Ο Γκουαρδιόλα στη Μαδρίτη; Η ίντριγκα των '16'

Δεν υπάρχει καλύτερο ματς από το Ρεάλ-Σίτι, στη φάση των '16' του Champions League και ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει ότι ο 'δήμιος' των Μαδριλένων, Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει ταπεινωθεί από τη βασίλισσα πριν από πέντε χρόνια.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατά τη διάρκεια του ματς Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League, στις 11 Δεκεμβρίου 2019
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατά τη διάρκεια του ματς Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League, στις 11 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα εναντίον της Ρεάλ, όσο να' ναι ιντριγκάρει τη φάση των '16' του Champions League. Δε νομίζουμε να βρίσκεται κάτι καλύτερο από τη μονομαχία των Μαδριλένιων με τη Μάντσεστερ Σίτι του μεγάλου Καταλανού προπονητή. Όχι ότι δεν υπάρχουν άλλα αμφίρροπα ματς, αλλά εντάξει το Τότεναμ-Λειψία, δεν προέρχεται από τις χρυσές σελίδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, άσχετα αν σε αυτά τα ματς ενδεχομένως να δούμε μπαλάρα. Eπίσης το Αταλάντα-Βαλένθια μοιάζει με... προημιτελικό Europa League.

Σε όλα τα άλλα υπάρχει φαβορί. Στο Ατλέτικο-Λίβερπουλ, οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι σαφώς καλύτεροι κι ο Τσόλο Σιμεόνε θα πρέπει να σκεφτεί κάτι περισσότερο από μια 'συμπαγή' εμφάνιση για να απειλήσει τον Κλοπ και την φορμαρισμένη ομάδα του, στο Ντόρτμουντ-Παρί, οι Γερμανοί είναι πιο ασταθείς από την εύθραυστη (στο Champions League) γαλλική υπερδύναμη, στο Νάπολι-Μπαρτσελόνα μάλλον θα κάνει νέα ρεκόρ ο Μέσι, όπως ο Ρονάλντο στο Λιόν-Γιουβέντους. Ακόμη και η Μπάγερν που δεν έχει τη δυναμική άλλων ετών (αν και στον όμιλο έκανε ρεκόρ βαθμών και γκολ, σε πλήρη αντιδιαστολή με την όχι και τόσο καλή πορεία της στην Bundesliga) είναι φαβορί απέναντι στη νεανική Τσέλσι.

Προφανώς, τα προγνωστικά ανατρέπονται. Όχι μόνο γιατί μιλάμε για την κορυφαία διοργάνωση, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, αλλά και επειδή τα τωρινά δεδομένα του Δεκεμβρίου, αλλάζουν πολύ ευκολα μέσα Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, όπου γίνονται οι αγώνες (18-19 και 25-26/2 τα πρώτα παιχνίδια, 10-11 και 17-18/3 οι επαναληπτικοί).

Η τεσσάρα του 2014 στο δρόμο για το δέκατο

Ο Ρονάλντο νικάει το τείχος της Μπάγερν και κάνει το ... 0-4!
Ο Ρονάλντο νικάει το τείχος της Μπάγερν και κάνει το ... 0-4! AP

Από τότε που έφυγε ο Πεπ Γκουαρδιόλα από τη Βαρκελώνη, συνάντησε τη Ρεάλ Μαδρίτης μόλις μια φορά. Ήταν οι ημιτελικοί του Champions League του 2014, με τον Πεπ να φιλοδοξεί να οδηγήσει τους Βαυαρούς στην κορυφή. Οι Μαδριλένοι του Κάρλο Αντσελότι επιφύλαξαν στον Καταλανό κόουτς μια οδυνηρή εμπειρία.

Ο Καρίμ Μπενζεμά είχε κάνει το 1-0 στο 19ο λεπτό του πρώτου αγώνα, έχασε ένα σωρό ευκαιρίες και για άλλα γκολ, χωρίς να τα καταφέρει όπως και ο Γκέτσε, που έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να νικήσει τον Κασίγιας στο τέλος. Η Ρεάλ είχε πάρει τη νίκη, αλλά με ένα σκορ, που έδινε ελπίδες στη Μπάγερν. Η ρεβάνς στο Μόναχο (26/3/2014) έγραψε ιστορία! Όχι όμως για την Μπάγερν, αλλά για την τρομερή Ρεάλ, που διέλυσε στην κυριολεξία τη γερμανική ομάδα με το εκκωφαντικό 0-4! Ο Σέρχιο Ράμος με δυο κεφαλιές δυναμίτες (στο 14' από κόρνερ του Μόντριτς και στο 20' μετά από φάουλ του Ντι Μαρία και πρώτη κεφαλιά του Πέπε) έκανε το 2-0 και ουσιαστικά έστελνε τη 'βασίλισσα' στον τελικό.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανέλαβε να 'τελειώσει' τη δουλειά. Στο 34', σε μια υποδειγματική αντεπίθεση, πήρε την πάσα του Μπέιλ για να πλασάρει τον Νόιερ και να κάνει το 0-3 και ένα λεπτό πριν τη λήξη, κέρδισε φάουλ, που εκτέλεσε ο ίδιος για το 0-4 με συρτό σουτ και την μπάλα να περνάει κάτω από το τείχος των Γερμανών. Η Ρεάλ έπαιρνε θριαμβευτικά το εισιτήριο και οι παίκτες της σχημάτιζαν με τα χέρια το 'decima'. Το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών, δηλαδή, που εκείνη τη χρονιά είχε γίνει ψύχωση για όλους τους 'μαδριδίστας'.

Το δέκατο λοιπόν, κατακτήθηκε βέβαια, αν και στον τελικό της Λισαβόνας  εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης, χρειάστηκε να σκοράρει πάλι ο Ράμος στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας το γκολ του Γοδίν και στην παράταση να μπουν άλλα τρία (Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο με πέναλτι) για το τελικό 4-1.

"Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου"

Ο Γκουαρδιόλα δεν συγχώρησε ποτέ τον εαυτό του για το κάζο από τη Ρεάλ. Στο βιβλίο του 'Πεπ Εμπιστευτικό', ο βιογράφος του Καταλανού κόουτς, Μάρτι Περαρνάου, αποκαλύπτει τα 'γιατί' με λεπτομέρειες που αξίζει κανείς να διαβάσει και να καταλάβει πως καμιά φορά οι προπονητές κάνουν μοιραία λάθη. Λίγες στιγμές μετά τη συνέντευξη του επαναληπτικού στο Μόναχο και το 0-4, ο Γκουαρδιόλα μπήκε στο γραφείο του στην Αλιάντζ Αρένα, κραυγάζοντας: "Έκανα λάθος! Τελείως λάθος. Τα γ@%ησα όλα. Το μεγαλύτερο γαμ... λάθος σαν προπονητής". Λίγες μέρες πριν στη Μαδρίτη, ο Γκουαρδιόλα με τους συνεργάτες του, ανέλυααν στη διάρκεια του δείπνου μετά το 1-0 τον επαναληπτικό.

Ο Καταλανός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρεάλ θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και στη ρεβάνς και επιλέγει να παίξει 3-4-3 (με ενδεχόμενη μετατροπή του σε 3-5-2) ώστε να αντιμετωπίσει τις αντεπιθέσεις των Μαδριλένων, που αποτελούσαν και το πιο μεγάλο τους όπλο. Με αυτό τον σχηματισμό θα είχε, όπως πίστευε την υπεροπλία στη μεσαία γραμμή. Η σκέψη ήταν απλή. Τρεις στόπερ πίσω, δυο full-back στα χαφ συν τον Μάριο Γκέτσε, που θα αποτελούσε τον έναν από τους δυο στράικερ. Η κουβέντα τελειώνει, με τον Γκουαρδιόλα να λέει στον βοηθό του, Ντομενέκ Τόρεντ: "Σε παρακαλώ, μη με αφήσεις να αλλάξω γνώμη. Είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε...".

Manchester City manager Pep Guardiola looks dejected on the touchline during the English Premier League soccer match between Norwich City and Manchester City at Carrow Road, Norwich, England, Saturday, Sept. 14, 2019. (Joe Giddens/PA via AP)
O Γκουαρντιόλα απογοητευμένος από την αμυντική ανεπάρκεια της Μάντσεστερ Σίτι, στην ήττα με σκορ 3-2 από τη Νόριτς στο 'Carrow Road', για την 5η αγωνιστική της Premier (14/09/2019) (JOE GIDDENS/PA VIA AP)

Ο Πεπ θα αλλάξει όμως τη σκέψη του! Επιστρέφοντας στο Μόναχο, συνειδητοποιεί ότι η τελευταία προπόνηση όπου δοκίμασε τρεις στην άμυνα είχε γίνει τον Δεκέμβριο (έξι μήνες πριν). Αποφάσισε να αφήσει το 3-4-3 για την επόμενη χρονιά, επιλεγόντας το 4-2-3-1.

Ο Γκουαρδιόλα τα ξεχνάει προς στιγμήν όλα αυτά καθώς τέσσερις μέρες πριν από τον επαναληπτικό μαθαίνει το θάνατο του αγαπημένου του φίλου, Τίτο Βιλανόβα, που είχε χάσει τη μάχη με τον καρκίνο. Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη ρεβάνς κάνει ένα μεγάλο λάθος. Ρωτάει τους παίκτες του πώς αισθάνονται και τι λένε για τα περίφημα γερμανικά come back, που έχουν δώσει μεγάλες νίκες και προκρίσεις. Οι περισσότεροι του λένε ότι πρέπει να μπουν μέσα με καρδιά και ψυχή και να επιτεθούν από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα.

Ο προπονητής θα αλλάξει εκ νέου γνώμη! Το 3-4-3, που έγινε σε 4-2-3-1 καταλήγει, εν τέλει, σε 4-2-4. Το σύστημα που είχε ακολουθήσει στο ντεμπούτο του με την Ντόρτμουντ, χωρίς επιτυχία. Μεταξύ υπομονής και πάθους, επιλέγει το δεύτερο. Οι Γερμανοί διαλέγουν να μπουν με ορμή... και πριν καταλάβουν τι είχε γίνει, έχαναν με 2-0. Καταστροφή. Ο Γκουαρδιόλα είχε καταρρεύσει, όχι μόνο από την τεσσάρα, αλλά και γιατί ο ίδιος είχε κάνει μνημειώδη σφάλματα. "Όλο το χρόνο δεν ήθελα να παίξουμε 4-2-4 και το διάλεξα στον πιο σημαντικό αγώνα. Τα έκανα σκατά...", ήταν η φράση του.

'Ξέχασε' τη Ρεάλ στους καλύτερους της 10ετίας!

Ο Πεπ έχασε την ευκαιρία για το Champions League με την Μπάγερν, πήγε στο Μάντσεστερ για να φτιάξει μια υπερομάδα όπως η Σίτι, του λείπει ωστόσο το κορυφαίο τρόπαιο. Θα βρει απέναντί του τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία πέρσι δεν την συμπεριέλαβε στις καλύτερες ομάδες της δεκαετίας. Κι ας πήρε μετά το 2014 κι άλλες τρεις κούπες Champions League (και μάλιστα συνεχόμενες την τριετία 2016-18). Πράγματι, όταν τον ρώτησαν για τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης από το 2010 και μετά ο Πεπ μετά την Μπαρτσελόνα, έβαλε την Μπάγερν και τη Γιουβέντους!

Το να αγνοήσει μια ομάδα που πήρε τρια σερί Champions League (και τέσσερα συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια) μοιάζει τουλάχιστον με ιεροσυλία. Ο Πεπ δικαιολογήθηκε (και το έκανε... χειρότερο) λέγοντας: "Νόμιζα ότι με ρωτούσαν να επιλέξω τους καλύτερους με βάση τους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις".

Δεν είναι παράλογο, ωστόσο, όλο αυτό. Ο Γκουαρδιόλα είναι Καταλανός. Έχει γεννηθεί αντίπαλος της Ρεάλ, μεγαλούργησε σαν προπονητής της Μπάρτσα, προκαλώντας... ημικρανίες στους Μαδριλένους και τώρα για μια ακόμη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπός τους. Πώς να μην είναι λοιπόν το Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης, το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι απ' όλα όσα προέκυψαν στους '16' της διοργάνωσης;

News 24/7

24MEDIA NETWORK