Λάζαρος Στάλιος: Ο 'Τσιτσιπάς του Μεσοπολέμου' κέρδιζε ακόμα και τους λύκους

80 χρόνια πριν τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο Λάζαρος Στάλιος έφτανε στον 3ο Γύρο του Ρολάν Γκαρός. Ο Θεσσαλονικιός τενίστας, απλά δεν έχανε ποτέ.

Η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά ενάντια στον Ούγκο Ντελιέν, για το Ρολάν Γκαρός
Η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά ενάντια στον Ούγκο Ντελιέν, για το Ρολάν Γκαρός AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παίζει σήμερα ενάντια στον Φιλίπ Κραΐνοβιτς, για τον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Για μια ακόμα φορά ο Έλληνας τενίστας θα επιχειρήσει να κάνει ένα καλό παιχνίδι, ώστε να διεκδικήσει την ευκαιρία να βρεθεί στους 16 αντιμέτωπος με κάποιο από τα πιο 'βαριά' ονόματα του παγκόσμιου τένις, στη συγκεκριμένη περίπτωση είτε ο Βαβρίνκα είτε ο Ντιμιτρόφ.

Είχε προηγηθεί ο αγώνας του Στέφανου ενάντια στον Βολιβιανό Ούγκο Ντελιέν (#86 στην παγκόσμια κατάταξη). Από αυτό το παιχνίδι κρατάμε την συγκλονιστική εμφάνιση του Έλληνα τενίστα, το ότι ανακαλύψει πως όντως υπάρχει Βολιβιανό τένις και την σύνδεση του τενίστα Ντελιέν με ένα υπέροχο τραγούδι του Παύλου Παυλίδη.

Ο Τσιτσιπάς βρίσκεται για πρώτη φορά στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός, αν και ο ίδιος δεν είναι ο πρώτος Έλληνας τενίστας που πετυχαίνει αυτό το στόχο. Είχε προηγηθεί ο Νικόλας Καλογερόπουλος το 1965 και το 1967 και πρώτος διδάξας όλων, ήταν ο Λάζαρος Στάλιος το 1936!

Περισσότερα από 80 χρόνια πριν, την εποχή που ο Ιωάννης Μεταξάς έδινε στο ελληνικό κράτος μια μάλλον έντονη πρόγευση δικτατορικών καθεστώτων, ο Στάλιος βρισκόταν στη Γαλλία για να παίξει για πρώτη φορά στο Ρολάν Γκαρός. Η παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής, καθότι κατόρθωσε να φτάσει ως τον τρίτο γύρο και να αποκλειστεί από τον Γάλλο Ζακ Ζαμεν. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η τενίστρια Φίλη Ξύδη, χωρίς ωστόσο να έχουν διασωθεί επίσημα στατιστικά της.

Για τον αθλητή του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης, πρέπει να επινοήθηκε και ο πρώτος clickbait τίτλος της ελληνικής δημοσιογραφίας. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε ότι ο Τύπος της εποχής έγραφε 'από αυτόν ξεκινάει η Ελληνική αντισφαίριση και σε αυτόν σταματάει. Αυτή είναι η 'δικτατορία Στάλιου' κάνοντας λογοπαίγνιο με την πολιτική κατάσταση της εποχής.

Λάζαρος Στάλιος, στα γήπεδα του Οργανισμού Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης. Πηγή: Thessaloniki Tennis Club
ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΤΑΛΙΟΣ, ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΗΓΗ: THESSALONIKI TENNIS CLUB

Παρ`όλα αυτά, μπορούμε να επιβεβαίωσουμε ότι ο Στάλιος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αθλητές της εγχώριας αντισφαίρισης. Με 116 διεθνείς νίκες συνολικά και 46 διακρίσεις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο Στάλιος ήταν ένας πραγματικός all star για την εποχή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε που θα είχε φτάσει αν ο Β`Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αφήσει έτη φωτός πίσω του την αθλητική επικαιρότητα.

Λάζαρος Στάλιος, στα γήπεδα του Οργανισμού Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης. Πηγή: Thessaloniki Tennis Club
Πηγή: Thessaloniki Tennis Club ΠΗΓΗ: THESSALONIKI TENNIS CLUB

Ένα ακόμα στοιχείο του πόσο badass ήταν ο Λάζαρος Στάλιος, είναι το θρυλούμενο περιστατικό της συνάντησης του με λύκο. Συγκεκριμένα, ο λάτρης του κυνηγιού Στάλιος, το 1954 βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα γιγαντιαίο λύκο ('ζύγιζε 18 οκάδες') ο οποίος παραλίγο να τον σκοτώσει. Όμως ο Λάζαρος δεν υπέκυψε ούτε σε αυτή τη δύσκολη 'αναμέτρηση' και έζησε για να μαζεύει νίκες στο εγχώριο πρωτάθλημα, ως και το 1963, τη χρονιά που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Λάζαρος Στάλιος, στα γήπεδα του Οργανισμού Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης. Πηγή: Thessaloniki Tennis Club
Λάζαρος Στάλιος, στα γήπεδα του Οργανισμού Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης. Πηγή: Thessaloniki Tennis Club

Πηγή: Thessaloniki Tennis Club

News 24/7

24MEDIA NETWORK