Ο Κάπερνικ νίκησε το NFL

Το NFL δεν παραδέχθηκε πως ιδιοκτήτες εκβίασαν τον Κόλιν Κάπερνικ. Παρ' όλα αυτά, τον κάλεσε σε συμβιβασμό, ώστε να μην πάει η υπόθεση σε δίκη. Ο 32χρονος τον δέχθηκε. Και όχι, αυτό δεν ήταν ήττα, όπως επισήμανε και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ο Κάπερνικ νίκησε το NFL

Έχουν περάσει δυο χρόνια και πολλά κάτι από το γονάτισμα του Κόλιν Κάπερνικ, στην ανάκρουση του ύμνου -ως διαμαρτυρία για τις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς και τη γενικότερη φυλετική αδικία στις ΗΠΑ- και την 'εξαφάνιση' του από το NFL.

Και ενώ ο Αμερικανός έχει μπει στη σφαίρα του θρύλου όλων των σπορ, για την αλλαγή που επιδίωξε - χάνοντας εκατομμύρια δολάρια, ως άνεργος-, αίφνης το βράδυ του Σαββάτου 15/2 ο -ελληνικής καταγωγής- δικηγόρος του πόσταρε αυτό.

Αυτό που συνέβη, σε απλά ελληνικά είναι ότι ο Κάπερνικ (και ο πρώην συμπαίκτης του, Έρικ Ριντ που επίσης γονάτισε) ήλθε σε συμβιβασμό με το NFL και απέσυρε τη διαμαρτυρία για συνωμοσία που τον κρατούσε εκτός των γηπέδων.

Αν σκέφτεσαι πως κακώς συμβιβάστηκε, σου ζητώ δυο λεπτά από το χρόνο σου, για να διαβάσεις όσα ακολουθούν.

Η υπόθεση στηρίχτηκε -νομικά- στον εκβιασμό που κατήγγειλε, από ιδιοκτήτες για τη διαμαρτυρία του. Δεν έγινε γνωστό πόσα χρήματα πήρε από το NFL (το Bleacher Report εκτιμά ότι θα λάβει ποσό μεταξύ των 60 και των 80 εκατομμυρίων δολαρίων). Αν και το πιο σημαντικό είναι ότι υποχώρησε το NFL, λίγκα με μακρά ιστορία να πηγαίνει τους αντιφρονούντες στα δικαστήρια. Ειδικά τους παίκτες.

Δηλαδή, ο Κάπερνικ 'πήρε' ό,τι περισσότερο μπορούσε να πάρει από τη στάση του: για τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά και για τα πολλά που θα έλθουν το όνομα του θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με συζητήσεις για αδικίες, ανισότητα και φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

A mural depicting embattled NFL quarterback Colin Kaepernick is seen on a wall on Monday, Feb. 4, 2019, in Atlanta. Several such murals were hastily painted over the weekend across the Super Bowl host town in protest after one that had stood for two years was abruptly demolished on the eve of the big game. (AP Photo/ Ron Harris)
A mural depicting embattled NFL quarterback Colin Kaepernick is seen on a wall on Monday, Feb. 4, 2019, in Atlanta. Several such murals were hastily painted over the weekend across the Super Bowl host town in protest after one that had stood for two years was abruptly demolished on the eve of the big game. (AP Photo/ Ron Harris) AP

Εν προκειμένω, λοιπόν το NFL έπαιξε και έχασε, για να διαπιστωθεί -για μια ακόμη φορά- η λανθασμένη νοοτροπία του να αρνείσαι να δεχθείς τις ευθύνες και τα λάθη σου, πριν να είναι αργά. Και πάντα θα 'κουβαλάει' την καταστροφή καριέρας ενός παίκτη που το μόνο που ήθελε ήταν να επιστήσει την προσοχή στις αδικίες.

Τεράστια σημασία ως προς αυτήν την εξέλιξη 'έπαιξε' το γεγονός ότι ο δικαστής διαιτητικού δικαστηρίου, Στέφεν Μπάρμπανκ, δεν δέχθηκε τον περασμένο Αύγουστο την αίτηση του NFL να απορρίψει την υπόθεση. Κάτι που σήμαινε πως θα δικαζόταν -το Μάρτη- και άρα το NFL θα έχανε πολλά περισσότερα από όσα του 'χει στοιχίσει έως τώρα ο Κάπερνικ.

Το σχετικό κείμενο του The Atlantic ολοκληρώνεται με την εξής φράση.

Ό,τι και αν έγινε, το πώς συμπεριφέρθηκε το NFL τον Κάπερνικ θα είναι πάντα ένα λάθος, το οποίο δεν θα μπορούν να διορθώσουν.

Μεταξύ των όσων επισημαίνει, είναι πως για την υπόθεση έχουν καταθέσει ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες και παίκτες 'και τα πράγματα δεν ήταν καλά για το ΝFL'. Ιδιαίτερα ως προς το πώς 'πάγωσαν' οι ιδιοκτήτες, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε ανοιχτά κατά των παικτών που διαμαρτύρονταν.

Ο Κάπερνικ νίκησε το NFL

Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal 'o ιδιοκτήτης των Dallas Cowboys, Τζέρι Τζόουνς είπε ενόρκως πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα για εμένα και πρέπει να το κερδίσω. Πες σε όλους ότι δεν έχω την πολυτέλεια να χάσω. Με αυτό το θέμα θα 'ανέβω'.

Είχε νιώσει, λέει πως είχε τον κόσμο με το μέρος του όταν κατακεραύνωσε τον Κάπερνικ και τους ομοϊδεάτες του. Μετά κατάλαβε ότι η πραγματικότητα ήταν κατά τι διαφορετική, όπως διαπίστωνε πως οι ιδιοκτήτες τον αγνόησαν -αντί να υποκύψουν στα 'θέλω' του.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Κάπερνικ ρωτήθηκε από το CNN αν η αντίδραση του Τραμπ εξόργισε τον πελάτη του.

Οι επιθέσεις του Προέδρου είχαν ως στόχο να πάρουν την προσοχή από αυτό που έκανε ο Κόλιν, να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Και ήταν πραγματικά κραυγαλέες.

Πρόσθεσε πως ο 32χρονος είναι σε καλή φυσική κατάσταση, έτοιμος να επιστρέψει στα γήπεδα “ γιατί ξεκάθαρα θέλει να παίξει. Οι Carolina Panthers θα ήταν το φυσικό μέρος για εκείνον”.

Πρόκειται για την ομάδα που πήρε τον έτερο 'αντιφρονούντα', Ριντ πέρυσι (για 3 χρόνια και 22 εκατ. δολ.). Είναι και αυτή που 'χασε τον βασικό quarterback (Καμ Νιούτον) με τραυματισμό στον ώμο. Οπότε είναι 'κουτί'. Μια άλλη περίπτωση που είναι καλή, είναι αυτή των Patriots. Ναι, είναι η ομάδα του Τομ Μπρέιντι που φόρεσε ένα ακόμα δαχτυλίδι.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έγιναν έξαλλοι με το συμβιβασμό του Κάπερνικ. “ Είναι εκείνοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σπάνια βλέπεις το NFL στριμωγμένο στη γωνία, ειδικά από παίκτη” τονίζει το The Atlantic.

Ο συμβιβασμός σε θέματα που αφορούν την ακεραιότητα του αθλήματος διδάσκει στα παιδιά το λάθος μάθημα και αυτό μπορεί να γίνει εξόχως επιζήμιο, για το μέλλον του σπορ.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έγραψε στην The Guardian για τις εξελίξεις. Άρχισε με το “ καλώς εχόντων των πραγμάτων, η λίγκα μπορεί από τώρα να στηρίζει τις αξίες του αμερικανικού Συντάγματος και όχι να υποθάλπει εκείνους που μπερδεύουν τη στενομυαλιά με τον πατριωτισμό”.

Στην αγαπημένη μου ταινία, το Vision Quest ο προπονητής της ομάδας πάλης λέει στους μαθητές του πως μπορούν να προκαλέσουν τον καλύτερο παλαιστή, στην όποια κατηγορία, αν θέλουν να πάρουν τη θέση του. 'Το πιο δίκαιο πράγμα στον κόσμο' τους λέει. Μόλις ένα παιδί σηκώνει το χέρι του, για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, ο κόουτς αφήνει ελεύθερη την ομάδα, τον παίρνει στην άκρη και του λέει 'είσαι τρελός'. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι το NFL.

To NFL μιλά διαρκώς για τη δικαιοσύνη, την κοινότητα και τον πατριωτισμό, αλλά οι ηθικές πεποιθήσεις είναι στον πάτο. Τώρα, αντί του να παίξουν δίκαια με τους Κάπερνικ και Ριντ -διότι αυτό είναι το σωστό-, η λίγκα αναγκάστηκε να συμβιβαστεί, σε ό,τι αφορά την καταγγελία που έκαναν οι δυο αθλητές και κατά την οποία ιδιοκτήτες οργανισμών τους εκβίασαν, για τη διαμαρτυρία τους εν ώρα ανάκρουσης ύμνου.

Μολονότι για τους Κάπερνικ και Ριντ ο συμβιβασμός είναι νίκη, έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφική ήττα σε ό,τι αφορά τη σημασία των σπορ στην Αμερική.

Ο Κάπερνικ νίκησε το NFL

Αμφισβητούμε διαρκώς την καταλληλότητα των αθλητών, ως ινδάλματα στην Αμερική. Δείχνουν τις ποιότητες του χαρακτήρα που θα θέλαμε να 'αγκαλιάσουν' τα παιδιά μας; Κάθε κίνηση τους αναφέρεται, αναλύεται και κρίνεται από αθλητικούς σχολιαστές και το κοινό. Ως κάποιος που έχει βρεθεί υπό αυτό το μικροσκόπιο για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του, μπορώ να σας πω ότι δεν είναι πολύ άνετα να ζεις έτσι".

Είναι βέβαια, δίκαιο για το κοινό να παρακολουθεί στενά τους ανθρώπους που είναι είδωλα για παιδιά -και τους οποίους αντιγράφουν τα παιδιά.

" Σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation, σχετική με το ποιοι επηρεάζουν τα παιδιά (“σε ποιους θέλουν να μοιάσουν”), στο Νο1 είναι οι γονείς και στο Νο2 οι διάσημοι αθλητές.

Τα σπορ είναι τεράστιο σύμβολο των αμερικανικών αξιών του fair play, της ευγενούς άμιλλας, της αφοσίωσης, της θυσίας, της πειθαρχίας και της ομαδικότητας. Σε πολλά μέρη της Midwest και του νότου, το football στα σχολεία είναι η Αμερική.

Όλα αυτά όμως, τα θέλει σε αμφιβολία το NFL, όταν αρνείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση του Συντάγματος -και του δικαιώματος των αθλητών, στην ειρηνική διαμαρτυρία. Αντ' αυτού, επικεντρώνεται στα εισιτήρια, στο να μετρά λεφτά και φοβάται να προσβάλει τους ανθρώπους που βάζουν τη ψυχαγωγία πάνω από την ηθική.

Ο Κάπερνικ νίκησε το NFL

Ο συμβιβασμός σε θέματα που αφορούν την ακεραιότητα του αθλήματος διδάσκει στα παιδιά το λάθος μάθημα και αυτό μπορεί να γίνει εξόχως επιζήμιο, για το μέλλον του σπορ".

Οι επιδείξεις με μαχητικά αεροπλάνα είναι πατριωτισμός με μίσθωση. Ο στρατός πληρώνει εκατομμύρια για να 'χει στρατιώτες να κάνουν παρέλαση στα γήπεδα και να τραγουδούν το God Bless America, πριν την εκκίνηση των ματς. Αν επρόκειτο για αυθεντικό πατριωτισμό, δεν θα γίνονταν δωρεάν;

" Και όταν η λίγκα συνεισφέρει στην κοινότητα και στα κοινωνικά θέματα, συνήθως το κάνει για να απαλύνει την εικόνα της, έπειτα από κακά δημοσιεύματα.

Μετά το 'σκάνδαλο' με το γονάτισμα παικτών, το NFL συμφώνησε με 40 παίκτες να συνεισφέρει το ποσό των 89.000.000 δολαρίων, σε επτά χρόνια για να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της ποινικής δικαιοσύνης, τη σχέση της αστυνομίας με τις κοινότητες και την εκπαίδευση".

Το ΝFL είναι σαν ένα σκανδαλιάρικο παιδί: λυπάται για ένα λάθος που έκανε ή γιατί το έπιασαν;

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK