Giovanni dos Santos: Ενα αστέρι γεννιέται

Giovanni dos Santos: Ενα αστέρι γεννιέται
Ακόμη και για τους μυημένους στο διεθνές ποδόσφαιρο ίσως το όνομα Τζιοβάνι Ντος Σάντος να μην λέει και πολλά πράγματα αν και ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Μπαρτσελόνα.

Στις φλέβες του κυλά αίμα βραζιλιάνικο αν και εκείνος έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας του Μεξικού σε όλα τα κλιμάκια. Πάντως μην προσπαθήσετε να τον αναζητήσετε στις ομάδες Ανδρών που εκπροσώπησαν τους «Αζτέκους» στα Παγκόσμια Κύπελλα. Και ο λόγος είναι απλός...

Είναι μόλις 17 ετών και το άστρο τουτώρα άρχισε να λάμπει. Η αρχή έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων, περίπου δύο χρόνια πριν,που διεξήχθη στο Περού…

Ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος θα μπορούσε άνετα να φορά τη κιτρινοπράσινη φανέλα της «σελεσάο» μιας και είναι γιος του παλιού Βραζιλιάνου επιθετικού, Zιzίνιο, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του αγωνιζόμενος σε ομάδες του Μεξικού. Αλλά εκείνος είναι υπερήφανος για τη γενέτειρα του: "Είμαι Μεξικάνος και είναι μεγάλη τιμή για μένα να παίζω στο αντιπροσωπευτικό της συγκρότημα" , είχε δηλώσει κατά την άφιξη της αποστολής στο Περού.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του τουρνουά απέδειξε με τις ικανότητές τους εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ότι είναι το "αφεντικό" στο παιχνίδι των Μεξικάνων και όλος ο κόσμος που παρακολούθησε τη διοργάνωση άρχισε να μιλά για τον "πιτσιρικά" με τη μικρή αλογοουρά που φέρνει λιγάκι στο Ροναλντίνιο.

Κι όμως ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του λίγους μήνες νωρίτερα όταν με τους υπόλοιπους συνομήλικούς συμπαίκτες του στη Μπαρτσελόνα, την οδήγησαν στην κατάκτηση του μίνι παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων για παίκτες κάτω των 17 ετών που διεξήχθη στην Ισπανία (Milk Cup) .

Πρέπει να ξέρετε ότι…

Γεννήθηκε στις 11 Μαϊου 1989 στο Μόντερεϊ. Είναι γιος του πρώην Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Ζεράρδο ντος Σάντος (Ζιζίνιο) και της Μεξικανής Λιλιάνα Ραμίρεζ. Έχει έναν αδερφό, τον Τζόναθαν, με τον οποίο είναι συμπαίκτες στη Μπαρτσελόνα! Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της ομάδας της γενέτειράς του, Ραγιάδος ντε Μοντερέι.

Εκεί ο Ντος Σάντος είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του κόντρα στα αντίστοιχα "αστεράκια" συλλόγων του βεληνεκούς των Ρεάλ Μαδρίτης, Κορίνθιανς, Αντερλεχτ, Πόρτο, Μπόκα Τζούνιορς και Πούμας .

Μάλιστα, ανάγκασε τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα να αρχίσουν ήδη τους συνειρμούς και τις συγκρίσεις με τον Ροναλντίνιο. Ο Ντος Σάντος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έδειξε να απολαμβάνει αυτή την άτυπη αναμέτρηση με τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ: "Είναι υπέροχο να με συγκρίνουν με τον Ροναλντίνιο αφού είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο" .

"O Λιονέλ Μέσι αποτελεί το μέλλον της Μπαρτσελόνα γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ομάδα, αλλά γράψτε άλλο ένα όνομα: Τζιοβάνι Ντος Σάντος, δεν είναι Βραζιλιάνος, είναι Μεξικανός και είναι μόλις 16 ετών. Φαίνεται πως ο Ροναλντίνιο έχει ιδρύσει τη δική του ποδοσφαιρική σχολή"

El Μundo Deportivo

Η περίπτωση του Αργεντινού, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Ντος Σάντος και με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον νεαρό Μεξικάνο αφού και αυτός θέλει να αναγκάσει τον Φρανκ Ράικαρντ να του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα των "καταλανών": "Ο Μέσι είναι ένας καλός φίλος και αποτελεί παράδειγμα για μένα. Απέδειξε ότι όταν δουλεύεις σκληρά μπορείς να προοδεύσεις και αυτός είναι και ο δικός μου στόχος".

Ο ρόλος του πατέρα του

Πολλές φορές ο ρόλος του πατέρα και του μάνατζερ συγχέεται στις περιπτώσεις των μικρών, ηλικιακά, ποδοσφαιριστών. Το πλεονέκτημα στην περίπτωση του Ντος Σάντος είναι ότι ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και γνωρίζει πολύ καλά πώς να χειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Αποτελεί τη... σκιά του και τον βοηθά να αποφύγει τις κακοτοπιές. Ο ίδιος ο Ντος Σάντος δηλώνει: "Ο πατέρας μου δεν με συμβουλεύει. Απλά, μετά από κάθε αγώνα μου επισημαίνει τι έκανα σωστό και τι όχι. Αυτό είναι όλο" .

Ένα αγγλικό αθλητικό περιοδικό έκανε προσφάτως μία έρευνα με τα ανερχόμενα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και επιχείρησε να προσδιορίσει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην αξία τους. Ο Ντος Σάντος κοστολογήθηκε στα 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Υπό το φόβο παρέκκλισης της πορείας του γιου του, λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει γι’αυτόν κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ), ο Ζιζίνιο αποτελεί την "ασπίδα προστασίας" αλλά με τρόπο διακριτικό όπως τονίζει ο νεαρός άσος: "Ποτέ δεν μου ασκεί πίεση. Ανέκαθεν ήταν ο προπονητής μου και είναι φυσικό να τον έχω πάντοτε κοντά μου".

Το μόνο που θα κρατήσουμε για το τέλος είναι η προτροπή του δημοσιεύματος της El Mundo Deportivo, "γράψτε κάπου και το όνομα, Τζιοβάνι Ντος Σάντος". Είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πιτσιρικάς από το Μεξικό θα μας κάνει να μιλάμε όλοι γι’αυτόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK