Στους ουρανούς ο Ρίτσαρντ Μπερνς

Φτωχότερος είναι ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στους ουρανούς ο Ρίτσαρντ Μπερνς

Φτωχότερος είναι ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Ρίτσαρντ Μπερνς, ο πρώτος Άγγλος που κατάφερε το 2001 να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ράλι, απεβίωσε σε ηλικία 34 ετών, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θριάμβου του 2001.

Ο άτυχος οδηγός, έπασχε από σοβαρή εγκεφαλική ασθένεια και παρά το ότι οι θεράποντες ιατροί του έδιναν ελάχιστες ελπίδες εδώ και δύο χρόνια, εκείνος αποδείχτηκε μαχητής εντός και εκτός δρόμων, πριν τελικά καταλήξει.

Ο άνθρωπος που έκανε ντεμπούτο στο WRC το 1988 σε ηλικία 17 ετών, εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 2003, όταν ενώ βρισκόταν στο δρόμο με το αυτοκίνητό του, πηγαίνοντας στην Ουαλία για τον αγώνα της χώρας, λιποθύμησε. Εισήχθη σε νοσοκομείο άμεσα και η διάγνωση έκανε λόγο για όγκο στον εγκέφαλο. Υποβλήθηκε σε εντατική θεραπεία τους τελευταίους μήνες, πριν από μερικές ημέρες όμως έπεσε σε κώμα και δεν κατάφερε να συνέλθει.

Η οικογένεια του Μπερνς, προχώρησε στην κοινοποίηση της παρακάτω ανακοίνωσης: " Από την πρώτη στιγμή ο Ρίτσαρντ γνώριζε πως οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά εναντίον του αλλά ακόμη κι έτσι πάλεψε την αρρώστια του με γενναιότητα και χιούμορ. Έχοντας υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία παράλληλα, κατάφερε το Καλοκαίρι του 2004 να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Για έξι μήνες η υγεία του έδειχνε σημάδια βελτίωσης αλλά στη συνέχεια κατέπεσε.

Αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω, έδωσε τη συγκατάθεσή του για ακόμη μία επέμβαση νωρίτερα, μέσα στο 2005. Εκείνη, περιόρισε μερικές από τις παρενέργειες της ασθένειας και ο Ρίτσαρντ κατάφερε να έχει πλήρη διαύγεια. Τον Αύγουστο παραβρέθηκε σε παρέλαση των αυτοκινήτων που οδήγησε στην καριέρα του και η υποδοχή που του επεφύλαξε ο κόσμος τον έκανε να νιώσει υπέροχα. Δυστυχώς όμως δεν ήταν γραφτό να γίνει κάποιο θαύμα και τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα".

Η καριέρα του Μπερνς

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Μπερνς είχε ήδη καθίσει πίσω από τιμόνι αυτοκινήτωνενιαίων κατηγοριών ράλι της Αγγλίας. Οι επιτυχίες του δεν άργησαν να τον φέρουν στην κορυφαία κατηγορία, με τη Subaru. Το 1993, έγινε ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία του αγγλικού ράλι, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Μέχρι το 1998 όμως δεν είχε αδιάλειπτη παρουσία στον κόσμο του WRC, καθώς έδινε το παρόν και στο ασιατικό πρωτάθλημα, κάτι που τον ανάγκαζε να επιλέγει τους αγώνες.

Την προαναφερθείσα χρονιά παίρνει τη μεγάλη απόφαση και με τη Mitsubishi αλλά και με τον Τόμι Μάκινεν ομόσταυλο, μπαίνει για τα καλά στο κλαμπ των ολίγων.

Το 1999, τερματίζει δεύτερος στη βαθμολογία, αφού έχει ανέβει πρώτος στη ράμπα του τερματισμού σε Αυστραλία, Αγγλία και Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά ο Μάρκους Γκρόνχολμ παίρνει τον τίτλο από τον Μπερνς στις λεπτομέρειες, αλλά το 2001 είναι η χρονιά του. Σε ηλικία 30 ετών, έγινε ο πρώτος Άγγλος στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών, για λογαριασμό της Subaru.

Το 2002, με Peugeot, ήταν σταθερός αλλά δεν είχε την ταχύτητα να καταφέρει κάτι περισσότερο από την πέμπτη θέση, ενώ το 2003 οδηγούσε την κούρσα στο μέσο του πρωταθλήματος, πριν φέρει δύο άσχημα αποτελέσματα και εν συνεχεία λιποθυμήσει καθ’ οδόν για την Ουαλία, οπότε και ανακαλύφθηκε πως πάσχει από εγκεφαλική ασθένεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK