Ο Τάισον Φιούρι θα είναι νεκρός μέσα σε ένα χρόνο, αν σταματήσει την πυγμαχία

Την Κυριακή ο Τάισον Φιούρι έχει αγώνα. Θα ξαναβρεθεί με τον έτερο αήττητο της κατηγορίας 'βαρέων βαρών', Ντιοντάι Ουάιλντερ, μήπως και αυτήν τη φορά νικήσει κάποιος και υπάρξει 'κυρίαρχος'. Ο "Τσιγγάνος" δηλώνει έτοιμος. Δηλώνει και ότι εξακολουθεί να 'χει αυτοκτονικές τάσεις.

Ο Τάισον Φιούρι είναι αναγκασμένος να κρατά διαρκώς απασχολημένο τον εαυτό του. Αλλιώς δίνει 'χώρο' στις αυτοκτονικές τάσεις.
Ο Τάισον Φιούρι είναι αναγκασμένος να κρατά διαρκώς απασχολημένο τον εαυτό του. Αλλιώς δίνει 'χώρο' στις αυτοκτονικές τάσεις. AP PHOTO/ISAAC BREKKEN

O Tάισον Φιούρι έχει δουλειά την προσεχή Κυριακή. Η Κυριακή είναι -κατά τα λεγόμενα του- η ημέρα που σκέφτεται την αυτοκτονία. Αυτή είναι η αποκάλυψη που έκανε πριν το rematch της χρονιάς -μέχρι το επόμενο. Δηλαδή, τον αγώνα του με τον Ντιοντάι Ουάιλντερ.

Οι δυο καλύτεροι πυγμάχοι της κατηγορίας βαρέων βαρών είχαν ξαναβρεθεί για την αναμέτρηση που πέρασε στην ιστορία ως 'η μεγαλύτερη επιστροφή που 'χει γίνει ποτέ σε ρινγκ'. Αφορούσε τον Φιούρι, ο οποίος αφότου έγινε ο 'βασιλιάς' της heavyweight (2015), έκρινε πως δεν έχει λόγο να ζει πια. 'Βυθίστηκε' στην κατάθλιψη και κατέφυγε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ “για να απαλλαγώ από τους δαίμονες μου”.

Δύο χρόνια μετά, αποκάλυψε πως έχει μανιοκατάθλιψη. Το είπε, ενώ είχε αποφασίσει να νικήσει τον εαυτό του. Είχε ξεκινήσει και τη σχετική δουλειά. Ένα χρόνο πριν το ματς με τον Ουάιλντερ, ήταν 200 κιλά και σε κακή φυσική -και πνευματική- κατάσταση. Είχε πει πως “με τη σωστή βοήθεια, τη σωστή καθοδήγηση όλοι μπορούν να ξανακερδίσουν τη ζωή”. Και όλοι μπορούν να διατηρήσουν τη ζωή, αν προσπαθούν καθημερινά.

Η Independent είχε γράψει μετά το ματς του Δεκέμβρη πως "στον αξέχαστο 12ο, τελευταίο γύρο, ενώ έμεναν δυο λεπτά, ο Φιούρι έπεσε με την πλάτη, τα χέρια σε έκταση και το κεφάλι πρησμένο και πληγωμένο. Το βλέμμα του ήταν καρφωμένο στα φώτα της οροφής. Κοιτούσε το 'κενό' στο σκοτάδι, πάνω από τους προβολείς. Πέρασε ένα χρόνο από τη ζωή του, κοιτώντας το ίδιο απελπιστικό κενό και δεν θα μάθουμε ποτέ τι είδε το Σάββατο το βράδυ που του επέτρεψε να 'ξυπνήσει'". Σηκώθηκε “σαν τον Φοίνικα που ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του” όταν είδε τον Ουάιλντερ να πανηγυρίζει και συνέχισε. Το ματς έληξε ισόπαλο. Ο ένας κριτής είχε δώσει τη νίκη στον Αμερικανό (115-111), ο άλλος στον Βρετανό (114-112) και ο τρίτος ισοπαλία (113-113). Κατά συνέπεια αμφότεροι οι πυγμάχοι συνέχισαν να πορεύονται ως αήττητοι -ενώ οι έχοντες γνώση επέμεναν πως είχε νικήσει ο “Τσιγγάνος', ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν εκνευρίστηκε, ούτε αντέδρασε, γιατί εστίασε στη δυνατότητα που 'χε να ξαναπατήσει σε ρινγκ. Οι αθλητές συμφώνησαν και ότι έπρεπε να επαναληφθεί ο αγώνας. Αυτό θα γίνει την Κυριακή 23/2, στις 06.00. Θα υπάρχει live μετάδοση στην COSMOTE TV. Σημείωσε κάπου πως τα 2.000.000 δολάρια που πήρε ο Φιούρι εκείνο το βράδυ, τα έδωσε για να χτίσει σπίτια σε άστεγους και πάμε σε αυτό που επίκειται.

"Όταν δεν έχω τι να κάνω, αποκτώ αυτοκτονικές τάσεις"

Σε συνέντευξη του στο Behind The Gloves, ο Φιούρι ομολόγησε πως ο αγώνας του με τα θέματα ψυχικής υγείας παραμένει καθημερινός και κορυφώνεται τις ημέρες που δεν έχει να κάνει κάτι. “Προσπαθώ να μένω απασχολημένος από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Ανυπομονώ για τα Σάββατα. Πηγαίνω για τρέξιμο το πρωί και μετά είμαι με τα παιδιά μου. Μετά, έρχεται η Κυριακή. Κάθε Κυριακή έχω αυτοκτονικές τάσεις, είτε είμαι σπίτι, είτε στο camp. Νιώθω σαν να ήλθε το τέλος του κόσμου. Δεν θέλω να ζω άλλο. Μετά, πηγαίνω για ύπνο και σκέφτομαι πως ξημερώνει η Δευτέρα, οπότε μπορώ να επιστρέψω στο πρόγραμμα μου, στο γυμναστήριο, στην καφετέρια, στα γεύματα, στα παιδιά μου. Αυτός είναι ο τρόπος που ζω. Η ρουτίνα με κρατά ζωντανό. Αν σταματήσω να πηγαίνω στο γυμναστήριο, θα είμαι νεκρός μέσα σε ένα χρόνο”.

Πριν ένα μήνα, είχε κάνει και μια ακόμη -πολύ προσωπική- αποκάλυψη. Μετά τα 'όταν προετοιμάζομαι δεν μιλάω με ανθρώπους, δεν απαντάω σε τηλεφωνικές κλήσεις ή emails. Δεν σερφάρω καν στο Google. Αφοσιώνομαι στη δουλειά μου και όσα πρέπει να κάνω μέσα στην ημέρα, σαν Σπαρτιάτης. Αυτήν τη φορά μείωσα κάθε αντιπερισπασμό. Μέχρι και την Diet Coke -έπινα λίτρα. Κοιμάμαι 9.30 το βράδυ και ξυπνώ 7 το πρωί. Στο μεσοδιάστημα τρώω έξι γεύματα και προπονούμαι δυο φορές' ήλθε το 'αυνανίζομαι επτά φορές την ημέρα, γιατί κρατά στα ύψη την τεστοστερόνη. Δεν θέλω να πέσουν τα επίπεδα της, εν όψει αυτού του αγώνα'.

Ο Ουάιλντερ πήρε τον τίτλο της WBC (World Boxing Council) το Γενάρη του 2015 και τον έχει υπερασπιστεί δέκα φορές, έκτοτε. Ισοφάρισε το ρεκόρ του Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος επίσης κράτησε το στέμμα 10 φορές από το 1974 έως το 1978. Οι άλλοι μεγάλοι τίτλοι (IBF, WBA και WBO) ανήκουν στον Άντονι Τζόσουα, με τον οποίον δεν έχει βρεθεί ποτέ ο Αμερικανός. “Δεν ανησυχώ για αυτόν τον δειλό. Μόλις πήρε πίσω τους τίτλους του. Δεν θέλει να βρεθεί στο ίδιο ρινγκ με τον 'βασιλιά'. Δεν ήθελε ποτέ να με αντιμετωπίσει. Τώρα κανείς δεν μιλάει για αυτόν”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK