Ο τριπλοθεσίτης Χάρισον και τα ιστορικά τρίποντα με το Κεντάκι

Πριν πάει στο ΝΒΑ, στην Τουρκία και τελικά στον Ολυμπιακό, ο Άαρον Χάρισον, είχε γράψει ιστορία στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τρία μεγάλα τρίποντα σε ισάριθμες σερί νίκες του Κεντάκι...

O Άαρον Χάρισον σε αγώνα του Eurocup κόντρα στη Μάλαγα
O Άαρον Χάρισον σε αγώνα του Eurocup κόντρα στη Μάλαγα

Τον Απρίλιο του 2014, ο Άαρον Χάρισον, που την Τετάρτη ανακοινώθηκε η διετής συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, έγινε το πρόσωπο που σημάδεψε τη March Madness και το τελικό τουρνουά του NCAA. Φορώντας τη φανέλα του Κεντάκι, ο νυν "ερυθρόλευκος" γκαρντ έγραψε ιστορία. Έβαλε όχι ένα, αλλά... τρία buzzer beaters, οδηγώντας την ομάδα του μέχρι τον τελικό! Κάπως έτσι, το όνομά του μπήκε στο "χρυσό βιβλίο" ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, καθώς αυτά τα 3 μεγάλα σουτ έχουν συμπεριληφθεί στο top-10 της πολύχρονης ιστορίας των Wildcats. Και όταν μιλάμε για τις "αγριόγατες", εννοούμε βέβαια το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα μπάσκετ όλων των εποχών στο NCAA, με 2.320 νίκες (τις περισσότερες απ' όλες τις άλλες ομάδες) και ποσοστό νικών 76.5% (επίσης το καλύτερο όλων).

Πριν από 6 χρόνια, ο Χάρισον γινόταν ένας ήρωας του κολεγιακού πρωταθλήματος. Όλα ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου, στο μεγάλο ντέρμπι (ένα από τα ιστορικότερα στο NCAA) κόντρα στο Λούιβιλ του Ρικ Πιτίνο. Στα 39'' πριν από το τέλος, ήταν αυτός που ουσιαστικά έκρινε το ματς, καθώς έβαλε το Κεντάκι μπροστά στο σκορ, μέχρι την τελική επικράτηση με 74-69. Η πρόκριση στο sweet-16 ήταν γεγονός. Δυο μέρες αργότερα, το Κεντάκι έπαιζε με το Μίτσιγκαν. Ο Χάρισον ήταν και πάλι εκεί. Το χρονόμετρο σημάδευε 2,3'' για το τέλος, όταν πέτυχε το τρίποντο που έδινε στην ομάδα του ξανά τη νίκη (75-72). Το Κεντάκι έπαιρνε το "εισιτήριο" για το Final Four του Τέξας. Ο ημιτελικός, εναντίον του Γουισκόνσιν είχε την ίδια κατάληξη. Ο Χάρισον σούταρε ξανά τρίποντο, με τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να πανηγυρίζουν το 74-73, που δεν άλλαξε στα 5,7 δευτερόλεπτα στα οποία απέμεναν να τελειώσει η αναμέτρηση. Ξανά πρόκριση. Αυτήν τη φορά στον τελικό.

Ε, δεν είναι συνηθισμένο. Τρία σερί ματς να κρίνονται με ισάριθμα σουτ του ίδιου παίκτη!

Δείτε το βίντεο με τα 3 κορυφαία τρίποντα. Αν ακούσετε και έναν άλλον Χάρισον (τον Άντριου), δεν κάνετε λάθος. Είναι ο δίδυμος αδερφός του με τον οποίο ήταν συμπαίκτες!

Ο Τζον Καλιπάρι, προπονητής του Κεντάκι, σχολίαζε για το κατόρθωμα του παίκτη του: "Δεν φοβάται να αστοχήσει. Αυτό είναι το μυστικό του. Έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί να το χάσει. Νιώθει άνετα με τον εαυτό του". Η αλήθεια είναι ότι λίγα χρόνια νωρίτερα, παίζοντας στο Γυμνάσιο του Τράβις, έχασε ένα παρόμοιο σουτ, που θα έδινε μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του: "Τον είδα απογοητευμένο, να έχει σκύψει το κεφάλι και του είπα 'είναι ένα μεγάλο μάθημα για τα μεγάλα σουτ που θα πάρεις στο μέλλον και θα φτιάξεις την καριέρα σου'", εξομολογήθηκε σε ιστοσελίδα του Κεντάκι ο προπονητής του στο Γυμνάσιο, Γκρεγκ Μπρόουνσον.

Την ημέρα που έδινε στις "αγριόγατες" το εισιτήριο για τον τελικό, το κινητό τηλέφωνο του πατέρα του, Άαρον Χάρισον Σίνιορ, δέχθηκε πάνω από 300 μηνύματα. Και να φανταστεί κανείς ότι η μαμά Χάρισον, παρότι οι δυο γιοί της έπαιζαν στην ομάδα του Κεντάκι και είχαν προκριθεί στο Final Four, δεν ασχολιόταν πολύ με το μπάσκετ!

Στον τελικό (μπροστά σε 80.000 κόσμο), ο Άαρον Χάρισον δεν είχε... άλλη ευκαιρία. Το Κονέκτικατ πήρε το πρωτάθλημα με 60-54. Ο νέος άσος του Ολυμπιακού είχε σημειώσει 7π με 1/5 τρίποντα. Τελείωσε τη σεζόν με 13.7π, ενώ εκτός του αδερφού του, είχε συμπαίκτη και τον Άλεξ Πόιθρες, ένα όνομα που συζητήθηκε φέτος στο μεταγραφικό παζάρι και τελικά θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ.

Ο... τριπλοθεσίτης γκαρντ

Αυτή η φήμη με τα 3 συνεχόμενα τρίποντα στη 2η χρονιά στην κολεγιακή καριέρα του τον απογείωσε. Το όνειρό του ήταν να γίνει ντραφτ (τελικά τα κατάφερε ο αδερφός του). Πρόλαβε, ωστόσο, να παίξει στο ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Σάρλοτ Χόρνετς και των Ντάλας Μάβερικς. Συνολικά 35 αγώνες αγωνίστηκε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, πριν αποφασίσει να διαβεί τον Ατλαντικό και να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη.

Η διετία του στη Γαλατασαράι του άνοιξε τον δρόμο και για το κορυφαίο επίπεδο, αφού πριν από δυο εβδομάδες συμφώνησε οριστικά με τον Ολυμπιακό, ο οποίος ανακοίνωσε την απόκτησή του την Τετάρτη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον είχε από την αρχή στο στόχαστρο, καθώς ο δίμετρος γκαρντ έχει την ικανότητα να παίξει σε 3 θέσεις. Βασικά είναι δυάρι, που μπορεί να αγωνιστεί και στο "3", όμως έχει και ικανότητα τόσο στον χειρισμό της μπάλας, όσο και στη δημιουργία, άρα υπό προϋποθέσεις μπορεί να καλύψει και το "1".

Στην 1η σεζόν του είχε μ.ό. 15π (48.7%δ, 42%τρ, 79%β), 3.3ρ και 3.4ασ στο τουρκικό πρωτάθλημα, ενώ φέτος με το πρωτάθλημα να διακόπτεται, οι επιδόσεις του ήταν 13.7π (57.6%δ, 39.4%τρ, 71.9%β), 3.5ρ και 3.1ασ. Η Γαλατάσαραϊ, αγωνίστηκε και τις δυο χρονιές στο Eurocup. Τη σεζόν 2018-2019, σε 9 αγώνες είχε 13.1π (44.2%τρ), 3ρ και 3ασ, ενώ φέτος ήταν ακόμη καλύτερος: 15.9π (37.9%τρ), 2.8ρ και 2.7 ασίστ...

Να και τα καλύτερα στιγμιότυπα από τη φετινή σεζόν:

Πού θα χρειαστεί να παίξει και άμυνα

Παίζοντας σε μια ομάδα φύσει επιθετική, ο Χάρισον δεν είχε να... χολοσκάει τόσο πολύ για την άμυνά του. Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, θα πρέπει να το κάνει και με το παραπάνω. Είναι και το σημείο-κλειδί, για να πάει στο πιο πάνω επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα πρέπει να κυνηγήσει τον προσωπικό αντίπαλο, να πιέσει την μπάλα, να είναι συνεπής στις ενδεχόμενες αλλαγές (λόγω και του μεγέθους του) σε μια ομάδα, που με βάση τη φιλοσοφία (αλλά και τις επιλογές) του προπονητή του, θα γίνει πολύ πιο αθλητική και με μεγαλύτερη ένταση στο αμυντικό κομμάτι. Φυσικά, δεν έχει αποκτηθεί για να γίνει αμυντικός... εξολοθρευτής, όπως είναι, ας πούμε, ο Τσαρλς Τζένκινς. Θα έλεγε κανείς ότι έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τον συμπατριώτη του. Είναι καλύτερος σουτέρ και δημιουργός. Ωστόσο, όπως ο Τζένκινς θα χρειαστεί να βοηθήσει στην επίθεση, έτσι κι ο Χάρισον είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να παίξει και άμυνα.

Κουμπώνοντας με τον Σλούκα

Όλα αυτά κι ενώ στον Ολυμπιακό αναμένουν τις τελικές εξελίξεις στην υπόθεση Κώστα Σλούκα. Η πλευρά του Έλληνα διεθνή συζητάει με τη Φενέρμπαχτσε τον τρόπο με τον οποίο θα αποδεσμευτεί από το συμβόλαιό του. Η τελική απόφαση από το τουρκικό κλαμπ δεν θα αργήσει, αφού λέγεται ότι έχει επέλθει οριστική συμφωνία. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι κινήσεις του Ολυμπιακού στο χτίσιμο της ομάδας της νέας χρονιάς έγιναν με γνώμονα πώς κουμπώνουν οι συγκεκριμένοι παίκτες με τον Σλούκα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK