Τζέκος: "Σαράντα χρόνια ντόπινγκ στην Ελλάδα"

Τζέκος: "Σαράντα χρόνια ντόπινγκ στην Ελλάδα"
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Χρήστος Τζέκος στο αθλητικό ένθετο "Εθνοσπόρ" την πολιτικής εφημερίδας "Εθνος". Ο Ελληνας προπονητής, που μαζί με τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων τον περασμένο Αύγουστο, μίλησε για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την 12η εκείνου του μήνα, μία μέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι όλα οφείλονται στην άγνοια ενός κανονισμού.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι οι δύο αθλητές θα καταφέρουν να τρέξουν και πάλι σε υψηλό επίπεδο, ενώ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι απαγορευμένες ουσίες υπάρχουν εδώ και σαράντα χρόνια. Αναλυτικά...


Η 12η Αυγούστου

Το τροχαίο

"Και βέβαια υπήρξε τροχαίο αν και δεν ήμουν παρών εκείνη τη στιγμή. Τα παιδιά πήραν γρήγορα τη δική μου μοτοσικλέτα και με τρελό άγχος προσπάθησαν να φτάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Η διαφορά είναι ότι ο Κεντέρης ήταν συνηθισμένος να οδηγεί τη δική του μοτοσικλέτα που σε σχέση με τη δική μου ήταν πιο ελαφριά στο βάρος. Έτσι στη βιασύνη του έγειρε και έπεσαν στο δρόμο. Εμένα με πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο. Πήγα, είδα τη μοτοσικλέτα και αμέσως έφυγα να τους συναντήσω στο ΚΑΤ. Εκεί έμαθα πως ακριβώς έγιναν τα γεγονότα".

"Ο αρχιπροπονητής του ΣΕΓΑΣ Οδυσσέας Παπατώλης με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να ειδοποιήσω τα δύο παιδιά, επειδή αναζητούνται για έλεγχο ντόπινγκ στο Ολυμπιακό Χωριό. Ήταν η μοναδική μέρα που είχα δώσει ρεπό από την προπόνηση στον Κώστα και την Κατερίνα. Οι ίδιοι όμως από τρομερό ζήλο και υπευθυνότητα πήγαν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για χαλαρή προπόνηση. Εγώ δεν το ήξερα αυτό και έτσι όταν κατά την αναζήτησή μου βρήκα κλειστά τα κινητά τους υπέθεσα ότι ασχολούνταν με προσωπικές υποθέσεις. Το βράδυ θα έρχονταν από το σπίτι μου και στη συνέχεια θα επέστρεφαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό ήταν το πρόγραμμα της ημέρας. Έτσι από τη στιγμή που δεν γνωρίζαμε την αλλαγή κανονισμών δεν προλαβαίναμε ούτε την προθεσμία που μας είχε δοθεί εν αγνοία μας. Δηλαδή να βρισκόμαστε εκεί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα για να δώσουν τα παιδιά δείγμα".

"Δεν γνώριζα πως ίσχυε για ολόκληρο τον Αύγουστο ό,τι ίσχυε και στη διάρκεια των Αγώνων. Ότι πρέπει δηλαδή να ενημερώνουμε πού πάμε και πότε, μέσα ή έξω από το Ολυμπιακό Χωριό, ότι σε περίπτωση που μας αναζητούσαν έπρεπε να δώσουμε δείγμα εντός δύο ωρών το αργότερο και ακόμα ότι αποτελούν λόγο τιμωρίας δύο μη εμφανίσεις μας μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια έμαθα πως οι ελεγκτές έχουν το δικαίωμα να σε βρίσκουν ανά πάσα στιγμή. Έπρεπε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να μας είχε ενημερώσει ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε αναζήτηση. Κάτι που σας πληροφορώ ότι δεν έγινε ποτέ".


Λάθη και ευθύνες

"Τη 12η Αυγούστου θα ήταν αργά να αλλάξω κάτι, είχε επέλθει ήδη η καταστροφή. Αυτό που θα έκανα, με την προϋπόθεση ότι θα είχα μάθει το νέο κανονισμό, θα ήταν να πάω εγώ με τους αθλητές μου να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ και όχι να μας έψαχναν αυτοί. Να είμαι μέσα στις προθεσμίες, να είμαστε εκεί δηλαδή την ώρα που μας έψαχναν. Και τότε θα βλέπαμε και στην πράξη ποιοι θα ήταν οι νικητές στα 100μ. γυναικών και τα 200μ. ανδρών".

"Με βάση τα γεγονότα, δεν έκανα κάποιο λάθος. Για να κάνω λάθος θα έπρεπε να γνωρίζω -όπως όφειλαν ορισμένοι να με ενημερώσουν- την αλλαγή του κανονισμού σε σχέση με το Σίδνεϊ για παράδειγμα. Μόνο τότε θα δεχόμουν λανθασμένες εκτιμήσεις μου σε μία ή περισσότερες ενέργειές μου. Το μόνο που θα ήθελα να γνωρίζω ήταν αν υπήρχε αυτή η αλλαγή ή όχι".

"Η αλήθεια είναι ότι συνέδραμαν και Έλληνες στην εξόντωσή μας. Έγιναν λάθη τυχαία, έγιναν και λάθη επίτηδες, εσκεμμένα εντός Ελλάδας, συν το γεγονός ότι μας έλειπε η σωστή ενημέρωση και η σωστή οργάνωση".


Κεφάλαιο Κεντέρης-Θάνου

"Ακόμα και σήμερα λέω ότι οι δύο αθλητές μου ήταν καθαροί. Μην ξεχνάτε ότι ζητήσαμε να περάσουμε από έλεγχο την αμέσως επόμενη μέρα, ακόμα και στο νοσοκομείο, κάτι που -όπως ξέρετε- δεν έγινε ποτέ. Ήταν το αποκορύφωμα ενός κυνηγητού που είχε αρχίσει χρόνια πίσω. Δεν μπορούν οι Έλληνες, μια τόσο μικρή χώρα, να βγάζουν μεγάλους αθλητές. Έπρεπε να μας σκοτώσουν. Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που ασφαλώς δεν πιστεύουν τα λεγόμενά μου, αλλά εγώ ξέρω την αλήθεια, αυτοί όχι".

"Με τον Κώστα μιλάμε στο τηλέφωνο, η σχέση μας παραμένει φιλική. Μπορεί να μην υπάρχει αγωνιστική συνεργασία, αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν ζωντανές. Με τη Θάνου μιλάμε πιο συχνά, αλλά μην ξεχνάτε την Κατερίνα την έχω αναλάβει από μικρή αθλήτρια. Νομίζω ότι δεν θα τιμωρηθούν. Δεν θα μπορέσουν οι κατήγοροι μας να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία τους, αν και βλέπουμε καθημερινά ότι κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για την τιμωρία τους".

"Το θυμάμαι απ' έξω και ανακατωτά: τέσσερις φορές ο καθένας τους και την τελευταία πενταετία εξήντα φορές συνολικά. Πάντα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Τώρα εμφανιζόμαστε ντοπέ, χωρίς να υπάρχει θετικό δείγμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το σημείο και να γράφετε και εσείς οι δημοσιογράφοι την ακριβή κατηγορία. Η οποία είναι "αποφυγή ελέγχου ντόπινγκ" και για την ακρίβεια παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ" -τώρα που το βρήκαν αυτόν στα αλήθεια δεν ξέρω. Δηλαδή πως παρακωλύσαμε τον έλεγχο, ας μας το εξηγήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο".

"Πιστεύω πως ναι, θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Άλλωστε δεν έχουν μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγώνων, μόνο ένα χρόνο. Μπορούν να τρέξουν και πάλι γρήγορα, αυτή είναι η γνώμη μου".


Περί Χρήστου Τζέκου

Η κατάληξη της υπόθεσης Κεντέρη-Θάνου αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου. Μία ημέρα είναι προγραμματισμένη η εκδίκασή της από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), το οποίο ενεργοποιήθηκε από την IAAF, και οι αποφάσεις του οποίου βγαίνουν μέσα σε 24 ώρες.

"Δεν έχω σκεφθεί τι θα κάνω, αυτή είναι η αλήθεια. Ξέρω ότι είμαι προπονητής από αγάπη γι' αυτή τη δουλειά και όχι για τα χρήματα. Τίποτε δεν αποκλείεται στο μέλλον. Μπορώ να σας εξομολογηθώ ότι μου λείπει η προπόνηση αθλητών, μου λείπει η αίσθηση, η μυρωδιά της προπόνησης, η τρέλα των αγώνων".

"Το μυστικό μου είναι αυτό με το οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς να μάθει: το είδος της προπόνησης μου, δηλαδή τη μεθοδολογία μου. Όλοι μιλούσαν για ντόπινγκ, αλλά αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι οι απαγορευμένες ουσίες υπήρχαν εδώ και σαράντα χρόνια στην Ελλάδα. Άρα η διαφορά βρισκόταν στην προπόνησή μου".


News 24/7

24MEDIA NETWORK