2004 ήταν και πάει...

2004 ήταν και πάει...

Επιμέλεια:

Λεωνίδας Παπαδημητρίου
Σταύρος Καραΐνδρος
Παντελής Λουκίδης
Γιάννης Ζωιτός
Νίκος Γιαννόπουλος
Κίμων Δεμερτζής
Ανθή Κουτσουμπού
Νίκος Καλογήρου
Κώστας Μπράτσος
Πάνος Κιαπεκάκης








Στη γωνιά του πάγκου, η αρχοντική φιγούρα του Οτο Ρεχάγκελ έδινε το έναυσμα για μία αξέχαστη χρονιά. Το καλοκαίρι της Ελλάδας άρχισε στα γήπεδα της Πορτογαλίας, κορυφώθηκε στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες και ολοκληρώθηκε με το τέλος των Παραολυμπιακών. Το 2004 που μας αποχαιρετά θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας. Υπήρχαν οι καλές και οι κακές στιγμές. Υπήρχαν οι χαρές και οι στενοχώριες. Εμείς στο Contra.gr μαζέψαμε όλα τα «κομμάτια» της χρονιάς και εσείς κρατείστε αυτά που θέλετε.


Το καλοκαίρι της Ελλάδας…

(link:53402)Ολυμπιακοί-Παραολυμπιακοί Αγώνες:
Μία γιορτή, ο κόσμος(/link)

Φέτος η ιστορία είχε ως εξής... Αρχικά, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου η παρέα του Οτο Ρεχάγκελ μας έφερε στα ύψη. Η συνέχεια; Ανάλογη των προσδοκιών μας. Είναι κάποιες στιγμές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Αυτό το καλοκαίρι, δεν έμοιαζε... αλλά είχε πραγματικά χρώμα Ελλάδας. Μετά το... τιμημένο, τη "σκυτάλη" πήραν οι δικοί μας Ολυμπιακοί Αγώνες, οι 28οι στην ιστορία του θεσμού. Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, έπαιρνε και πάλι "σάρκα και οστά", επιστρέφοντας μετά από 108 χρόνια στον τόπο γέννησης της.

(link:53386)Εuro 2004: ΤΡ-ΕΛΛΑΣ!(/link)

Προτού ο Δημήτρης Παπαϊωάννου «αποτυπώσει» στο Ολυμπιακό Στάδιο τις ιδέες του για την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι Ελληνες (ειδικά οι ποδοσφαιρόφιλοι) είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκεί όπου η Εθνική ομάδα των Ανδρών δοκίμαζε για δεύτερη φορά στην ιστορία τις δυνατότητές της στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στόχος ήταν μία σαφώς καλύτερη πορεία από αυτή του 1994, όταν στην Αμερική το συγκρότημα του Αλκέτα Παναγούλια δεν είχε σημειώσει νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και φυσικά το πολυπόθητο γκολ. Και καταφέραμε να κάνουμε την υπέρβαση. Οπως έγραφαν οι (διάφορες) μπλούζες που βγήκαν εκείνες τις ημέρες: «Τι κι αν το έχασε ο Sakis, το πήρε ο Zagorakis»

… και του ντόπινγκ

(link:53364)Θέμα ντόπινγκ: Αξέχαστη Παραμονή(/link)

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Το ελληνικό αίσθημα και η υπερηφάνεια, στα ύψη. Ας όψεται, ο θρίαμβος των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην Πορτογαλία που ανάγκασε εκατομμύρια κόσμου να ξεχυθεί στους δρόμους. Αυτός, ο ίδιος κόσμος, περίμενε πλέον, να κατακτήσει, αγωνιστικά και ηθικά, όλον τον πλανήτη μέσω της αρτιότητας των Ολυμπιακών αγώνων. Ολοι θέλαμε να δώσουμε μία απάντηση-χαστούκι στις επικρίσεις των «φίλων» μας, κυρίως, Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών για τις καθυστερήσεις των ολυμπιακών έργων.

