Ο Έντγκαρ Ιέ ψάχνει ένα λιμάνι για να γίνει ο παίκτης που μπορεί να γίνει

Στα 14 έφυγε από την Γουινέα-Μπισάου για τη Λισαβόνα. Στα 18 τον πήρε η Μπαρτσελόνα. Στα 21 δόθηκε στη Βιγιαρεάλ. Και οι δυο άφησαν τον Έντγκαρ Ιέ γιατί έκριναν πως δεν θα έβρισκε ποτέ θέση στην πρώτη ομάδα. Fast forward στο φέτος, στα 25 η Τραμπζνοσπόρ τον βγάζει στην αγορά. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ο Ολυμπιακός.

O Έντγκαρ Ιέ υπήρξε αντικείμενο του πόθου για την Μπαρτσελόνα, που έκρινε ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει θέση στην πρώτη ομάδα και έτσι άρχισε η τουρνέ στις ευρωπαϊκές ομάδες.
O Έντγκαρ Ιέ υπήρξε αντικείμενο του πόθου για την Μπαρτσελόνα, που έκρινε ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει θέση στην πρώτη ομάδα και έτσι άρχισε η τουρνέ στις ευρωπαϊκές ομάδες. AP PHOTO/LEO CORREA

Ο Έντγκαρ Ιέ είναι ένα όνομα που εμφανίζεται να υπάρχει στη λίστα με τα 'θέλω' του Ολυμπιακού, για την επικείμενη μεταγραφική περίοδο. Ο παίκτης ανήκει στην Τραμπζνοσπόρ από το περασμένο καλοκαίρι. Δεν αγωνίστηκε ωστόσο, στην Süper Lig, αλλά στην Eredivisie, καθώς οι γείτονες τον έστειλαν στη Φέγενορντ ως δανεικό. O Δημήτρης Σαμόλης επιβεβαίωσε την πώληση του, με εκπρόσωπο της τουρκικής ομάδας να λέει πως “θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις που θα έλθουν και θα διαλέξουμε την πιο συμφέρουσα”.  To ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Ιέ δεν ανήκει στις προτεραιότητες των Πειραιωτών.

Aς γνωρίσουμε τον 26χρονο -πατέρα, δεξί μπακ που παίζει ως αριστερό μπακ και ως σέντερ μπακ.

Η πόλη Μπισάου έχει 350.000 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα -και το μεγαλύτερο λιμάνι- της Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισάου -πρώην πορτογαλικής αποικίας. Πρόκειται για μια τροπική χώρα που θα τη βρεις προς Ατλαντικό μεριά στη Δυτική Αφρική -βόρεια έχει τη Σενεγάλη και ανατολικά τη Γουινέα. Είναι γνωστό για τα εθνικά πάρκα, την άγρια ζωή (βλ. πλούσια άγρια πανίδα) και ένα καρναβάλι που προσελκύει τουρίστες. Υπάρχει και άλλη μια σημείωση στη λίστα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής: είναι ο μέσος σταθμός των ναρκωτικών που έρχονται από τη Λατινική Αμερική με προορισμό την Ευρώπη. Αυτά στα λέω για να καταλάβεις πως η ζωή δεν είναι πολύ εύκολη εκεί όπου γεννήθηκε (την Πρωτομαγιά του 1994, παρέα με το δίδυμο του Εντελίνο -επίσης ποδοσφαιριστή) ο Έντγκαρ Ιέ.

Η Uniao Desportiva International, που πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 2003, ήταν η πρώτη του ομάδα. Πήγε το 2007 και έμεινε έως το 2008, όταν μετακόμισε στην Oeiras -δυτικά της Λισαβόνα. Δεν 'έκλεισε' σεζόν εκεί, αφού τον ζήτησε η Σπόρτινγκ για να γίνει μέλος της ακαδημίας της. Ήταν 14. Όταν έφτασε στις εγκαταστάσεις αγωνιζόταν ως δεξί μπακ. Ως τέτοιο αγωνίστηκε και με την U18 του συλλόγου. Υπό τις οδηγίες του Ρικάρντο Σα Πίντο έγινε κεντρικός αμυντικός. Τότε άρχισε και να ξεχωρίζει.

Στα 18 έγινε μέλος της Μπαρτσελόνα

Στα 'ψώνια' που έκανε η Μπαρτσελόνα το 2012, για την ενίσχυση του νέου 'αίματος', εντόπισε τον Ιέ και τον πήρε μαζί με τον συμπατριώτη του και επίσης, φέρελπιδα μέσο, Αγκοστίνο Κα. Ο τελευταίος είχε κάνει αισθητή την παρουσία του στο Euro U19 του 2012, όπου δεν μετείχε ο Ιέ, γιατί ανάρρωνε από κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού. Στην Εσθονία οι Πορτογάλοι έμειναν στη φάση των ομίλων. Στον οποίον όμιλο άνηκε και η Ελλάδα, η οποία προκρίθηκε στα νοκ άουτ, νίκησε την Αγγλία στα ημιτελικά και στον τελικό έχασε από την Ισπανία (1-0).

Η Εθνική είχε και έξι παίκτες στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά: τον Σωκράτη Διούδη στους γκολκίπερ, τους Μαυρουδή Μπουγαϊδη και Κώστα Σταφυλίδη στους αμυντικούς, τον Γιώργο Κατίδη στους μέσους και τους Δημήτρη Διαμαντάκο και Γιάννη Γιαννιώτα στους επιθετικούς.

Πίσω στο θέμα μας, οι Ιέ και Κα προορίστηκαν για τη δεύτερη ομάδα των 'μπλαουγκράνα'. Ο σημερινός πρωταγωνιστής έμεινε εκεί από το 2012 έως το 2015 και έπαιξε σε 48 ματς. Αγωνίστηκε μόνο μια φορά στην πρώτη, τη σεζόν 2014-15. Ένα χρόνο μετά δόθηκε στη Βιγιαρεάλ, καθώς η 'Μπάρσα' έκρινε πως δεν είχε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει μέλος των ανδρών. Η νέα του παρέα τον έβαλε επίσης, στη δεύτερη ομάδα όπου είχε 31 συμμετοχές.

Σημείωση: το καλοκαίρι του 2016 πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως εκπρόσωπος της χώρας του -η διαδρομή σταμάτησε στα προημιτελικά και την ήττα από τη Γερμανία, που έχασε το χρυσό από τη Βραζιλία.

Στα μέσα της σεζόν 2016-17 έφυγε για έναν νέο προορισμό (Μπελενένσες), γιατί η Βιγιαρεάλ έκρινε πως ενώ είχε καλές παρουσίες κατά τη διαδρομή στα playoffs, δεν εντυπωσίασε στο βαθμό που θα του έδινε θέση στην πρώτη ομάδα. Εκεί κατάφερε να βρει τα πατήματα του και μια θέση στην ενδεκάδα. Ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί. Σε μόλις 12 ματς στα οποία εμφανίστηκε, τον 'μάρκαραν' ομάδες της χώρας και του εξωτερικού. Πήγε στη Λιλ το καλοκαίρι του 2017. Ας δούμε τι έγραφε το scouting report του Outside of the Boot. 

Τα θετικά του Ιέ

“Είναι φυσικό δεξί μπακ, όπου κάνει εντύπωση, ειδικά χάριν της ταχύτητας και της φυσικής δύναμης που διαθέτει. Προσφέρει στην ομάδα του βάθος, όταν παίζει σε αυτήν τη θέση, καθώς έχει έφεση στο να κάνει συχνές επιθετικές κινήσεις. Παρ' όλα αυτά, η προσαρμογή του στη θέση του σέντερ μπακ ήταν επιτυχημένη και όλα δείχνουν πως εκεί θα μπορέσει να δείξει την πραγματική του ποιότητα. Είναι εξαιρετικός όταν έχει απέναντι του γρήγορους επιθετικούς, είναι πολύ χρήσιμος όταν έχει την μπάλα, έχει καλή τεχνική και βοηθά την ομάδα του να 'φτιάξει' παιχνίδι. Διαθέτει ποιότητες που δεν είναι εύκολο να βρεις σε σέντερ μπακ. Είναι εξαιρετικά γρήγορος και η φυσική του δύναμη του επιτρέπει να διατηρεί την ίδια ταχύτητα, σε όλο το ματς -παίζει πάντα σε υψηλή ένταση. Συγκριτικά με έναν μέσο σέντερ μπακ έχει καλά αναπτυγμένη τεχνική και αυτό εξηγεί τις πρωτοβουλίες που παίρνει, όταν 'κουβαλάει' μπροστά την μπάλα. Μολονότι είναι μόνο 1.75, είναι καλός στις κεφαλιές και άνετος όταν παίζει στον αέρα. Είναι ικανός στα τάκλιν και μπορεί να υπολογίσει σωστά τη στιγμή που θα κάνει τάκλιν στον αντίπαλο, ώστε να πάρει την κατοχή”.

Ο Έντγκαρ Ιέ σε τάκλιν, στο La Beaujoire Stadium της Ναντ, τον Μάρτιο του 2019.
Ο Έντγκαρ Ιέ σε τάκλιν, στο La Beaujoire Stadium της Ναντ, τον Μάρτιο του 2019. AP PHOTO/DAVID VINCENT

Τα αρνητικά

"Μολονότι είναι πολλά υποσχόμενος παίκτης, με πολλές ικανότητες χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς, ώστε να μπορεί να παίξει σε ένα μεγάλο club. Πρώτα και κύρια, πρέπει να γίνει πιο συνεπής και πιο σταθερός. Ένας από τους κύριους λόγους που δεν τα κατάφερε στην Μπαρτσελόνα και τη Βιγιαρεάλ είναι η 'φτωχή' νοοτροπία που τον κάνει ασυνεπή παίκτη. Το δυνατό μυαλό είναι και αποτέλεσμα των εμπειριών που αποκτώνται με τα χρόνια, αλλά χρειάζεται και δουλειά που πρέπει να κάνει ο παίκτης. Όπως χρειάζεται και στήριξη. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα νέου παίκτη που υπέγραψε πολύ νωρίς με μεγάλη ομάδα και 'έκαψε' κάποια στάδια που είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή και ενός ανθρώπου -σε ψυχολογία και τεχνική. Αν έμενε στην Σπόρτινγκ ή την Μπελενένσες θα κέρδιζε περισσότερα. Όλοι μπορούν να καταλάβουν εύκολα πως δεν είναι υγιές για έναν 18χρονο να πηγαίνει από την ακαδημία της Σπόρτινγκ στην πρώτη ομάδα οργανισμών όπως είναι η Μπαρτσελόνα, όπου θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες στην προσαρμογή και στη διεκδίκηση μιας θέσης. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Πρέπει να βελτιώσει συγκεκριμένους τομείς της τεχνικής, όπως το πώς τοποθετείται και την ικανότητα του να καταλαβαίνει το παιχνίδι και την τακτική συμπεριφορά των συμπαικτών του. Η ταχύτητα του τον βοηθά να 'κρύβει' τις λανθασμένες τοποθετήσεις, αλλά όταν θα αντιμετωπίσει παίκτες που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο, δεν θα είναι αρκετό. Είναι 23 και στο γαλλικό πρωτάθλημα μπορεί να τακτοποιήσει τις αδυναμίες του”.

Από τη Γαλλία στην Τουρκία και από εκεί στην Ολλανδία

Στη Λιλ κάθισε δυο σεζόν (2017-19) και είχε 42 συμμετοχές, τις δεύτερες περισσότερες μετά τη θητεία του στις ρεζέρβες της Μπαρτσελόνα. Ο κόουτς Κριστόφ Γκαλτιέ ήταν ο άνθρωπος του. Του έδωσε τα εχέγγυα και τις ευκαιρίες και τελικά, μια πρόσκληση στην εθνική ανδρών, στις 10/11 του 2017, όταν μπήκε ως αλλαγή του Πέπε στο φιλικό με τη Σαουδική Αραβία. Στα τέλη του Γενάρη του 2019, πήγε ως δανεικός στη Ναντ του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς -νυν προπονητή της εθνικής του Μαρόκου που έχει για μέλος τον  Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Εννέα παιχνίδια μετά, άλλαξε ξανά χώρα.

Πήγε στην Τουρκία για την Τραμπζνοσπορ. Ήταν 'κομμάτι' της συμφωνίας που έκανε η Λιλ με τους γείτονες, για τον Γιουσούφ Γιαζιτσί. Ο γαλλικός σύλλογος είχε δαπανήσει το ποσό ρεκόρ (στην ιστορία του club) των 16.5 εκατομμυρίων ευρώ για να πάρει τον επιθετικό μέσο -για πέντε χρόνια. Δεν πρόλαβε να εγκατασταθεί στην Τραπεζούντα, αφού τον έστειλαν στη Φέγενορντ. Αυτή έγινε η έκτη διαφορετική φανέλα που φορούσε σε επτά χρόνια -στην τέταρτη διαφορετική εθνική λίγκα. Πρόλαβε να δώσει 19 ματς -συμπεριλαμβανομένων των έξι πρώτων του στο UEFA Europa League- πριν την παύση της Eredivisie, λόγω κορονοϊού. Η Τραμπζνοσπόρ στην οποία ανήκει έως το 2022 τον 'έβγαλε' στην αγορά και περιμένει, με τη Φέγενορντ να θέλει να τον κρατήσει, αλλά να γνωρίζει πως δεν έχει πολλές πιθανότητες -αφού δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να τον αγοράσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK