Ο Νικίτα Ναγκόρνι δεν έπεσε από το 'καταραμένο' μονόζυγο

Πώς άλλο ένα λάθος Κινέζου γυμναστή στο μονόζυγο έβγαλε τους Ρώσους στον αφρό του σύνθετου ατομικού Ανδρών στη Στουτγάρδη.

Ο Ρώσος γυμναστής Νικίτα Ναγκόρνι αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σύνθετο Ατομικό, διότι έπεσε άλλος ένας Κινέζος
Ο Ρώσος γυμναστής Νικίτα Ναγκόρνι αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σύνθετο Ατομικό, διότι έπεσε άλλος ένας Κινέζος

Δεν τίθεται ζήτημα αμφιβολίας: το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στη Στουτγκάρδη, είναι η διοργάνωση του Νικίτα Ναγκόρνι.

Στον Ρώσο έλαχε το τελευταίο πρόγραμμα στο ομαδικό all around, στο μονόζυγο, με το οποίο χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην 27χρονη ιστορία της χώρας. Εκείνος ήταν που, τελειώνοντας το πρόγραμμά του στο ατομικό την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, στο μονόζυγο, βεβαιώθηκε το κοινό στο κλειστό γυμναστήριο 'Χανς Μάρτιν Σλάιερ' της Στουτγάρδης ότι βρισκόταν ενώπιον του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή, τετράκις 'χρυσού' ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Νεότητας, που αντικατέστησε στην επετηρίδα το συμπατριώτη του, Αρτούρ Ντελαλόγιαν.

Ο τελευταίος έτρεξε γρήγορα, όταν ο Ναγκόρνι προσγειώθηκε από το μονόζυγο, να πάρει τη σημαία της Ρωσίας, την ώρα που ο συμπατριώτης του, με τον οποίο επρόκειτο να σταθεί λίγο αργότερα στο βάθρο των νικητών, χαιρετούσε τους υπόλοιπους γυμναστές.

Ο Ναγκόρνι ήταν ο πιο σταθερός γυμναστής στο σύνθετο ατομικό. Η Ντάσα Σπιριντόναβα, 'ασημένια' πρωταθλήτρια κόσμου με την ομάδα της Ρωσίας στη Στουτγάρδη, είχε πιάσει το σύνηθες στασίδι της στην κερκίδα, εκείνη τη θέση από την οποία την Παρασκευή έκλαψε όταν είδε το σύζυγό της να προσγειώνεται άψογα στο μονόζυγο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν πέρυσι και ο κοινός βίος τους θα συνεχίζει να γυαλίζει όπως το δωμάτιο που θα τοποθετήσουν τα μετάλλια που θα φέρουν από τη Στουτγάρδη, αλλά και εκείνα που ευελπιστούν να πάρουν στο Τόκιο.

Τα νέα προϊόντα της ρώσικης γυμναστικής δύσκολα λαθεύουν. Τουναντίον, μοιάζει ως τώρα στο κλειστό γυμναστήριο 'Χανς Κρίστιαν Σλάιερ' τα σοβαρότερα λάθη να έχουν γίνει από Κινέζους. Ο Ναγκόρνι, που είχε την πρωτιά μετά την πέμπτη στροφή, το ροτέισον, αφού είχε εκτελέσει τις κινήσεις του σε όλα τα αγωνίσματα πλην του μονόζυγου, ακολουθούνταν πεισματικά από τον Ξιάο Ρουοτένγκ. Ο Κινέζος είχε αφήσει το μονόζυγο επίσης για το τέλος, όπως και ο Αρτούρ Νταλαλόγιαν, που έκανε ένα τίμιο πρόγραμμα που βαθμολογήθηκε 15.233, προσπερνούσε τον Ουκρανό Αλιέκ Βιερνιάιεφ, ο οποίος είχε αφήσει για το τέλος τις ασκήσεις εδάφους, καθώς στο δικό του πρόγραμμα δεν υπολειπόταν το ρίσκο.

Το μονόζυγο, λοιπόν, αποδείχθηκε κόλαφος για τους Κινέζους. Λιγότερες από 24 ώρες μετά το γλίστρημα του Σουν Γουέι, που έφερε τους Ρώσους σε απόσταση βολής από το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, ο Ρουοτένγκ έμελλε να βρεθεί στην ίδια μοίρα ακριβώς όταν ο Σουν Γουέι μπήκε στη διαδικασία της λύτρωσης.

Ο Γουέι ακολούθησε τον Αμερικανό Σαμ Μικούλακ, του οποίου οι ελπίδες για το βάθρο είχαν εξοστρακιστεί στην πρώιμη πτώση του στον πλάγιο ίππο, οπότε αναγκάστηκε να 'υποστεί', με χαμόγελο πάντως, μετά το πρόγραμμα του στο μονόζυγο, την έβδομη θέση, πάνω από τον εξαιρετικό Βρετανό μιγά Τζο Φρέιζερ και κατάφερε να κάνει ένα πρόγραμμα που αποτελεί παυσίπονο για την αποτυχία του την προηγουμένη.

Το 'καταραμένο' μονόζυγο

Έπειτα, στην εξίσωση μπήκε ο έκτος Καζούμα Κάγια, ο οποίος ήθελε μια βαθμολογία στο 14.36 για να προηγηθεί στην κατάταξη και, παρ' όλα αυτά, δεν αποκαρδιώθηκε όταν είδε το τελικό 13.733.

Ήταν η σειρά του Ρουοτένγκ. Και το πρόγραμμά του ήταν περίεργο από την αρχή.

Στο πρώτο γύρισμά του στο μονόζυγο, ο προπονητής του τον πλησίασε αρκετά, στο σημείο που να επικρατήσει η απορία, αν τον ακούμπησε στα πόδια. Ο Ρουοτένγκ συνέχισε, κάνοντας τρία διαδοχικά γυρίσματα πάνω στο μονόζυγο και στο τέταρτο, που έπρεπε να φέρει το κορμί του στην αντίθετη κατεύθυνση με τις παλάμες του, προδόθηκε από τη δύναμη του αριστερού χεριού του. Το οποίο, αφήνοντάς το για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου, λύγισε και το σώμα του βρέθηκε χωρίς ισορροπία να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά. Ο Ρουοτένγκ κατέβηκε και χαμογέλασε στο γυμναστή του, ένα χαμόγελο που καταδείκνυε περισσότερο την αρχή της διαδικασίας για να ξεπεράσουν μαζί την αποτυχία, παρά πικρία.

Ο Ρουοτένγκ στόχευε σε ένα πρόγραμμα κοντά στο 16, ώστε να βάλει δύσκολα στον Ναγκόρνι. Η έξοδός του ήταν αριστουργηματική και αμέσως ο Κινέζος χάρισε το πιο ζεστό χειροκρότημά του στον κόσμο, που τον υποστήριξε. Ο Γουέι τον περίμενε, για να μοιραστούν ίσως τη λύπη για αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του γυμναστή, σε καίριο σημείο.

Η πραγματικότητα ήταν ότι ο Κινέζος έμεινε εκτός χρυσού. Σε λίγο, θα ήξερε αν θα ανέβαινε στο βάθρο. Αμέσως μετά, ο μόνος διεκδικητής μεταλλίου που δεν έκανε μονόζυγο στο τελευταίο αγώνισμα λάμβανε θέση για τις ασκήσεις εδάφους.

Ο Μικρορώσος (όπως έλεγαν παλιότερα τους Ουκρανούς) Βιερνιάιεφ, 'ασημένιος' ολυμπιονίκης στο Ρίο στο σύνθετο ατομικό, πίσω μόνο από τον τελευταίο θρύλο της ενόργανης, τον Κοχέι Ουτσιμούρα, και 'χρυσός' τους παράλληλους ζυγούς, έβαλε όλες τις ασκήσεις με τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας μπροστά. Από την πρώτη του, που βγήκε εκτός ορίων αγωνιστικού χώρου, αποφάσισε να παίξει το χαρτί της βαθμοθηρίας. Το κατακόρυφο διαδέχθηκε ένα επιτόπιο τριπλό τουίστ και έπειτα ένα διπλό. Η άσκηση ήταν επιπέδου F, οπότε οι βαθμοί ποινής που θα λάμβανε επειδή βγήκε εκτός δεν ήταν σοβαρό αντίβαρο.

Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα του, ο Ρουοτένγκ δεν είχε βαθμολογηθεί ακόμη. Το 12.666 τον έφερε στην πρώτη θέση, ωστόσο μισό λεπτό αργότερα, το 14.166 του Βιερνιάεφ έφερνε τον Ουκρανό, με τους δύο Ρώσους να απομένουν, στην πρώτη θέση. Ο Νταλαλόγιαν πέρασε και τους δύο και ο Ναγκόρνι ολοκλήρωσε την αποστολή, για το 1-2 στο βάθρο και το χρυσό μετάλλιο.

Αυτήν τη στιγμή, όλα είναι ρευστά στο σύνθετο ατομικό Ανδρών της ενόργανης. Τον Ουτσιμούρα, ο οποίος έχει κατακτήσει το χρυσό στο all around σε έξι διαδοχικά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και έγινε ο πρώτος γυμναστής από το 1972 και τον Σαουάο Κιάτο που πήρε δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, τον κατατρύχουν οι τραυματισμοί. Υπάρχει, ούτως ειπείν, χώρος για όλους. Ο Ουτσιμούρα κέρδιζε συνεχώς από το 2009 έως το 2015 και διάνθιζε αυτές τις επιτυχίες με διάφορα χρυσά στα αγωνίσματα, όπως στις ασκήσεις εδάφους το 2011 στο Τόκιο, τους παράλληλους ζυγούς το 2013 στην Αμβέρσα, αλλά και το ομαδικό, που πήρε με τους συμπατριώτες του στη Γλασκώβη, το 2015, που ήταν προάγγελος εκείνου που κατέκτησε η Ιαπωνία και στο Ρίο, τον επόμενο χρόνο.

Η Σιμόν Μπάιλς, από τη μεριά τους, που κέρδισε εύκολα στο σύνθετο ατομικό της Πέμπτης (με δεύτερη την Κινέζα Τανγκ Ξιζίνγκ και τρίτη τη Ρωσίδα Ανγκελίνα Μιελνίκαβα), έχει 5 επιτυχίες, αλλά τα ίδια μετάλλια με τον Ουτσιμούρα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 21, μόνο που η Αμερικανίδα έχει ήδη κατακτήσει 15 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα, σε αντίθεση με τον Ιάπωνα, που έχει πάρει 10 χρυσά, 6 ασημένια και 5 χάλκινα.

Η πρόκριση του Πετρούνια

Κι αυτό χωρίς να έχουν αρχίσει τα ατομικά αγωνίσματα το Σάββατο. Η Μπάιλς αναμένεται να πάρει μέρος σε όλα, οπότε το Σάββατο, στις 17:40, θα διαγωνιστεί στο άλμα και στις 19:25 στους ασύμμετρους ζυγούς, οπότε πρέπει να βρεθεί γυμνάστρια να ανακόψει την πορεία της, για να μην κάνει το σκανδαλώδες, δηλαδή να μην πάρει χρυσά για όλα τα αγωνίσματα. Θα είναι η Σπιριντόναβα στους ζυγούς, που άντλησε αρκετή έμπνευση από το σύζυγό της; Αυτό θα φανεί στην πράξη.

Όπως στην πράξη θα φανεί αν ο Λευτέρης Πετρούνιας θα είναι ο τελευταίος παγκόσμιος πρωταθλητής του Σαββάτου. Ο τελικός του αρχίζει στις 20:06, μετά το μονόζυγο (17:00) και τον πλάγιο ίππο (18:42). Ο σπουδαίος Έλληνας γυμναστής ψάχνει το τέταρτο διαδοχικό χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στους κρίκους, για να έχει τα ίδια με τον Κινέζο Τσεν Γινμπίνγκ και να βρεθεί μόλις ένα πίσω από τον Ιταλό Γιούρι Τσέτσι, αλλά κυρίως επιζητά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ώστε να διεκδικήσει εκεί το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο.

Για να καταφέρει και τα δύο, θα χρειαστεί να πετύχει μόνο το ένα και να γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Σαββάτου. Είναι έκτος στη σειρά, μετά την κλήρωση που έγινε. Αλλά ο Πετρούνιας, στην πραγματικότητα, χρειάζεται να είναι πάνω από δύο εκ των Τούρκου Ιμπραΐμ Τσολάκ, Ιταλού Μάρκο Λοντάντιο, Αρμένιου Αρτούρ Τοβμασιάν και Γάλλου Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ. Οι υπόλοιποι τρεις, ο Ρώσος Ντενίς Αμπλιάζιν, ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι και ο Γερμανός Νικ Κλέσινγκ έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του ομαδικού. Ο Πετρούνιας έχει, μαζί με τον Λοντάντιο, το πρόγραμμα με τον υψηλότερο δείκτη δυσκολίας, 6.300 βαθμοί, και αγωνίζεται αμέσως μετά τον Ιταλό, αλλά και τον Τσολάκ. Αν περάσει, λοιπόν, τους δύο αυτούς, δεν θα χρειαστεί να περιμένει τους Τοβμασιάν και Αΐτ Σαΐντ.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνει λίγη υπομονή για να διαπιστώσει το μετάλλιο που θα (ξανά) φορέσει στο λαιμό του. Στο πρόγραμμά του ενδεχομένως κριθεί το χρυσό, το οποίο κατακτά σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει από τις 18 Απριλίου 2016 (!), και σε περίπτωση που το αποκτήσει στο Τόκιο θα πάει με ούριο άνεμο και με ευνοϊκή παράδοση. Το 75% των αθλητών των κρίκων που έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν τους Ολυμπιακούς τα τελευταία 50 χρόνια, στέκονται στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και την επόμενη χρονιά. Άλλωστε αυτό έχει καταφέρει και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, που το 2003 νίκησε στο Αναχάιμ, μαζί με τον Γιόρνταν Γιόφτσεφ, και τον επόμενο χρόνο επικράτησε του Βούλγαρου στην Αθήνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK