Oι τενίστες του Αυστραλιανού Όπεν θα αναπνέουν δηλητήριο

Ο αέρας της Μελβούρνης μυρίζει δηλητήριο, όμως το Αυστραλιανό Όπεν πρέπει να συνεχιστεί. Οι παίκτες θα αντέξουν;

Θεατής των προκριματικών του Αυστραλιανού Όπεν φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στη Μελβούρνη, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020
Θεατής των προκριματικών του Αυστραλιανού Όπεν φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στη Μελβούρνη, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 MICHAEL DODGEAAP IMAGE VIA AP

To φετινό Aυστραλιανό Όπεν είναι μια διαφορετική ιστορία του τένις. Ήδη ένα ματς προπόνησης της Μαρία Σαράποβα έχει ακυρωθεί λόγω επικίνδυνης ποιότητας του αέρα, ενώ η τενίστρια Νταλίλα Γιακούποβιτς κατέρρευσε στα κορτ του 'Melbourne Park', αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Κι όμως, τη στιγμή που μαίνεται στην Αυστραλία η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του πλανήτη, ένα τουρνουά τένις ετοιμάζεται να διεξαχθεί κανονικά.

Τα νέα των τελευταίων ημερών είναι σχεδόν ευχάριστα. Η φωτιά που είχε κάψει ολοσχερώς μια έκταση 3 φορές το μέγεθος του Λονδίνου, στην ορεινή περιοχή Γκόσπερς, βορειοδυτικά του Σίδνεϊ, έχει τεθεί υπό έλεγχο. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα 180 εστίες πυρκαγιάς σε εξέλιξη, στις περιοχές της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας, όμως η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει βροχοπτώσεις ύψους ακόμα και 50 χιλιοστών. Όμως όλα τα παραπάνω είναι μόνο λόγια, που δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι στην πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Αυστραλία. Συνολικά, ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί, επιπλέον των χιλιάδων δέντρων και θάμνων που καταστράφηκαν.

Παρά το γεγονός ότι η Μελβούρνη θυμίζει σκηνικό Αποκάλυψης, έχοντας τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες, υπήρξαν αθλητές του τένις που ξύπνησαν και προσπάθησαν να προπονηθούν για τους αγώνες του Όπεν που γίνεται στη Μελβούρνη, Υπήρξαν τενίστες που ανάπνευσαν φωτιά, κάνοντας σερβίς και αποκρούοντας την μπάλα με μπάκχαντ ή φόρχαντ.

Οι διοργανωτές έβλεπαν ένα στρώμα καπνού να καταλαμβάνει μια μόνιμη θέση πάνω από το γήπεδο, σαν φανατικός θεατής κι έκριναν πως η αγωνιστική δράση έπρεπε να αναβληθεί, έστω για λίγες ώρες. Τελικά τα σύννεφα -ίσως- διαλύθηκαν και ο αγώνας των προκριματικών της Γιακούποβιτς με την Στεφανί Βόγκελε ξεκίνησε. Έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας, όμως οι δυο αθλήτριες προσπάθησαν να παίξουν, μέχρι τη στιγμή που η Γιακούποβιτς γονάτισε στο τερέν, με έναν επίμονο βήχα να έχει κάνει επίθεση διαρκείας στα πνευμόνια της.

Ο αγώνας διακόπηκε κι η Γιακούποβιτς κατηγόρησε τους διοργανωτές πως έπαιξαν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους. Είπε: "Νόμιζα πως δεν θα παίζαμε σήμερα, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχαμε καμία επιλογή". Αντίστοιχα περιστατικά παρατηρήθηκαν και στον αγώνα της Εζενί Μπουσάρ κόντρα στην Ξιάοντι Γιου. Η Μπουσάρ δήλωσε: "Δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα, ζαλιζόμουν διαρκώς. Οι συνθήκες του ματς γίνονταν ολοένα και χειρότερες όσο περνούσε η ώρα. Ως αθλητές, η σωματική μας υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο για την απόδοση μας. Δεν μπορούμε να παίζουμε σε τέτοιες συνθήκες. Όπως με τον κανόνα για την υπερβολική ζέστη, θα έπρεπε να υπάρχει ένας αυστηρός κανόνας και για την ποιότητα του αέρα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK