Στιγμές του τένις το 2008

Λίγες μέρες απομένουν πλέον μέχρι να υποδεχτούμε το νέος έτος και είναι η κατάλληλη στιγμή για να ρίξουμε μια γρήγορα ματιά στα όσα έγιναν στο τένις το 2008.

Στιγμές του τένις το 2008

Ιανουάριος

**Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατακτά τον πρώτο του μεγάλο τίτλο στο αυστραλιανό Όπεν και γίνεται ο πρώτος Σέρβος που βγαίνει νικητής στο απλό σε Grand Slam. Στην πορεία προς το τρόπαιο έχασε μόνο ένα σετ, κερδίζοντας στα ημιτελικά τον κάτοχο του τίτλου Ρότζερ Φέντερερ και στον τελικό τον Τζο Γουίλφρεντ Τσονγκά.

**Η Μαρία Σαράποβα παίρνει τον τίτλο στις γυναίκες στο αυστραλιανό Όπεν.

**Ο Ρότζερ Φέντερερ ταλαιπωρείται από ιό στο στομάχι.

Φεβρουάριος

**Η κάτοχος εννιά τίτλων Grand Slam Μόνικα Σέλες ανακοινώνει την αποχώρηση της από την ενεργό δράση. Έχοντας στη συλλογή της 53 τίτλους, η Σέλες παραμένει η νεαρότερη νικήτρια στην ιστορία του Roland Garros (16 ετών και έξι μηνών). Η επιστροφή της στα κορτ το 1995, δύο χρόνια μετά τη μαχαιριά στη μέση που δέχτηκε από δύο παράφρονες φιλάθλους, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη νίκη που πέτυχε ποτέ.

Μάρτιος

**Η Σερένα Ουίλιαμς παίρνει στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας τον πρώτο από τους τέσσερις τίτλους που κατέκτησε το 2008. Η Αμερικανίδα επρόκειτο να νικήσει στα δύο επόμενα τουρνουά που έλαβε μέρος, στο Μαϊάμι και το Τσάρλεστον, πριν δει το νικηφόρο σερί της (17-0) να σταματά από την Ντινάρα Σάφινα στο Βερολίνο.

**Ο Άντι Ρόντικ ανακοινώνει τον αρραβώνα του με το μοντέλο μαγιό Μπρούκλιν Ντέκερ.

Απρίλιος

**Η Μαρία Σαράποβα, που είχε κατακτήσει όλα τα Grand Slam εκτός του Roland Garros, κατακτά τον πρώτο της τίτλο στο χώμα στο Αμέλια Άιλαντ. Αυτό όμως δεν την βοήθησε στο Roland Garros, στο οποίο έχασε στον τέταρτο γύρο από την Ντινάρα Σάφινα ενώ είχε πάρει το πρώτο σετ και προηγούταν 5-2 γκέιμ στο δεύτερο.

**Ο Ρότζερ Φέντερερ βάζει τέλος στην παρατεταμένη «ανομβρία», παίρνοντας τον πρώτο τίτλο του το 2008 στο Εστορίλ.

Μάιος

**Η Ζιστίν Ενάν εκπλήσσει τους πάντες όταν ανακοινώνει ξαφνικά την απόφαση της να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η Βελγίδα, που έγινε 26 ετών φέτος, είναι η πρώτη τενίστρια που αποσύρεται ενώ είναι νούμερο 1. Ολοκλήρωσε την καριέρα της με 41 τίτλους και επτά Grand Slam. Μετά από αυτό, η Μαρία Σαράποβα ανεβαίνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

**Οι Βένους και Σερένα Ουίλιαμς πέφτουν θύματα έκπληξης την ίδια μέρα στον τρίτο γύρο του Roland Garros.

**Ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουερτέν αποσύρεται και επίσημα μετά την ήττα του στον πρώτο γύρο του Roland Garros.

Ιούνιος

**Ο Ραφαέλ Ναδάλ κατακτά τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του στο Roland Garros μετά τον θρίαμβο επί του Ρότζερ Φέντερερ με 6-1, 6-3, 6-0. Η ήττα του Φέντερερ είναι η χειρότερη του σε μεγάλο τουρνουά με τον Ναδάλ, από την άλλη πλευρά, να διευρύνει σε 28-0 το σερί του στο Roland Garros. Ο τίτλος αυτός ήταν το αποκορύφωμα μιας απίστευτης πορείας του Ισπανού στο χώμα, ο οποίος νίκησε ακόμη στο Μόντε Κάρλο, στη Ρώμη και το Αμβούργο.

**Η Άνα Ιβάνοβιτς παίρνει τον τίτλο στο Roland Garros και κατακτά το πρώτο της Grand Slam, ανεβαίνοντας παράλληλα στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ιούλιος

**Ο Ραφαέλ Ναδάλ γίνεται ο πρώτος τενίστας μετά τον Μπιορν Μποργκ το 1980 που κατακτά το Wimbledon και το Roland Garros την ίδια χρονιά. Ο 22χρονος Ισπανός επικρατεί του επί πέντε σερί φορές νικητή Ρότζερ Φέντερερ με 6-4, 6-4, 6-7(5), 6-7(8), 9-7 σε έναν από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ.

**Η Βένους Ουίλιαμς νικάει την αδερφή της, Σερένα στον τελικό του Wimbledon και κατακτά τον πέμπτο της τίτλο στη διοργάνωση.

**Η Αλεξάντρα Βόζνιακ παίρνει τον τίτλο στο Στάνφορντ και γίνεται η πρώτη Καναδέζα μετά από περισσότερα από 20 χρόνια που κερδίζει στο απλό σε τουρνουά της WTA.

Αύγουστος

**Ο Ραφαέλ Ναδάλ μπαίνει επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη, «αποκαθηλώνοντας» τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος ήταν πρώτος για 237 συνεχείς εβδομάδες.

**Η Γελένα Γιάνκοβιτς παίρνει το νούμερο 1 από την Άνα Ιβάνοβιτς, η οποία ανέκτησε την πρώτη θέση μία εβδομάδα αργότερα.

**Ο Ραφαέλ Ναδάλ και η Έλενα Ντεμεντίεβα κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

**Η Μαρία Σαράποβα αποσύρει τη συμμετοχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το αμερικάνικο Όπεν λόγω τραυματισμού στον ώμο, ο οποίος την έθεσε εκτός δράσης για το υπόλοιπο της σεζόν.

**Ο Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο κατακτά τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του χάρη στη νίκη στη Ουάσινγκτον.

Σεπτέμβριος

**Μετά από μια αποτυχημένη για τα δικά του δεδομένα χρονιά, ο Ρότζερ Φέντερερ σώζει τη σεζόν στο αμερικάνικο Όπεν, στο οποίο βγαίνει νικητής για πέμπτη διαδοχική φορά. Είναι το 13ο του Grand Slam και απέχει ένα από το να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας (14).

**Η Σερένα Ουίλιαμς κατακτά το ένατο Grand Slam της καριέρας της στο αμερικάνικο Όπεν και ανεβαίνει στο νούμερο 1 για πρώτη φορά μετά το 2003.

**Η Ρωσία νικάει την Ισπανία και παίρνει το τέταρτο τίτλο της στο Fed Cup τα τελευταία πέντε χρόνια.

**Ο Νικολάι Νταβιντένκο βγαίνει «καθαρός» από την ATP περί ανάμειξης του σε «στημένα» παιχνίδια.

Οκτώβριος

**Μετά την ήττα από την Σερένα Ουίλιαμς στον τελικό του αμερικάνικου Όπεν, η Γελένα Γιάνκοβιτς συναντιέται ξανά με τις αμερικανίδες αδερφές και τις νικάει σε τρία διαδοχικά τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου της πρωτιάς στη Μόσχα. Η τελευταία ήρθε λιγότερο από βδομάδα αφότου ξεπέρασε τις Ουίλιαμς στην παγκόσμια κατάταξη, στην οποία η Γιάνκοβιτς έκλεισε την χρονιά στην κορυφή.

**Ο Ραφαέλ Ναδάλ ολοκληρώνει τη σεζόν στο νούμερο 1 και γίνεται ο πρώτος Ισπανός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Νοέμβριος

**Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατακτά τον τίτλο στο τελευταίο τουρνουά της χρονιάς, το Masters Cup με τη Βένους Ουίλιαμς να κάνει το ίδιο στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών.

Δεκέμβριος

**Η Λίντσεϊ Ντάβενπορτ βγαίνει εκτός του επερχόμενου αυστραλιανού Όπεν λόγω εγκυμοσύνης. Η κάτοχος τριών Grand Slam περιμένει το δεύτερο παιδί της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK