Το απόλυτο ντιμπέιτ στο τένις: χρειάζονται οι παίκτες την τουαλέτα;

Ανέκαθεν το διάλειμμα για επίσκεψη εκεί όπου και οι βασιλείς πάνε μόνοι τους, ήταν μέρος της στρατηγικών των αθλητών στο τένις. Πλέον όμως, το κακό έχει παραγίνει, με τους καθ' ύλην αρμόδιους να σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν.

Ο αγώνας του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Αντρέι Ρουμπλέφ, στο US Open 2019, διήρκεσε 4 ώρες. Κάποια στιγμή, ο Έλληνας πρωταθλητής ζήτησε άδεια για να πάει στην τουαλέτα. Γύρισε έξι λεπτά μετά.
Ο αγώνας του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Αντρέι Ρουμπλέφ, στο US Open 2019, διήρκεσε 4 ώρες. Κάποια στιγμή, ο Έλληνας πρωταθλητής ζήτησε άδεια για να πάει στην τουαλέτα. Γύρισε έξι λεπτά μετά. (AP PHOTO/KEVIN HAGEN)

Στις 29/5 του 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετώπισε τον Ούγκο Ντελιέν (Νο84 στην παγκόσμια κατάταξη), για το δεύτερο γύρο του Roland Garros. Μετά το πρώτο σετ (το πήρε ο Βιλιβιανός με 6-4), ο καλύτερος Έλληνας τενίστας πήγε στον umpire, ψιθύρισε κάτι και έφυγε από το court. Αιτήθηκε άδεια για να πάει στην τουαλέτα. Όπως είπε αφότου πήρε τον αγώνα (το δεύτερο σετ με 6-0) “μετά το ξεκίνημα, άρχισα να σκέφτομαι τι κάνω λάθος. Το διάλειμμα με βοήθησε να βάλω τις σκέψεις σε μια σειρά. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβα να προετοιμαστώ ψυχολογικά, να ζυγίσω καλύτερα τα δεδομένα και να κάνω τη δουλειά μου”.

Στο τελευταίο US Open ο αγώνας του Έλληνα πρωταθλητή με τον Αντρέι Ρουμπλέφ (Νο43) κράτησε τέσσερις ώρες. Σε κάποιο σημείο, ο Τσιτσιπάς ζήτησε να πάει προς νερού του. Επέστρεψε έξι λεπτά αργότερα. Αυτή τη φορά έχασε. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας: είναι ο κανονισμός για διάλειμμα προς χάριν των φυσικών αναγκών, που έχει γίνει αντικείμενο debate. Κατά πόσο το 'χουν όντως ανάγκη;

Fact1: στο τένις δεν υπάρχουν ημίχρονα (υπάρχει το δίλεπτο μεταξύ των σετ -αλλά τι να πρωτοπρολάβεις να κάνεις εκεί). Δηλαδή, αν κάποιος νιώθει μια κάποια πίεση, δεν μπορεί να την εκτονώσει στο 'κενό' διάστημα. Αν πρέπει να το κάνει, δεν εμφανίζεται άλλος στη θέση του. Και άρα υπάρχει πρόβλημα. Όπως -λογικά- πρόβλημα υπάρχει αν παίζεις 4 με πέντε ώρες. Επίσης, το διάλειμμα για τουαλέτα δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο -όπως εκείνο των τραυματισμών που είναι 5 λεπτά. Τα οποία διαλείμματα για τραυματισμούς επίσης, χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τραύμα (για καθυστερήσεις).

Fact 2: στα Grand Slam οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε μια επίσκεψη (μέχρι πέρυσι ήταν 2) εκεί όπου και οι βασιλείς πάνε μόνοι τους, κατά τη διάρκεια των αγώνων των τριών σετ. Οι άνδρες που έχουν παιχνίδια των πέντε σετ, έχουν τρία τέτοια 'πάσα'. Βάσει των όσων αναφέρονται στους κανονισμούς, στο κεφάλαιο για τις γυναίκες, “μια παίκτρια μπορεί να αιτηθεί αδείας να αφήσει το court, για ένα λογικό χρονικό διάστημα, για διάλειμμα για τουαλέτα ή για να αλλάξει τα ρούχα της. Το διάλειμμα για τουαλέτα πρέπει να γίνεται σε break ενός σετ και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτό για την αλλαγή ρούχων πρέπει επίσης, να γίνεται σε break των σετ”. Yπάρχει η δυνατότητα για διάλειμμα και εν μέσω σετ, αλλά αυτό έχει ως συνέπεια πέναλτι, αν διαρκέσει περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα. Και πρέπει να γίνεται πριν το σερβίς της κυρίας που έχει την ανάγκη.

✍ Fact 3: Οι chair umpires έχουν μαζί τους ένα πλάνο των γηπέδων, που δείχνει πού είναι οι πλησιέστερες τουαλέτες. Οι παίκτες δεν το 'χουν. Το μαθαίνουν όταν έρχεται η ώρα. Και δεν είναι πάντα πολύ κοντά. Χρειάζεται πάντα ένα κλειδί, το οποίο επιστρέφουν οι αθλητές στον court attendant που πρέπει να το κρατά -ο οποίος court attendant τους συνοδεύει προς το μέρος. Επίσης, πριν φύγει για την ανάγκη ο κάθε παίκτης, πρέπει να θυμηθεί να πάρει τη διαπίστευση του. Αυτές είναι οι οδηγίες.

✍ Fact 4: Ο μόνος που δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη θέση του -για τον όποιο λόγο- είναι ο chair umpire.

Fact 5: Πολλοί είναι αυτοί που 'χουν παραδεχθεί ότι κάνουν χρήση του δικαιώματος για να πάνε στην τουαλέτα, όταν νιώθουν πως έχουν 'καεί' -όταν θέλουν μια ανάσα ή μια ανασυγκρότηση ή θέλουν να 'σπάσουν' το ρυθμό του αντιπάλου. Μεταξύ τους οι Φέντερερ, Ναδάλ, Ράονιτς, ενώ οι αδελφές Βίνους και Σερίνα Ουίλιαμς συνήθιζαν να πηγαίνουν στην τουαλέτα μετά την προθέρμανση, προκαλώντας μια μικρή καθυστέρηση στην εκκίνηση του αγώνα.

Οι θεωρίες που μπορεί και να μην είναι συνωμοσίας

Επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για να σου πω τη συχνότητα των εξόδων από τα courts, κάθε τενίστα. Το βέβαιο είναι πως πολλοί -εκ των οποίων αρκετοί του κορυφαίου επιπέδου- κάνουν χρήση του δικαιώματος σε κρίσιμα παιχνίδια. Και δη ενώ έχει προηγηθεί απώλεια σετ. Υπάρχουν εν τω μεταξύ, και κάποιες υποψίες πως σε αυτό το διάλειμμα οι παίκτες βλέπουν videos με το τι έχουν κάνει λάθος ή ανταλλάζουν γραπτά μηνύματα με τους προπονητές τους -μέσω τηλεφώνων που έχουν ήδη κρύψει οι συνεργάτες τους στο χώρο.

Οι The New York Times θυμήθηκαν το παιχνίδι του Άντι Μάρεϊ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ ο Βρετανός διεκδικούσε τον πρώτο τίτλο σε Grand Slam, το 2012 στον τελικό του US Open. Είχε πάρει τα δυο πρώτα σετ, έχασε τα δυο επόμενα και ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. “Καθόμουν μπροστά στον καθρέφτη, με τον ιδρώτα να τρέχει στο πρόσωπο μου και κατάλαβα ότι έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο που σκεφτόμουν. Άρχισα να μιλάω μόνος μου. Δυνατά. Μου έλεγα 'δεν θα χάσεις αυτό το παιχνίδι'. Έγινα πιο επιθετικός, σιγά σιγά άρχισε να ανεβαίνει και ο τόνος της φωνής μου, όπως κατέληγα στο ότι 'δεν θα χάσεις και αυτήν την ευκαιρία'”. Δεν είπε ποτέ αν τελικά, πήγε στην τουαλέτα.

Υπάρχει βέβαια, πάντα και ο Νικ Κύργιος που ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, αφότου βρίστηκε με τον umpire, πήρε μαζί του δυο ρακέτες, κατευθύνθηκε προς τα εκεί που τον οδηγούσε ο συνοδός, όταν βγήκε εκτός courts έκανε σμπαράλια τις ρακέτες και μετά γύρισε στη θέση του. Στην τουαλέτα δεν πήγε ποτέ.

Οι ΝΥΤ επανήλθαν με νέο ρεπορτάζ, για το θέμα, γιατί πλέον υπάρχει μια ανησυχία των καθ' ύλην αρμοδίων. Βλέπεις, έχουν αυξηθεί κατά κόρον τα αιτήματα, με συνέπεια να διακόπτεται το θέαμα, να 'χάνονται' τηλεθεατές και να βαριούνται αυτοί που είναι στο γήπεδο. Αυτό είναι το κατ' αρχάς ζήτημα, καθώς η τουαλέτα ως μέρος της στρατηγικής είναι κάτι που υπάρχει από παλιά. Πλέον όμως, το 'χουν τερματίσει, με προπονητές να αποκαλύπτουν πως μεταξύ των οδηγιών που δίνουν στους παίκτες/στις παίκτριες είναι να πηγαίνουν στην τουαλέτα, αν χάσουν σετ με 0-6. “Να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να νικήσουν, γιατί πια τα λεφτά είναι πολλά”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK