Έλλειψη μαγκιάς

Έλλειψη μαγκιάς

Ας κάτσουμε λοιπόν να σκεφτούμε τι θα έχει μείνει μετά από 10 μήνες από την όλη υπόθεση Κεντέρη – Θάνου; Δεν ξέρω αν αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης αλλά ειδικά στον Έλληνα υπάρχει μία μαγική συνήθεια να ξεχνάει.

Συνήθεια που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποβεί ωφέλιμη, αφού το να ξεχνάς σημαίνει πως δεν μαθαίνεις αλλά και ότι δεν σε ανησυχούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Πόσοι λοιπόν θα το θυμούνται μετά από δέκα μήνες; Όταν οι τίτλοι των εφημερίδων θα έχουν ξεθωριάσει, μαζί με την ουσία του θέματος, και το θέμα θα έχει χάσει το «ζουμί» του;

Τις επόμενες μέρες θα παρακολουθήσουμε έναν τρομερό αγώνα των δημοσιογράφων και των καναλιών για το χρυσάφι που λέγεται «Συνέντευξη Κεντέρη». Κινήσεις πάνω και κάτω από το τραπέζι με ανταλλάγματα και υποσχέσεις για δύο κουβέντες, μία μαύρη πολυθρόνα και μία κάμερα που θα παρουσιάζει σε «ώρα αιχμής» τις «αμαρτίες του αθλητή»!

Με ποιο σκοπό; Μα φυσικά την ολοκληρωτική εξόντωση του πολίτη-αθλητή και την κονιορτοποίηση του ατόμου του μπροστά σε έναν ολόκληρο λαό. Τα λαϊκά δικαστήρια έκαναν την ίδια δουλειά στο παρελθόν αλλά τώρα με την τηλεόραση είναι πολύ ποιο εύκολο. Και μετά; Τι γίνεται μετά; Αφού έχουμε λιώσει τον άνθρωπο και έχουμε «εκδιώξει» τον αθλητή; Μα φυσικά μόνο η ρετσινιά.

Η «βδέλλα» αυτή που κολλάει πάνω σου και κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά που θα έκανε μία ταμπέλα κολλημένη στη πλάτη σου. Τα βλέμματα του κόσμου όταν πας να αγοράσεις γάλα ή να παρακολουθήσεις μία ταινία στο σινεμά και οι ψίθυροι όταν απομακρύνεσαι από το πλήθος.

Ότι θα μείνει θα μείνει (η ρετσινιά), αλλά ποιος φταίει; Όποιος πει πως φταίει η έμφυτη τάση του ανθρώπου να καταστρέφει και να υπερισχύει του άλλου αλλά και η αντίδραση στην επιτυχία του συνανθρώπου μας θα κάνει το μεγαλύτερο λάθος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, για το αποτέλεσμα αυτό υπεύθυνος θα είναι μόνο ο κύριος Κώστας Κεντέρης. Υπεύθυνος για το ότι πήρε (αν πήρε) τα φάρμακα! Υπεύθυνος για το ότι, αν δεν πήρε, δεν βγαίνει να το πει και να ξεδιαλύνει την κατάσταση!

Υπεύθυνος γιατί ο Έλληνας εκτιμά την μαγκιά και την σέβεται ρε γαμώτο! Αν έβγαινε ο κος Κεντέρης και έλεγε: «Ναι ρε γαμώτο, πήρα τι να κάνω! Πήρα ρε παιδιά γιατί το να είσαι πρωταθλητής σημαίνει να παίρνεις φάρμακα! Πήρα γιατί πρέπει να είσαι πρώτος για να αντέξεις το βάρος της πίεσης που εσείς μου έχετε βάλει στην πλάτη όταν με χειροκροτάτε! Και στο κάτω κάτω πήρα γιατί έτσι μου γουστάρει!» ή από την αντίθετη άποψη (ποτέ δεν πρέπει να την αφήνει κανείς από έξω): «Δεν έχω πάρει τίποτα μη νόμιμο και όλα τα άλλα είναι αστεία και κακόβουλα». Αυτή η έλλειψη μαγκιάς είναι που δημιουργεί την πίκρα. Αυτή η έλλειψη μαγκιάς σκοτώνει τον ήρωα και τον κάνει εγκληματία. Και πραγματικά αυτό είναι που ζητάνε όλοι.

Δεν με πειράζει αν ο «ήρωας» έκανε λάθος. Με πειράζει που δεν έχει τα κότσια να το παραδεχτεί και να πάρει την ευθύνη πάνω του. Σε κάποιες δηλώσεις του Κεντέρη είπε: «Αυτοί που τώρα με πυροβολούν κάποτε έτρεχαν δίπλα μου για να βγούνε φωτογραφίες». Εγώ θα ήθελα λοιπόν επ’ αυτού να του πω πως όποιος αποκτά την δόξα, πρέπει να έχει το θάρρος να τη χάσει. Εδώ κύριε Κεντέρη πληρώνεται το χειροκρότημα…

Αλβανόπουλος Γιάννης



News 24/7

24MEDIA NETWORK