(link:53460)BALCO: Faster, stronger, harder(/link)

Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία στην αμερικάνικη εφημερίδα San Francisco Chronicle από κάποιον που κατάφερε να εισχωρήσει στα άδυτα της BALCO (Bay Area Laboratory Co-Operative) και να σπάσει το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Βίκτορ Κόντε (ιδιοκτήτης της εταιρίας) με τους «πελάτες». Τα e-mail ήταν βέβαια σε κωδικοποιημένη μορφή και τα «βαριά» προϊόντα της Balco είχαν προσωνύμια όπως, το καθαρό (ΤΗG), το E (ερυθροποιητίνη), το G (αυξητική ορμόνη) κτλ.

Επιστροφή στον θρόνο…

(link:53440)Α’Εθνική: Η μπίλια στο... πράσινο(/link)

Ανακατάταξη είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει τα δρώμενα στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε το 2004. Ο Παναθηναϊκός μετά από επταετή ...ξηρασία επανέρχεται στην ελληνική κορυφή, ενώ ο ΠΑΟΚ εισχωρεί στο "αθηναϊκό τρίο" αφήνοντας εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την ΑΕΚ των μυρίων προβλημάτων. Εκπροσώπηση των γειτονιών της Αθήνας στην Ευρώπη μέσω του Αιγάλεω, έτοιμη για παρόμοια επιτεύγματα έδειξε η νεοφώτιστη Χαλκηδόνα. Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις όσον αφορά τον υποβιβασμό, στα σαλόνια της Α' Εθνικής βρέθηκαν Κέρκυρα, Καλαμαριά και Εργοτέλης.

… για μερικούς ναι, για μερικούς όχι

(link:53444)Champions League: Υπόθεση ενός ανδρός(/link)

Είναι μοναδικός και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα ποδοσφαιρικά βλέμματα επάνω του. Η ομάδα του μπορεί να έφθασε στην κατάκτηση του τροπαίου, αλλά οι Ντέκο, Ντερλέι, Μανίς, Βίτορ Μπαϊα αποτελούν ωχριά μπροστά στον «τεράστιο» Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος κατάφερε…ως άλλως Ναπολέων να κατακτήσει την Ευρώπη και αποτέλεσε την μορφή του περασμένου Τσάμπιονς Λιγκ. Η Πόρτο λοιπόν έγινε η «βασίλισσα» της Ευρώπης, μετά από 17 χρόνια.

(link:53449)UEFA: H Bαλένθια και οι άλλοι…(/link)

Σε μία μαγική βραδιά, οι «νυχτερίδες» κατάφεραν να επικρατήσουν με 2-0 λίγο πριν κατακτήσουν το πρωτάθλημα Ισπανίας, σε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά. Οι Ισπανοί ήταν από τις πλέον σταθερές ομάδες στη διοργάνωση, ενώ η επικράτηση επί της Μαρσέιγ στον μεγάλο τελικό ήταν από τις πλέον εύκολες.

(link:53510)Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Πλουραλισμός(/link)

Μόνο η Αρσεναλ και η Λιόν διατήρησαν τα «σκήπτρα» τους σε Αγγλία και Γαλλία αντίστοιχα, καθώς στα υπόλοιπα πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου», είχαμε ανατροπές στην κορυφή. Στη Γερμανία η Βέρντερ Βρέμης του Αγγελου Χαριστέα έφτασε στη κατάκτηση όχι μόνο του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου, στην Ισπανία η Βαλένθια μετά το UEFA πήρε και το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλήματος, ενώ τέλος στην Ιταλία η Μίλαν έβαλε τέλος στην αυτοκρατορία της Γιουβέντους και επανήλθε στον θρόνο της Serie A

Μία από τα ίδια…

(link:53371)Α1 μπάσκετ: Η ρουτίνα καλά κρατεί(/link)

Η κατάληξη του πρωταθλήματος της Α1 κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο έμοιαζε με xρονικό ενός προαναγγελθέντος τίτλου. Ολοι στην αρχή της χρονιάς στοιχημάτιζαν υπέρ του Παναθηναϊκού και οι παίκτες του Ομπράντοβιτς επαλήθευσαν με σχετική ευκολία τα προγνωστικά. Και πώς να μην τα επαληθεύσουν αφού ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την χειρότερη πορεία της σύγχρονης ιστορίας του, η ΑΕΚ δεν ήταν τόσο ανταγωνιστική όσοι θα έπρεπε ενώ οι ομάδες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μακριά από την διεκδίκηση του τίτλου.

Η χρονιά της Μακάμπι…

(link:53384)Euroleague: Η γη της μπασκετικής επαγγελίας(/link)

Το 2004, στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ήταν η χρονιά της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ομάδα του λαού, πιστή στο ραντεβού της με την δόξα, κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκα για πρώτη φορά μετά το 1981 (δεν λογίζεται η κατάκτηση της κουτσουρεμένης Σουπρολίγκα το 2001) και χάρισε την μεγαλύτερη χαρά στο φανατικό κοινό της. Αλλωστε το φάιναλ φορ του 2004 έλαβε χώρα στην καυτή ΝΟΚΙΑ ΑΡΕΝΑ του Τελ Αβίβ όποτε ήταν κομματάκι δύσκολο για την ομάδα του Πίνι Γκέρσον να χάσει αυτό το Κύπελλο.

…και των υπόλοιπων

(link:53507)ULEB-FEL: Περασμένα μεγαλεία(/link)

Aλλες χρονιές σε ανάλογα κομμάτια για τα Κύπελλα της ενωμένης FIBA θα μπορούσες να γράψεις... έπη για τα κατορθώματα του Ντράζεν Πέτροβιτς, του Οσκαρ Σμιθ, του Ρόι Τάρπλεϊ, του Μπάνε Πρέλειβιτς, του Κένεθ Μπάρλοου, του Πρέντραγκ Μπένατσεκ και τόσων άλλων που έδιναν αίγλη στα Κύπελλα Κυπελλούχων και Κόρατς. Τώρα, μετά την διάσπαση των εταίρων του Ευρωπαϊκού μπάσκετ δημιουργήθηκαν διοργανώσεις αμφίβολης ποιότητας, μέτριου ανταγωνισμού και ανύπαρκτου ενδιαφέροντος από την μεριά των περισσοτέρων φίλων του αθλήματος. Γιατί, όπως τα κατάφεραν οι άνθρωποι της ULEB και της FIBA μέχρι και η νεοφώτιστη Ολύμπια παίζει φέτος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Προς Θεού δεν έχουμε κάτι με την συμπαθέστατη θεσσαλική ομάδα αλλά όπως και να το κάνουμε είναι ένδειξη παρακμής η συμμετοχή συλλόγων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί μία διάκριση τους στο εθνικό πρωτάθλημα.

I (always) love this game…

(link:53453)NBA: What a year...(/link)

Όταν συμβαίνει το παράδοξο είτε εντυπωσιάζει, είτε προβληματίζει. Το πρωτάθλημα του ΝΒΑ αλλά και όσα γεγονότα συνέβησαν στον «μαγικό κόσμο» προκάλεσαν και τις δυο αντιδράσεις. Τρία γεγονότα όμως έκλεψαν τα «φώτα» της δημοσιότητας και αυτά ήταν, το πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι Pistons μετά από 14 χρόνια, η σύρραξη στις εξέδρες του Πάλας με τον Ron Artest να επιδεικνύει τις πυγμαχικές του ικανότητες και η αποχώρηση του Shaq από τους Lakers με προορισμό το Miami.

…too

(link:53463)NFL-BASEBALL: H χρονιά της Βοστόνης(/link)

Η χρονιά της Βοστόνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2004, όσον αφορά τον αμερικάνικο αθλητισμό, καθώς στα δυο δημοφιλέστερα αθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ οι δυο τοπικές ομάδες, οι New England Patriots και οι Boston Red Sox αντίστοιχα στέφθηκαν πρωταθλητές. Ειδικά στο μπέιζμπολ, πρόκειται για το επίτευγμα του αιώνα καθώς έσπασε μια κατάρα που κρατούσε για 86 ολόκληρα χρόνια και την είχε αφήσει ο μεγάλος Babe Ruth.

Υπόλοιπα αθλήματα… ίδιες ομάδες

(link:53509)Βόλεϊ: Στο καρφί...(/link)

Το 2004 για το ελληνικό βόλεϊ αποτέλεσε μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά. Μπορεί ο απολογισμός να μην περιελάμβανε ευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους τίτλους, όμως οι λαμπρές στιγμές ήταν αρκετές, τόσο σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο Ηρακλής και ο Παναθηναϊκός ήταν αυτοί που έβαλαν την σφραγίδα τους στη χρονιά που φεύγει για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Εκτός πάντως από τα εντός παρκέ δρώμενα, υπήρχαν και άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η ελληνοποίηση του Αντρέι Κράβαρικ και η δημιουργία της Λίγκας των ΤΑΑ, η οποία είναι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος 2004-2005. Δεν έλειψαν και τα δυσάρεστα, με τον άδικο και πρόωρο χαμό του διαιτητή Φανούρη Αγάθου σε τροχαίο τον Σεπτέμβριο.

(link:53508)Πόλο: Yγρό πυρ(/link)

Με τον Ολυμπιακό να…επεκτείνει την κυριαρχία του εντός συνόρων, την Βουλιαγμένη να πραγματοποιεί θριαμβευτική πορεία στην Ευρώπη και την Εθνική ομάδα να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο World League αποχαιρετάει το ελληνικό πόλο το 2004.

Το πόδι στο γκάζι και φύγαμε...

F1: Βλέπε... 2003

Η ανασκόπηση του 2004 για την F1 διαφέρει σε ελάχιστα σημεία από αυτή του 2003, Ο Μίκαελ Σουμάχερ και πάλι πρωταθλητής, η Ferrari κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα των κατασκευαστών, η McLaren και η Williams BMW απογοήτευσαν. Οι διαφορές από το 2003 είναι η σημαντική άνοδος της Renault και της BAR Honda, ενώ ο Τζένσον Μπάτον τερμάτισε τρίτος στην γενική κατάταξη των πιλότων. Αξιοσημείωτες όμως είναι και οι μεταγραφές καθώς ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ αποχαιρέτησε την McLaren για την Red Bull Racing και την θέση του δίπλα στον Ραϊκόνεν θα πάρει ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια.

WRC: Απόλυτος κυρίαρχος ο Λεμπ

Με το Σεμπάστιαν Λεμπ να κατακτά ακόμα ένα ράλι, ολοκληρώθηκε για φέτος η αγωνιστική σεζον στο WRC. Ο Γάλλος πρωταθλητής, ο οποίς είχε εξασφαλίσει τον τίτλο εδώ και δύο ράλι, πραγματοποίησε τον καλύτερο χρόνο και στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να αναδειχθει νικητής με χρόνο 3 ώρες 39 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Μάλιστα, με αυτή τη νίκη ο Λεμπ έφτασε τις έξι στο πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ που κατέχει ο συμπατριώτης του Ντιντέ Οριόλ από το 1992.

Δυστυχώς, υπήρχαν και αυτά…

Θάνατοι… στο πεδίο μάχης

Τρεις ποδοσφαιριστές άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους το 2004. Τρεις αδικοχαμένοι αθλητές που ο θάνατος τους έγινε είδηση από την πλειοψηφία των πρακτορείων ανά τον κόσμο. Ο λόγος για τον Ούγγρο Μίκλος Φεχέρ της Μπενφίκα, και τους δυο Βραζιλιάνους, τον Σερζίνιο της Σάο Καετάνο και τον Κριστιάνο Τζούνιορ της Ντέμπο από την Ινδία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK