Ευρώπη και Ελληνικές ομάδες

Ευρώπη και Ελληνικές ομάδες
Θα ήθελα πρώτα να σας δώσω να καταλάβετε πως δεν έχω σκοπο να κατηγορήσω καμία διοίκηση, κανέναν προπονητή, κανέναν ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού η του Ολυμπιακού, των μοναδικών εκπροσώπων μας στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό του κόσμου. Θα κατηγορήσω όμως όλα τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικά κ μη) καθώς και τους οπαδούς η αλλιώς «κομπλεξικούς φιλάθλους» (γι αυτούς που δεν τους αρέσει να τους αποκαλούν οπαδούς) για την ποδοσφαιρική ουτοπία στην οποία βρίσκονται.

Ονομάζομαι Βασίλης Χαρδαλιάς, εργάζομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο κ κατοικώ τα τελευταία 5 χρόνια. Δε χρειάζεται να σας πω τις διαφορές στον αθλητισμό κ γενικότερα τις λεπτομέρειες αυτές που κάνουν την Αγγλία-Ισπανία-Γαλλία-Γερμανία πολύ περισσότερο ποδοσφαιρικά προηγμένες από την χώρα μας.

Παρακολούθησα λοιπόν τα τελευταία δυο ματς του Ολυμπιακού κ του Παναθηναϊκού στο βρετανικό δορυφορικό κανάλι Sky Sports. Αμέσως φάνηκαν οι διαφορές του αθλητικού πολιτισμού...βλέπετε την ώρα που η ΝΕΤ και ο κος Κατσαρός επιλέγουν να βάζουν διαφημίσεις ή το ΜΕΓΚΑ με τους κκ Πανούτσο-Καρπετόπουλο να κάνουν μια λαϊκίστικη ανάλυση ενός αγώνα, το Sky κάνει pre-game show μέσα στο κάθε στάδιο με τουλάχιστον 1 βετεράνο ποδοσφαιριστή που έχει γνώση του πρωταθλήματος στο οποίο αγωνίζεται η κάθε ομάδα που παίζει στο γήπεδο εκείνη τη στιγμή.

Παρακολουθώ λοιπόν το ματς στο Καμπ Νου όπου από την μία είναι ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον να σχολιάζει την Μπαρτσελόνα και από την άλλη ο κυριος Λι Ντίξον (δεξιος μπακ της Αρσεναλ οταν ο ΠΑΟ έπαιξε μαζί της στο Γουέμπλει) να μιλάει για τον ΠΑΟ.

Οχι πως τα κατάφερε καλά...αλλά όταν σας παρουσιάζουν την ιστορία του ΠΑΟ στο θεσμό τα τελευταία 10 χρόνια μαζί με φάσεις και γκολ, τις προηγούμενες αναμετρήσεις του με Ισπανικές ομάδες και δη το προηγούμενο ματς στο Καμπ Νου με την Μπαρτσα ο κυριος Ντίξον δείχνει να γνωρίζει για τον Παναθηναϊκό περισσότερα και απο τον Μίμη Δομάζο...μιλάει για τους νέους παίχτες του, τις εγκαταστάσεις τις Παιανίας που μέχρι κ ο Άγιαξ του Φαν Γκααλ (1995-1996) επέλεξε για προετοιμασία καλοκαιρινή, το σύστημα του Μαλεζάνι (που αμφιβάλλω αν το ήξερε κ ο ίδιος) κ διάφορα άλλα κάνοντας τον σερ Μπόμπι Ρόμπσον να του λέει χαριτολογώντας οτι έπρεπε να πολιτογραφηθεί Έλληνας στη θέση του Γιούρκα Σειταρίδη μπας και κέρδιζε κάποιος Αγγλος κανένα ευρωπαϊκό!!!

Απο την άλλη η Μπαρτσελόνα. Ισως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτη τη στιγμή. Αν όχι η καλύτερη τουλάχιστον η δεύτερη καλύτερη πίσω από την Τσέλσι. Η ομάδα του Ράικαρντ έχει σκοράρει συνολικά 8 φορές σε 2 ματς πριν παίξει με τον ΠΑΟ με αποκορύφωμα μια 5αρα εναντίον της Ρεαλ Σοσιεδάδ. Ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον διετέλεσε προπονητής της τη χρονιά που κατέκτησε το μοναδικό κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία της. Μιλάει γι αυτή σα να είναι ακόμα η ομάδα του... Η ιστορία της λίγο πολύ γνωστή, το πολιτικό της βάρος γνωστό, η ιδέα που αντιπροσωπεύει είναι μια...

Οι άνθρωποι στην Καταλονία είναι πάντα υποστηρικτές των επαναστατών εναντίων του κατεστημένου...έτσι όταν η Μπάρτσα παίζει μπάλα είναι σα να παίζει μαζί της ένα έθνος. Ενα έθνος από το οποίο αντλεί τη δύναμή της....

Και ξεκινάει το ματς... χωρίς πολλά πολλά πρώτο ημίχρονο 4-0. Μπάρτσα = καταιγίδα, ασταμάτητη. Δείχνει ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Οι φίλαθλοί της αποδίδουν φόρο τιμής στους παίχτες με standing ovation από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Ταυτόχρονα κουνούν λευκά μαντήλια ζητώντας να δείξουν έλεος στην ελληνική ομάδα.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα κυλούν πιο ήρεμα. Θα ανέβει απλά ο δείκτης του σκορ με ένα γκολ-ποίημα από τον Καμερουνέζο Ετο’ο που θα ξεσηκώσει 90000 φιλάθλους και ένα έθνος ολόκληρο που απαιτεί την επαναφορά της βασίλισσας στο θρόνο της. Barca Reina Otra Vez ακούγεται στο Καμπ Νου...

Ο τηλεθεατής μέσα από την φοβερή κάλυψη του Sky ανατριχιάζει μπροστά στον ποδοσφαιρικό πολιτισμό του Καμπ Νου. Ο (συνήθως ξενέρωτος) Άγγλος εκφωνητής παραμιλά βλέποντας ολο το σκηνικό, χωρίς κανένα υποτιμητικό σχόλιο για τον αντίπαλο Παναθηναϊκό. Και το ματς τελειώνει...

Θυμάστε τα σχόλια που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Μπαγερν Λεβερκούζεν (ναι, αυτής που πριν 3 χρόνια ήταν στον τελικό του Champions League) μετά το 6-2 από τον Ολυμπιακό; Πόσο υποτιμητικά ήταν; Πόσο διθυραμβικά ήταν τα σχόλια για τον Ολυμπιακό; Που έφτασε η Μπάγερν Λεβερκούζεν κ την ίδια χρονιά που έφτασε ο Ολυμπιακός; Μετά το 5-0 του ΠΑΟ στο Old Trafford, το 7-0 στο Juventus – Ολυμπιακός τι διαβάσατε κύριοι στις εφημερίδες και τι σχόλια ακούγατε στο ραδιόφωνο; Μήπως όλοι μιλούσανε για «Αν είχε παίχτες, αν είχε προπονητή, αν η διοίκηση έβαζε το χέρι στην τσέπη, αν αν αν αν αν αν...»

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΙ ΚΥΡΙΟΙ!

Είναι αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεαλ Μαδρίτης κ η Γιουβέντους είναι απλά 500 ποδοσφαιρικά σκαλιά πιο πάνω από τον ΠΑΟ κ τον Ολυμπιακό. Και η ήττα των ελληνικών ομάδων είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι η νίκη και η ισοπαλία απέναντι σε αυτά τα μεγαθήρια.

Άκουσα πως αν ο κος Μαλεζάνι έκανε το ένα η αν έκανε το άλλο ο Παναθηναϊκός θα είχε ελπίδες. Ελπίδες για ποιο πράγμα, να φάει 3 αντι για 5; Ισως μόνο γι αυτό. Διότι απέναντι σου έχεις την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και το μόνο που πρέπει να κοιτάζεις είναι πως θα αποκομίσεις εμπειρίες. Βεβαίως, και όταν ανέβεις ένα σκαλί ή δύο ή τρία θα έχεις ελπίδες να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα κ όταν ανέβεις 10 σκαλιά τότε η νίκη μπορεί να είναι πιθανότητα.

«Μα αν δεν έβαζε το γκολ στο 1ο λεπτο, αν δεν αμυνόμασταν στη σέντρα...» Αν δεν έβαζε ο Φαν Μπόμελ το γκολ στο 1ο λεπτό θα το έβαζε στο 10 κ στο 11 κ στο 15. Και δεν υπάρχει γιατί κ πως. Έτσι θα τα έβαζε γιατί είναι Μπαρτσελόνα. Πως να το κάνουμε δηλαδή; Αν δεν αμύνονταν ο ΠΑΟ στη σέντρα θα τα έτρωγε με κεφαλιά η με κόντρα η με σουτ έξω από την περιοχή η με πέναλτι η με φάουλ. Ετσι όπως τα έφαγε η Σοσιεδάδ, όπως τα έφαγε η Ντεπορτίβο κ η Ρεαλ στο ίδιο γήπεδο πέρυσι.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Φέρνω την Μπάρτσα ως παράδειγμα επειδή τυχαίνει να είμαι φίλαθλος της. Φίλαθλος του ποδοσφαίρου πρώτα κ της Μπάρτσα έπειτα. Και επειδή ακριβώς είμαι φίλαθλος του ποδοσφαίρου κ θέλω να το δω να πηγαίνει μπροστά κ στην χώρα μου, θέλω να πω ένα μεγάλο ΞΥΠΝΗΣΤΕ σε όλους τους κοιμισμένους φιλάθλους των δυο αιωνίων. Αυτών που δε βλέπουνε πέρα απο τη μύτη τους. (Όπου μύτη ίσον Μάιος, δηλαδή πρωτάθλημα κ τελικός κυπέλου). Διότι αν ξυπνήσετε εσείς κ απαιτήσετε σωστότερη ενημέρωση από τους ΠανουτσοΚαρπετοπουλαίους κ τους ΚατσαροΜαυρομάτηδες τότε θα μπορέσετε να μεταφέρετε τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό της Ευρώπης στις ομάδες σας. Δυστυχώς ο κος Σωτηρακόπουλος είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του κειμένου.

Ευχαριστω για τον πολύτιμο χρόνο σας

Χαρδαλιάς Βασίλης
IT Developer
JDWilliams & Company LTD
Manchester
United Kingdom
Email: [email protected]




News 24/7

24MEDIA NETWORK