Το UFC επιστρέφει από την καραντίνα με κάρτα-ταβερνόξυλο

Το UFC 249, από την πρώτη αναμέτρηση μέχρι την τελευταία, έχει ποντάρει στο highlight potential, στην πιθανότητα που υπάρχει να μη 'βγει' κανένας αγώνας μέχρι τέλους.

Ο Τόνι Φέργκιουσον πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Άντονι Πέτις για τη ζώνη των ελαφριών βαρών στο UFC 229, Λας Βέγκας, Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
Ο Τόνι Φέργκιουσον πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Άντονι Πέτις για τη ζώνη των ελαφριών βαρών στο UFC 229, Λας Βέγκας, Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 AP PHOTO/JOHN LOCHER

Ξεκινάμε και βγάζουμε από τη μέση τα δύσκολα. Τα άσχημα. Το UFC 249 ΔΕΝ θα έχει τη σύγκρουση Τόνι Φέργκιουσον-Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ για τη ζώνη του πρωταθλητή στην κατηγορία lightweight. Προφανώς και θα γίνει μέσα σε ένα άδειο γήπεδο, το 'VyStar Veterans Memorial Arena', στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Και κάπου εδώ τα άσχημα νέα τελειώνουν. Και αρχίζουν ΜΟΝΟ τα καλά.

Διότι χωρίς ίχνος υπερβολής, η κάρτα του UFC 249 είναι μια από τις καλύτερες κάρτες που έχει συνθέσει στην πρόσφατη ιστορία του ο οργανισμός ΜΜΑ, στην κεφαλή του οποίου βρίσκεται ο Ντέινα Γουάιτ. Και πραγματικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η επιστροφή του UFC στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μετά την αναγκαστική corona-παύση έρχεται με φόρα. Πάμε όμως να δούμε τα highlights της κάρτας:

Τόνι Φέργκιουσον-Τζάστιν Γκέιτσι

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης για την interim ζώνη στην κατηγορία lightweight, o Φέργκιουσον μπορεί τελικά να έχασε (ξανά) την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον Νουρμαγκομέντοφ, αλλά θα αντιμετωπίσει τον Τζάστιν Γκέιτσι, έναν απόλυτα τρομακτικό στράικερ που συλλέγει νοκ-αουτ με μανία. Η λογική λέει πως ο αγώνας δεν ξεφεύγει από τον 2ο, άντε 3ο γύρο και τελειώνει με άσχημο νοκ-αουτ. Για ποιον, θα δούμε.

Χένρι Σεχούδο-Ντόμινικ Κρουζ

Το συγκλονιστικό trash-talk που έχει παίξει ανάμεσα στον πρωταθλητή Χένρι Σεχούδο και τον πρώην πρωταθλητή Ντόμινικ Κρουζ μας έχει κάνει ΣΧΕΔΟΝ να ξεχάσουμε το highlight potential αυτής της σύγκρουσης, αλλά τονίζουμε το ΣΧΕΔΟΝ. Ο Σεχούδο είναι σίγουρο ότι θα κυνηγήσει τον αγώνα παλαιστικά, την ίδια στιγμή που ο Κρουζ θα κοιτάξει να 'χορέψει' μέσα στο οκτάγωνο και να ματώσει τον 'κοντό' με το counter striking παιχνίδι του. Άχαστη 'τακτική' μάχη.

Φράνσις Ενγκάνου-Ζαϊρζίνιο Ρόζενστραϊκ

Τα πράγματα είναι απλά. Στη σύγκρουση Ζαϊρζίνιο Ρόζενστραϊκ και Φράνσις Ενγκάνου ΕΝΑ χτύπημα λογικά θα κρίνει την αναμέτρηση. Μιλάμε για δύο πολύ μεγάλα heavy hitters των βαρέων βαρών, που κοιτάνε πάντα να τελειώσουν τους αγώνες τους με κανονιές. Αν περάσουμε τον 1ο γύρο θα μιλάμε για ένα μικρό θαύμα.

Τζέρεμι Στίβενς-Κάλβιν Κατάρ

Οποιοσδήποτε αγώνας του Τζέρεμι Στίβενς οδηγείται πάντα σε ένα ύφος 'αιματηρή αναμέτρηση στο 'Ελ Οκταγκονίτο'. Το ίδιο ακριβώς περιμένουμε κι εδώ. Θέλουμε Στίβενς (έχουμε και προσωπικές αδυναμίες), βλέπουμε Κάλβιν Κατάρ.

Άντονι Πέτις-Ντόναλντ Σερόνι

Δύο αθλητές που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς το τέλος της καριέρας τους, αλλά που ΠΑΝΤΑ στέκονται στη μέση και πυροβολούν μέχρι να ξεμείνουν από σφαίρες, όταν μπαίνουν στο οκτάγωνο. Ο Ντόναλντ Σερόνι θέλει σίγουρα να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις από τον blink-and-you'll-miss-it αγώνα του με τον Κόνορ Μακγκρέγκορ, ενώ ο Άντονι Πέτις ξέρει πλέον πως δεν έχει βλέψεις για τίτλους και ζητά μόνο να προσφέρει θέαμα. Συνταγή επιτυχίας.

