X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Σοκ: Ντόπινγκ στην Ελλάδα από τα 12 υπό την ανοχή των γονέων

Κάτι παραπάνω από σοκαριστική ήταν η εισήγηση του Βασίλη Μπαρκούκη στην ημερίδα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας του καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του εργαλείου κατά του ντόπινγκsafeyou,διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά απλών αθλούμενων που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι πλέον πολύ μεγάλα.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 10% όσων πηγαίνουν απλώς στο γυμναστήριο για να βελτιώσουν το σώμα τους έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατακόρυφα και φτάνει το 25% όταν μιλάμε για αθλούμενους που κάνουν εντατική γυμναστική με βάρη.

Άκρως ανησυχητικό είναι και το ποσοστό εισόδου της φαρμακοδιέγερσης στους ανήλικους Ελληνες. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ντόπινγκ αρχίζει στην Ελλάδα ακόμα και από την ηλικία των 12 χρόνων, συχνά υπό την ανοχή/γνώση των γονέων οι οποίοι φαίνεται ότι συναινούν για να φτάσει το παιδί τους σε μία συγκεκριμένη αθλητική επίδοση (η οποία, πχ, θα εξασφαλίσει την είσοδο σε κάποια πανεπιστημιακή ή στρατιωτική σχολή).

Kάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο νέος από την Κύπρο (ο οποίος αθλείται σε γυμναστήριο) να δηλώσει στους ερευνητές ότι υπήρξε μέρα κατά την οποία πήρε 100 χάπια!

Το εργαλείοsafeyouπου δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη πέντε πανεπιστημιακών φορέων από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ αυτών) έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των αθλούμενων (που κάνουν αθλητισμό για καθαρά ερασιτεχνικούς σκοπούς) και των οικείων τους για τη φαρμακοδιέγερση.

Λεπτομέρειες για το εργαλείο το οποίο συνοδεύεται και από εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μπορείτε να δείτε στο safeyou.eu.