Έγινε selling club

Βρεθήκαμε λοιπόν μερικές μέρες μετά να συζητάμε το ίδιο θέμα. Στο τελευταίο κείμενο η αφορμή ήταν ο Βάις και το θέμα μας το πως ο Ολυμπιακός είναι selling club. Πουλάει. Είτε αρέσει, είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα, και δεν είναι τωρινή.

Έγινε selling club
marinakis.jpg INTIME SPORTS

Από πέρσι κιόλας, ο Ολυμπιακός πουλάει. Όχι μόνο παίκτες απ’τους οποίους δεν είναι ικανοποιημένος (Ριέρα), αλλά όποιον παίκτη τραβάει το ενδιαφέρον ξένων ομάδων και φέρνει λεφτά.

Κι όπως συζητήσαμε με αφορμή τον Βάις, στα selling club κρίνεις δύο πράγματα. Το πόσο καλά (δηλαδή ακριβά) πουλάνε και στο πόσο σωστά (δηλαδή φτηνότερα) αναπληρώνουν τις πωλήσεις. Αυτή είναι η τακτική, αυτά είναι τα ζητούμενα.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω την άποψη αρκετών, πως ο Ολυμπιακός θα κάνει λάθος αν πουλήσει τώρα τον Μήτρογλου. Τα 14-15 εκατομμύρια προφανώς είναι πολλά για Έλληνα επιθετικό, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι πως είναι κοντά στο ταβάνι της τιμής που μπορεί να πιάσει ο Μήτρογλου. Ο Μήτρογλου του Ολυμπιακού, για να είμαστε ακριβείς.

Ταβάνι

Υπάρχουν οι σκέψεις του “να τον αφήσεις να παίξει καλά με τη Γιουνάιτεντ, να πάει και στο Μουντιάλ, να εκτιναχθεί η τιμή του”. Αρχικά, να πούμε πως όλα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαια. Ο Ολυμπιακός με τη Γιουνάιτεντ μπορεί να παίξει όπως πχ με την Μπενφίκα εντός και ο Μήτρογλου να μην ακουμπήσει την μπάλα. Στο Μουντιάλ έχουν απογοητεύσει παίκτες πολύ μεγαλύτεροι απ’τον Μήτρογλου, γιατί δεν βρέθηκαν σε καλό φεγγάρι ή γιατί η Εθνική τους δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Ας υποθέσουμε, όμως, για την οικονομία της κουβέντας πως ο Μήτρογλου θα σκόραρε και κόντρα στη Γιουνάιτεντ και στη Βραζιλία. Ακόμα κι έτσι, δεν προκύπτει πως η τιμή του Μήτρογλου του Ολυμπιακού θα ανέβαινε. Στο μυαλό μου, τα 14-15 εκατομμύρια μπορεί να είναι μην είναι πολλά για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αλλά για Έλληνα παίκτη, που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα είναι πολλά, είναι ταβάνι.

Ράφι

Ο Μήτρογλου του Ολυμπιακού δύσκολα μπορεί να πουληθεί για περισσότερα, ακόμα κι αν βγάλει μάτια στο Μουντιάλ. Ο Μήτρογλου της Φούλαμ μπορεί να πουληθεί για περισσότερα, αν βγάλει μάτια στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο απ’την αξία του προϊόντος, αλλά κι απ’το ράφι που αυτό βρίσκεται.

Είναι σαν να λέμε πως αν ο Ολυμπιακός κρατούσε κι άλλο τον Γιάγια Τουρέ, τότε θα τον πουλούσε αυτός στην Μπαρτσελόνα αντί για τη Μονακό και θα εισέπραττε εκείνος τα δέκα εκατομμύρια των Καταλανών. Όχι, δεν θα γινόταν έτσι. Ο Γιάγια Τουρε του Ολυμπιακού, μπορούσε τότε να πάει μόνο στη Μονακό και μόνο για πέντε εκατομμύρια. Το επόμενο deal το έκανε ο Τουρέ της Μονακό, αυτός του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να το κάνει.

Με τον ίδιο τρόπο, ο Μήτρογλου του Ολυμπιακού έχει ταβάνι τα 14-15 και απ’ό,τι φαίνεται μοναδικό πιθανό προορισμό τη Φούλαμ. Μακάρι στο μέλλον ο Μήτρογλου της Φούλαμ να κάνει βήμα για ακόμα ψηλότερα, με ακόμα μεγαλύτερο αντίτιμο. Αλλά τώρα το timing μου φαίνεται σωστό και η τιμή στο μάξιμουμ.

Ρήτρα

Στην κριτική του selling club, αξίζει να θυμόμαστε πως ο Μήτρογλου είχε συμβόλαιο με ρήτρα κοντά στα οκτώ εκατομμύρια. Ο Ολυμπιακός τον έπεισε να υπογράψει νέο συμβόλαιο, χωρίς ρήτρα. Ο χειρισμός φέρνει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Δεν το λες και άσχημο, ενώ υπάρχει και το ηθικό κομμάτι της ιστορίας.

Ο Μήτρογλου δεν έκατσε πάνω στο παλιό συμβόλαιο, δεν εκμεταλλεύτηκε τη χαμηλή ρήτρα, που θα τον έκανε περιζήτητο τον Ιανουάριο. Πείστηκε απ’τον Ολυμπιακό και του έκανε το χατήρι, να υπογράψει νέο συμβόλαιο, χωρίς ρήτρα, ώστε η ομάδα του να ελπίζει σε μεγαλύτερες προσφορές. Όπερ και εγένετο, ο Ολυμπιακός πάει να εισπράξει σχεδόν τα διπλάσια. Πόσο τίμιο θα ήταν να πει τώρα στον Μήτρογλου, “α, δεν σε πουλάμε, παρότι τα πράγματα πήγαν όπως τα θέλαμε”; Δεν θα ήταν.

Επιλογή

Το timing είναι σωστό απ’όλες τις απόψεις. Κι όταν με το καλό ολοκληρωθεί το deal, εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε και την πλευρά της επιλογής του Μήτρογλου, το τι μπορεί να δώσει στη Φούλαμ και του τι θα περιμένουν οι Λονδρέζοι απ’αυτόν.

ΥΓ. Μέχρι τότε, ψυχραιμία εσείς οι διαφωνούντες. Για επενδυτές μιλάμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις λέξεις επενδυτής και επενδύσεις χρησιμοποιούν και στον Ολυμπιακό όταν λένε στις άλλες ομάδες να τους μιμηθούν. Ε, επενδυτής δεν είναι αυτός που μόνο βάζει, αλλά αυτός που βγάζει. Δεν το είχατε σκεφτεί όταν το ακούγατε;)

Διαβάστε ακόμη:

Φαβορί ο Βαλντές για τη θέση του Μήτρογλου

Δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Φούλαμ ο Κώστας Μήτρογλου

Η θέση του Ολυμπιακού για τον Μήτρογλου: "Καμία συμφωνία με Φούλαμ"

Στην αποστολή για Ατρόμητο ο Μήτρογλου

Τετραετές συμβόλαιο και 10 εκατομμύρια για Μήτρογλου

"Μας... τρολάρει ο Μήτρογλου"

Μίλησε με Καραγκούνη ο Μήτρογλου

Πολύ κοντά στην Φούλαμ ο Μήτρογλου

News 24/7

24MEDIA NETWORK