Ο πιο συναρπαστικός τελικός ανδρών στην ιστορία της σφαιροβολίας κρίθηκε από γυναίκα

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα έγιναν πολλά που ανανέωσαν τις λίστες με τα ρεκόρ και των αθλητών που ξεχωρίζουν στο στίβο. Εκεί διεξήχθη και ο πιο συναρπαστικός τελικός, στην ιστορία της σφαιροβολίας.

Το 22.91 του Τζο Κόβακς ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 29 χρόνων και η τέταρτη καλύτερη της ιστορίας.
Το 22.91 του Τζο Κόβακς ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 29 χρόνων και η τέταρτη καλύτερη της ιστορίας. AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Στην Ντόχα έγινε φέτος το rebranding του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου, που από World Championship εξελίχθηκε σε 2019 ΙΑΑF World Athletics Championships. Ήταν η 17η συνάντηση των κορυφαίων αθλητών, στον ίδιο χώρο. Περί τους 2000 εκπροσώπησαν 209 έθνη, σε 49 events που διεξήχθησαν μέσα σε δέκα ημέρες. Ο κόσμος δεν γέμισε ακριβώς τις εξέδρες. Toυναντίον το Khalifa International Stadium ήταν κατά κύριο λόγο άδειο. Μεταξύ αυτών που έχασαν όσοι δεν έκαναν τον κόπο να παρακολουθήσουν την κορυφαία διοργάνωση, ήταν ο καλύτερος τελικός σφαιροβολίας, στην ιστορία του σπορ. Ως... τακτική υπάρχει από τον Τρωικό Πόλεμο. Ως άθλημα, έκανε πρεμιέρα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896). Εννοώ υπάρχει ιστορία που είναι πλούσια.

Τι έκανε το φετινό τελικό μοναδικό; Τα μετάλλια κρίθηκαν στο 1 εκατοστό.

Σημείωση: τη διαφορά από το αργυρό στο χάλκινο έκανε η δεύτερη καλύτερη επίδοση των αθλητών, εκείνο το βράδυ. Ο Κρούζερ είχε το 22.71 και ο Ουόλς το 22.56. Μέχρι εκείνο το βράδυ το 22.40 έδινε μετάλλιο. Αυτό το βράδυ, το 22.53 του Βραζιλιάνου Ντάρλαν Ρομάνι, τον 'έβγαλε' στο Νο4 του κόσμου.

H καλύτερη επίδοση εξακολουθεί να είναι το 23.12 του Ράντι Μπαρνς, το οποίο 'κρατάει' από τις 20/5 του 1990. Στο Νο2 είναι ο Ουλφ Τίμερμαν, από την Ανατολική Γερμανία, καθώς υπήρχε αυτή όταν ο αθλητής έφτανε στα 23.06 στα Χανιά, στις 22/5 του 1988. Πάμε τώρα να δούμε τι υπάρχει στο Νο3. Από τις 12/8 του 1987 ο Ιταλός Αλεσάντρο Αντρέι καθόταν εκεί μόνος του, με το 22.91. Από το Σάββατο 5/10 έχει παρέα τον Τζο Κόβακς, ο οποίος πήρε το χρυσό για ένα εκατοστό από τον συμπατριώτη του -και χρυσό Ολυμπιονίκη στο Ρίο- Ράιαν Κρούζερ και τον Νεοζηλανδό -και παγκόσμιο πρωταθλητή από το 2017- Τόμας Ουόλς, στον τελικό της Ντόχα.

Ο Κόβακς ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015. Η βολή που του έδωσε ξανά το στέμμα ήταν κατά 34 εκατοστά καλύτερη από το personal best που είχε. Μέχρι αυτήν την προσπάθεια ήταν 4ος, καθώς οι Κρούζερ και Ουόλς είχαν ήδη φτάσει στο 22.90. Ο Νεοζηλανδός το 'έπιασε' με την πρώτη βολή και έδειξε να είναι το απόλυτο φαβορί. Φάνηκε ότι θα 'χει μια άνετη μέρα. Δεν είχε, με τους Αμερικανούς να περνούν από πάνω του στην έκτη προσπάθεια.

Ο Κόβακς στην αγκαλιά της γυναίκας του, Άσλεϊ, την οποία 'έδωσε' ως το λόγο του χρυσού και του ρεκόρ.
Ο Κόβακς στην αγκαλιά της γυναίκας του, Άσλεϊ, την οποία 'έδωσε' ως το λόγο του χρυσού και του ρεκόρ. AP PHOTO/NARIMAN EL-MOFTY

Ο Κόβακς είχε αποφασίσει να αποσυρθεί πέρυσι. Η σύζυγος του, Άσλεϊ δεν τον άφησε

Πριν δοκιμάσει την τελευταία βολή στην Ντόχα ο Κόβακς, πήγε προς τις εξέδρες για να βρει τη γυναίκα του. Η Άσλεϊ, η οποία είναι και προπονήτρια του, ήταν ο λόγος που είχε πάει στην Ντόχα. Βλέπεις, πέρυσι είχε αποφασίσει πως θα έκανε άλλα πράγματα με τη ζωή του. Ότι η σφαιροβολία είχε τελειώσει για εκείνον.

Ο αθλητής που έμαθε το σπορ από τη μητέρα του, με τις πρώτες προσπάθειες να γίνονται στο -άδειο- πάρκινγκ του σχολείου του στην Πενσιλβάνια, είχε περάσει μια δύσκολη διετία. Το 2018 δεν είχε καταφέρει κάτι καλύτερο από την 5η θέση στο Παναμερικανικό ανοιχτού στίβου, δεν τον καλούσαν σε Diamond Leagues, ενώ έχασε και τη συνεργασία του με τη Nike, εταιρία με την οποία συνεργαζόταν από την πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας.

Όλοι έλεγαν πως έχω 'τελειώσει' και ειλικρινά, κάποια στιγμή κατέληξα στο έχουν δίκιο”. Συζήτησε με τη σύζυγο του, πρώην σφαιροβόλο στο Κεντάκι με δυο master's και νυν προπονήτρια σφαιροβόλων και του θύμισε πως υπήρχε ένας στόχος που δεν είχε υλοποιηθεί. “Μου είπε πως αυτό που θέλουμε είναι να πάμε στο Τόκιο. Συνέστησε να δώσουμε μαζί ό,τι είχαμε, για να φτάσουμε εκεί”. Έδωσαν τα χέρια και προχώρησαν. Φέτος ο Κόβακς πήγε σε Diamond Leagues, όπου πήρε 6η, 3η, 4η και 5η θέση. Μετά πήγε στο Παναμερικανικό και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου. Έτσι βρήκε μια θέση στην ομάδα για το Παγκόσμιο, μαζί με τον Κρούζερ που έκανε στις 20/4 την καλύτερη επίδοση από το 1990.

Το Σάββατο 5/10, πριν την τελευταία βολή αυτό που είχε να του πει ο Άσλεϊ ήταν ότι “αν ανανεώσεις το προσωπικό σου ρεκόρ, θα πάρεις μετάλλιο”, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στο NBC Sports.

Στο Mile Split βρήκαμε και τι άλλο είπε, μετά τη νίκη. “Ήλθα στο Παγκόσμιο με ένα πλάνο. Αυτό δεν αφορούσε το χρυσό ή να κάνω κάποιο ρεκόρ. Ζητούμενο ήταν να επιστρέψω σπίτι με γεμάτα χέρια, κάτι που είχα κάνει στα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα στα οποία πήρα μέρος, πριν την Ντόχα. Ήξερα πως εδώ το επίπεδο θα ήταν πολύ υψηλότερο. Πριν τον τελικό, η καλύτερη επίδοση ήταν 22.75. Είναι σουρεαλιστικό αυτό που έγινε, πήρα το χρυσό για ένα εκατοστό”.

Τι σκεφτόταν πριν την τελευταία προσπάθεια; “Πήγα στη γυναίκα μου, η οποία με κοουτσάρει πριν κάθε βολή (γελάει) και μου θύμισε ποιος ήταν ο στόχος. Να βελτιώσω την καλύτερη προσωπική μου επίδοση, κάνοντας όσα είχα κάνει έως εκείνη τη στιγμή. Να μη χάσω τον εαυτό μου, να μη σκέφτομαι τι γίνεται γύρω μου. Βολή με τη βολή, με βοηθούσε να βελτιώσω τεχνικά λάθη. Έπιασα τη σφαίρα στα χέρια μου, πήρα μια βαθιά εισπνοή, έβαλα την μπάλα στο λαιμό μου και όλα τα άλλα μπήκαν σε σειρά. Νιώθω υπερήφανος που δεν επηρέαστηκα από αυτά που είχαν κάνει οι Ράιαν και Τομ και αφοσιώθηκα σε αυτό που έπρεπε να κάνω εγώ. Παλαιότερα ήμουν ο τύπος που ήμουν τσιτωμένος και αυτό υπερίσχυε της δύναμης μου. Αυτή τη φορά χαλάρωσα και γύρισα σε όσα έκανα στις προπονήσεις”.

Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά; “Πιθανότατα έκανα όλα όσα μου είπε να κάνω η γυναίκα μου (γελάει)”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK