Super Bowl: Όσα θα σε βοηθήσουν να ξέρεις γιατί ο Μπρέιντι δεν έχασε πάλι

Έβδομος τίτλος, πρώτος με διαφορετική ομάδα και πέμπτη φορά MVP σε Super Bowl. Δεν είναι αστείο πλέον, Τομ Μπρέιντι.

Ο Τομ Μπρέιντι κατάκτησε για 7η φορά το Super Bowl και δεν είναι αστείο πια
Ο Τομ Μπρέιντι κατάκτησε για 7η φορά το Super Bowl, πρώτη με δεύτερη ομάδα, και δεν είναι αστείο πια AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Ο Πάτρικ Μαχόμς δεν ήταν ακόμη 5,5 ετών όταν στις 3 Φλεβάρη του 2002 ο (24χρονος τότε) Τομ Μπρέιντι κατακτούσε στη Νέα Ορλεάνη το πρώτο τρόπαιο της ζηλευτής καριέρας του, μαζί με τον τίτλο του MVP. Ύστερα από 19 χρόνια και τέσσερις ημέρες έβλεπε τον -κλεισμένα 43- θρύλο των θρύλων να βγαίνει αλώβητος και ως MVP από τη μάχη του 55ου Superbowl στην Τάμπα, να οδηγεί τους Buccaneers στο 31-9 και να του στερεί, πριν του παραδώσει τη βασιλεία, τη δυνατότητα να επαναλάβει το περυσινό δικό του κατόρθωμα, τον διπλασιασμό των τίτλων του με τους Kansas City Chiefs και πιθανόν των προσωπικών βραβείων του.

Στα 25 του και εφόσον μείνει γερός, γιατί ήδη είναι γνωστό ότι θα υποβληθεί σε μια επέμβαση δαχτύλου, ο Τεξανός QB με το εξωφρενικό συμβόλαιο έχει το χρόνο να κυνηγήσει πολλά. Μεταξύ αυτών θα 'ναι αναπόφευκτα τα προσωπικά ρεκόρ του αειθαλή Καλιφορνέζου, ο οποίος την άνοιξη του 2020 δεν δίστασε να βγει από τον comfort zone των Patriots, με τους οποίους είχε πατήσει 6 κορυφές σε 19 σεζόν, και να τεστάρει μία προς μία τις αντοχές του. Ως αθλητής και ως προσωπικότητα.

Το ότι άφησε τη Μασασουχέτη για τη Φλόριντα του τροπικού κλίματος περιγράφηκε ως οιωνός συνταξιοδότησης σε βάθος διετίας. Μια επιλογή ζωής, έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που ενείχε δήλωση παραίτησης, με φόντο τις παραλίες στον Κόλπο του Μεξικού. Άλλωστε ο Τομ Μπρέιντι ήταν για ένα μεγάλο κομμάτι των haters ένα απόλυτο μεν δημιούργημα δε του κόουτς Μπέλιτσικ και της εκάστοτε ομάδας του. Εκτός συστήματος θα κατέρρεε.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου ο Τομ Μπρέιντι αναίρεσε κάθε επιχείρημα αποδόμησής του. Εντάχθηκε σε μια ομάδα άνευ ειδικού βάρους, που έψαχνε συμμετοχή σε παιχνίδι πλέι οφς για 12 'στείρες' σεζόν, ούτε είχε νίκη σε νοκ άουτ παιχνίδι από την κατάκτηση του μοναδικού τίτλο της ιστορίας της το 2003 (48-21 τους Ravens), και τη μετέτρεψε στην απόλυτη δύναμη της post season με τρεις εκτός έδρας επιτυχίες και έναν θρίαμβο στον τελικό.

Όντως το 34-23 της πρεμιέρας από τους Saints άφησε πολλά ερωτηματικά για τη χημεία του Μπρέιντι με τους άλλους. Προφανώς οι τρεις ήττες στα πέντε παιχνίδια του Νοεμβρίου ήταν μια αρνητική τροπή που γέννησε την αμφιβολία για την παρουσία της ομάδας του Έιριανς στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος. Δοκιμάστηκε η χημεία του συνόλου και η ικανότητα του ενός να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του άλλου κάτω από τις ίδιες κατευθυντήριες. Έως ότου το 4/4 σε 20 ημέρες και το 11-5 (καλύτερο ρεκόρ από το 2005) πείσει ξεκάθαρα περί του αντιθέτου. Όταν οι πρώην Patriots δεν προλάβαιναν το τρένο.

Οι Buccaneers είχε επιστρέψει στην post season και όλα τα υπόλοιπα πήραν το δρόμο τους. Κι αν το 31-23 στο wild card game, επί της Washington Football Team δεν ήταν δα και κατόρθωμα, τα όσα ακολούθησαν απέναντι σε Saints και Packers γκρέμισαν κάθε υποψία συμπτώσεων. Το 30-20 στο Divisional Game και το 31-26 στο Championship Game της NFC ήταν οι προσομοιώσεις που είχαν ανάγκη πριν από το μεγάλο ραντεβού στις 7/2. Ο Μπρέιντι έκανε τ' απαραίτητα, ενδεχομένως μάλιστα λιγότερα (δεύτερο ημίχρονο με Packers), αλλά η αμυντική γραμμή εξουδετέρωσε κάθε απειλή και προϊδέασε για το τι θ' ακολουθούσε ύστερα από δύο εβδομάδες.

Οι Bucs ήταν η πρώτη ομάδα που θα διεκδικούσε το τρόπαιο στην έδρα της και αυτή η μοναδική ευκαιρία δεν έπρεπε να ξοδευτεί δίχως να έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα περιθώρια. Όφειλαν να το φτάσουν στ' άκρα. Προετοιμάστηκαν άριστα γι' αυτό. Πέτυχαν.

Ευνόησαν οι συγκυρίες, διότι οι Chiefs πήγαν 'πληγωμένοι'. Είχαν ομολογουμένως τύχη σε κάποια plays. Πιθανόν οι διαιτητικές παρεμβάσεις σε οριακές φάσεις του πρώτου ημιχρόνου, που προκάλεσαν έκδηλο εκνευρισμό στους έτερους φιναλίστ, να ενίσχυσαν την προσπάθεια των γηπεδούχων. Δεν τίθεται αμφιβολία, βέβαια, πως ο Μπρέιντι, ο Γκρονκόφσκι (που για χάρη του επανήλθε στη δράση), ο Φουρνέτ και όλοι οι υπόλοιποι, υπό το στρατηγικό σχέδιο του Μπρους Έιριανς για τον αφοπλισμό του Μαχόμς, δούλεψαν για κάτι που στην αρχή της σεζόν δεν έμοιαζε εφικτό να συμβεί.

Οι απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε το βράδυ της Κυριακής (ξημέρωμα Δευτέρας στην Ευρώπη) στο 'Raymond James Stadium' έρχονται μέσα από tweets της βραδιάς που συγκεντρώσαμε για την περίσταση. Όποιος δεν έτυχε να δει τον αγώνα, έχει την απαιτούμενη σύνοψη.

Η αρχή φυσικά έγινε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ. Με το μελωδικό γρατζούνισμα της κιθάρας του Έρικ Τσερτς και τη φωνή της Τζαζμίν Σάλιβαν.

Το στρίψιμο του νομίσματος από την Σούζι Ντόρνερ, μέλος του υγειονομικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα, είχε τη δική του σημαδιακή αξία λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πανδημική έξαρση του κορονοϊου.

Φάνηκε από νωρίς πως οι Buccaneers έχουν τους κώδικες για να οδηγήσουν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν. Μέτρησαν μεν δύο αποτυχημένες επιθετικές απόπειρες γι' αρχή, αναγκασμένοι να κλωτσήσουν στο τέταρτο down, αλλά ταυτόχρονα δεν άφησαν τους Chiefs να κερδίσουν κάτι περισσότερο από τρεις πόντους, χάρη στο field goal του Μπάτκερ, στις δύο δικές τους πρώτες επιθέσεις. Ο Πάτρικ Μαχόμς είχε ήδη τρεις ανολοκλήρωτες πάσες, δεν του επέτρεπαν σχεδόν τίποτα, αλλά έφταιγαν και οι συμπαίκτες του.

Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που οι Bucs έμειναν πίσω στο σκορ. Η άχαστη συνεργασία Μπρέιντι - Γκρονκόφσκι είναι απ' αυτές που στην ιστορία των Super Bowl έχει αποφέρει τα περισσότερα τα touchdowns. Το πρώτο τους στο εφετινό ήταν το 13ο στο σύνολο. Μέχρι το επόμενο. Γιατί όντως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Όσο οι απόπειρες του Μαχόμς να δει και να βρει ελεύθερους συμπαίκτες του (με τον Χιλ να 'ναι υπό διαρκή επιτήρηση), έπεφταν στο κενό συνεχίζοντας με 6 ανολοκλήρωτες πάσες, η άμυνα του Κάνσας Σίτι απέτρεπε ένα touchdown δεν θα έπαιζαν ούτε στη φυλακή.

Ήταν αδιανόητο για τον Μάθιου να δεχθεί τη διαιτητική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Ουόρντ είχε υποπέσει σε παράβαση λίγο πριν κλαπεί η μπάλα.

Συνδυαστικά δε με την ανοησία του Χάμιλτον οι Bucs άδραξαν την ευκαιρία να φτιάξουν διψήφιο προβάδισμα (14-3), χάρη στο δεύτερο επιτυχημένο play που είχε τελικό αποδέκτη τον Γκρονκόφσκι. Το 14ο που λέγαμε. Μην αμφιβάλλεις ότι θα τους βλέπουμε ως το 2039!

Αναζητώντας ασφάλεια που δεν του έδιναν οι βαθιές μπαλιές ο Μαχόμς πήγε σε κοντινές πάσες προς τον Κέλσι, αλλά οι Chiefs δεν κέρδισαν κάτι περισσότερο από κάποιες γιάρδες. Για να 'ναι απλώς πιο εύκολη η δουλειά του δεύτερου field goal (6-14).

Θα 'θελαν πολύ να πάνε με -8 στο half time show, αλλά σε λιγότερο από ένα λεπτό ο Μπρέιντι κατάφερε να φέρει την ομάδα του σε φάση σκοραρίσματος. Συνδυαστικά πάντα με τις διαδοχικές ποινές που δέχονταν οι Chiefs και την αδυναμία διαχείρισης θυμού, αντιλαμβανόμενοι πως η βραδιά δεν κυλάει καλά. Ο Μπράουν πρόλαβε να γραπώσει και το 6-21 ήταν πιο ευρεία διαφορά που είχε αποκτήσει ομάδα του Μπρέιντι, οι Patriots δηλαδή, σε Super Bowl.

Μετά ακολούθησε αυτό, προσδίδοντας με τη σημειολογία του επιπλέον βαρύτητα στο event.

Οι Chiefs επανήλθαν με plan b και την πεποίθηση ότι έχουν τον τρόπο να γυρίσουν το ματς. Το 'χαν κάνει πέρυσι σε λιγότερο διαθέσιμο χρόνο. Ο Μαχόμς είχε τρέξει πολύ κατά το πρώτο μισό, γιατί δεν είχε εναλλακτικές, οπότε δράση ανέλαβε ο Έντουαρντς που καλύπτοντας 26 γιάρδες έγραφε το καλύτερο αποτέλεσμα της βραδιάς για τους πρωταθλητές. Πάντως, ανεξάρτητα από το αν η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης το τρίτο field goal, αφού ο Κέλσι δεν είχε την κατάλληλη επαφή με την μπάλα, δεν ήταν αρκετό για να τους βάλει στο παιχνίδι (9-21).

Πέναλτι 90 γιαρδών δεν είχε δοθεί ποτέ άλλοτε σε Superbowl και δεδομένου ότι ο Μπρέιντι κρατούσε ψηλά το ποσοστό του στις (εύκολες) πάσες τόσο πιο κοντά στο τρόπαιο έρχονταν οι Buccaneers. Ένα τρόπαιο που φάνηκε ξεκάθαρα στο ξέφωτο, όταν ο Φουρνέτ, λέγε με Λένι, βρήκε ελεύθερο πεδίο και εφόρμησε ως την απροστάτευτη περιοχή σκοραρίσματος.

Το 9-28 άφηνε μονάχα μαθηματικές πιθανότητες. Τις οποίες μηδένισε το κλέψιμο του Ουίφιλντ μετά τα μέσα της τρίτης περιόδου, το οποίο μετατράπηκε σ' ένα ασφαλές field goal τριών πόντων από τον Σάκαπ, διότι το προηγούμενο plays λίγο έλειψε να χαθεί.

Ούτε η εισβολή του φιλάθλου μπορούσε να σώσει τους Chiefs και ν' αποτρέψει το μοιραίο.

Ο Μαχόμς ήταν εγκλωβισμένος από τη μία και τρομερά μόνος από την άλλη για να ν' αντιστρέψει μια ήδη διαμορφωμένο κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες προσπάθειες πήγαν χαμένες!

Το νέο κλέψιμο του Ουάιτ ήρθε ως το αποκορύφωμα της προσήλωσης των Buccaneers στο αμυντικό πλάνο. Από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, οτιδήποτε κι αν έτυχε ενδιάμεσα.

Όλο αυτό είχε ονοματεπώνυμο. Για ν' αποδοθούν τα credits όπου επιβάλλεται.

Τον Τομ Μπρέιντι να τον περιμένεις και του χρόνου. Το δεσμευτικό "I'm coming back" έκρυβε μια σιγουριά και μια προειδοποίηση για τους όλους τους άλλους.


News 24/7

24MEDIA NETWORK