Λόγια εν βρασμώ ψυχής ή έλλειψη σωστής νοοτροπίας;

Λόγια εν βρασμώ ψυχής ή έλλειψη σωστής νοοτροπίας;
Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε η επικαιρότητα και συγκεκριμένα η κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό,μετά την ήττα από την ΑΕΚ στην Λεωφόρο. Ακούστηκαν στο γήπεδο, γράφτηκαν και έγιναν αντικείμενο συζήτησης λόγια που αν τα εξετάσει κάποιος πιο σφαιρικά, θα πρέπει να προβληματιστεί αν στην Ελλάδα γνωρίζει η πλειοψηφία πως <χτίζεται> > μια ομάδα και πως συντηρείται.

Πως όμως να γνωρίζουν οι φίλαθλοι όταν οι διοικήσεις των ομάδων δίνουν το <καλό> > παράδειγμα; Όταν στο σχεδιασμό των ομάδων δε προβλέπουν σε βάθος χρόνου αλλά βολεύονται σε λύσεις > προπονητές; Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ολυμπιακός σε μια χρονιά άλλαξε 4 προπονητές. Πως ο Παναθηναϊκός να ορθοποδήσει όταν μετά το 3-0 στην Ριζούπολη,έθεσε την ήττα αυτή σαν χρονικό σημείο αναφοράς και στόχος του ήταν να αλλάξει όλο το ρόστερ, το οποίο και πράττει;

Είναι αδύνατο να βρεθεί χημεία στην ομάδα έχοντας αλλάξει δύο προπονητές και με τόσους νεόφερτους παίχτες. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Οι φίλαθλοι ζητούν την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία από τα πρώτα άτυχα αποτελέσματα, λες και ένα μαγικό ραβδάκι θα κάνει την ομάδα να φαίνεται σαν οι παίχτες της να παίζουν μαζί 5 χρόνια. Η λέξη υπομονή είναι άγνωστη, καθώς άγνωστα είναι και τα παρακάτω ονόματα:

• Μουρίνιο
• Φέργκιουσον
• Μάκ Λίς
• Βενγκέρ


Ο Μουρίνιο στην Πόρτο την αρχή της θητείας του δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα, όμως δημιούργησε την ομάδα που έπαιξε την περασμένη χρονιά το πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ο Βενγκέρ απόλαυσε πέρσι το δημιούργημα του, κατακτώντας το πρωτάθλημα αήττητος. Ο Φέργκιουσον δημιούργησε την καλύτερη ομάδα στον πλανήτη, που το ποδόσφαιρο της θύμιζε σκάκι πριν λίγα χρόνια.

Το χειρότερο είναι ότι η λέξη προπονητολογία αποκτά την αντίστοιχη λέξη και στην διοίκηση. Εκείνοι που φώναζαν στην λεωφόρο να φύγει ο Βαρδινογιάννης, αν δεν υπήρχαν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι θα είχαν την ίδια άποψη; Τι θα γινόταν αν οι διοικήσεις άλλαζαν όπως οι προπονητές; Πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε. ΠΑΟΚ μαζί με την <παρέα> > του όπως είπε, με αφορμή την ήττα από τον Άρη. Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ είναι ίσως η πιο εμπορική στην Α1 και με το ρόστερ που διαθέτει θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση που οδηγεί στην Ευρωλίγκα.(Μετά την ένωση FIBA-ULEB οδηγούνται στην Ευρωλίγκα οι 3 πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος.)

Η πορεία της μέχρι στιγμής είναι επιτυχημένη αναλογικά με το μπάτζετ. Έπρεπε να κατακτήσει το πρωτάθλημα για να μην παραιτηθεί η διοίκηση; Πως θα γίνει αυτό όταν ο Παναθηναϊκός είναι αρκετές φορές ακριβότερη ομάδα και πιο ποιοτική; Οι στόχοι πρέπει να είναι ανάλογοι με το υπάρχων ρόστερ και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, τίθεται το ερώτημα αν οι <προπονητές> > της εξέδρας λειτουργούν εν βρασμώ ψυχής-απαιτώντας την απομάκρυνση του προπονητή κτλ.- σε μια άσχημη στιγμή της ομάδας ή αν η νοοτροπία τους είναι ανάλογη με τα λεγόμενα τους. Διότι σαν Παναθηναϊκός αναγνωρίζω ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη στιγμή να χάνει η ομάδα μέσα στην Λεωφόρο, αλλά τέτοια αντιμετώπιση προς διοίκηση και προπονητή δεν αρμόζει. Σίγουρα κάποιοι λειτουργούν εν βρασμώ ψυχής, οι περισσότεροι όμως πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία κοιτώντας και λίγο έξω απ’τα ελληνικά σύνορα, παρακολουθώντας το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να κατανοήσουν ότι το ποδόσφαιρο είναι πλέον επιστήμη. Να έχουν στο μυαλό τους περισσότερο τη λέξη υπομονή, διότι με την υπομονή και την σκληρή δουλειά κατέκτησε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.

Αν είχαν εισακουστεί οι προτροπές τους για την απομάκρυνση του Ρεχάγκελ μετά τα πρώτα άτυχα αποτελέσματα, η επιτυχία αυτή δε θα είχε πραγματοποιηθεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα….

Σίδερης Αντώνης

News 24/7

24MEDIA NETWORK