Super Bowl LIV: Με μέση τιμή εισιτηρίου που ξεπέρασε τα 9.000 δολάρια

Οι Chiefs και οι 49ers θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο του NFL μπροστά σ' ένα κοινό που κλήθηκε να ξοδέψει τα περισσότερα αχρήματα πό κάθε άλλη φορά.

Η μεγάλη μάχη των 49ers και των Chiefs διεξάγεται στο Μαϊάμι
Η μεγάλη μάχη των 49ers και των Chiefs διεξάγεται στο Μαϊάμι AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Ακούσατε, ακούσατε. Το 14% των φανς του NFL στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσων τουλάχιστον συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση και δεν ανήκουν στους 'δεν ξέρω-δεν απαντώ', θ' ορκιζόταν -χωρίς δεύτερη σκέψη- αποχή από το σεξ για έναν ολόκληρο χρόνο υπό μια συγκεκριμένη προϋπόθεση: το -ανεκτίμητο γι' αυτούς- αντάλλαγμα να είναι μια εξασφαλισμένη θέση στο Super Bowl προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα που υποστηρίζουν να διεκδικεί το 'Vince Lombardi Trophy'.

Το deal δεν μπορούμε να πούμε αν είναι όντως συμφέρον. Επιβεβαιώνουμε πάντως πως είναι τέτοιος ο βαθμός φρενίτιδας των Αμερικανών (και όχι μόνο πλέον αλλά παγκοσμίως) που θα 'θυσίαζαν' τη γενετήσια απόλαυση για τρεις ώρες παρουσίας στον τελικό του πιο δημοφιλούς ετήσιου αθλητικού event/προϊόντος στη χώρα. Ένα event, το οποίο εφέτος θα φιλοξενηθεί στο 'Hard Rock Stadium' του Μαϊάμι, χωρητικότητας 64.767 θεατών στις κερκίδες και 26.718 αυτοκινήτων στο πάρκινγκ!

Περί διαθέσιμων εισιτηρίων ας μην το συζητάμε. Εκτός από δυσεύρετα ήταν και πανάκριβα. Για εφέτος το μέσο κόστος αγοράς per person υπολογίστηκε ότι υπερέβη τα 9.000 δολάρια (κατά το Yahoo τα 10 χιλιάρικα), με το φθηνότερο να πέφτει ελάχιστα κάτω από τα 5.000 και τους αγοραστές να προέρχονται από 35 διαφορετικές πολιτείες (το 16% από την Καλιφόρνια και το 12.2% από τη Νέα Υόρκη), αλλά και 8 διαφορετικές χώρες! Ξέχωρα από τα 80 δολάρια που εκτιμάται ότι θα ξοδέψει ο μέσος θεατής που θα παρακολουθήσει το παιχνίδι από την τηλεόραση. Αριθμός που μοιάζει ν' ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι μόνο για εκείνη την ημέρα πασίγνωστη αλυσίδα με πίτσες έχει ενημερώσει ότι παρέχει περί τις 2 εκατομμύρια παραγγελίες.

Επιστρέφοντας στα του αγώνα, είναι η 11η φορά στην ιστορία που το event που καθηλώνει τους φανατικούς του αμερικάνικου ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στη μεγαλούπολη της Φλόριντα, με τη Νέα Ορλεάνη να είναι η έτερη διψήφια της λίστας με 10 'χρίσματα'. Για τους μη λατινομαθείς, το Super Bowl LIV αφορά την 54η έκδοση του μεγάλου ραντεβού και για πρώτη φορά στα χρονικά θα τεθούν αντιμέτωποι οι Kansas City Chiefs και οι San Francisco 49ers. Η μοναδική δε που θα διασταυρωθούν ομάδες που φορούν τα ίδια χρώματα (κόκκινο-λευκό).

Αυτομάτως γίνεται αντιληπτό πως ο GOAT του σπορ, ο Τομ Μπρέιντι δεν θα είναι παρών. Ο αποκλεισμός νωρίς στα playoffs των πρωταθλητών Patriots, που πλήρωσαν την έλλειψη αξιόπιστων λύσεων -πλην του Έντελμαν- στην επίθεση, γέννησε μια διαφορετική συνθήκη στην κουβέντα για τον τίτλο και επέτρεψε σε δύο ομάδες που ψάχνουν χρόνια την επιστροφή τους στην κορυφή να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.

Οι Chiefs θέλουν διακαώς να διακόψουν ένα άνυδρο σερί 50 ετών. Είναι το δεύτερο μακροβιότερο στην ιστορία του NFL για ομάδα που είχε πρωτύτερα κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά τον τίτλο. Η προηγούμενη ήταν το 1970, όταν επικράτησαν 23-7 των Minnesota Vikings στη Νέα Ορλεάνη. Έκτοτε συμμετείχαν 17 φορές στη διαδικασία της postseason, αλλά πάντα κάτι 'μάραινε' τις φιλοδοξίες τους.

Η 18η απόπειρα τούς επιτρέπει να ονειρεύονται, παρόλο που η τύχη τους έχει αφεθεί στα χέρια ενός 24χρονου. Κι όμως ο Πάτρικ Μαχόμς, ο ιθύνων νους για την ομάδα του αδικημένου κόουτς Άντι Ριντ (που επανέρχεται σε Super Bowl μετά από 10 χρόνια και γίνεται ο 24ος σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά), είναι ήδη ένας αστέρας του NFL. Άγουρος στην όψη ο Τεξανός, αλλά μην τον κρίνεις (όπως και κανέναν) από το εξώφυλλο. Έχει ήδη έναν τίτλο MVP στη συλλογή του από πέρυσι (με 50 πάσες για touchdown), πηγαίνει για έναν δεύτερο στο Super Bowl (αν κατακτήσει το δαχτυλίδι) και ορίζει τη μοίρα όλου του επιθετικού παιχνιδιού του Κάνσας Σίτι. Από τους κορυφαίους πασέρ μακρινών μπαλιών ακριβείας, από αδύνατες γωνίες και θέσεις, μόνο στον αγώνα του β' γύρου με τους Texans μέτρησε 321 γιάρδες και 5 touchdowns, ανατρέποντας το 0-24! Τι μπορεί να κάνει στα καλύτερα του; Να 'πετάξει' 443 γιάρδες σ' έναν αγώνα. Με αποδέκτες τους Ταϊρίκ Χιλ και Τράβις Κέλσι, που ήταν πάντα στη σωστή θέση για να καπακώσουν την μπάλα.

Οι έτεροι φιναλίστ, οι 'Niners', που θέλουν να επιβληθούν σε Super Bowl μετά το 1994 (XXIX, 49-26 τους Chargers) έχοντας καταγράψει ένα απίθανο 5/6 στις φορές που έφτασαν ως εκεί, δεν έχουν να προβάλλουν στη βιτρίνα έναν αντίστοιχου βεληνεκούς quarterback (Τζίμι Γκαράπολο). Πόσο μάλλον προπονητή με τη διαδρομή του Ριντ, καθώς ο Κάιλ Σάναχαν (επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του πατέρα του Μάικ) είναι... ρούκι σε μια τέτοια κατάσταση! Ωστόσο η άμυνά τους διαθέτει την ισχύ να 'στραγγαλίσει' κάθε αντίπαλό της. Ήταν η δεύτερη πιο αποδοτική της κανονικής περιόδου και η κορυφαία στα playoffs. Το Σαν Φρανσίσκο είναι ομάδα που της αρέσει το παιχνίδι κοντά στο χορτάρι, πηγαίνει στα σίγουρα και προτιμάει τα σχετικώς χαμηλά σκορ για να έχει το αβαντάζ.

Όλη αυτή η προσπάθεια προσωποποιείται...

  • αφενός στο πρόσωπο του αντισυμβατικού πλην ηγετικού βετεράνου Ρίτσαρντ Σέρμαν, ο οποίος αφότου έφυγε από το Σιάτλ και κατέληξε στο Σαν Φραντσίσκο άφησε πίσω τον σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο κι ανέβασε επίπεδο το υπόλοιπο σύνολο. Μόνο εφέτος είχε 48 tackles - τα δεύτερα περισσότερα της καριέρας του κι ας οδεύει πλέον στα 32 του
  • αφετέρου στον Νικ Μπόζα των 12 sacks στη σεζόν (9+3)!

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια ομάδα που πέρυσι τέλειωσε τη σεζόν με 4-12 να φτάσει να διεκδικεί τα πρωτεία στο πρωτάθλημα των δυνατών. Με αυξημένες πιθανότητες μάλιστα, αν ο ουρανός δώσε, όπως προβλέπεται, βροχή και δυσκολέψει το παιχνίδι του Μαχόμς.

Καιρού θέλοντος και επιτρέποντος η μάχη των δύο θα είναι ροκ. Τουλάχιστον διαφορετική και πολύ πιο συναρπαστική από το 'στείρο' 13-3 των Patriots επί των Rams τέτοια εποχή πέρυσι στην Ατλάντα - στο Super Bowl με τους λιγότερους πόντους συνολικά. Δεν προβλέπεται πάντως να διαρκέσει περισσότερα από 254 λεπτά. Όσα το μακρύτερο σε διάρκεια παιχνίδι τροπαίου, εξαιτίας της διακοπής που είχε προκύψει με την ηλεκτροδότηση στο 'Superdome' της Νέας Ορλεάνης και της μισάωρης καθυστέρησης έναρξης του δεύτερου μισού. Στο 'Blackout Bowl' του 2012 οι 49ers ήταν παρόντες και ηττημένοι από τους Ravens. Λέτε να συμβεί ξανά;

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως η καλλιτεχνική σύμπραξη της Σακίρα και της Τζένιφερ Λόπεζ, που έλαβαν το χρίσμα για το halftime show, θα βρουν περισσότερο χρόνο για να ενθουσιάσουν το κοινό και οι εταιρίες για να πάρουν πίσω κάποια από τα 5.6 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσαν για κάθε 30'' τηλεοπτικού χρόνου! Όπως και να 'χει, η Ντέμι Λοβάτο θ' αρκεστεί στον Εθνικό Ύμνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK