Στέφανος Τσιτσιπάς, η καινούρια ζάλη του τένις

O Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε από τον Σταν Βαβρίνκα. Ένα επικό παιχνίδι, απόδειξη πως από εδώ και στο εξής θα 'ζαλίζει' διαρκώς τους κορυφαίους του αθλήματος, όντας ένας από αυτούς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπας στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρος
Ο Στέφανος Τσιτσιπας στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρος AP PHOTO/MICHEL EULER

Θέλεις ξανά ν’ αποτελειώσεις μοναχός, ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει. Κάτω απ’ τα ρούχα σου ξυπνάει ο πιο παλιός θεός. Μες τις βαλίτσες σου στριμώχνονται όλοι οι δρόμοι... (Τρύπες, Καινούρια Ζάλη)

Το ταξίδι του Στέφανου Τσιτσιπά δεν θα τελειώσει εδώ, σε αυτό το τουρνουά Ρολάν Γκαρός. Ο Στέφανος κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ του Λάζαρου Στάλιου, που κρατούσε εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια και ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Σε ένα αγώνα που ξεπέρασε το φράγμα των πέντε ωρών, ο Τσιτσιπάς έδωσε την υπέρτατη μάχη. Φώναξε, πόνεσε από τις ακτίνες του ήλιου που στέκονταν σαν ανακριτικός προβολέας πάνω από το πρόσωπο του, βούτηξε για να βγάλει άμυνες, πέτυχε οκτώ σερί break points, με ένα σερβίς που έμεινε αξιόπιστο μέχρι το φινάλε.

Η στατιστική υπηρεσία έγραψε πως αυτή η ήττα του Στέφανου Τσιτσιπά από τον ήρθε με τρόπο που δεν μπορεί να περιγραφεί με 'χιτσκοκικά, γκρανκινιολικά' λόγια: 6-7 , 7-5, 4-6, 6-3, 6-8. Η μάχη αυτή ξεπέρασε κάθε περιγραφή, κάθε προσδοκία.

Ήταν εκείνο το τέταρτο σετ, όπου ο Στάνισλας Βαβρίνκα έγραψε 17 λάθη έναντι 13 του αντιπάλου του, ενώ ο Έλληνας τενίστας μετέφραζε την υπεροχή του στο σερβίς με ένα εντυπωσιακό 73% πόντων από το πρώτο κεραυνοβόλημα της μπάλας, έναντι 64% του αντιπάλου του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δυο αντίπαλοι είχαν πάει χέρι-χέρι. Στο τρίτο σετ, ο Τσιτσιπάς είχε υποπέσει σε 13 αβίαστα λάθη έναντι μόλις 4 του αντιπάλου του, ενώ επίσης ο Βαβρίνκα είχε πετύχει ένα συντριπτικό 88%πόντων από το πρώτο σερβίς. Το δεύτερο σετ θύμιζε μάχη γιγάντων, με τους δυο αθλητές να ξεπερνούν τους εαυτούς τους και τον Τσιτσιπά να κατακτά το σετ έχοντας κάνει δεύτερο break για να προηγηθεί με 5-3. Όμως ο Βαβρίνκα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, δίνοντας μια ηχηρή απάντηση, με αποτελεσματικό σερβίς και φτάνοντας το σκορ στο 5-5. Ο 21χρονος Έλληνας κατάφερε στο δωδέκατο game να σπάσει για τρίτη φορά το σερβίς του Βαβρίνκα, ώστε να φτάσει σε μια λυτρωτική νίκη, κατακτώντας το το δεύτερο σετ με 7-5.

Flash forward στο πέμπτο σετ, όπου το ξεκίνημα προδίκαζε ότι οι δυο τενίστες θα μπορούσαν να παίζουν μέχρι το επόμενο πρωί. Πέρασαν μόλις 14 games για να ολοκληρωθεί το τρίτο μεγαλύτερο σε διάρκεια ματς στη σύγχρονη ιστορία του Ρολάν Γκαρός με πέντε ώρες και περίπου 15 λεπτά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαιξε ντέρμπι πρώτα απ' όλα με τον ίδιο του τον εαυτό, εξαφανίστηκε μέσα στο παιχνίδι και βγήκε από αυτό σαν μια καινούρια ζάλη για την παγκόσμια ελίτ της αντισφαίρισης. Στον προημιτελικό του Ρολάν Γκαρός, ο Ρότζερ Φέντερερ θα υποδεχθεί τον Βαβρίνκα. Αν και όλοι ξέρουν πια σε ποιόν ανήκει το μέλλον του παγκόσμιου τένις.

"Οι ρίζες της αιώνιας ομορφιάς του τένις προέρχονται από την αυτοκαταστροφή. Ανταγωνίζεσαι με τον εαυτό σου, με τα όρια σου, ξεπερνάς τον εαυτό σου, εξαφανίζεσαι μέσα στο παιχνίδι, ξεπερνάς όρια, υπερβαίνεις εαυτόν, βελτιώνεσαι, κερδίζεις. Γι' αυτό το τένις είναι ένα τόσο τραγικό άθλημα. Επιχειρείς κάθε φορά να ξεπεράσεις το περιορισμένο σου Εγώ, αυτό που όμως έχει ορίσει το παιχνίδι, αυτό που το δημιούργησε. (Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, 'Infinite Jest').

News 24/7

24MEDIA NETWORK