Ο Σουν Γιανγκ αδιαφορεί αν τον συμπαθούν, όσο κερδίζει χρυσά

Ο Σουν Γιανγκ είναι ο μόνος κολυμβητής που 'χει φορέσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 200, στα 400 και στα 1.500 ελεύθερο. Πριν λίγες ώρες κράτησε, για τέταρτη φορά, τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, στα 400 μέτρα. Τίτλος ωστόσο, έγινε ο δεύτερος Μακ Χόρτον, αρνούμενος να ανέβει στο βάθρο.

Ο Σουν Γιανγκ αδιαφορεί αν τον συμπαθούν, όσο κερδίζει χρυσά
O Σουν Γιανγκ αναδείχθηκε για τέταρτη φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 400 μέτρα ελεύθερο AP PHOTO/LEE JIN-MAN

Ο Σουν Γιανγκ παραμένει ο καλύτερος του πλανήτη στα 400 μέτρα ελεύθερο και ο Μακ Χόρτον εξακολουθεί να μην μπορεί να τον βλέπει. Πράγμα που είδε όλος ο πλανήτης, στην απονομή των μεταλλίων, όταν ο Αυστραλός αρνήθηκε να ανέβει στο πόντιουμ. Λίγο αργότερα, ο λογαριασμός του στο Instagram 'γέμισε' από προσβολές, επιθέσεις και απειλές για τη ζωή του. Ας δούμε όμως, τον αγώνα πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες.

O Mack Horton (Μακ Χόρτον) είναι εκ των καλύτερων που υπάρχουν εκεί έξω, στο ελεύθερο της κολύμβησης. Ο 23χρονος Αυστραλός έχει υπάρξει Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Για την ακρίβεια, χρυσός Ολυμπιονίκης έγινε στο Ρίο, το 2016, στα 400 μέτρα. Ο τελικός αφορούσε και τον Sun Yang (Σουν Γιανγκ), τον πρώτο στην ιστορία που φόρεσε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 200, τα 400 και τα 1.500 μέτρα ελεύθερο.

Μια στάση εδώ: το 2014 ο -τότε- δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου είχε βρεθεί θετικός στη χρήση διεγερτικής ουσίας (τριμεταζιδίνη), σε έλεγχο του Μαΐου εκείνου του έτους, κατά τη συμμετοχή του στο εθνικό πρωτάθλημα.

Η τριμεταζιδίνη είχε προστεθεί στη λίστα της World Anti Doping Agency (WADA) τον Γενάρη του 2014. Ο Γιανγκ είχε πει πως υπήρχε στο φάρμακο που έπαιρνε από το 2008, λόγω ταχυκαρδιών. Του είχε επιβληθεί ποινή τριών μηνών και όταν εξέπνευσε, μετείχε στους Πανασιατικούς Αγώνες και πήρε τρία χρυσά στα αγωνίσματα του και μετά έγινε ο πρώτος Κινέζος χρυσός Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Ακολούθησε το “ο καλύτερος κολυμβητής στο ελεύθερο, όλων των εποχών” -για το 3/3 σε Αγώνες.

Η ζωή -και οι διακρίσεις- συνεχίστηκαν έως την ημέρα (27/1 του 2019) που οι The Sunday Times αποκάλυψαν ότι μαζί διέλυσε (με σφυρί) σφραγισμένα δείγματα αίματος που είχε πάρει η WADA -ώστε να μην ελεγχθούν.

Μετά τη νίκη στη Βραζιλία, ο Χόρτον είχε δηλώσει “δεν έχω τον παραμικρό σεβασμό για αυτούς που 'κλέβουν' με τις ουσίες”. Εν τω μεταξύ, ο Αυστραλός πεταγόταν σε όποιο ποστ αφορούσε τον Γιανγκ, που πια κυκλοφορούσε ως “O Xάρι Χουντίνι του ντόπινγκ κοντρόλ”. Τα κινεζικά media τοποθετούνταν άμεσα, κάθε φορά, εξηγώντας πως όσα έλεγαν οι εχθροί του παιδιού τους ήταν fake news.

Το ACB της Αυστραλίας ήταν εκείνο που ενημέρωσε ότι ο Γιανγκ δεν τιμωρήθηκε, γιατί οι αρχές δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία στη λήψη του δείγματος -και για αυτό ο αθλητής δεν τιμωρήθηκε.

> Από τους τρεις ανθρώπους που εμφανίστηκαν για τον έλεγχο του Σαν, στο σπίτι του, στις 11 το βράδυ, στις 4/9 του 2018, ένας είχε την απαιτούμενη διαπίστευση.

> Αφότου ο αθλητής έδωσε το δείγμα, όπως συμπλήρωσε τα σχετικά έγγραφα, παρατήρησε κάποιες ανωμαλίες τις οποίες και ανέφερε, ζητώντας εξηγήσεις.

> Όταν οι απαντήσεις δεν τον ικανοποίησαν, τηλεφώνησε στον προπονητή του, επικεφαλής της αποστολή της κολυμβητικής ομάδας της Κίνας και στο δικηγόρο του, που τον συμβούλευσε να μην υπογράψει κάτι.

> Η έκθεση έγραφε πως “το αίμα που συλλέχθηκε αρχικά -και στη συνέχεια καταστράφηκε- δεν συλλέχθηκε με την σωστή εξουσιοδότηση και για αυτό δεν ήταν ένα ενδεδειγμένο δείγμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακυρωθεί η λήψη της 4ης Σεπτεμβρίου του 2018”.

> Ένας από τους τρεις ανθρώπους που του χτύπησαν την πόρτα, πήρε φωτογραφίες και videos, χωρίς τη συγκατάθεση του κολυμβητή “κάτι που ήταν τελείως αντιεπαγγελματικό και ακατάλληλο. Δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ”, τόνιζε η έκθεση.

> Μετά τις 03.00, τέσσερις ώρες αφότου άρχισε το τεστ, οι άνθρωποι του Σαν -συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του- ενημέρωσαν πως δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία και αρνήθηκαν να δώσουν το δείγμα στους καθ' ύλην αρμοδίους. Τηλεφώνησαν στον αρχίατρο τοπικού νοσοκομείου, ο οποίος είναι μέλος της αντί-ντόπινγκ επιτροπής στη Zhejiang και ρώτησαν τι έπρεπε να κάνουν για να μη δώσουν το δείγμα.

“Το κυριότερο ήταν πως ειδοποιήθηκε ο επιβλέπων της International Doping Tests and Management, στη Σουηδία και ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις”. Συζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι που έπρεπε να λήξει αυτό το θέμα, με την κινεζική ομάδα να αποφασίζει πως ο φύλακας του κτιρίου στο οποίο μένει ο Γιανγκ θα έσπαγε το δείγμα.

Όπως επισημαίνεται σε πολλές αποφάσεις του Court of Arbitration for Sport (ανώτατο δικαστήριο για τα σπορ), είναι πολύ πιο συνετό να συμμορφώνονται οι αθλητές με τις κατευθύνσεις των υπευθύνων του ντόπινγκ κοντρόλ, ακόμα και αν διαμαρτύρονται και να παρέχουν το δείγμα. Και μετά μπορούν να κάνουν καταγγελίες, αν τυχόν υπάρχει παράβαση”.

> Η έκθεση ολοκληρωνόταν με τη φράση “ο κύριος Σαν Γιανγκ δεν υπέπεσε σε αντί-ντόπινγκ παράβαση”.

Η FINA (Fédération internationale de natation) δέχθηκε τα ευρήματα της έρευνας και απάλλαξε τον Γιανγκ των κατηγοριών, όχι όμως και η WADA που προσέφυγε στο CAS. Δεν απαίτησε να γίνει η ακρόαση, πριν το Παγκόσμιο και έδωσε το ΟΚ στον αθλητή να πάρει μέρος, με τα media να τον αναφέρουν ως dope cheat και να απαιτούν δια βίου τιμωρία. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ζήτησε να βρεθεί προσωπικά σε ακρόαση, γιατί θέλει να 'καθαρίσει' το όνομα του.

Πριν το παγκόσμιο του 2018, ο Αυστραλός ανταγωνιστής του Κινέζου είχε δηλώσει ότι “έχουμε μια μάχη μεταξύ 'καθαρών' αθλητών και αθλητών που 'χουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ”, για να ρίξει λίγο ακόμα λάδι στη φωτιά. O Γιανγκ τη γιγάντωσε στην αρχή του 2019, όταν αρνήθηκε ξανά να υποβληθεί σε έλεγχο. Kαι χθες (21/7) οι δυο τους βρέθηκαν στο Παγκόσμιο Υγρού Στίβου της Κορέας, με τον Κινέζο να τερματίζει πρώτος και τον Αυστραλό να αρνείται να ανέβει στο πόντιουμ, για να παραλάβει το αργυρό μετάλλιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Σουν Γιανγκ αδιαφορεί αν τον συμπαθούν, όσο κερδίζει χρυσά
ΑP

Αυτό το στιγμιότυπο έγινε λόγος να δεχθεί απειλές για τη ζωή του ο Χόρτον.

Ο Γιανγκ δήλωσε πως ο συναθλητής του (o οποίος δεν προκρίθηκε για το Παγκόσμιο και βρέθηκε εκεί με απόφαση της ομοσπονδίας της χώρας του) μπορεί να μη σέβεται τον ίδιο (“δεν με συμπαθούν όλοι -και δεν με νοιάζει”), αλλά οφείλει να σεβαστεί την Κίνα. “Ανεξάρτητα από το αν είναι η Αυστραλία ή όποια άλλη χώρα, μπορείς να 'χεις άποψη για εμένα -αλλά κατά τη διάρκεια τελετής απονομής, που είναι ιερή στιγμή και όπου κάθε αθλητής εκπροσωπεί τη χώρα του, πρέπει να ανέβεις στο πόντιουμ”.

O λαός που στηρίζει τον Γιανγκ, ο οποίος έχει τη δική του εξέδρα στο Γκουανγκζού όπου διεξάγονται τα της κολύμβησης, επιτέθηκε στον Αυστραλό και τον χαρακτήρισε απαίδευτο και αγενή -μεταξύ πολλών άλλων. Πολλοί εκφράστηκαν με προσβολές εναντίον του ίδιου και της συντρόφου του, στο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram.Ένας έθεσε το εξής ερώτημα: “πού είναι η δημόσια τοποθέτηση του Μακ Χόρτον εναντίον των ουσιών στον αθλητισμό, όταν τρεις Αυστραλοί κολυμβητές δεν εμφανίστηκαν σε τεστ; Υποθέτω είναι πιο εύκολο να τοποθετείσαι σε ό,τι αφορά αθλητή άλλης χώρας”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK