Marc Overmars

Marc Overmars
Σε μία εποχή που το ποδοσφαιρικό θέαμα περιορίζεται στην ασφυκτική τακτική, οι παίκτες με αυθεντικό ταλέντο τείνουν προς εξαφάνιση. Ο Μαρκ Οφερμαρς ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία και δυστυχώς δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία να θαυμάσουμε τις απολαυστικές του κούρσες και τις συστημένες σέντρες του.

Ο μήνας Ιούλιος σίγουρα δεν είναι και ο καλύτερος από άποψη πληροφόρησης και έτσι υποψιαζόμαστε πως πολλοί από εσάς δεν μάθατε πως ο σπουδαίος Ολλανδός εξτρέμ, σε ηλικία μόλις 31 ετών αναγκάστηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Οσοι το γνωρίζεται, είμαστε σίγουροι πως στενοχωρηθήκατε και φέρατε στο μυαλό σας τον αξεπέραστο Μάρκο Φαν Μπάστεν. Είναι λες και ο νέος τεχνικός των "οράνιε" μετέδωσε την κατάρα του στο βραχύσωμο εξτρέμ ο οποίος αδικήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς.

Ο Μαρκ Οφερμαρς πιθανότατα δεν θα μείνει ποτέ στο πάνθεον της ιστορίας, αλλά κανένας δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει πως τα τελευταία 15 χρόνια ήταν από τους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Ας κάνουμε ένα flash back στην καριέρα του.

Ο Μαρκ Οφερμαρς γεννήθηκε το 1973 και από τα πρώτα χρόνια φάνηκε το ιδιαίτερο ταλέντο του. Οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες δέχονταν παιδιά σε ηλικία έξι ετών αλλά για τον μικρό Μαρκ έγινε μία εξαίρεση. Ηταν πέντε χρονών όταν ο σύλλογος της περιοχής του, Επε, ανέλαβε να του μάθει τα μυστικά του αθλήματος. Εκεί έμεινε μέχρι τα 14 και όπως λέει ο ίδιος, πήρε τις σωστές βάσεις, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο χαρακτήρα.

Η συνέχεια της καριέρας του δόθηκε στους Go Ahead Eagles, ομάδα που δούλευε σ' επαγγελματικά πλαίσια και θα μπορούσε να εξελίξει το ταλέντο του. Για τον Οφερμαρς της προ-εφηβείας, αυτό ήταν μία πολύ μεγάλη αλλαγή αφού ήταν "υποχρεωμένος" να μένει οικότροφος όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο να βλέπει τους γονείς του. Μάλιστα, όπως θα δηλώσει ο ίδιος, στην αρχή η κατάσταση του φάνηκε βουνό και σκέφτηκε πολλές φορές να τα παρατήσει.

Στους Go Ahead έμεινε για περίπου 2μιση χρόνια αφού το ταλέντο του είχε αρχίσει να γίνεται ήδη γνωστό στην χώρα. Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή δεν άργησε να έρθει. Το καλοκαίρι του 1990 και πριν ακόμα κλείσει τα 17, η Βίλεμ δαπάνησε 200.000 λίρες για να τον φέρει στο Τίλμπουργκ, ποσό ρεκόρ για παίκτη της ηλικίας του.
Στη Βίλεμ πλέον όλοι μιλούν για τον ταλαντούχο εξτρέμ που μπορεί ν' αγωνίζεται με την ίδια επιτυχία στο αριστερό και στο δεξιό άκρο της μεσαίας γραμμής, που μοιράζει ασίστ και σκοράρει με σταθερή συχνότητα.

Το 1992 ήταν μία χρονιά σταθμός για τον νεαρό Μαρκ. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ έχτιζε το νέο μεγάλο Αγιαξ και παρά την απίστευτη ακαδημία που είχε στη διάθεση του, ο Οφερμαρς ήταν απαραίτητος για τα σχέδια του. Αργότερα θα πει για αυτόν, "Ηθελα τον καλύτερο εξτρέμ και τον βρήκα. Κερδίσαμε τα πάντα και ο Οφερμαρς ήταν ο καλύτερος μας παίκτης".

Πράγματι, ο Ολλανδός άσος έκανε μία θαυμάσια καριέρα στο Αμστερνταμ και μαζί με τον Κλάιφερτ, τον Κανού, τον Λιτμάνεν, τους αδερφούς Ντε Μπουρ κ.α δημιούργησαν την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90. Η κορύφωση ήρθε το 1995 όταν τα μωρά του Φαν Γκάαλ νίκησαν τη Μίλαν και κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ .

Δύο χρόνια νωρίτερα, για τον Οφερμαρς ήρθε και η Εθνική Ολλανδίας. Τον Φεβρουάριο του 1993, οι "οράνιε" φιλοξένησαν την Τουρκία σε φιλικό ματς και ο ταχύτατος μέσος βρήκε δίχτυα, βοηθώντας την ομάδα να επικρατήσει με 3-1. Φυσικά ήταν μέλος της ομάδας που το 1994 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Μουντιάλ και από τότε ήταν πάντα βασικός στέλεχος για τις "τουλίπες". Ο Μαρκ Οφερμαρς, σχολιάζοντας τις εμφανίσεις του στο τουρνουά των ΗΠΑ θα δηλώσει πως ήταν η καλύτερες στιγμές στη καριέρα του.

Το χειμώνα του 1995, ήρθε η πρώτη μεγάλη απογοήτευση. Τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και έμεινε εκτός δράσης για περίπου ένα χρόνο. Ηταν η αρχή του τέλους, έστω και αν ήταν μόλις 22 ετών. Αλλωστε, το ίδιο γόνατο δεν τον άφησε ποτέ ξανά να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του, όπως έκανε στον Αγιαξ. Πάντως, κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει αλλά και να πάρει την μεγάλη μεταγραφή.

Το καλοκαίρι του 1997, ο Αρσέν Βενγκέρ του ζήτησε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα. Ήθελε πολύ να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Αγγλία ενώ ο Ντένις Μπέργκαμπ του έκανε αποτελεσματική πλύση εγκεφάλου.
Στους "κανονιέρηδες" ο Οφερμαρς έφερε το πνεύμα του νικητή και μαζί με τον Ιαν Ράιτ, τον Πατρίκ Βιεϊρά και τον Εμανουέλ Πετί, η Αρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Μάλιστα, στο τελικό του "Γουέμπλεϊ" ο Ολλανδός βρήκε δίχτυα στο 2-0 επί της Νιουκάστλ.

Τα επόμενα χρόνια δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένα για τον Μαρκ Οβερμαρς. Ηταν πάντα βασικό στέλεχος της Αρσεναλ και των "οράνιε" αλλά οι τραυματισμοί ήταν όλο και πιο συχνοί. Η πορεία του είχε μία αργή και σταθερή πτώση αλλά τουλάχιστον οι "κανονιέρηδες" στάθηκαν πολύ τυχεροί, πριν οι ποδοσφαιρικές μετοχές πέσουν. Το καλοκαίρι του 2000, η Μπαρτσελόνα ζήτησε τον παίκτη και η Αρσεναλ έβαλε στα ταμεία της 36 εκ. Ευρώ, ποσό ρεκόρ για τους "μπλαουγκράνα" αλλά και για κάθε Ολλανδό ποδοσφαιριστή. Τα λεφτά φαίνονται υπερβολικά αλλά αν σας θυμίσουμε ποιος ήταν στο πάγκο της Μπάρτσα θα καταλάβετε. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Λουίς Φαν Γκάαλ, ο μέντορας του Οβερμαρς και ένας προπονητής που λάτρευε το στιλ αυτού του παίκτη.

Δυστυχώς για όλους, ο Μαρκ Οφερμαρς απογοήτευσε. "Δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Δεν μπορούσε να προπονηθεί δύο φορές την εβδομάδα και είχε πρόβλημα να βγάλει ένα 90λεπτο. Υπέφερε" , τόνισε ο Φαν Γκάαλ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Οφερμαρς να σταματήσει το ποδόσφαιρο, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Φυσικά δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να σχολιάσουμε την πορεία του στην Βαρκελώνη και δυστυχώς οι οπαδοί της ομάδας θα τον ξεχάσουν πολύ σύντομα.

Ο Οφερμαρς είναι πλέον παρελθόν από τα γήπεδα αλλά θα συνεχίζει να υπηρετεί το ποδόσφαιρο. Θα επιστρέψει στην Αρσεναλ και θα εργαστεί στο τμήμα scouting του συλλόγου. Το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε είναι να βρει πολλούς νέους Μαρκ Οφερμαρς γιατί το άθλημα τους χρειάζεται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK