"Σοκαριστικά τα νούμερα των κρουσμάτων ντόπινγκ στις νεαρές ηλικίες"

Ο Γιώργος Καλούδης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ μίλησε στην εκπομπή "Contra Επίθεση" με τους Νίκο Γιαννόπουλο και Γιάννη Ζωιτό στο "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88.6 και αναφέρθηκε εκτενώς στη μάστιγα του ντόπινγκ στους αθλητές, αλλά φυσικά και στις νεαρές ηλικίες.

"Σοκαριστικά τα νούμερα των κρουσμάτων ντόπινγκ στις νεαρές ηλικίες"

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα είπε ο Γιώργος Καλούδης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ, μιλώντας στην εκπομπή "Contra Επίθεση" με τους Νίκο Γιαννόπουλο και Γιάννη Ζωιτό στο "Ραδιόφωνο 24/7". Ο κ. Καλούδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ντόπινγκ που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, τους ελέγχους που κάνει το ΕΣΚΑΝ, την εκπαίδευση που είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του, αλλά και στα νεαρά παιδιά που παρασύρονται και θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι γονείς.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

"Το ντόπινγκ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ύστερα από τα γεγονότα που ζήσαμε πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ξεκίνησε μια μεγάλη κριτική και μια μεγάλη συζήτηση για τις πολιτικές αντιντόπινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει πως σε αυτή τη "μάχη" εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί φορείς.

Σαν εθνικό συμβούλιο προσπαθούμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην επικοινωνία. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις ελέγχους μόνο και μόνο για να δικαιολογήσεις τη λειτουργία. Το θέμα είναι όμως να γίνονται σωστά και με έλλειψη εξάρτησης από οποιοδήποτε συμφέρον. Τη χρονιά που πέρασε, ο παγκόσμιο τζίρος του ντόπινγκ ήταν τρίτος μετά το λαθρεμπόριο καυσίμων, και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Για να μπορούν να διαχειρίζονται κάποιοι τέτοιο τζίρο, μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα.

Έχουμε επενδύσει στο ΕΣΚΑΝ στο θέμα της εκπαίδευσης. Στις σχολές προπονητών για πρώτη φορά μπήκε ως μάθημα το αντιντόπινγκ. Εκεί οι προπονητές όχι απλά ενημερώνονται, αλλά και για το πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Ο αθλητής δυστυχώς είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Γύρω του στρέφεται όλο το φαινόμενο. Αγωνίζεται με τον καινούργιο κώδικα, οι ποινές είναι πάρα πολύ αυστηρές για όσους βρίσκονται ντοπαρισμένοι.

Η αυστηροποίηση των ποινών να καταδεικνύει μια αδυναμία. Το δυσκολότερο στο ντόπινγκ είναι η πρόληψη. Δεν ξέρω να σας πω αν οι ποινές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή όχι. Από τη χρηματοδότηση σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίστε ότι σε ποσοστό πάνω από 15% της χρηματοδότησης, καταλήγει σε ελέγχους. Το ποσοστό των αθλητών που βρίσκονται ντοπαρισμένοι είναι μόλις 2%. Μόνο το 4% του παγκόσμιου τζίρου που επενδύεται στο αντιντόπινγκ αφορά την εκπαίδευση.

Πέρυσι καταφέραμε και διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση. Τα προβλήματα είναι θεσμικά. Τα μνημονιακά χρόνια έχουν φέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φέτος έχουν γίνει πάνω από 150 έλεγχοι και έχουν ληφθεί πάνω από 500 δείγματα ούρων σε όλα τα αθλήματα.

Το 2016 ελήφθησαν στο ποδόσφαιρο πάνω από 260 δείγματα και πάνω από 240 στο μπάσκετ. Ακολουθούμε ελέγχους αυστηρούς. Το ΕΣΚΑΝ έχει ένα ιερό καθήκον κι αυτό είναι της προστασίας των αθρωπίνων δικαιωμάτων του αθλητή. Προβλέπεται ρητά πότε και γιατί μια ποινή μπορεί να δημοσιευτεί.

Δυστυχώς είναι χειρότερα τα πράγματα από όσο νομίζετε. Τα τελευταία χρόνια είχαν μόνο 1 επίσημο κρούσμα ντόπινγκ! Αν πάτε σε ένα λύκειο ή γυμνάσιο της χώρας, θα σας πει παίρνω συμπληρώματα διατροφής. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι μόνο με εκπαίδευση και ενημέρωση. Πρέπει να επέμβουμε στην πηγή. Η ματαιοδοξία των γονιών ή οι εικόνες που λαμβάνει από το περιβάλλον του οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. Η σωστή διατροφή ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες κάνει θαύματα.

Ασχέτως με το αν ένα συμπλήρωμα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, ακόμα κι αν το αγοράσαμε από το φαρμακείο νόμιμα. Κανείς δεν είναι σίγουρος ποτέ τι μπορεί να περιέχει αυτό το σκεύασμα. Η έγκριση του ΕΟΦ είναι μια επικοινωνία που γίνεται. Το λέμε και στους αθλητές τους ίδιους πως ασχέτως αν υπάρχει έγκριση ή όχι.

Ο μοναδικός τρόπος για να πάρει ένας αθλητής τέτοια σκευάσματα είναι με εξαίρεση χρήσης φαρμάκων για θεραπευτικούς σκοπούς. Οφείλουν να το γνωρίζουν και να τηρούν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Η σωστή διατροφή είναι το καλύτερο συμπλήρωμα. Πρέπει να το ακούσουν αυτό οι γονείς. Σε δείγματα αθλητών που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι, έχουν βρεθεί και δείγματα ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη ή άλλες ουσίες".

News 24/7

24MEDIA NETWORK