Τσιτσιπάς-Ντελιέν: Ο Στέφανος ξεπέρασε ήδη τον εαυτό του

Ξόδεψε τρεις διαδοχικούς match points, έχασε game κι άφησε τον αντίπαλό του να ελπίζει στην ανατροπή. Στην τέταρτη ευκαιρία ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγύρισε ό,τι δεν είχε πετύχει στις προηγούμενες δύο παρουσίες του στο Ρολάν Γκαρός.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε τη μάχη του στο β' γύρο του Ρολάν Γκαρος
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε τη μάχη του στο β' γύρο του Ρολάν Γκαρος AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Το 2017 ο -ακατέργαστος σωματικά- Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ένας άγουρος ανερχόμενος 18χρονος τενίστας του δεν είχε θέση του στην πρώτη 100άδα των ανδρών, αλλά μέσα από τη δοκιμασία του προκριματικού σκόνιζε για πρώτη φορά τα παπούτσια του στο χώμα του Ρολάν Γκαρός. Τότε ο Κροάτης Ίβο Κάρλοβιτς φάνταζε πολύ πιο γιγαντιαίος από τα 211 εκατοστά του κορμιού του και τον άφηνε -με κόπο- εκτός στον πρώτο γύρο του παρισινού τουρνουά.

Το 2018, ένα χρόνο πιο ώριμος και τρομερά βελτιωμένος σ' όλους τους τομείς, έγινε ο ίδιος 'θύτης' του Ισπανού Τάμπερνερ (που είχε μπει στο κυρίως ταμπλό από τα προκριματικά), αλλά εξαιτίας της έλλειψης παραστάσεων στα μεγάλα ραντεβού 'σκάλωσε' στον φορμαρισμένο και μετέπειτα φιναλίστ Ντόμινικ Τιμ (ηττήθηκε από τον 'βασιλιά' Ναδάλ), παίρνοντας πάντως ένα σετ - το δεύτερο.

Το 2019, ως πλέον το Νο6 στον κόσμο, μ' έναν ημιτελικό σε τουρνουά major (Αυστραλία) και τρεις προσωπικούς τίτλους σε διεθνή ραντεβού, ο Έλληνας τενίστας, που τον Αύγουστο θα κλείσει τα 21, έχει βάλει πλώρη για τον τέταρτο γύρο. Η χωμάτινη επιφάνεια δεν είναι αυτή που ταιριάζει στο στιλ του. Ταχύς ως παίκτης και επιθετικός, προτιμάει το γρασίδι για να ξεδιπλώνει την ποιότητα και να εκμεταλλεύεται την ισχύ του. Συναντώντας ωστόσο υποδεέστερους αντιπάλους ανταπεξέρχεται με την αγωνιστική συνέπεια και πνευματική συγκέντρωση ενός τενίστα που συγκαταλέγεται στην 'κάστα' των κορυφαίων, μεταξύ αυτών των λίγων σύγχρονων που έχουν καταφέρει νίκες απέναντι στην 'Αγία Τριάδα' (Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ) της εποχής μας. Τον Γερμανό Μάρτερερ, στο πρόσωπο του οποίου είδε το ομοίωμά του στον καθρέπτη, τον ξεπροβόδισε σαν ένας οικοδεσπότης που βιαζόταν να τελειώνει με μια τυπική επίσκεψη.

Ο Ούγκο Ντέλιεν τη στιγμή που δέχεται τις περιποιήσεις του γιατρού
Ο Ούγκο Ντελιέν τη στιγμή που δέχεται τις περιποιήσεις του γιατρού AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Ο Ούγκο Ντελιέν, 25 χρόνων από τη Βολιβία, αποδείχθηκε ανθεκτικός στις απαιτητικές συνθήκες που προέκυψαν. Σκέψου μόνο ότι μεγάλωσε στο τροπικό κλίμα του Τρινιδάδ και στην ως τώρα πορεία του έχει καταβάλει τον Γάλλο Σιμόν και τον Σέρβο Τιπτσάρεβιτς. Ο Ντελιέν αντιπαρήλθε αφενός τον τραυματισμό που υπέστη στη διάρκεια του όγδοου γκέιμ του πρώτου σετ, όταν έλαβε τις περιποιήσεις του γιατρού και έδεσε το πόδι του, αφετέρου την πίεση του Τσιτσιπά. Με 'γλυκό' και αποτελεσματικό drop shot δημιούργησε συνθήκες απειλής για τον παιδί από τη Βουλιαγμένη, κερδίζοντας το πρώτο σετ (6-4) και παλεύοντας μέχρις εσχάτων το τέταρτο. Δίχως άσο βέβαια σ' όλο το παιχνίδι και επτά διπλά λάθη από θέση σέρβις (έναντι των αντίστοιχων 5-2) από τον Τσιτσιπά δεν βρήκε ποτέ πεδίο κυριαρχίας.

Ο Τσιτσιπάς, που άλλαξε τρεις φορές ρακέτα και δεν λογόκρινε τον εαυτό του όταν ήρθε η στιγμή να βωμολοχήσει, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να επιβληθεί χάρη στο 6-0 του δεύτερου σετ. Με οκτώ μπρέικ και 50% επιτυχία στο σέρβις του Ντελιέν (που είχε μόνο 3/8), έφτασε τον Βολιβιανό στα όριά του, με αποτέλεσμα το 6-3 και το 7-5 στα επόμενα δύο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτανε τόσο μακριά σ' ένα τουρνουά που επιτρέπει σε τενίστες ικανούς στην πίσω ζώνη να διεκδικούν εκπλήξεις.

Μόνο που ο Έλληνας τενίστας δεν είναι πια εκείνος ο 18χρονος ψηλόλιγνος πιτσιρίκος που επιχειρούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Δεν αρκείται στη συμμετοχή. Κυνηγάει τα μεγάλα, τα ωραία, τ' αληθινά. Ας περάσει ο επόμενος...

News 24/7

24MEDIA NETWORK