Θα σώσει τον Νικ Κύργιο η παραδοχή πως δεν είναι τέλειος;

Ο Νικ Κύργιος αποκάλεσε διεφθαρμένη την Ένωση του Παγκόσμιου Τένις. Αργότερα ανακάλεσε. Αρκεί μια συγγνώμη για ν' αποφύγει την εξοντωτική τιμωρία;

Ο Νικ Κύργιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του
Ο Νικ Κύργιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY

Ο Κρίστοφερ Κλάρι των 'New York Times' αφιέρωσε ένα ολόκληρο κείμενο στον Νικ Κύργιο. Υποστήριξε με λίγα λόγια πως "είναι καιρός να τιμωρηθεί ξανά. Το τένις τον έχει ανάγκη, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο". Είχε προηγηθεί η ατάκα του Ελληνοαυστραλού τενίστα πως "η ATP είναι αρκετά διεφθαρμένη ούτως ή άλλως" σ' ερώτηση που του είχε τεθεί για τον αν τον επηρεάζει αρνητικά το γεγονός πως του επεβλήθη πρόστιμο-ρεκόρ 113.000 δολαρίων για όσα είχαν συμβεί στα μέσα του μηνός στο Σινσινάτι. Τότε που είχε αποκαλέσει τον διαιτητή Φέργκους Μέρφι 'γαμ..ο εργαλείο', έχοντας επίσης καταστρέψει δύο ρακέτες από τα νεύρα του.

Το πρόστιμο αντιστοιχούσε στο 10% των χρηματικών επάθλων που 24χρονος από την Καμπέρα είχε ήδη αποκομίσει μέσα στη χρονιά, αλλά κυρίως έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο US Open. Δεν συνέβη, μια και η εμπορική αξία του Κύργιου, ως μια αντισυμβατική περσόνα, είναι τούτη την ώρα πολύ πιο ωφέλιμη για τη δημοφιλία ενός τουρνουά από μια απουσία εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί ανά διαστήματα.

Βέβαια οι οργανωτές θα έπρεπε να ήταν ψυλλιασμένοι ότι ο Ελληνοαυστραλός δεν 'χαρίζει' σεβασμό και καλά λόγια σε κανέναν. Ούτε καν στους αναγνωρίσιμους αντιπάλους του, πόσο μάλλον σε παράγοντες που δεν εκτιμά στο ελάχιστο. Μόνο στον φίλο του Στέφανο Τσιτσιπά. Προτιμάει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και επιδιώκει να τον βρίζουν. Είτε μετά από μια τρανταχτή αποτυχία του είτε μετά από 'καθαρή' νίκη, όπως συνέβη στον πρώτο γύρο του US Open, αποκλείοντας τον Στιβ Τζόνσον.

Σ' ένα παιχνίδι που θα ήταν παράδοξο να κυλήσει άνευ έντασης, διακοπών και διαμαρτυριών.

Κατάλαβε βέβαια ο Κύργιος ότι αυτή τη φορά υπερέβη τα όρια της ανοχής με όσα αποκρίθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Παραδέχθηκε, γνωρίζοντας πως έχει ήδη άνοιξε φάκελος για την υπόθεσή του, πως "δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή λέξεων" και ότι "πρόθεσή μου ήταν να εξηγήσω τι βλέπω ως δύο μέτρα". Είχε μια γενικότερη διάθεση αυτοκριτικής ο νεαρός, καθώς "η συμπεριφορά μου σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε αμφιλεγόμενη και με οδήγησε σε μπελάδες, που κάποιες φορές ήταν δικαιολογημένοι και έγκυροι". Αυτό πάντως που εξακολουθεί να εξοργίζει τον 24χρονο είναι το γεγονός πως υπάρχουν κάποιοι "που κάνουν τα ίδια ή παρόμοια, αλλά δεν τιμωρούνται".

"Για να είμαι ξεκάθαρος, γνωρίζω ότι δεν είμαι τέλειος και δεν προσποιούμαι πως είμαι. Αντιλαμβάνομαι πως αξίζω τα πρόστιμα και τις κυρώσεις κάποιες φορές, αλλά αναμένω συνέπεια και αμεροληψία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί", κατέληξε επιχειρώντας να δώσει τη διάσταση των λεγομένων του όπως την είχε στο θολωμένο μυαλό του.

Είναι γνωστό από πέρυσι πως ο Κύργιος, μετά από προτροπή του απερχόμενου εκτελεστικού προέδρου της ATP Κρις Κέρμοντ, συμβουλεύτηκε ειδικούς για τη διαχείριση του θυμού και των εγγενών συναισθημάτων του, αναζητώντας την πνευματική ισορροπία που ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως είχε χάσει. "Στο τέλος της ημέρας γνωρίζω ότι είμαι πολύ τυχερός που μπορώ να ταξιδεύω όλον τον κόσμο και να να παίζω τένις. Πέρασα πολλά και δεν ήταν για μένα μια εύκολη χρονιά, αλλά είμαι σίγουρος πως η επόμενη θα είναι καλύτερη", έλεγε τον Νοέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια του επαναπροσδιορισμού της οντότητάς του.

Ίσως να μην έφτασε ποτέ στο τέλος της διαδρομής, να διέκοψε στη μέση τη προσπάθεια. Αν καταφέρει ν' αποφύγει μια ποινή για "μια μέγιστη προσβολή από παίκτη" που φτάνει σε αποκλεισμό ως ένα χρόνο από τα κορτ, θα πρέπει να σκεφτεί μήπως συνεχίσει από 'κεί που σταμάτησε. Για να μην το μετανιώσει ξανά!


News 24/7

24MEDIA NETWORK