Τα 5 πιο ηχηρά 'Λόγω Τιμής' του ελληνικού αθλητισμού

Από τον Τάσο Μητρόπουλο μέχρι τον Αντώνη Φώτση, το Contra.gr συγκεντρώνει αυτούς που έδωσαν λόγο και επέστρεψαν στις ομάδες που αγάπησαν.

Τα 5 πιο ηχηρά 'Λόγω Τιμής' του ελληνικού αθλητισμού
Βασίλης Τσιάρτας και Κώστας Κατσουράνης πανηγυρίζουν ένα γκολ στον αγώνα Παναχαϊκή-ΑΕΚ, τη σεζόν 2002-03 EUROKINISSI

To 'Λόγω Τιμής' επέστρεψε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μετά από 20+ χρόνια. Η τηλεοπτική σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου έγινε ο ύμνος για τις φιλίες που σφραγίζονται με μια ιερή υπόσχεση και μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Έχοντας διαβάσει μια πρώτη κριτική για την πρεμιέρα του νέου κύκλου επεισοδίων από ένα γνήσιο fangirl της σειράς, επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε την έννοια του 'Λόγω Τιμής' στο σύμπαν του εγχώριου επαγγελματικού αθλητισμού. Ακολουθούν οι περιπτώσεις εκείνων των παικτών που υπέγραψαν μ' ένα 'Λόγω Τιμής' την αφοσίωση τους σε μια ομάδα και επέστρεψαν σε αυτή, όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Τάσος Μητρόπουλος, Ολυμπιακός

 

Πρώτη φορά: 1981-1992

Eπιστροφή: 1997-1998

Η θητεία του Τάσου Μητρόπουλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να γίνει υλικό για ταινία στο Χόλιγουντ. Ο 'Ράμπο' έζησε 11 χρόνια στον Ολυμπιακό, με πρωταθλήματα, κύπελλα, διακρίσεις στην Ευρώπη, αλλά και τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του συλλόγου, με τα περάσματα Κοσκωτά και Σαλιαρέλη να φέρνουν τους ερυθρόλευκους σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αποθέωση της κορυφής και τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Χωρίς φόβο και με άγνοια κινδύνου, σε μια εποχή άγριας πόλωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μητρόπουλος έπαιξε στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ('92-'94), στον Παναθηναϊκό ('94-'95), περιπλανήθηκε σε Απόλλωνα Σμύρνης, Ηρακλή και Βέροια, ώσπου να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, όντας 40 ετών πια, για να κλείσει την καριέρα του όπως του άρμοζε, πρωταθλητής.

Νίκος Αναστόπουλος, Ολυμπιακός

Πρώτη φορά: 1980-1987

Επιστροφή: 1989-1992 και 1993-1994

Τα λόγια είναι περιττά για έναν παίκτη που έγινε σημαία του Ολυμπιακού, που σκόραρε 114 φορές σε 187 αγώνες, που έφυγε από τους ερυθρόλευκους - έχοντας δώσει μαθήματα διαχρονικού στιλ- αρχικά για να κυνηγήσει το Μεγάλο Όνειρο του ιταλικού ποδοσφαίρου, παίζοντας στην Αβελίνο. Η επιστροφή του 'Μουστάκια' ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν συνάντησε και πάλι τον αγαπημένο συμπαίκτη και φίλο του Τάσο Μητρόπουλο, με τον οποίο έφτασαν να μείνουν ακόμα και εκτός ομάδας, όταν είπαν ένα ηχηρό 'όχι' στο καθεστώς αναρχίας που είχε επιβάλλει ο τότε πρόεδρος Αργύρης Σαλιαρέλης. Ύστερα από ένα διάλειμμα στον Ιωνικό (1992-93), ο Αναστόπουλος επέστρεψε στον Ολυμπιακό, κλείνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη εποχή για το σύλλογο.

Βασίλης Τσιάρτας, ΑΕΚ

Πρώτη φορά:1992-1996

Επιστροφή: 2000-2004

Ξεκίνησε από τη Νάουσα στις αρχές των '90s, αλλά ή άνοδος στο ποδοσφαιρικό του Έβερεστ, συνέβη όταν φόρεσε την φανέλα με τα κιτρινόμαυρα, όταν και έγινε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της 'βιονικής' ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η Σεβίλλη τον επέλεξε, τον έφερε στο 'Σάντσεθ Πιθχουαν' και του έδωσε ανοικτό γήπεδο για να γίνει λαϊκός ήρωας και να κάνει τον κόσμο να παραληρεί με τις γλυκές επινοήσεις του αριστερού του ποδιού σε μαγικά ελεύθερα χτυπήματα. Η επιστροφή του ήταν απλά θέμα χρόνου, όπως και η επανένωση του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε ένα 'λόγω τιμής' που χάρισε μερικά ακόμα θρυλικά ποδοσφαιρικά βράδια στο λαό της Ένωσης.

Αντώνης Φώτσης, Παναθηναϊκός

Πρώτη φορά: 1997-2001

Επιστροφή: 2002-2003, 2008-2011 και 2013-2017

Ζωή σαν rollercoaster για τον Αντώνη Φώτση, που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό την εποχή της μεγάλης αντεπίθεσης και έγινε ένα από τα μέλη της θρυλικής ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα στο 'σπίτι' του Ολυμπιακού και πριν καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας του 2000, βρέθηκε στο NBA, παίζοντας με τους Μέμφις Γκρίζλις, Η επιστροφή του στην Αθήνα έγινε ένα χρόνο μετά και ήταν σαν ένα διάλειμμα στο αγαπημένο σου λιμάνι, μέχρι το επόμενο Μεγάλο Ταξίδι. Το φύλλο πορείας έγραψε Μαδρίτη (Ρεάλ) και Μόσχα (Δυναμό) και επιστροφή ξανά εκεί που ζουν και αναπνέουν οι μεγάλες αγάπες, μέσω Μιλάνο (Αρμάνι). Ο συνολικός απολογισμός του Αντώνη Φώτση έγραψε 19 τίτλους με τον Παναθηναϊκό (τρεις Ευρωλίγκες, δέκα πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα). Γιατί 'χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια', μόνο τρόπους να κατακτούν τρόπαια με την ίδια, αγαπημένη ομάδα.

Μπάνε Πρέλεβιτς - ΠΑΟΚ

Πρώτη φορά: 1988-1996

Επιστροφή: 1999-2000

Στο λήμμα του λεξικού που γράφει 'αγάπη για την ομάδα' θα πρέπει να γράφει με πλατινένια γράμματα το όνομα του. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ήρθε από τη Σερβία στον ΠΑΟΚ και πολιτογραφήθηκε Θεσσαλονικίος, έγινε η ψυχή των 'ασπρόμαυρων', η κινητήρια δύναμη της ομάδας στις επικές μάχες των late 80s κόντρα στον Άρη του Νίκου Γκάλη και στη συνέχεια κόντρα στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Η επιστροφή του στα τέλη της δεκαετίας του '90, ήταν σαν επιστροφή στο σπίτι έχοντας καταγράψει άπειρα χιλιόμετρα δρόμου. Η παρουσία του σε Μπολόνια και ΑΕΚ, χρησιμεύει απλά στο να υπογραμμίζει πόσο δεμένο είναι το όνομα του με την μπασκετική ιστορία του σύγχρονου ΠΑΟΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK