To πρώτο μονοθέσιο του 2015!

Η Williams αποκάλυψε διαδικτυακά τη νέα FW37 "ανοίγοντας το χορό" των παρουσιάσεων.

January 2015
The Williams FW37
Photo: Williams F1
ref: Digital Image FW37_3
January 2015 The Williams FW37 Photo: Williams F1 ref: Digital Image FW37_3 WILLIAMS F1

Απροειδοποίητα, η Williams αποφάσισε να κλέψει την παράσταση όντας η πρώτη ομάδα της Formula 1 που αποκάλυψε το μονοθέσιο με το οποίο θα τρέξει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015. Το όνομα αυτού… FW37, με βρετανική ομάδα να συνεχίζει το γνώριμο μοτίβο ονοματοδοσίας, με τα αρχικά του ιδιοκτήτη της, Frank Williams.

Οι πρώτες φωτογραφίες ήρθαν διαδικτυακά, λίγα 24ωρα προτού το μονοθέσιο που δημιούργησε η ομάδα με έδρα το Γκρόουβ, "αποκαλυφθεί" πλήρως στις σελίδες του εξειδικευμένου περιοδικού F1 Racing. Χαρακτηριστική είναι η διαμόρφωση του πρόσθιου ρύγχους, με την… πολλών ερμηνειών προεξοχή να είναι πλέον βάσει κανονισμών μικρότερη.

January 2015
The Williams FW37
Photo: Williams F1 
ref: Digital Image FW37_1
January 2015 The Williams FW37 Photo: Williams F1 ref: Digital Image FW37_1 WILLIAMS F1

"Οι νέοι κανονισμοί μας έφεραν ένα μικρό πονοκέφαλο", είπε σχετικά ο επικεφαλής τεχνικός της Williams Pat Symonds. "Η νέα γεωμετρία του εμπρός μέρους είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ότι περιμέναμε στη συνολική αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου. Τα μέλη της τεχνικής ομάδας χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά για να εξαλείψουν το όποιο μειονέκτημα έφεραν αυτές οι αλλαγές στους κανονισμούς".

Βλέπετε η δουλειά πάνω στο μονοθέσιο του 2015 είχε ξεκινήσει πολύ πριν η FIA προβεί στην τροποποίηση του γράμματος του νόμου στο σχεδιαστικό κομμάτι. Το βασικό σχέδιο της FW37 είχε σύμφωνα με τη Williams ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως και να έχει, ο νέο "όπλο" της ιστορικής ομάδας καλείται να ανταποκριθεί σε υψηλές προσδοκίες. Η απρόσμενα θετική σεζόν του 2014 που μπορεί να μη περιελάμβανε κάποια νίκη αλλά επανέφερε τη Williams στο Top3 της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.

January 2015
The Williams FW37
Photo: Williams F1 
ref: Digital Image FW37_2
January 2015 The Williams FW37 Photo: Williams F1 ref: Digital Image FW37_2 WILLIAMS F1

Ο Sir Frank Williams το παραδέχεται: "Είχαμε μία φανταστική σεζόν πέρυσι. Στόχος μας ήταν να συνεχίσουμε και το χειμώνα με τον ίδιο ρυθμό εξέλιξης ώστε να εκκινήσουμε τη σεζόν του 2015 από ισχυρή θέση. Έχουμε στο δυναμικό μας πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, το πάθος των οποίων άλλαξε τη ρότα αυτής της ομάδας το 2014. Όλοι δούλεψαν ακούραστα, στοχεύοντας στο να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά! Προσθέσαμε στην ομάδα μας μερικούς ικανότατους ανθρώπους και αναμένω η νέα σεζόν να είναι το ίδιο συναρπαστική για εμάς. Μετά από μία πρώτη σεζόν συνεργασίας με τη Mercedes, ευελπιστούμε να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία αυτή και να έχουμε περισσότερες παρουσίες στο βάθρο το 2015".

Οι μονάδες ισχύος της Mercedes, αναμφίβολα αποτέλεσαν το ισχυρό χαρτί της Williams τη σεζόν που πέρασε. Όμως από μόνοι τους, δεν μπορούν να φέρουν την επιτυχία.

"Αφού αναγνωρίσαμε το πόσο καλή δουλειά είχε γίνει στο μονοθέσιο του 2014, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τους τομείς που επιδέχονταν βελτίωση", σχολιάζει ο Symonds. "Παρά την εντυπωσιακή αεροδυναμική απόδοση της FW36, ξέραμε πως μπορούσαμε να βρούμε περαιτέρω οφέλη. Πέρυσι είχαμε κάποιους περιορισμούς στο τελικό μας σχέδιο, τους οποίους αφήσαμε στην άκρη αναζητώντας ακόμα περισσότερη απόδοση. Για παράδειγμα η FW36 κουβαλούσε μεγάλη ποσότητα έρματος. Κάναμε λοιπόν κάποιες τροποποιήσεις, που πιστεύουμε πως θα μας προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση".

Πίσω από το τιμόνι θα παραμείνει το οδηγικό δίδυμο που ανέβασε τη Williams από την ένατη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών του 2013, στην τρίτη θέση πέρυσι: ο Βραζιλιάνος Felipe Massa και ο Φινλανδός Valtteri Bottas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