Ν. Κακλαμάνης: "H Nέα Φιλαδέλφεια δεν πρέπει να έχει τη τύχη του Βοτανικού"

Τις παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια ζήτησε να πληροφορηθεί ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε, ότι το πλάνο για το νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» της ΑΕΚ δεν πρέπει επ’ ουδενί να έχει τη τύχη, που έτυχε επί δημαρχίας του στην Αθήνα το σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης» στον Βοτανικό, το οποίο προέβλεπε κατασκευή υπερσύγχρονου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό αλλά και διαμόρφωση χώρου κοινής ωφελείας και πάρκου στη περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Σχέδιο, το οποίο αν και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των Αθηναίων εν τούτοις δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί μία μικρή μειοψηφία «κατ’ επάγγελμα οικολόγων», που ανήκαν στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοικτή Πόλη» προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας επικαλούμενοι «δυσμενείς για τη περιοχή του Βοτανικού περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Tι κι’ αν μετά από τόσα χρόνια εκδόθηκε απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τη συγκεκριμένη προσφυγή. Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί τόσο ριζικά και το μεγάλο εκείνο έργο έμεινε στα χαρτιά» υπογράμμισε ο Ν. Κακλαμάνης και συνέχισε:

«Δυστυχώς, βλέπω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δρομολογούνται παρόμοιες αρνητικές εξελίξεις από άτομα που αντιτίθενται στη κατασκευή νέου γηπέδου της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα, βρίσκοντας «συμπαράσταση» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, που «κατά σύμπτωση» η δημοτική πλειοψηφία ανήκει κι’ αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και κατέληξε «για την ανάγκη παρέμβασης της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνητά εμπόδια, που έχουν ως βασικό στόχο την αποτροπή ενός ακόμη μεγάλου έργου, μετά από αυτό στον Βοτανικό».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος Αθηναίων το χρονικό διάστημα 2006 με 2010 ένα από τα σημαντικότερα σχέδια παρέμβασης στο κέντρο της πόλης ήταν το Σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης» με την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και διαμόρφωση σε χώρο κοινής ωφελείας και πάρκου του χώρου του υπάρχοντος γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το παραπάνω σχέδιο, αν και αγκαλιάστηκε από το σύνολό των Αθηναίων και έτυχε γενικώς ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί μία μικρή μειοψηφία «κατ΄επάγγελμα οικολόγων», οι οποίοι ανήκαν στη Δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ», προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι δυσμενείς για την περιοχή του Βοτανικού περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Άμεση συνέπεια της παραπάνω προσφυγής ήταν η αναστολή του έργου και όταν μετά από αρκετά χρόνια, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, εκδόθηκε η οριστική απορριπτική απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως, το έργο πλέον δεν ξεκίνησε ποτέ καθώς οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές συνθήκες είχαν ριζικά αλλάξει. Έτσι, οι «εμμονές» λιγοστών ανθρώπων κατάφεραν να αποτρέψουν ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην πόλης της Αθήνας, που αφενός θα εξασφάλιζε γήπεδο σε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές ομάδες και αφετέρου θα προσέφερε ένα χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών στο κέντρο της πόλης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρακολουθούμε παρόμοιες αρνητικές εξελίξεις, από άτομα που αντιτίθενται στην κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, στην ιστορική της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συγκεκριμένα, παρόλο που κάποιοι πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδόθηκε απορριπτική επί της προσφυγής απόφαση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, που κατά σύμπτωση η Δημοτική πλειοψηφία ανήκει και αυτή στο ΣΥΡΙΖΑ, κωλυσιεργούν στην έκδοση της «βεβαίωσης έγκρισης υψομέτρων». Η συγκεκριμένη καθυστέρηση, έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την κατασκευή του γηπέδου, αν και η Ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο, έχει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η σχετική Αίτηση Ακύρωσης και ο Δήμος έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο η Ελληνική Πολιτεία να παρέμβει άμεσα, ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούνται και στόχο έχουν να αποτρέψουν ένα ακόμη μεγάλο έργο, που θα εξασφαλίσει σύγχρονο γήπεδο σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδος και επιπλέον μέσω της γενικότερης σχεδιαζόμενης ανάπλασης της περιοχής θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου και στην δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, όπως έχει αποδειχθεί με όλα τα σύγχρονα στάδια που έχουν κατασκευαστεί στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Προτίθεσθε να παρέμβετε, ώστε να εξασφαλισθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή και η απορριπτική απόφαση επί της Αιτήσεως Ακυρώσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας; Με ποιο τρόπο και ποια μέσα;

- Πως θα εξασφαλίστε ότι δεν θα αποτραπεί ένα ακόμη σημαντικό σχέδιο ανάπλασης στην πρωτεύουσα, που στόχο έχει να εξασφαλίσει σύγχρονο στάδιο στην ομάδα της ΑΕΚ και παράλληλα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

News 24/7

24MEDIA NETWORK