Αλεκσέι Ολίνικ-Φαμπρίσιο Βερντούμ

Η μάχη των heavyweight 40ρηδων ενδέχεται να βγάλει είδηση. Ο όσο-πάει-θα-βαράω Αλεκσέι Ολίνικ δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει και παρά την πλήρως αντι-εμπορική εμφάνισή του είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλος για τον Βραζιλιάνο πρώην πρωταθλητή, που ακόμα έχει βλέψεις για μια τελευταία κούρσα προς τη ζώνη. Ως εκ τούτου, μια ηχηρή ήττα από τον 42χρονο Ουκρανό μπορεί όχι μόνο να του εκτροχιάσει μια και καλή τα όνειρα, αλλά ίσως και να τον ωθήσει προς την απόσυρση από το οκτάγωνο. Τα odds λένε Βερντούμ, αλλά εμείς λέμε ότι η 'αλεπού' από την Ουκρανία ίσως έχει ένα submission ακόμα στο τσεπάκι της.

Κάρλα Εσπάρζα-Μισέλ Γουάτερσον

ΚΑΙ σε αυτόν τον αγώνα οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Η 'Karate Hottie' Μισέλ Γουάτερσον είναι ένα από τα οκταγωνικά φετίχ μας και σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολύ πιο εντυπωσιακές στιγμές μέσα στο οκτάγωνο από την τίμια, αλλά εδώ που τα λέμε αρκετά μονόχνωτη, Κάρλα Εσπάρζα. Ευελπιστούμε σε νοκ αουτ για highlight reel, με κλωτσιά που θα ρίξει τον γενικό.

Ουράγια Χολ-Ρόναλντο 'Τζακαρέ' Σόουζα

Ο Ουράγια Χολ έμοιαζε σαν μια περίπτωση αθλητή που κάλλιστα θα μπορούσε να εξελιχθεί στο next-big-thing του ΜΜΑ, όταν εμφανίστηκε στο Ultimate Fighter το 2013. Στην πορεία, έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν ο ίδιος του ο εαυτός και η αδυναμία να ξεπεράσει το αγωνιστικό άγχος. Μπροστά του αυτήν την φορά συναντά έναν ζωντανό θρύλο του αθλήματος και πολύ περισσότερο του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, τον 'Τζακαρέ' Σόουζα, που θέλει οπωσδήποτε να αφήσει πίσω του τις ήττες στους δύο τελευταίους αγώνες. Πιθανή νίκη για τον Χολ τον ξαναβάζει σιγά σιγά στο κάδρο για πιο σημαντικούς αγώνες, αλλά ο 'Τζακαρέ' ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα έχει ξεκάθαρα αντίθετη γνώμη για την έκβαση της αναμέτρησης.

Πέρα από την όποια γνώμη μας και πέρα από τις όποιες προτιμήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι το UFC έστησε την κάρτα του UFC 249 με σκοπό να στρώσει 'χαλί' για αγώνες με έμφαση στις πιο physical ανταλλαγές και λιγότερο στις τεχνικές αρετές των αθλητών. Κοινώς, το match-making της κάρτας, από την πρώτη αναμέτρηση μέχρι την τελευταία, έχει ποντάρει στο highlight potential, στην πιθανότητα που υπάρχει να μη 'βγει' κανένας αγώνας μέχρι τέλους.

Λογικό ως ένα σημείο. Με τις πολλαπλές ακυρώσεις event λόγω corona virus και με την πλέον μόνιμη αρνητική εξέλιξη των άδειων venues, το UFC μπορεί να ποντάρει ΜΟΝΟ στη δράση εντός οκταγώνου. Δεν μπορεί να περιμένει ώθηση από το κοινό (ποιο κοινό;), δεν μπορεί να περιμένει την διατήρηση του ενθουσιασμού γύρω από τα προϊόντα του λόγω συνεχούς παρουσίας και σίγουρα δεν μπορεί να περιμένει την ξεκάθαρη υποστήριξη της 'μαμάς' (πλέον) Disney, που ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να διαβάζει από τις ίδιες σελίδες με τον πάντα επιθετικά φιλόδοξο Γουάιτ.

Το UFC 249 δεν είναι απλώς μια κάρτα στο καλεντάρι του UFC. Πρέπει να είναι ένα κάλεσμα στα όπλα, μια κάρτα που θα συζητηθεί για καιρό, που θα εκτοξεύσει και πάλι το ενδιαφέρον για το MMA, έπειτα από μια περίοδο αναγκαστικής 'δίαιτας' από το άθλημα. Ο μόνος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να προσφέρεις balls-to-the-wall θέαμα, την πιθανότητα για αλύπητο και παραδοσιακό 'ταβερνόξυλο', που βάζει στην άκρη τη φήμη του αθλητή και εστιάζει ΜΟΝΟ στη δράση. Το αν θα τα καταφέρει, θα το μάθουμε σε μια αγκαλιά ώρες. Τα ξημερώματα της Κυριακής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK