσουα και Άντι Ρουίζ διεκδίκησαν την ζώνη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βαρέων βαρών στην Diriyah Arena του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας (08/12/2019). Ο Βρετανός ήταν ο νικητής της μονομαχίας. (AP Photo/Hassan Ammar)
Άντονι Τζόσουα και Άντι Ρουίζ διεκδίκησαν την ζώνη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βαρέων βαρών στην Diriyah Arena του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας (08/12/2019). Ο Βρετανός ήταν ο νικητής της μονομαχίας. AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Μάλιστα, το τιμ του θριαμβευτή του Λας Βέγκας τα ξημερώματα της Κυριακής αποδεικνύεται εξόχως γενναιόδωρο, αφού πρότεινε να γίνει ο αγώνας με τα έσοδα 70%-30%, υπέρ του Τζόσουα. Κι εδώ εμφανίζεται η τελική, δύσβατη πάντως, διαδρομή. Διότι ο μόνος τρόπος για να πείσει ο Χερν τον Τζόσουα να εμφανιστεί για να αντιμετωπίσει τον Φιούρι είναι τα λεφτά. Όχι, όμως, όποια κι όποια λεφτά. Αλλά τα λεφτά 'Φλόιντ Μέιγουεδερ'. Τα ξεδιάντροπα λεφτά. Τα λεφτά πάνω στα οποία θα μπορεί να κάνει μπάνιο και μετά να σκουπίζει τα πόδια του. Μόνο ο πυγμάχος με το παρατσούκλι 'Money' μπορεί να παινεύται ότι έχει βγάλει τόσα.

Οι ατζέντηδες, γενικώς, λογίζονται μάστιγα στα σπορ. Η εικόνα που αντιπαραβάλλεται είναι των τσιφλικάδων στον αμερικανικό Νότο τον 18ο αιώνα, πριν, τέλος πάντων, ο Αβραάμ Λίνκολν με τη 13η Τροποποίηση ανοίξει, έστω κι ελάχιστα, όπως κατά κόρον αποδεικνύεται, τη μία γρίλια από το ερμητικά κλειστό πατζούρι της ύπαρξης γενιών και γενιών μαύρων. Ο Χερν δεν είναι διαφορετική περίπτωση. Επειδή γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει, στην αποθήκευση του εγγράφου του Word, πάντα με λατινικούς χαρακτήρες, πιθανότητα πάτησα κάπως ράθυμα το H, οπότε το έγγραφο αποθηκεύτηκε ως earn, δηλαδή 'κερδίζω' και 'κέρδος'.

Από τότε που η Μπελίντα, σύζυγος του Μοχάμεντ Αλί, του είχε πει πριν από τον αγώνα με τον Τζορτζ Φόρμαν στην Κινσάσα, στις 30 Οκτωβρίου του 1974, ότι ο Ντον Κινγκ "talks black, thinks green and dresses white", δηλαδή "μιλάει ως μαύρος, σκέφτεται πράσινα (σ.σ. το χρώμα του χαρτονομίσματος του δολαρίου) και ντύνεται σαν λευκός", κι από τη στιγμή που ο Αλί τον απέφυγε μετά τον θρίαμβό του με τον Φόρμαν, ο ρόλος του ατζέντη κατέστη με κάποιον τρόπο γνώριμος και, ανά περιόδους, απαραίτητος. Είναι νωπή, ακόμα, η εικόνα ενός Ράφα Ναδάλ σε ολική αμηχανία, όταν, στο US Open του 2008, ο Κινγκ εμφανίστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαγιορκινό και τον Ρότζερ Φέντερερ και, πριν από την επικείμενη αναμέτρησή τους στον τελικό, τους σήκωσε τα χέρια λες και ήταν πυγμάχοι. Ο Άντι Μάρεϊ απέκλεισε τον Ναδάλ και αυτό το ματς παραπέμφθηκε στις καλένδες. Μάλιστα, δεν έχει γίνει έως και σήμερα, αλλά ο αναγνώστης πιάνει το νόημα.

Ο Χερν παίζει με το εθνικιστικό φρόνημα για να πετύχει μία από τις πιο πολυειδωμένες αναμετρήσεις στην ιστορία της πυγμαχίας. Το θέμα είναι ότι ο Τζόσουα δεν θα αρκεστεί ούτε στα σχεδόν 100.000.000 δολάρια που έβγαλε από την αναμέτρηση με τον Ρουίς, αν υπολογιστούν η αρχική αμοιβή του και τα ποσοστά από pay-per-view και διαφημίσεις. Για να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, θέλει τουλάχιστον το 1/3 επιπλέον.

Ο Τζόσουα θέλει να πάρει τουλάχιστον όσα πήρε ο Μάνι Πάκιαο για την αναμέτρηση με τον Μέιγουεδερ το 2015. Ήταν ένας αγώνας που έκανε τζίρο 300.000.000 δολαρίων και ο Μέιγουεδερ πήρε τα 180.000.000. Δικαιωματικά, αφού είναι μαέστρος στο να τινάζει την μπάνκα στον αέρα. Επίσης, το πιο ακριβό τσεκ στην ιστορία του ανήκει, ήταν τα 275.000.000 δολάρια που έβγαλε στις 26 Αυγούστου 2017, με τον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ. Βεβαίως, ο Μέιγουεδερ είναι ο προμότερ του εαυτού του, οπότε δεν μπλέκει σε προμήθειες και αποδέλοιπα. Όμως ο Τζόσουα έχει τον Χερν.

Ο Τάισον Φιούρι είναι αναγκασμένος να κρατά διαρκώς απασχολημένο τον εαυτό του. Αλλιώς δίνει 'χώρο' στις αυτοκτονικές τάσεις.
Ο Τάισον Φιούρι είναι αναγκασμένος να κρατά διαρκώς απασχολημένο τον εαυτό του. Αλλιώς δίνει 'χώρο' στις αυτοκτονικές τάσεις. AP PHOTO/ISAAC BREKKEN

Η περίπτωση ήττας του 30χρονου πυγμάχου από το Γουότφορντ δεν είναι μυστικό. Στην πραγματικότητα, ο Φιούρι είναι ο δεύτερος πυγμάχος έπειτα από Αλί που έχει κατακτήσει δύο φορές τη ζώνη του 'Ring', του περιοδικού που για την πυγμαχία είναι ό,τι η 'Vogue' για τη μόδα. Ο Τζόσουα δεν θα έχει δικαιολογίες ότι δεν περίμενε να είναι τόσο δυνατός ο αντίπαλός του ή ότι προετοιμάστηκε λανθασμένα για την αναμέτρηση. Το status quo του δεν του επιτρέπει να κάνει έναν αγώνα που θα κρίνει τόσα πολλά για τη συνέχεια της καριέρας του, να είναι οι ζώνες όλες στο τραπέζι και να τον χάσει, χωρίς να πάρει χρήματα που δεν θα είναι ξεδιάντροπα. Δηλαδή, ένα ποσό που, ό,τι κι αν γίνει στην αναμέτρηση, να μπορεί να είναι... παρηγορητικό.

Και ο Χερν, βεβαίως, είναι στο ίδιο μήκος κύματος, αφού στην ούγια δεκάδες εκατομμύρια λίρες θα μπουν στην τσέπη του. Το κόλπο, αφού θα φτάσουν εκεί, θα είναι να συμβεί στο 'Madison Square Garden', να γίνει το κοινωνικό δρώμενο της χρονιάς. Το πραγματικό κίνητρο του 40χρονου προμότερ από το Ντάγκεναμ είναι η λαχτάρα για ό,τι μπορεί να αποφέρει αυτός ο αγώνας, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε με καλούς χειρισμούς να αξιώνει την πρώτη θέση στους πιο ακριβούς στην ιστορία.

Κι αν μοιάζει με τον Γουίνστον Τσόρτσιλ στο βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μία εποχή μάλιστα που η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει έναν τόνο ηρωισμού σε όλες τις πράξεις που την κάνουν αναγνωρίσιμη στον πλανήτη, ακόμα καλύτερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK