Η ιστορία επαναλαμβάνεται 68 χρόνια μετά!

Μόλις μια φορά είχαν βρεθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδα οι Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι όμως τα ζευγάρια ήταν ακριβώς τα ίδια με αυτά που "βγήκαν" φέτος. Ποιοι όμως είχαν φτάσει στον τελικό;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται 68 χρόνια μετά!
AEK 1949

Πριν περίπου 20 ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας θα βρίσκονται οι Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Contra.gr και ο Ευάγγελος Μίχος σας είχαν θυμίσει τη μία και μοναδική φορά στην ιστορία που συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Την σεζόν 1948-49, ΑΕΚ – Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στους “4” του Κυπέλλου. Από τότε μέχρι κι απόψε κάτι τέτοιο έμοιαζε σαν κατάρα, η οποία...

Συμπτωματικά και πριν από σχεδόν 7 δεκαετίες, ο Ολυμπιακός ήταν ξανά η ομάδα που προκρίθηκε τελευταία στα ημιτελικά. Είχαν προηγηθεί (σε μονά παιχνίδια) η ΑΕΚ με 4-1 επί του Ηρακλή Καβάλας, ο Παναθηναϊκός με 4-1 επι του Aπόλλωνα Σμύρνης και ο ΠΑΟΚ επί του συμπολίτη του Ηρακλή με 2-1. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον “φονέα των γιγάντων” Φωστήρα (μια ακόμη συγκυρία, αθηναϊκή ομάδα πάλι, όπως ο Ατρόμητος) και το ζευγάρι πήγε σε επαναληπτικό αφού και στην παράσταση(3-3)δεν έβγαλε νικητή και δεν προβλεπόταν τότε η διαδικασία των πέναλτι. Στο δεύτερο ματς όμως, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 4-1 τον Φωστήρα και προκρίθηκε.

Για την ιστορία: στα ημιτελικά η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού και ο Παναθηναϊκός στην Θεσσαλονίκη 1-0 τον ΠΑΟΚ. Στον τελικό και μετά από 10 λεπτά το ζευγάρι με φιναλίστ Παναθηναϊκό και ΑΕΚ αναγκάστηκε να πάει και σε δεύτερο τελικό αφού υπήρξε διακοπή λόγω ...σκότους!! Σε εκείνο το παιχνίδι η ΑΕΚ αναγκάστηκε για σχεδόν 85΄ να παίζει με 9 λόγω τραυματισμών του Ξένου(από το 3΄) και του Μάγειρα.

Μετά από δύο εβδομάδες, στις 3 Ιουλίου και με αφόρητη ζέστη πάλι στη Λεωφόρο κι αυτή την φορά νωρίτερα για να μην τους...πιάσει ξανά σκοτάδι (17.30), η ΑΕΚ χρειάστηκε την παράταση για να επικρατήσει με 2-1 και να στεφθεί Κυπελλούχος μπροστά σε 15.000 θεατές.

Σκόρερ και των δυο τερμάτων της ο Θεσσαλονικιός Παναγιώτης Πατάκας, που ήταν στρατευμένος και δεν είχε αγωνιστεί σε άλλο ματς εκείνης της περιόδου! Μια Ένωση που είχε Άγγλο προπονητή (Τζακ Μπίμπι) και τους ...προπολεμικούς Μαρόπουλο και Τζανετή να καθοδηγούν μια νεανική ομάδα, γεμάτη ταλέντο (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής).

24MEDIA NETWORK