Ο Πεπ Γκουαρδιόλα προσέλαβε το είδωλο του στη Μάντσεστερ Σίτι

O Xoυάνμα Λίγιο υπήρξε εκ των εμπνευστών του 4-2-3-1, o νεαρότερος προπονητής στην Ισπανία που πήρε εθνική άδεια εξάσκησης επαγγέλματος και ο νεαρότερος που ανέλαβε πάγκο ομάδα της LaLiga. O Πεπ Γκουαρδιόλα τον έχει χαρακτηρίσει ως μέντορα του. Πλέον είναι συνεργάτες.

Το 1997, μετά ένα ματς της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Οβιέδο, o Πεπ Γκουαρδιόλα πήγε στα αποδυτήρια των αντιπάλων και είπε στον προπονητή τους (τον Χουάνμα Λίγιο) πως ήθελε να γίνουν φίλοι. Ο Λίγιο έγινε και ο λόγος που ο Καταλανός πήγε το 2005 στο Μεξικό.
Το 1997, μετά ένα ματς της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Οβιέδο, o Πεπ Γκουαρδιόλα πήγε στα αποδυτήρια των αντιπάλων και είπε στον προπονητή τους (τον Χουάνμα Λίγιο) πως ήθελε να γίνουν φίλοι. Ο Λίγιο έγινε και ο λόγος που ο Καταλανός πήγε το 2005 στο Μεξικό. LA LIGA

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -για παρατυπίες στο fair play-, όπως ενημέρωσε η UEFA ανήμερα του τελευταίου Αγίου Βαλεντίνου. Αυτή είναι η εβδομάδα που στη Λοζάνη θα ασχοληθεί το CAS με την έφεση που 'χουν καταθέσει οι 'Πολίτες'. Αυτή ωστόσο, είναι και η εβδομάδα του restart της Premier League. Άρα οι της ομάδας έχουν άλλες δουλειές. Ας πούμε, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε ποιος θα είναι ο πρώτος βοηθός του -θέση που ήταν κενή από το Δεκέμβρη. Διάλεξε κάποιον που έχει δουλέψει σε 19 ομάδες, έχει απολυθεί έξι φορές και έχει παραιτηθεί άλλες τόσες, στους 'στους κύκλους της προπονητικής αναφέρεται ως ο 'Βασιλιάς Τζεντάι', όπως έγραψε η Sun.

Να σου εξηγήσω. Αρχικά να σου πω ότι όλο το ποδόσφαιρο του κόσμου, είναι στο μυαλό του Χουάνμα Λίγιο. Αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα καλό head coach -πόσω μάλλον, αν δεν έχει την ευελιξία να προσαρμόσει τα δεδομένα του σε αυτά που όντως, μπορούν να κάνουν οι παίκτες του. Σίγουρα τον κάνει καλό συνεργάτη. Όπως σίγουρα είναι φιλόσοφος. Μεταξύ άλλων, έχει πει πως το εξής:

"Ξέρω γιατί απολύουν τους προπονητές: λόγω των ηττών. Αυτό που δεν ξέρω ακόμα, είναι γιατί τους προσλαμβάνουν. Είναι ένα μυστήριο, όπως το τι έχει η Coca Cola".

 Δικό του είναι και το "όσο πιο κοντά φτάνεις στο γκολ, τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από αυτό", το "τα λεφτά δεν μπορούν να γίνουν περιοριστής των ονείρων", όπως και το "όταν σταματάς θα θαυμάζεις το σύντροφο σου, είναι η στιγμή που τελειώνει η σχέση", με το "τα πράγματα που έχουν αξία είναι ανεκλτίμητα και τα πράγματα που είναι ανεκτίμητα δεν έχουν αξία". Σημείωσε και αυτά."Το γεγονός ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι σύμβολο της σημερινής κοινωνίας, σημαίνει πως κάτι πάει λάθος. Ο Λίονελ Μέσι αντιπροσωπεύει το συστημικό, το συγκυριακό παράδειγμα -που εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Είμαστε όλοι σε ένα πλαίσιο και το πλαίσιο είναι μέσα μας. Ο Μέσι είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη".

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ο Γκουαρδιόλα είναι ο άνθρωπος που είναι. Δηλαδή, με άποψη επί ζητημάτων σύνθετων και σημαντικών, που έρχεται ως προϊόν μελέτης. Υπάρχουν και συγκεκριμένοι λόγοι (καλύτερα άνθρωποι) που είναι ο προπονητής που είναι. Στο link από πάνω αναφέρεται ο κύριος (ναι, ο Κρόιφ). Εδώ θα ασχοληθούμε με τον 'μαέστρο' του, όπως έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος τον Λίγιο (έχει προσθέσει και το 'ήταν ο καλύτερος κόουτς που είχα ποτέ'), τον άνθρωπο που κάλεσε να καθίσει δίπλα του, στη Σίτι. Ο Λίγιο, που με τη σειρά του αποκαλεί τον Γκουαρδιόλα ως 'ο γιος μου', είναι αυτός που θα καλύψει το κενό του Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος από το Δεκέμβρη απασχολείται με την Άρσεναλ. Ποιος όμως, είναι ο Λίγιο.

⌛ Γεννήθηκε στη Βασκονία (στην Τολόζα της Γκιπουσκόα), στις 3/11 του 1965. Όπως όλα τα αγόρια έπαιξε ποδόσφαιρο (φούτσαλ), αλλά από την αρχή τον ενδιέφερε κάτι άλλο: η προπονητική "γιατί τα πόδια μου και το κεφάλι μου, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ποτέ". Ο τότε προπονητής του, τον έπιασε μια μέρα και του είπε 'έχω ένα καλό νέο και ένα κακό: το κακό είναι ότι είσαι κάκιστος παίκτης. Το καλό είναι πως έχεις κάτι: σε ακούν οι συμπαίκτες σου'.

⌛ Το Periodico Mediterraneo είχε γράψει το 2008 πως 'δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί ποδήλατο. Οι γονείς του ήθελαν να του πάρουν. Εκείνος δεν ενδιαφερόταν, γιατί δεν είχε χρόνο. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν το ποδόσφαιρο'. Μελετούσε ό,τι αφορούσε τον Γιόχαν Κρόιφ. Όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν, μιλούσε για το ποδόσφαιρο.

⌛ Από τα 15 λοιπόν, άρχισε να ασχολείται με την προπονητική. Στα 17 ανέλαβε την ομάδα της γειτονιάς του -Amaroz KE. Τέσσερα χρόνια μετά (στα 20) ήταν ο κόουτς της Τολόζα, στην τέταρτη κατηγορία. Τους έβαλε σε εθνική κατηγορία, χωρίς να χάσει ματς. Δεν είχε ακόμα δίπλωμα -το πρώτο το πήρε το 1986. Επίσης, 'έσωσε' την ανδρική ομάδα, που όταν την ανέλαβε φαινόταν καταδικασμένη.

⌛ Για πρώτη φορά έφυγε από την περιοχή του (Γκιπουσκόα), το 1988. Πήγε στη Μιραντές -της περιφέρειας Μπουργκός-, την οποία οδήγησε από την Tercera Division στην Segunda -με τη σεζόν 1988-89 να τον βρίσκει πρωταθλητή, κάτοχο της καλύτερης επίθεσης και της καλύτερης άμυνας.

⌛ Στα 24 απέκτησε το εθνικό δίπλωμα προπονητή. Έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία προπονητής, που πήρε την εθνική άδεια -εξασκήσεως επαγγέλματος- στην Ισπανία. Ενόσω υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία, έγινε και καθηγητής στην Εθνική Σχολή Προπονητών. Μετά τη θητεία του, επέστρεψε στην Μιραντές, δεν δέχθηκε να του υποδεικνύουν τις ενδεκάδες και έφυγε -στο τέλος της σεζόν, η ομάδα υποβιβάστηκε.

⌛ Από τα 26 και ενώ ήταν στην Κούλτουραν Ντεπορτίβα Λεονέσα, υπήρξε από τους εμπνευστές διάταξης που έως τότε δεν υπήρχε και πια ανήκει στα στάνταρ όλων: τη διάταξη 4-2-3-1. "Η φιλοσοφία που 'χω για το ποδόσφαιρο είναι ο τρόπος ζωής μου: παίζεις όπως ζεις και παίζεις όπως νιώθεις. Ξέρω πως ή θα με αγαπήσουν για αυτήν ή θα με μισήσουν". Δεν υπήρχε ποτέ, μέση λύση.

⌛ Το 1992 επελέγη για κόουτς της Σαλαμάνγκα. Την ανέλαβε στην τρίτη κατηγορία. Την έφτασε στη δεύτερη θέση, στο τέλος της πρώτης του σεζόν. Κατέκτησε την άνοδο την επόμενη χρονιά -χωρίς να κάνει ιδιαίτερες αλλαγές στο ρόστερ. Το 1995 την 'πήγε' στην LaLiga. Έγινε ο νεότερος που ανέλαβε ποτέ, σύλλογο της ελίτ των ποδοσφαιρικών λιγκών της Ισπανίας. Ήταν 29. Στα 30 απολύθηκε -καθώς η Σαλαμάνγκα δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τη ζώνη υποβιβασμού. Οι παίκτες και οι φαν τον στήριξαν δημόσια.

⌛ Η Ρεάλ Οβιέδο ήταν ο επόμενος εργοδότης του (1996-97). Απολύθηκε και από εκεί -λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων.  Η γνωριμία του Λίγιο με τον Γκουαρδιόλα έγινε το 1997, όταν ο τελευταίος έγινε πρωταγωνιστής του 4-2 επί της Ρεάλ Οβιέδο.

“Στο τέλος του αγώνα, ο Πεπ ήλθε στα αποδυτήρια για να μου πει 'αγαπώ τις ομάδες σου, έχω ακούσει εξαιρετικά πράγματα για εσένα. Μπορούμε να γίνουμε φίλοι;'. Πώς μπορούσα να πω όχι, πολλώ δε, από τη στιγμή που τον θαύμαζα τόσο;” αποκάλυψε ο Λίγιο.

⌛ Έως το Φλεβάρη του 1998 δεν εργάστηκε κάπου. Τότε πήγε στην Τενερίφη και την 'έσωσε'. Η συνεργασία συνεχίστηκε και μετά την 15η αγωνιστική, απολύθηκε (στο τέλος της διαδρομής, η ομάδα υποβιβάστηκε).

⌛ Αυτήν τη φορά έμεινε ενάμιση χρόνο εκτός, μέχρι την πρόταση της Ρεάλ Σαραγόσα, ομάδας που 'χε προκριθεί στο UEFA Cup ένα χρόνο νωρίτερα -με τον προπονητή που την οδήγησε εκεί (Τσέτσου Ρόχο) να 'χει πάει στην Ατλέτικ Μπιλμπάο. Τρεις μήνες μετά ειδοποιήθηκε πως δεν θα συνεχίσει, αφού δεν είχε βάλει το σύλλογο στις θέσεις που έδιναν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

⌛ Το καλοκαίρι του 2005 ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας δούλευε ως σχολιαστής ποδοσφαίρου, για την τηλεόραση και σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας -χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Όταν λοιπόν, ήλθε η πρόταση από την Dorados Sinaloa του Μεξικού, δεν είχε κάποιο λόγο να την αρνηθεί. Σημείωσε πως η Σιναλόα ήταν, για τρία σερί χρόνια, στο Νο1 της λίστας με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του πλανήτη. Ήταν το σπίτι του Ελ Τσάπο, το καρτέλ του οποίου διαχειριζόταν το 20% των ναρκωτικών ουσιών που έμπαιναν στις ΗΠΑ.

⌛ Το Γενάρη του 2006, ο Λίγιο κάλεσε κοντά του τον Γκουαρδιόλα. Συνήθως οι μεγάλοι σταρ που είναι προ του τέλους της καριέρας τους, για το τελευταίο συμβόλαιο επιλέγουν κάτι large. Συνήθως, στη Μέση Ανατολή. Ο Καταλανός θύμισε πως δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση και πήγε στην πόλη που μόλις διάβασες. Για τον παλιό του φίλο.

Ήμασταν στη δεύτερη σεζόν στην πρώτη κατηγορία και μόλις είχε έλθει ο Λίγιο. Μου είπε πως υπάρχει περίπτωση να φέρουμε τον Γκουαρδιόλα -μετά τη λήξη του συμβολαίου που είχε στο Κατάρ. Είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία να γίνει προπονητής και ο λόγος που θα ερχόταν ήταν για να είναι κοντά στον Χουάνμα” είχε πει στη Guardian ο Χουάν Αντόνιο Γκαρσία, πρώην πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της Ντοράδος.

⌛ Aπό τα μεγαλεία, ο Γκουαρδιόλα βρέθηκε να προπονείται στο τοπικό water park που 'χε κλείσει και τα αποδυτήρια ήταν ένα κιόσκι. Ο Καταλανός είχε δεχθεί να πάρει το μικρότερο μισθό, μακράν του δεύτερου, της ζωής του, αφού ο Ντοράδος ήταν στα όρια της πτώχευσης -και κάποια στιγμή σταμάτησε τις πληρωμές. “Ο Πεπ έζησε πράγματα που δεν του 'χαν ξανασυμβεί” ομολόγησε ο τότε πρόεδρος, “για να διαμαρτυρηθούν οι παίκτες, επειδή δεν πληρώνονταν, δεν φορούσαν τις επίσημες εμφανίσεις στις προπονήσεις. Ο Πεπ ακολούθησε τους συμπαίκτες του”.

⌛ Οι τραυματισμοί δεν άφησαν τον Γκουαρδιόλα να παίξει περισσότερες από 10 φορές, σε έξι μήνες. “Είχε ήδη τη νοοτροπία προπονητή. Μιλούσαμε για ώρες, μετά κάθε προπόνηση για τη σημασία της κατοχής και τους διαφορετικούς τρόπους για να διαβάζεις το παιχνίδι”, είχε ενημερώσει ο Λίγιο -μέσω δηλώσεων που έκανε στην Guardian, στο άρθρο που είδες πιο πάνω.

⌛ Από το Μεξικό έφυγε με παραίτηση. Είχε προηγηθεί δήλωση του, κατά την οποία ο άμεσος ανταγωνιστής της Ντοράδος για τη σωτηρία , Σαν Λουίς (που άνηκε στην Televisa), έπαιρνε 'ασυνήθιστες' νίκες εναντίον πιο δυνατών ομάδων, οι οποίες επίσης άνηκαν στην Televisa Group. Ακολούθησε ο κακός χαμός και η έξοδος.

⌛  Για τα δυο επόμενα χρόνια έμεινε μακριά από τους πάγκους. Τον Απρίλιο του 2008 πήγε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ που ήταν στο Νο2 της βαθμολογίας. Μολονότι υπό τις οδηγίες του η ομάδα υπέστη μόλις μια ήττα, δεν κατάφερε να τερματίσει μέσα στην πρώτη εξάδα. Αντικαταστάθηκε από τον Μαρτίν Λασάρτε.

⌛ Στα τέλη του Δεκέμβρη του 2009 πήρε τη θέση του Ούγκο Σάντσεθ στην Αλμερία -που ήταν μια θέση μακριά από τη ζώνη υποβιβασμού. Έκλεισε τη σεζόν στην 13η θέση και το συμβόλαιο του επεκτάθηκε για ένα ακόμα χρόνο.

⌛ Το 2010 απολύθηκε για πέμπτη φορά στην ζωή του και ο λόγος ήταν ο Γκουαρδιόλα, καθώς ήταν ο ηγέτης του 0-8 που πήρε η Μπαρτσελόνα στην έδρα της Αλμέιρα, στις 20/10 του 2010. Ο πρόεδρος της ΅Αλμέιρα , Αλόνσο Γκαρσία Γκαμπαρόν είχε πει πως "δεν μου αρέσει ο τρόπος που κοουτσάρει ο Λίγιο. Ούτε αυτός που προετοιμάζει τα ματς". Δυο μήνες νωρίτερα, ο ίδιος είχε πει "λατρεύω τις θεόδους του".

⌛ Η 'σιέστα' έφτασε στα τρία χρόνια, πριν πάει στην Κολομβία για τη Μιλονάριος, το Δεκέμβρη του 2013. Απολύθηκε στις 2/9 του 2014, μετά τέσσερις σερί ήττες και τον αποκλεισμό από το Copa Sudamericana.

⌛ Toν Οκτώβρη του 2015 μετακόμισε στη Χιλή, για την εθνική ομάδα και την πρόταση να συνεργαστεί με τον Χόρχε Σαμπαόλι. Η δουλειά του ήταν να εξελίσσει τους νέους παίκτες, ώστε να μπορούν να γίνουν μέλη της ανδρικής ομάδας.

⌛ Εκ του παραλλήλου δούλευε για τον Σαμπαόλι και στη Σεβίλη. Έφυγε στις 21/6 του 2017, για να πάει στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Παραιτήθηκε έξι μήνες μετά -αποκλείστηκε από τις κορυφαίες διοργανώσεις.

⌛ Το Σεπτέμβρη του 2018 είπε να δοκιμάσει και το πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Πήγε στη Vissel Kobe, που μόλις είχε υπογράψει τον Αντρές Ινιέστα, ενώ είχε τους Λούκας Ποντόλσκι και Νταβίντ Βίγια. Σπόνσορας ήταν η Rakuten -των δισεκατομμυρίων για έσοδα κάθε χρόνο. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα βρέθηκε στη μέση της βαθμολογίας, τον Απρίλιο. Και παραιτήθηκε.

⌛ Τον Αύγουστο του 2019 είχε έλθει η ώρα να αποκτήσει εμπειρία και από την κινεζική λίγκα. Πήγε στην Qingdao Huanghai F.C., πανηγύρισε έξι νίκες στα επτά πρώτα ματς και την πέμπτη θέση που οδήγησε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Παρεμπιπτόντως, ένας εκ των παικτών του ήταν ο Γιάγια Τουρέ. Έγινε πρωταθλητής, αλλά δεν έμεινε για να καθίσει δίπλα στον Γκουαρδιόλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK